Eipä ollut torstainen päivä Helsingin pörssissä tylsä Rovion tilinpäätöksen myötä. Viime vuonna listautunut Rovio petti markkinoiden odotukset ja yhtiön markkina-arvo suli hetkessä puoleen.

Mitenkään tyhjästä tämä romahdus ei tullut. Jo listautumisen yhteydessä viime syksynä Roviota sanottiin hyvällä omatunnolla kalliiksi yhtiöksi. Arvopaperi laski yhtiön P/E-luvun olevan 85 tienoilla, mikä tarkoittaa suorastaan räjähdysmäisiä odotuksia lähivuosien kasvulle.

Samainen listautuminen sai myös aikaan paljon kritiikkiä. Sitä syytettiin yhtiön omistajien rahastamisella. Oli rahastus tai ei, niin nyt peruutuspeilistä katsoessa listautuminen osui aika hyvin aallon harjalle.

Rovio osake romahdus
Rovion osake vetää naaman vakavaksi.

Onko Angry Birds ehtinyt jo kaikkialle?

Hauskin kommentti mitä syksyllä aiheen tiimoilta näin oli että ”johan noilla vihaisilla linnuilla on rahastettu kaikkialla muualla paitsi pörssissä”. Kieltämättä Angry Birds-tuotteisiin ei voinut tämän vuosikymmen alussa olla törmäämättä.

Aivan kaikkea löytyi pipoista limsojen kautta lautasliinoihin. Niin ja tulihan sieltä se elokuvakin. Se menestyi kieltämättä hyvin, mutta samalla sen avulla nostettiin Rovion osakkeen hintaakin annissa kohti pilviä.

Minulla ei missään vaiheessa syttynyt minkäänlaista halua osallistua Rovion antiin. Mielestäni yhtiö on aivan liikaa kiinni yhdessä ainoassa brändissä, mikä on kaluttu vuosien varrella viimeistä ripettä myöten puhtaaksi.

Pelialan monet haasteet

Peliala on vielä siinä mielessä haastava, että pelien villitys tulee ja menee hyvinkin nopeasti. Kuka muistaa kesän 2016 Pokemon Go-pelin suursuosion? Jyväskylän Kirkkopuistossa säännöllisesti istuskeleva ei voinut olla huomaamatta ilmiötä.

Jos pelaajia ei ollut paikalla, niin vähintään kesän aikana nurmikolle muodostuneet polut muistuttivat ahkerista Pokemon-metsästäjistä. Sitten tuli talvi jonka aikana jäätiin mieluummin sisätiloihin norkoilemaan, ja keväällä olivatkin jo aivan uudet villitykset menossa fidget-spinnereineen.

Sinänsä vähän hassua kyllä että Rovio rahastaa piensijoittajia samalla tuotteella vuonna 2017, kuin mitä on kaupattu jo vuosikymmenen alusta asti. Minäkin muistan vuonna 2012 armeijassa pelanneeni päivystysvuorojen aikana Angry Birdsiä, eikä peli ollut silloinkaan mitenkään tuore.

Koodilla "INSSIN" saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

Kurssilasku ei ole syy ostaa Rovion osaketta

Enkä kyllä toisaalta ymmärrä kurssilaskusta innostuneita piensijoittajiakaan. Mitä nyt nopeasti lukaisin Sijoituskerhon ja Sharevillen kommentteja niin monet olivat valmiita vetämään ostohousuja jalkaan. ”Pakko on näin suuren liikkeen olla ylireagointia.

Olen eri mieltä. Vaikka markkina-arvosta sulaakin hetkessä puolet, se ei tarkoita etteikö se voisi olla ihan aiheellista. Mielestäni nimenomaan Rovion kohdalla se on nyt aiheellista. Sijoittajat ovat maksaneet suuresta kasvusta ja nyt yhtiö ilmoittaa vuoden 2018 olevan eräänlainen välivuosi. Kyllä vähemmästäkin markkinat ovat pillastuneet.

Jätän siis hyödyntämättä Rovion romahduksien, enkä aio sijoittaa edes ”puoleen hintaan”. Rovio on lyhyen pörssihistoriansa aikana ollut todellinen putoava puukko. Viimeksi rytisi marraskuussa. 11,5 euron listautumishinta on lasketellut jo femman pintaan.

Tarinat myyvät – mutta kaikki eivät myy

Nyt näyttää siltä, että Rovion osakeanti oli perinteinen markkinan loppuvaiheen rahastus. Pörsseissä menee lujaa ja about kaikki ihmiset kiinnostuvat sijoittamisesta. Kysyntää osakkeille riittää ja monissa tapauksissa tunteen voittavat järjen. Aletaan uskomaan tunnuslukujen sijaan erilaisia tarinoita.

Harva muistaa että Roviosta tarjottiin vuonna 2011 peräti 2,5 miljardia dollaria. Rovio ei suostunut tuolloin myymään. Viime syksyn listautumisen yhteydessä yhtiön markkina-arvo oli 896 miljoonaa euroa. Tätä kirjoittaessa samainen markkina-arvo on noin 400M€.

Yhtiötä kaksin käsin kahmiville piensijoittajille esittäisin loppuun yhden kysymyksen. Koska olet viimeksi pelannut Angry Birdsiä tai käyttänyt jotain Angry Birds-tuotetta? Minä en ainakaan muista.

Saatat olla kiinnostunut myös:

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

5 kommenttia kohteessa “Vihaisia lintuja sekä vihaisia osakkeenomistajia – Rovion osake syöksyssä

 1. Anonyymi kommentoi:

  Pelaan lähes päivittäin ja ostin tänään osakkeita, tosin tiedostaen, että tämä oli uhkapeliä, ei sijoittamista

  Meeri

 2. OsinkoInsinööri kommentoi:

  Angry Birds IPOn aikoihin keskustelimme työkaverin kanssa osakkeen mahdollisesta listautumishinnasta lukujen perusteella ja päädyimme 4 € hintaan, jolla voisimme harkita osakkeen ostamista. Voin kertoa, että 11.5 € hinta pudotti molemmat tuolilta. Mielestäni osakkeessa on siis vieläkin roimasti laskuvaraa ja itse en ostaisi nykytietämyksellä Angry Birdsiä vaikka osakkeen arvo tippuisi euroon.

 3. Anonyymi kommentoi:

  Onhan tuo moneen kertaan jo todettu aiemminkin peliyhtiöiden kohdalla: Niitä on vaikeaa ellei mahdotonta arvostaa perinteisin fundamentein. Ala hyvin syklinen ja pelien välissä voi olla pitkäkin kuiva kausi. Toki voi aina miettiä iskeekö salama kahta kertaa samaan paikkaan, eli löytääkö Rovio toista hittipeliä AB:n tilalle. Vaikeaa mutta kuitenkin lienee helpompaa kuin "nobody" pelifirmalle.

 4. Anonyymi kommentoi:

  Minua ihmetyttää että vesterbacka touhuaa kaikenlaista hömppää kuten meritunnelia tallinnaan tai kiinalaisia ja intialaisia opiskelijoita 5000 kappaletta Porin seudulle.

  Onko hän jo luopunut omistuksistaan ja ideat yhtiön kehittämiseksi menneet kun ei enää kiinnosta ja jaksa ??

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *