Kaupallinen yhteistyö: Nordnet

Kevät puskee auttamatta päälle. Päivä pitenee, lämpötila nousee, osinkokevät on kuumimmillaan ja vesi tippuu räystäästä. Vähemmästäkin mieliala pysyy korkealla näin pitkän talven jälkeen.

Edellä mainitut yksityiskohdat toistuvat joka ikinen kevät, mutta onhan tässä keväässä 2022 myös täysin ainutlaatuisia tapahtumia. Vähän erikoisesti yhteen kevääseen mahtuu tukku erilaisia merkkipaalujen ylityksiä, joista ajattelin kertoa teille tämän artikkelin myötä.

Tulevan kevään aikana juhlitaan pyöreitä peräti neljän eri tapahtuman myötä. Omalla henkilökohtaisella tasolla rajapyykit liittyvät pyöreisiin vuosiin, sillä näihin aikoihin blogini täyttää viisi vuotta, sekä oma sijoitusharrastukseni aloittaminen saavuttaa 10 vuoden iän. Samaan aikaan yhteistyökumppanini Nordnet juhlistaa Suomessa 500 000 asiakkaan ylittämistä, sekä Suomessa yleisesti ylittyy miljoonan osakesijoittajan raja.

Lähdetään pureutumaan näihin neljään keväiseen merkkipaaluun ja katsotaan mitä ne pitävät sisällään.

Miljoona osakesijoittajaa Suomessa

Kymmenen vuotta sijoittamista

Allekirjoittaneelle tulee tänä vuonna täyteen kymmenen vuotta ylioppilasjuhlista. Kesäkuussa 2012 pääsin painamaan valkolakkia päähän merkkinä lukion läpäisystä. Samoihin aikoihin alkoi myös oma osakesijoittamiseni, sillä ensimmäiset osakesijoitukset tein osana juuri tuota ylioppilaslahjaa.

Vaikka ensimmäiset sijoitukset tehtiin elokuussa 2012, kipinä idealle saatiin näihin aikoihin kymmenen vuotta sitten. En aivan tarkalleen muista päivämäärää, jolloin idea osakkeista valmistujaislahjana syntyi, mutta se oli viimeisten kirjoitusten ja lakkiaisten suunnittelun välimaastossa.

Olen tarinoinut osakesijoittamiseen liittyvän kipinän syntymisestä vuonna 2017 tässä blogissa, sekä vuonna 2020 Nordnetin #minäsijoitan-haastattelussa. Osakkeiden toivominen ylioppilaslahjana oli alun perin eräänlainen vitsi, sillä alkuperäinen ideani oli vain kiertää vanhempieni lahjalle asettamaa ehtoa, jonka mukaan rahaa ei saa toivoa lahjaksi. Alkujaan osakkeiden toivominen lahjana oli minulta vain yritys kiertää ovelasti tätä asetettua ehtoa.

Sotkeuduin omaan näppäryyteeni sen verran, että loppujen lopuksi innostuinkin melko paljon sijoittamisesta. Mitään aiempaa kokemuspintaa aiheeseen ei ollut, enkä tuntenut ensimmäistäkään kaveria, joka olisi sijoittanut osakkeisiin. Lahjan avulla sain omakohtaista kokemusta sijoittamisesta, joka innosti minut perehtymään asiaan tosissaan.

Muistan sijoittamisen alkuvaiheessa pohtineeni paljon sitä, voiko osakesijoittaminen olla edes vakavasti otettava harrastus. Nykyhetken valossa tätä on helppo ihmetellä, mutta toisaalta maailma oli hyvin erinäköinen vuosina 2012-13. Silloin kymmenisen vuotta sitten ei ollut Sharevillejä, Inderes-foorumeita, sijoittajavaikuttajia tai Facebookin Sijoituskerhoja tarjolla samalla tavalla, kuin tänä päivänä.

Viisi vuotta sijoitusbloggaamista

Sijoitusblogin perustaminen tuli kuvioihin viisi vuotta myöhemmin, eli keväällä 2017. Olin jo aiemmin huomannut kirjoittamisen mahtavuuden, eli sen avulla on helppo sekä sisäistää asioita itselle, sekä sen lisäksi blogi toimii eräänlaisena julkisena sijoituspäiväkirjana, jonka avulla on helppoa seurata omaa kehittymistä jälkikäteen.

Ennen kuin perustin sijoitusblogin, jahkasin sen tekemistä varmaan vuoden ajan. Aivan kuten sijoittamisen kanssa, minulla ei ollut minkäänlaista kokemusta bloggaamisesta ennen blogin perustamista. Jonkun verran olin kuitenkin lukenut muita sijoitusblogeja, jotka inspiroivat minua oman blogini aloittamisessa.

Tämä blogikin on muuttunut vuosien varrella melkoisesti. Alkuperäinen idea tällä sivustolla oli vain tallentaa kvartaaleittain tekemäni salkkuraportit (joiden kirjoittamisen aloitin jo ennen blogia), mutta kokeiluluontoisesti koitin kirjoittaa myös muita sijoitusaiheisia julkaisuja. Nuo aiheet lähtivät vetämään sen verran hyvin, että blogiin alkoi tulla myös yleistä informatiivista sisältöä sijoittamiseen liittyen.

Sijoitusbloggaamisen kanssa matkani meni samaan kaavaan kuin sijoittamisen aloittamisen kanssa. Ensiksi piti varovaisesti kokeilla harrastusta, mutta lopulta se vei hyvin nopeasti mennessään. Sijoittamisen ja bloggaamisen kanssa on käynyt jopa siinä mielessä erikoisesti, että ajan myötä ne ovat kehkeytyneet harrastuksesta jopa työksi asti.

Meitä osakesijoittajia on Suomessa kohta miljoona

Suuresti arvostamani kyläkauppias Vesa Keskinen on tehnyt itselleen jutun siitä, että hän tykkää viljellä sanaa miljoona erilaisissa kyläkaupan tapahtumissa. Minä teen tässä nyt niin sanotusti vesat ja otan pöydälle miljoonaan liittyvän erittäin komean rajapyykin, jossa olen itsekin osaltani mukana.

Suomessa tulee menemään tänä vuonna rikki suorastaan maaginen yhden miljoonan osakkeenomistajan raja. Viime vuosien aikana osakkeenomistajien määrä on kasvanut kuin kohisten, kun yhä useampi on aloittanut sijoittamisen. Kasvu on ollut verrattaen nopeaa, sillä 900 000 sijoittajan rajapyykki ylitettiin tammikuussa 2021.

Toisin kuin ehkä helposti kuvitellaan, osakkeenomistajien määrä ei ole ollut tasaisesti kasvavaa. Jos otetaan otannaksi pelkkä 2000-luku, niin tämän reilun 20 vuoden aikana osakkeenomistajien määrä on ollut pariinkin otteeseen useamman vuoden kestäneessä laskusuhdanteessa. Esimerkiksi vuosien 2003-07 välillä osakkeenomistajien määrä Suomessa putosi lähes 100 000 sijoittajalla, ja syvin kuoppa osui juuri finanssikriisin aikoihin.

Toinen ja huomattavasti maltillisempi laskujakso nähtiin vuosien 2013-16 välillä, kun osakkeenomistajien määrä putosi noin 30 000 sijoittajalla. Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeren mukaan lasku johtui vuonna 2013 tapahtuneesta osinkoverotuksen kiristymisestä. Lasku kääntyi kuitenkin nousuksi vuonna 2016, jonka jälkeen osakkeenomistajien määrä on kasvanut ripeään tahtiin.

Tällä hetkellä suomalaisia osakesijoittajia on enemmän kuin koskaan. Tilannetta on varmasti helpottanut osakekurssien mukava kehitys ja sijoittamisen ympärillä kasvanut ”pöhinä”, joka on näkynyt niin listautumisbuumina, kuin myös monenlaisten sijoituspalveluiden ja vaikuttajien nousuna.

Nordnetilla pian 500 000 asiakasta Suomessa

Eikä kolmea rajapyykkiä ilman neljättä, eli myös osakevälittäjä Nordnetilla paukkuu pyöreät lukemat tässä lähiaikoina. Kuluvan kevään aikana Nordnetin Suomen asiakasmäärä ylittää 500 000 sijoittajan rajapyykin. Lukema pitää sisällään niin osake- kuin myös rahastosijoittajia.

Aivan kuten suomalaisten osakkeenomistajien kanssa, myös minulla on ilo ja kunnia olla mukana tässä porukassa. Nordnet oli se pankki, jonka kautta aloitin sijoittamisen vuonna 2012, ja oma pääsalkkuni on yhä Nordnetin puolella.

Nordnetilla on mennyt viime vuosina lujaa ja asiakasmäärät ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Erityisen hyvän boostin Nordnetille on tuonut vuoden 2020 alussa lanseerattu osakesäästötili, joista 75,7 % on avattu nimenomaan Nordnetiin. Myös perinteisissä arvo-osuustileissä Nordnetin markkinaosuus on 33 %, sekä osakesäästötilien ja arvo-osuustilien yhdessä 38 %.

Vuosina 2020 ja 2021 avatuista arvo-osuustileistä Nordnet on napannut jopa 80 prosenttia itselleen, joten tästä on helppo päätellä, että Nordnet on monien osakesäästäjien suosikkivälittäjä. Itse olen tykästynyt Nordnetissa nimenomaan sen tarjoamiin oheispalveluihin, kuten Rahapodi ja Shareville.

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥