Kaupallinen yhteistyö: Asuntosäästö

Asuntosijoittaminen on ollut viime vuosina vahvasti tapetilla ja sen suosio on kasvanut jatkuvasti. Asuntosijoittamista pidetäänkin osakesijoittamisen ohella yhtenä helpoiten lähestyttävänä mallina aloittaa sijoittaminen. Sen etuihin kuuluu se, että asuntosijoittamisen idea on helppo kenen tahansa ymmärtää. Käytännössä joku hankkii asunnon, jota tämä vuokraa toisille kodiksi.

Verrattuna osakesijoittamiseen, asuntosijoittaminen vaatii hieman enemmän perehtymistä sijoittajalta. Toisin kuin osakkeisiin, asuntoja et voi yleensä ostaa muutamilla satasilla tai tuhansilla euroilla, vaan summat kasvavat nopeasti suuriksi. Tätä myötä asuntoihin tulee kuvioihin myös laina-asiat, eli asuntosijoittamista tehdään velkavivun avulla.

Asunnon ostaminen on myös siinä mielessä iso prosessi, että siinä kestää aina väkisinkin päiviä, todennäköisemmin viikkoja tai kuukausia, kun asunnosta tehdään kaupat ja omistussuhteen muuttuminen kirjataan ylös. Asunnoilla ei siis voi tehdä samanlaista ”päiväkauppaa”, kuten jotkut tekevät osakesijoittamisen puolella.

Asuntosijoittaminen helppous ja vaivattomuus

Minkälaisia haasteita asuntosijoittamisessa voi olla?

Jokainen ostettava asunto tulisi käydä huolellisesti läpi ennen tarjouksen jättämistä ja sitä mahdollisesti seuraavaa kaupantekohetkeä. Jos verrataan asuntoa vaikkapa osakkeisiin, niin ostaja joutuu asunnon kohdalla tekemään aiheeseen perehtymisen itse huolella.

Osakkeiden etuna on se, että identtisiä osakkeita voivat omistaa myös muut tahot, jolloin muiden ”peesaaminen” on helppoa. Asuntojen kohdalla tätä mahdollisuutta ei kuitenkaan ole, koska jokainen asunto on uniikki. Kun peesaamisen mahdollisuutta ei ole, korostuu entisestään huolellinen taustatutkimus.

Siinä kohti kun asunto on ostettu ja se on mahdollista laittaa vuokralle, korostuu jälleen asuntosijoittajan oma tarkkaavaisuus vuokralaisen valinnassa. Vuokralaisen etsiminen voi olla stressaavaa, etenkin jos asunnon ympärillä ei ole hirveästi kiinnostusta. Toisaalta on kiire löytää asuntoon nopeasti vuokralainen, koska tyhjät kuukaudet rokottavat auttamattomasti tuottoja, mutta samaan aikaan hätiköimällä on mahdollista hankkia asuntoon huono vuokralainen, joka muuttuu pian kalliiksi riesaksi.

Joskus asuntosijoittajien kohdalla kuvitellaan virheellisesti niin, että hyvän vuokralaisen löytyessä vuokranantajan työ tulee hetkeksi päätökseensä, vaikka todellisuudessahan vuokrasuhteen myötä työsarka vasta alkaa. Vuokralainen tulisi mieltää asuntosijoittajan ”asiakkaaksi”, ja hänen asuntoonsa liittyviin tarpeisiin tulisi vastata nopeasti.

Yleisiä vuokranantajalle kohdistuvia ”juoksevia asioita” ovat mm. rikkoutuvat kodin kalusteet, kuten vaikkapa jääkaapin ovenkahva tai vessan suihkupää. Puhumattakaan sitten isommista taloyhtiön remonteista.

Ylipäätään viime vuosina asuntosijoittaminen on alkanut kallistumaan siihen suuntaan, että se vaatii sijoittajalta enemmän työtä ja effortia. Markkina on kääntynyt erityisesti pääkaupunkiseudulla vuokralaisen eduksi, jolloin hyvistä vuokralaisista joutuu kilpailemaan. Tässä kilpailussa pärjää huolehtimalla asuntojen kunnon ja varustelun olevan kunnossa, unohtamatta tietenkään oikein tehtyä markkinointia.

Mitä ominaisuuksia vuokranantaja tarvitsee?

Jos lähdetään miettimään asiaa siltä kantilta, että mitä ominaisuuksia hyvä vuokranantaja tarvitsee, ensimmäisenä mieleen tulee kyky pärjätä erilaisten ihmisten kanssa. Vuokranantajan pestissä tarvitaan sosiaalista pelisilmää sekä kykyä tunnistaa luotettavat ja rehdit kaverit nopeasti.

Pelisilmää tarvitaan myös siinä, kun joskus myöhemmin vuokralainen lähtee asunnosta ja sille tehdään lopputarkastus. Mikäli vuokralainen on asunut asunnossa pidempään, on ihan normaalia, että asuntoon on voinut tulla jonkinlaisia kulumajälkiä. Se on aina vähän veteen piirretty viiva, että missä kohtaa kuluminen on normaalia ja milloin ei.

Vuokranantajalla on myös hyvä sauma säästää pitkä penni, jos omassa kädessä pysyy porakone ja pensseli. Asuntoihin joutuu tekemään lähes aina vuokralaisen vaihtuessa jonkinlaisia pieniä korjaus- tai ehostustöitä, jotka saattavat hyvässä lykyssä hoitua vuokranantajan omilla työkaluilla ja taidoilla. Sekin auttaa paljon, jos asuntosijoittajalla on ymmärrystä kiinteistön elinkaaresta, jolloin sijoitus toimii tuottavana myös pitkällä aikavälillä.

Asuntosijoittamista listaamattomien osakkeiden kautta

Mikäli asuntosijoittaminen kiinnostaa, mutta omaan asuntoon liittyvien asioiden hoitaminen tai vuokranantajana toimiminen tuntuu raskaalta, on onneksi olemassa myös muita mahdollisuuksia päästä käsiksi asuntosijoittamiseen.

Pörssin puolelta on mahdollista ostaa monien listattujen kiinteistöyhtiöiden osakkeita, joiden kautta on mahdollisuus päästä käsiksi hyvinkin erilaisiin kiinteistöihin. Perinteisten asuinkiinteistöjen lisäksi erityisesti Yhdysvalloista löytyy REIT-yhtiöitä esimerkiksi sairaalatiloihin, toimistoihin, kauppakeskuksiin tai jopa vankiloihin sijoittavia yrityksiä.

Myös listaamattomien yhtiöiden puolella on mahdollista päästä kiinni asuntosijoittamiseen. Yksi tällainen mahdollisuus on Asuntosäästö, joka on yksityinen kiinteistösijoitusyhtiö. Käytännössä Asuntosäästön kautta pääsee kiinni kiinteistösijoittamiseen, mutta ilman omaa asuntoihin tai niiden ylläpitoon liittyvää vaivaa.

Lisäksi palvelun kautta on mahdollista hankkia kerralla kunnollinen hajautus asuntoportfolioon. Asuntosäästöllä oli vuoden 2021 neljännen kvartaalin päätteeksi portfoliossaan 88 asuntoa ympäri Suomen, mm. Vantaalla, Turussa, Jyväskylässä ja Kuopiossa. Sijoittajan ei siis tarvitse itse etsiä tai arvuutella hyviä asuntosijoituskohteita, sillä portfoliota hoitaa Asuntosäästön pitkän linjan ammattilaiset.

Luonnollisesti Asuntosäästö huolehtii myös kaikesta asuntoihin liittyvästä käytännön vuokratoiminnasta, kuten uusien vuokralaisten etsimisestä sekä sijoituskiinteistöjen ylläpitämisestä.

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥