Viime aikoina pörssissä on ollut varsin mollivoittoinen tunnelma. Itsenäisyyspäivään lähdettiin Helsingissä vuoden 2018 pohjilta. Koko alkuvuoden kurssinousut ovat pyyhkiytyneet kaikki pois sijoittajien salkuista.

Sijoittajien mollivoittoisuus ei ole jäänyt valitettavasti pelkästään Fabianinkadulle. Se on levinnyt kulovalkean tavoin myös sosiaalisen median puolelle. Kovasti arvostamani Aki Pyysing vitsaili jokunen aika sitten Twitterissä, miten sijoittamisesta twiittailu on hiljentynyt samaa tahtia mitä kurssit ovat lasketelleet.

Sattumaa tai ei, myös blogini puolella lukijamäärät ovat olleet viime aikoina laskussa. Osasyy on toki myös siinä, että olen työstänyt projekteja Bloggerin ulkopuolella, mutta kaikki ei selity sillä. Tekstit eivät tunnu saavan aivan sellaisia lukijamääriä, kuten ennen. Ilmeisesti tässäkin harrastuksessa kannattaisi toivoa suotuisia pörssikursseja.

Meikäläinen ei jaksa hirveästi stressata pörssikurssien liikkeitä. Kerron tässä tekstissä myöhemmin miksi. Eniten minua näissä luisuissa on tällä kertaa harmittanut se, että monet keskustelupalstat ovat viimeisen parin kuukauden aikana muuttuneet pääasiassa lukukelvottomaksi shaibaksi. Negailua, panikointia ja pahaa henkeä. Olen tehnyt havainnon, miten porukka ymmärtää huumoria tällä hetkellä paljon heikommin kuin ennen, ja riitoja syntyy kommenttiosioissa huomattavasti helpommin kuin ennen.

Osakkeet romahdus 2018

Eikös tätä nimenomaan toivottu?

Yksi suurimmista ihmetyksistäni tällä hetkellä liittyy siihen, miksi näin pieni liike on aiheuttanut noin paljon porua. Mitä olen joidenkin ajatuksia pörssiromahduksista lukenut, niin monet nimenomaan toivovat niitä.

”Miksi joku valittaisi alennusmyynneistä?” 

”Alkaisi jo veri virtaamaan kadulla, niin pääsisi ostamaan isolla kädellä halpoja osakkeita!”

Tällä hetkellä ei voida vielä puhua veren virtaamisesta kadulla. Ei todellakaan. Kunnon romahdus vie mukanaan useiden vuosien kurssinousut. Tällä hetkellä ollaan menetetty vasta kuluva vuosi. Kunnon romahdus näkyy luultavasti yhtiöiden osinkojen laskuna tai jopa yllättävinä konkursseina (case Lehman Brothers). Vastaavia ei ole vielä tällä kertaa nähty.

Vaikka romahdusta ei vielä ole tapahtunut, alennusmyynnistä voi mielestäni jo puhua huoletta. Osakkeet ovat nyt noin kymmenen prosenttia halvempia kuin esimerkiksi loppukesästä. Nyt saat summillasi aiempaa enemmän osakkeita haalittua salkkuusi.

Talvisodan pohjalaisista mallia

Kovasta piensijoittajien pörssiromahdus-uhosta voidaan vetää itsenäisyyspäivän kunniaksi aasinsilta suomalaisen elokuvateollisuuden parhaaseen sotaelokuvaan. Pekka Parikan ohjaama ja vuonna 1989 julkaistu Talvisota on minun ehdoton suosikkini suomalaisista sotaelokuvista. Voittaa minun papereissani molemm… anteeksi, kaikki kolme versiota Tuntemattomasta sotilaasta.

Talvisota-elokuva perustuu kirjailija Antti Tuurin Pohjanmaa-kirjasarjaan, joka kertoo kauhavalaisen Hakalan suvun vaiheista historian eri vaiheissa. Talvisodassa pääosissa ovat Hakalan veljekset Martti ja tämän pikkuveli Paavo. Sotaan lähtevät Hakalan pojat ovat Suojeluskuntalaisia, ja erityisesti nuorempi Paavo on sotaan lähdettäessä suorastaan intoa täynnä päästessään puolustamaan isänmaataan.

Elokuvassa on useita legendaarisia kommentteja Paavon suusta, joista tulee orastavasti mieleen piensijoittajien suhtautuminen pörssiromahduksiin. Veljesten lähtiessä kohti YH:ta, Paavo ei suostu kävelemään lyhyttä matkaa Kauhavan juna-asemalle, vaan haluaa väkisin mennä sinne hevoskyydillä. ”Ei meirään taloost kävellen sothaan lähretä!” Valtion jakaessa miehille vöitä ja kokardeja, Paavo haluaisi saada armeijalta oman tykin. Ihan vain siksi, jotta voisi ”vähän roirella naapuria”. Karjalan kannakselle marssiessa Paavo taas saa rakkoja jalkaansa, sillä oli marssia varten laittanut täysin uudet ja ns. sisäänajamattomat saappaat jalkaan. ”Ajattelin jotta se ois komiampaa lähtiä uusilla saaphailla sotimaan!

Noh, itse sotatilanne vetääkin lopulta Paavon mielen matalaksi, ja kaikki uho katoaa jo tulikasteen aikana. Taistelut eivät olekaan aivan niin komiata kuin ennalta olisi kuvitellut. Varusteita ei ole tarpeeksi, oman kylän tuttavat kaatuvat ympärillä sekä vihollisen miehistö tuntuu loppumattomalta.

Kukaan ei tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu

Villi arvaukseni on, että hyvin moni sijoittaja tulee tekemään vielä ”hakalanpaavot”. Ensin uhotaan kovaan ääneen, mutta tilanteen tullessa kohdalle psykologia astuu peliin ja meno muuttuu aivan toisenlaiseksi.

Jatketaanpa hieman talvisodan vertauksia ja arvuutellaan missä vaiheessa mahdollista romahdusta tai sotaa nyt olemme. Tämähän on täyttä arvuuttelua, sillä tulevaisuutta ei tiedä edes itse Warren Buffet tällä hetkellä. Voisi melkeinpä heittää, että piensijoittajalla voi tällä hetkellä olla aivan yhtä hyvät arvaukset tulevaisuudesta, kuin kokeneemmalla sijoitusgurulla.

Tällä hetkellä on ”menetetty” vasta alkuvuoden kurssinousut. IT-kupla vei mennessään vähän indeksistä riippuen parista vuodesta jopa viiden vuoden nousut. Finanssikriisin kohdalla lähti 3-4 vuoden tuotot. Mikään ei kuitenkaan takaa, että seuraavalla kerralla käy kuten IT-kuplassa tai finanssikriisissä, mutta eiköhän tuleva sukellus vie mennessään useiden vuosien kurssinousut.

Jos tätä tulevaa pitäisi romahdusta verrata talvisotaan, minä en usko tulikasteen tapahtuneen vielä tässä vaiheessa. Emme ole välttämättä ehtineet edes itärajalle asti, vaan tämä voi olla vasta niitä hetkiä, kun ensimmäisiä tornilogoilla koristeltuja varusteita aletaan jakamaan. Siis siinä samassa kohti, kun Paavo oli vielä tykkiä vailla.

Salkkuni selvinnyt myllerryksessä hyvin

Itse olen onnistunut pitämään oman pääni kylmänä näinä aikoina. En tarkoita tällä sitä, että olisin kylmähermoisempi kuin muut, vaan minulla on myös ollut onnea. Salkussani ei ole juurikaan viime aikojen liikkeet näkyneet, vaan salkkuni tikkaa vielä lähes all time high-lukemissa.

Suorien osakesijoitukseni sekä rahastojeni kehitystä voit seurata Shareville-palvelussa. Tee sinäkin Nordnet-tunnus ja avaa Shareville-tili!

Dollarin vahvistuminen suhteessa euroon on tehnyt salkulleni hyvää, ja euroissa mitattuna suurin osa USA:han tekemistäni sijoituksista on suorastaan noussut viime aikoina. Yksi parhaista osumistani on ollut pari kuukautta sitten ostamani Procter & Gamble, joka on tällä hetkellä 13,5 % ostohetkeä korkeammalla. Samassa ajassa OMXH25-indeksi on lasketellut yli 10 %. Myös Omega Healthcare on menestynyt hyvin, se on lokakuun alusta noussut jo 20 %. Noiden lisäksi OHI on tuottanut minulle myös marraskuussa yli 2 % osinkoja.

Koodilla ”INSSIN” saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

Näin pidät pään kylmänä

Tuossa onkin ensimmäinen vinkkini romahdusta pelkäävälle tai siitä stressaantuvalle sijoittajalle. Muista hajautus! Minä korostaisin tässä vaiheessa erityisesti maantieteellistä sekä valuuttahajautusta. Helsingin pörssi on tunnetusti reunamarkkina, jota yleensä lyödään pudotuksissa lujaa ja ensimmäisenä. Oman salkkuni suomalaiset yhtiöt ovat menestyneet viimeisellä kvartaalilla kehnosti, mutta ulkomaiset omistukset ovat antaneet hyvää tulitukea.

Toinen vinkkini liittyy oman salkun seuraamiseen. Minä en kovin paljoa jaksa salkkuani seurata. Yllätyin kun joku teki kesällä Facebookin Sijoituskerhossa kyselyn siitä, kuinka usein ryhmän jäsenet kirjautuvat sisään osakesalkkuihinsa. Ihan selvä enemmistö sanoi katsovansa salkun sisällön joka päivä. Kenties siinä onkin yksi syy sille, miksi myös Sijoituskerhossa meno on välillä äitynyt hyvinkin negatiiviseksi.

Meikäläinen ei salkkuunsa juuri kirjaudu. En oikein keksi mitä siitä hyötyisin. Osakekurssit eivät kyttäämällä liiku yhtään mihinkään. Etenkin näin laskevien kurssien aikoina salkun tiukka kyttääminen voi vetää mielen matalaksi, ja vaikuttaa tuleviin sijoituspäätöksiin. Myös siitä huolimatta, että aiemmin on uhottu laskumarkkinoiden olevan mahtava ostopaikka.

Suosittelen myös pitämään kiinni omasta sijoitusstrategiasta. Näinä aikoina sijoitusstrategian tekeminen korostuu entisestään, sillä mielestäni strategiaa tehdessä tulee miettiä myös peliliikkeitä laskumarkkinaan. Strategia on hyvä kirjoittaa vaikkapa jollekin paperille ylös, josta sitä on helppo lukea markkinoiden myllerryksessä. Tämä helpottaa pitämään strategiasta kiinni, vaikka yllättäviä liikkeitä tulisi vastaan.

Viimeinen vinkki saattaa osua minun jalkaani, mutta menkööt. Minä suosittelen myös jättämään sosiaalisen median kanavat, jos niistä saa vain negatiivisia fiiliksiä. Tai vähintään kannattaa lukea vain positiivisesti aiheesta kirjoittavia medioita (kuten tämä blogi, heh). Itse olen selvästi vähentänyt sijoitusfoorumeilla notkumista viime aikoina.

Kenties tässä ”some-lakossa” voi lyödä kaksikin kärpästä yhdellä iskulla; sen lisäksi ettei negailu tartu minuun, voin käyttää aikani paremmin hyödyksi. Tuon ajan voin tehdä kirjoitustöitä, josta saan jotain palkkiota, jotka taas voin sijoittaa myöhemmin salkkuuni.

Vinkkini laskumarkkinaa kuumottelevalle sijoittajalle:

 • Muista hajautus, erityisesti ulkomaat huomioiden.
 • Älä kirjaudu salkkuun, kurssit eivät katsomalla lähde nousuun.
 • Jos et ole vielä tehnyt sijoitusstrategiaa, tee se nyt. Mieti strategiassasi myös laskumarkkinaa.
 • Pidä kiinni sijoitusstrategiasta myös vaikeina aikoina.
 • Laita some kiinni, jos sieltä ei saa irti muuta kuin pahaa oloa.
 • Käytä aikasi ensisijaisesti tulojesi maksimoimiseen.

Saatat olla kiinnostunut myös:

Finanssikriisin arvet näkyvät yhä osinkosijoittajalle

Suomalaisen kannattaa mennä ulkomaille muutenkin kuin lomalle

OP:n Sijoittajakoulu, jakso 2 – Millainen on hyvä sijoitussuunnitelma?

Talousblogilla tienaaminen, osa I – Google AdSensen mainostulot

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

3 kommenttia kohteessa “Sijoittajilta odotetaan nyt talvisodan henkeä

 1. Hubbabubbabitch kommentoi:

  Tämä on kiva blogi lukea. Itse katselen salkkua joka päivä, lähinnä siksi että kyttään koko ajan paikkaa lisätä positioita jos kurssit notkahtavat, esim Sampo on nyt mielenkiintoisessa tilanteessa, jos painuu alle 38 niin varmaan nappaan taas vähän.

  Erityiskiitos muuten tuosta nordnet vs nordea vertailusta, melkein täytyisi nordeaan siirtyä jossain kohtaa, koska tarkoituksena on pohjata iso osa eläkesalkusta osinkoaristokraateille tasaisen ja ennustettavan tulovirran vuoksi.

  Poistin tuon ensimmäisen kommentin, koska lisään tämän: Laskumarkkina on itselle tällä hetkellä itse asiassa hyvin palkitseva, koska ainoa merkitsevä asia on, että kuinka paljon vuotuinen osinkovirta kasvaa kun jotain ostaa, ja se kasvaa enemmän kun saa enemmän osakkeita.

  • RJW kommentoi:

   Kiitos! Itse seuraan enemmänkin markkinoita kuin omaa salkkuani. Mulla on puhelimessa sovellus, joka näyttää minua kiinnostavien yhtiöiden kurssit. Mainitsemasi Sammon kurssia kyttään päivittäin, mutta en katsele mille jo omistamieni Sammon osakkeille kuuluu (kyllähän minä sen toki tiedän, kun ostojen keskikurssi on yli 40e). Seuraan siis markkinaa, mutta en niinkään oman salkkuni kautta, vaan ikään kuin "puhtaalta pöydältä" lähtisi ostamaan.

   Mukava kuulla että Nordea vs Nordnet-vertailusta ol hyötyä! En tiedä tarkoititko osinkoaristokraateilla mitä, mutta itse olen jättänyt ulkomaisissa valuutoissa ostot Nordean kautta tekemättä. Nordeassa valuutanvaihto on aika suolainen, ja tämä koskee myös osinkojen valuutanvaihtoa. Joku lukija vihjasi jonkun Nordea tekstini kommenteissa (en muista missä, linkkaan tänne jos löydän sen) miten Nordea vetää myös välistä hieman valuutanvaihdon spreadissa. Näistä syistä olen sijoittanut Nordean kautta lähinnä Suomeen.

   Vuotuinen osinkovirta on mielenkiintoinen asia, tai lähinnä se, että mitä sille tapahtuu kun veri alkaa oikeasti virtaamaan kaduilla. Pelkään pahoin, että kotimaisten osakkeiden kohdalla osingot tipahtavat jos oikein pahasti rytisee. Sen vuoksi olenkin panostanut myös Jenkkien osinkoaristokraatteihin, josko ne sitten pitäisivät osinkonsa paremmin. Ken tietää…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *