Elämme historiallista listautumisbuumia. Helsingin pörssin toimitusjohtaja Henrik Husman lupaili syyskuussa vuoden loppuun mahtuvan yli 15 listautumista. Listautumiset ovatkin siis väkisinkin kaikkien sijoittajien huulilla, siitä ei pääse yli eikä ympäri.

Meneillä oleva listautumisbuumi on jopa niinkin hurja, että välillä on vaikea pysyä kärryillä siitä, mitä yhtiöitä on tällä hetkellä ”putkessa” seuraavaksi. Omalta osaltani tällä hetkellä siellä samassa putkessa ei ole enää mitään. Osallistuin lokakuun kieppeillä kahteen listautumiseen ja ajattelin rustailla niistä hieman ajatuksiani tähän artikkeliin.

Tässä artikkelissa käymme siis läpi tuoreet Modulightin ja Inderesin listautumiset, sekä kurkistamme hieman aiempiin sekä mahdollisesti myös tuleviin kiinnostaviin kohteisiin.

Inderes modulight listautumisanti
Listautumisen jälkeen kaupankäynti alkaa soittamalla kelloa.

Modulight – neljä tuntia omistajana riitti

Aloitetaan artikkeli Modulightista, sillä se tapahtui kaksikosta ensimmäiseksi. Tampereelta ponnistava terveysteknologiayritys Modulight oli minulle täysin uusi tuttavuus. En muista koskaan aiemmin kuulleeni kyseisestä firmasta, ennen kuin sähköpostiini kilahti ilmoitus listautumisesta ja kutsu seuraamaan striimin välityksellä listautumisesittelyä.

Allekirjoittanut saa nykyään melko usein sähköpostiin tiedotteet tuoreista listautujista. Ilmeisesti me sijoitusbloggaajat olemme päässeet johonkin sopivalle sähköpostilistalle, josta pääsemme osallistumaan esityksiin ensimmäisten joukossa. Olen osallistunutkin näihin listautumisesityksiin vähän vaihtelevasti. Olisinko ollut kuuntelemassa reilua viittä esitystä viimeisen parin vuoden aikana, jolloin näitä kutsuja on mailiini tippunut.

Modulight oli uusi, mutta mielenkiintoinen tuttavuus. Sen tuotteet keskittyvät laserhoitoon, jonka avulla taistellaan esimerkiksi syöpäkasvaimia vastaan. Yritys on ollut pystyssä parikymmentä vuotta ja sen taustalta löytyi Nokian vanhoja työntekijöitä. Modulight on kasvanut viime vuosina suorastaan järkyttävää tahtia, mikä tekeekin siitä varsin houkuttelevan sijoituskohteen.

Kiinnostus syntyi viiveellä

Täytyy myöntää, että en vielä syttynyt Modulightille ensimmäisen esityksen jälkeen. Esitys ei ollut huono, eikä se varsinaisesti viilentänyt tunteitani, mutta siitä jäi minulle vähän sellainen kädenlämpöinen fiilis. Muistan pohtineeni esityksen jälkeen, että onkohan tässä nyt seuraava Revenio Group, vai vaihtoehtoisesti BBS-Bioactive Bone Substitutes.

Edellä mainitusta kaksikosta molemmat ovat tunnettuja suomalaisia terveysteknologiafirmoja, mutta skaalan eri ääripäistä. Revenio on ollut yksi pörssin suurimpia kurssiraketteja, kun taas BBS:llä homma on takkuillut enemmän. BBS oli ollut juuri esillä negatiivisessa mielessä, sillä Karo Hämäläinen muistutti sijoittajia siitä, yhtiön jo listautumisvaiheessa hakema CE-merkintä ei ole edennyt yhtään neljässä vuodessa.

Kädenlämpöisyydestä huolimatta Modulightiin minulla jäi pieni kiinnostuksen kipinä, jonka myötä jatkoin yhtiön penkomista itse. Pari kaveriani oli myös lähdössä melko isosti mukaan Modulightiin, joten heidän kanssaan tuli vaihdettua näkemyksiä. Ehkä eniten Modulightin kohdalla pisti silmään niin ikään Karo Hämäläisen huomio siitä, miten puoli-ilmainen avainhenkilöstöanti ei tullut merkatuksi lähimainkaan täyteen.

Toisaalta lähes jokaisesta listautumisesta löytyy aina jotain kysymysmerkkejä, joten niitä ei tule aina säikähtää. Lopulta päädyin kuitenkin lähtemään mukaan Modulightiin. Minimerkintä oli 150 kpl 6,49 euron osakkeita. Koska näistä saa tunnetusti aina vain rippeitä, päädyin lähtemään mukaan 200 osakkeella, eli hitusen minimiä isommalla moukarilla. Kaverini lähtivät liikkeelle huomattavasti isoimmilla hauiksilla, joten varsin pieneltä tuo oma sijoitukseni tuntui heidän rinnallaan.

Yllättävä lopputulos

Modulight päätti kuitenkin yllättää sijoittajat. Anti oli vähemmän yllättävästi jälleen kerran suosittu ja osakkeille riitti kysyntää enemmän kuin tarjontaa. Modulight ratkaisi asian vähän erilaisemmalla tavalla, eli jakamalla kaikille saman määrän osakkeita, ihan sama paljollako merkkasit. Vähän yllättävänä lopputulemana olin siis lopulta mukana listautumisessa yhtä isolla osakepotilla, kuin hauistaan esitelleet kaverini.

Kaikki osallistujat saivat lopulta 70 kappaletta Modulightin osakkeita, eli 6,49 euroa kertaa 70 kappaletta tarkoitti noin 450 euron erää. Itse en yleensä innostu näistä pienistä eristä hirveästi. Koen niiden olevan melkein jonkinasteisia riesoja tehdessäni esimerkiksi salkkuraportteja. Tästä syystä minulle jäi kaksi vaihtoehtoa: joko tankkaan lisää Modulightia, tai sitten myyn omani pois.

Kaupankäynnin alkaessa nähtiin siihen mennessä historiallisen suuri pomppu, kun pörssien auetessa Modulight ponkaisi heti 70 % ylöspäin. Voin myöntää, etten tehnyt mitään kovin tarkkaa laskelmaa siitä, mihin hintaan pyrin ostamaan lisää, mutta alun kurssinousu oli sen verran väkevää, että se söi innon tankata osaketta lisää salkkuun.

Lopulta noin neljän tunnin kaupankäynnin jälkeen päätin nousta Mogulight-nimisestä junasta asemalle, myyden kaikki 70 kappaletta tasan 11 euron hintaan. Tästä tuli ihan mukava noin 300 euron ”pikavoitto”, vaikka yleensä suhtaudun näin nopeatempoiseen sijoittamiseen varsin nuivasti. Ei sillä, että minulla olisi joku pätevä syy tähän suhtautumiseen.

Inderes – kauan odotettu listautuminen

Jos Modulight tuli minulle tutuksi listautumisensa myötä, Inderes oli taas täysin päinvastainen tapaus. Firma on tullut myös minulle monella tavalla tutuksi vuosien varrella, ja sen listautumista olen odottanut vesi kielellä. Inderesin listautuminen on ollut kaikilla tiedossa jo tovin, sillä yhtiö on puhunut siitä avoimesti tasaisin väliajoin.

Inderesin kannalta listautumisessa on aika paljonkin pelissä, sillä yhtiö haluaa olla tällä tavoin näyttämässä esimerkkiä muille yrityksille. Inderesin tavoitteena on poistaa myyttejä ”vaikean listautumisprosessin ympäriltä” ja toisaalta oma listautuminen antaa yhtiölle arvokasta kokemusta, jolla auttaa potentiaalisia muita listautujia, josta taas voi jalostua heille asiakassuhteita.

Tämä listautuminen oli siinä mielessä poikkeuksellinen, että olin tehnyt päätöksen mukaan lähtemisestä jo kauan ennen listautumisen alkamisesta. Kieltämättä tässä oli ilmassa myös vähän ”typeryyksien merkkejä” omalta osaltani, sillä oikeastihan listautumiseen kannattaisi lähteä mukaan vasta sitten, kun sijoittaja on saanut tietoonsa sellaisen pienen yksityiskohdan, kuin hinnoittelun. Nythän olin vähän hullunkurisesti lähdössä mukaan, ennen kuin edes tiedettiin sitä, mihin hintaan osakkeita saa listautumisessa.

Kaikki mukaan?

Inderesin listautuminen oli poikkeuksellisen suosittua. Jos yleensä omilta sijoittajakavereilta joutuu kysymään, kuinka moni on lähdössä mukaan lPOon, niin tällä kertaa kysymys oli muotoiltava, onko joku joka ei lähde mukaan Inderesiin? Melkein kaikki oman sijoituskuplani ihmiset kävivät merkkaamassa osakkeita, suurin osa jopa nimimiä reilusti enemmän.

Kuten jo taannoisessa salkkuraportissa kirjoitinkin, niin meikäläinenhän varasi tilille tätä varten peräti kymppitonnin verran nappulaa. Minimimerkintä oli 20 kappaletta 25 euron osakkeita, eli 500 euroa, mutta päädyin lopulta lähtemään mukaan 5000 eurolla, eli 200 kappaleella.

Täytyy myöntää, että se kuuluisa jänis juoksi housuihini viime metreillä ja merkkasin osakkeita vain puolella saldosta. Inderesin anti näytti sen verran suositulta, että olin lähes varma Modulightin kohtalosta, missä jokainen mukaan pyrkinyt saa merkkaamismäärästä huolimatta saman verran osakkeita, mikä söi intoani lähteä isolla summalla mukaan.

Jälkiviisaana on helppo huudella, että se ”iso kymppi” olisi todellakin kannattanut merkitä. Jokaiselle antiin osallistuneelle annettiin 10 kappaletta osakkeita, sekä ylitse menevältä osalta 5,1 % merkatuista osakkeista. Minun kohdallani tämä tarkoitti 19,69 kappaletta, joka pyöristyi lopulta ylöspäin 20 osakkeeseen. Kymppitonnilla olisin saanut 10 ylimääräistä osaketta, mutta nyt kävi näin.

Puolison salkkuun

Sen verran pääsin kuitenkin pelailemaan osakkeita lähipiiriini, että käskin puolisoa tekemään Inderes-tunnukset ja osallistumaan elämänsä ensimmäiseen osakeantiin. Heitin puolisolle vielä sellaisen porkkanan, että kuittaan kyllä omasta pussistani hänelle tappiot, jos niitä kaupankäynnin ensimmäisenä päivänä syntyy, mutta vastavuorostani otan mahdollisista puolet voitoista. Tämä järjestely kävi, joskin nyt pari päivää kaupankäynnin alkamisen jälkeen puolisoni ei kuulemma muista moista keskustelua, heh.

Kun Inderesin porukka soitti yhdessä kelloa 11.10.2021 kello 10, osake ampaisi välittömästi 100 % ylöspäin. Parhaimmillaan taidettiin käydä 10 minuuttia avauksen jälkeen jo 108 %:ssa, mutta päivän päätteeksi meno hieman tasoittui. Ensimmäinen Inderesin osakkeen kaupankäyntipäivä päättyi lopulta 75 %:n nousuun.

Hyvästä startista johtuen Inderesin osake nousi omassa salkussani sellaiseen painoon, että sitä ei tarvitse hävittää ainakaan ”liian pienenä eränä”, kuten Modulightin kanssa kävi. Toisaalta suhtaudun Inderesin omistamiseen vähän samalla tavalla, kuin jotkut fanit osallistuvat esimerkiksi jääkiekkojoukkuiden osakeanteihin. Omistaminen perustuu vähän enemmän ”omistamisen ja mukanaolon iloon”, kuin varsinaiseen sijoittamiseen.

Inderes säilyy siis salkussani. Odotan innolla sitä, miten sen pörssitaival lähtee liikkeelle ja mahdollisesti tankkaan matkan varrella lisää.

Muista listautumisia viime aikoina – EcoUp ja Fifax

Kuten artikkelin alkupuolella tuli jo kerrottua ohimennen, saan nykyään usein kutsuja seuraamaan uuden listautujan esityksiä aiheen tiimoilta. Etenkin nykyään, kun olen täysipäiväinen yrittäjä ja sitä myöten minulla on mahdollisuus osallistua keskellä arkipäivää oleviin esityksiin, niin olen käynyt kuuntelemassa monia yhtiöesittelyjä.

En ole pitänyt kirjaa kaikista tapahtumista, joihin olen osallistunut. Oleellista lienee kuitenkin puhua siitä, etten kuitenkaan osallistu läheskään kaikkiin listautumisiin, joita käyn kuuntelemassa. Todennäköisempää omalta osaltani on seurata listautumista niin sanotusti ”sivulta käsin”.

Tämän syksyn listautumisbuumiin liittyen olen käynyt kuuntelemassa mm. EcoUpin ja Fifaxin esitykset läpi. EcoUp ei kertonut nimenä minulle yhtään mitään, mutta heidän omistamansa EkoVilla-brändi oli minulle nimeltä tuttu. Tai tässä tapauksessa ”tuttuus” tarkoitti sitä, että 2000-luvun alun Tikkakoskella lapset tiesivät taannoisen Ekovilla-mainoksen, jonka ”Ekovillaa”-huudahdusta huudeltiin ala-asteen välitunneilla.

Noh, kuten arvata saattaa, ala-asteaikaiset muistot eivät olleet vielä kyllin iso syy sijoittaa EcoUpiin, eli jätin tämän ratsun välistä. EcoUpilla oli valitettavan kuuma alku pörssissä, sillä vuorokautta ennen kaupankäynnin alkua yhtiön toimintatiloissa sattui tulipalo. Yhtiön pörssitaipaleen alku ei sekään ollut kovin hyvä, sillä osake avasi 11 prosentin laskuun.

Vaikka lasku taisi tasaantua päivän aikana, EcoUpin ”opetuksena” olkoot se, että myös kuumassa listautumismarkkinassa voidaan avata kaupankäynti pakkasella. Tämä tuntuu olevan joidenkin sijoittajien keskuudessa vähän yleinen myytti, että ensimmäisenä päivänä nähdään kerta toisensa jälkeen vain toinen toistaan isompia nousuja.

Tätä artikkelia kirjoittaessa Fifaxin listautuminen on yhä käynnissä, joskin viime metreillä, eli julkaisun aikana listautuminen on saatettu saada jo pakettiin. Ahvenanmaalainen kirjolohikasvattamo on niin ikään tulossa pörssiin ja sen toimiala ja tausta eroaa merkittävästi muista pörssiyhtiöistä.

Myös Fifaxin esitystä tuli kuunneltua, mutta se ei sytyttänyt minua oikein missään kohti. Kala on vähän ikävä tuote, sillä se pilaantuu todella herkästi, joka tuo haasteita mm. logistiikkaan ja varastointiin. Myös yleiset trendit kuten veganismi eivät istu kalankasvattamon liiketoimintaan.

Fifaxin osakeanti ei ole mennyt toistaiseksi ihan putkeen, sillä merkkaaminen oli mahdollista keskeyttää jo 6.10., mutta viikkoa myöhemmin anti vain jatkui. Tämä kertonee siitä, että sijoittajilla ei ole ollut intoa yhtiötä kohtaan. Fifax on myös panostanut matkan aikana markkinointiin ja listautumista mainostettiin näyttävästi 7.10. Kauppalehden paperiversion etusivulla.

Minulla on tässä kohti pieni kutina, että Fifaxin pörssitaival ei tule lähtemään kovin railakkaasti käyntiin. Kaikki merkit puhuvat nyt sen puolesta. Jään siis mielenkiinnolla odottamaan, mihin suuntaan Fifaxin osake lähtee kaupankäynnin alettua.

Elämää on myös listautumisen jälkeen – nopea katsaus Spinnovaan

Tästä artikkelista on tullut nyt vähän tällainen yleiskatsaus listautumismarkkinaan. En malta olla kirjoittamatta myöskään siitä, että elämää on tosiaan myös listautumisen ja ensimmäisen kaupankäyntipäivän jälkeenkin, vaikka yleensä se suurin kiinnostus yhtiöihin tuppaa katoamaan.

Allekirjoittaneelta löytyy ennen tätä syksyä yksi seikkailu listautujien maailmassa, kun kesäkuussa lähdin mukaan tekstiiliyhtiö Spinnovaan. Spinnovan osake on liikkunut aika railakkaasti pörssitaipaleensa aikana ja kurssivaihtelut ovat olleet paikoittain nopeita ja koviakin.

Spinnova osake

Toistaiseksi suurimman kurssihuippunsa Spinnova näki syyskuun alkupuolella, kun Jyväskylän Eteläporttiin rakennettava tehdasinvestointi varmistui. Syyskuussa Spinnovan IR-osasto jalkautui Inderes-foorumille ja lokakuun puolen iso juttu Taloussanomissa on potkinut taas positiivista virettä Spinnovan osakkeeseen.

Pidemmän päälle on jännä nähdä, miten Spinnovan tarina etenee. Yhtiön takana on isoja ja tunnettuja brändejä, jotka ovat sijoittaneet yhtiöön omia rahojaan. Toisaalta samat kumppanit ovat lähteneet mukaan myös Spinnovan kilpailijoihin, kuten Infinited Fiber Companyyn.

Samainen Infinited Fiber Company on muuten luultavasti tulossa niin ikään pörssiin, sillä yhtiö haki taannoin IR-spesialistia taloon. Kilpailu kierrätysteknologiayritysten välillä siis vain kiristyy, joten mielenkiintoista nähdä miten kilpailu vaikuttaa yhtiöiden tulevaisuuteen ja osakekurssien kehitykseen.

Saatat olla kiinnostunut myös:

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *