Kaupallinen yhteistyö: Kuluttaja

Säästämisen ohella myös kuluttaminen on saanut tässä blogissa säännöllisesti palstatilaa vuosien varrella. Itse en osaa nähdä loppujen lopuksi kovin suurta pesäeroa säästämisen ja kuluttamisen välillä, sillä hyvin usein säästäminen vaatii kuitenkin loppupeleissä jonkinlaista kuluttamista.

Koen olevani melko vaativa kuluttaja. Ostan tavaroita melko harvoin, ja ehkä juuri siitä syystä olen melko aktiivinen vertailija, kilpailuttaja ja muuten vain asioita tutkiva. Hyvin harvoin ostan tuotteita sillä periaatteella, että marssin lähimpään kauppaan ja nappaan sieltä minua kiinnostavimman tuotteen. Lähes aina tulee vaistomaisesti googlattua tuotteesta asiakasarviointeja, kokemuksia sekä verrattua sen hintaa muihin kauppoihin.

Tänään ajattelin kertoa teille television hankintaan liittyvästä projektistani, mikä kiteyttää mielestäni aika hyvin myös omaa suhtautumistani kuluttamiseen.

Uuden television hankinta

Nykyinen televisio: käytettynä ostettu ja 10 vuotta vanha

Artikkelin päätähtenä saa toimia allekirjoittaneen nykyinen ”päätelkkari”, eli olohuoneessamme sijaitseva televisio. Laite on ollut minulla noin kuusi vuotta, eli perstuntumalta heitettynä melko pitkään television mittakaavassa. Kaiken huipuksi laite tuli minulle käytettynä, eli television todellinen ikä on vieläkin hurjempi.

Televisioni on merkiltään Samsung ja siitä löytyi pienen etsimisen jälkeen mallinumero LE40B555. Olisin heittänyt lonkalta, että televisio on vajaa kymmenen vuotta vanha, mutta googlaaminen paljasti laitteen tulleen noin vuosina 2009–2010 – reilusti yli kymmenen vuotta vanha laite siis kyseessä.

Pienenä hämmennyksenä minulle tuli myös se, että televisiossa on tuumia lopulta vain 40. Muistini mukaan ostin laitteen 42 tuuman kokoisena, voi olla että oma muistini tekee tepposet, tai sitten television minulle myynyt sukulainen on puhunut omiaan. Noh, eipähän tuo seikka maailmaa kaada, vaikkakin tässä on taas hyvä esimerkki siitä, että käytettyjen laitteiden kanssa saattaa törmätä mihin vain.

Kaikesta huolimatta televisio on selvinnyt meillä käytössä erinomaisesti. Chromecastia hyödyntämällä laitteeseen on ollut helppo peilata suoratoistopalveluita, jolloin laitteen korkea ikä ei ole näkynyt oikeastaan yhtään missään. Laite on myös kestänyt kolme muuttoa ehjänä.

Kipinä uuden television hankinnalle

Tavallisesti kun ostan uutta elektroniikkaa, ostan sitä oikeaan tarpeeseen. Yleensä tämä tarkoittaa sitä, että nykyinen laite on joko vetelemässä viimeisiään tai jopa jo päästänyt viimeisen pihauksensa. Tästäkin minulla on parit hyvät esimerkit, jotka olen blogissa taannoin esitellyt.

Tällä hetkellä kartoitan läppärin hankintaa, sillä kuten teille elokuussa kerroin, nykyisessä läppärissäni on kiusallinen vika. Läppäristä hajosi näytön sarana, minkä takia laite ei enää mene kiinni. Muuten tietokone toimii täydellisesti, eli vika ilmenee lähinnä reissuihin lähdettäessä, kun läppäriä ei saa enää asetettua reppuun. Ehkä juuri tästä syystä en ole saanut vieläkään aikaiseksi uuden tietokoneen hankintaa, vaikka vaihtoehtoja olen kartoittanut jo useasti.

Vastaavasti taas tilanteissa, joissa laite hajoaa oikeasti, teen tarvittaessa peliliikkeeni rivakastikin. Kaksi vuotta sitten pudotin puhelimeni lattialle, ja siitä särkyi näyttö. Käytän puhelinta päivittäin, joten kävin vielä samana viikonloppuna hakemassa itselleni uuden ja ehjän laitteen.

Moni kaveri ihmetteli tuolloin sitä, että miksen kitkutellut rikkinäisen laitteen kanssa paria kuukautta, jolloin edessä olisi ollut Black Friday -tarjoukset. Olen kuitenkin sitä mieltä, että jos laitetta käyttää päivittäin, niin mieluummin hakee piakkoin uuden. Jos laitteella pystyy kitkuttelemaan kuukausien ajan, voidaan tällöin pohtia myös sitä, tarvitseeko sitä uusia sitten myöhemminkään.

Palataan televisioihin. Tällä kertaa oma laitteeni ei ole ollut hajoamaan päin, mutta perhepiirissä yksi televisio vetelee selvästi viimeisiään. Tällä perheenjäsenelläni ei ole intressiä hankkia uutta laitetta, vaan hän kyseli muilta joutilaita käytettyjä laitteita tämän pian sammuvan television tilalle.

Tässä kohti minulla syttyi se kuuluisa idealamppu päässä. Mitä jos pistäisin oman televisioni kiertoon ja hankkisin itselleni uuden? Tilanne on siinäkin mielessä mukava, ettei tuo viimeisiä vetelevä televisio ole kuitenkaan sammunut vielä kokonaan. Näin minulla on hieman pelivaraa ja aikaa etsiä itselleni sopivaa uutta laitetta rauhassa.

Lukuisat vaihtoehdot laittavat pään pyörälle

Kuten voitte ehkä jo päätellä vuosia vanhan laitteen käyttämisestä, allekirjoittanut ei ole minkäänlainen televisiokulinaristi. En ymmärrä televisioista oikeastaan mitään muuta kuin tuumakoon. Käytännön tasolla huomioni kiinnittyy helposti myös television käyttöliittymän helppokäyttöisyyteen. Sen suurempia speksejä minulla ei laitteille ole.

Olen käynyt elektroniikkaliikkeissä katselemassa televisiovalikoimaa muutamia kertoja, mutta harmillisesti niiltä reissuilta ei ole irronnut juuri mitään konkreettista. Mieleeni on jäänyt lähinnä se, että seinät ovat täynnä taulutelevisioita, ja hyvin usein erilaisia hintalappuja on esillä enemmän kuin itse laitteita. Maallikkona minun on hyvin vaikea löytää seinältä se laite, jonka hintalappu kiinnittää huomioni.

Ehkä juuri tästäkin syystä internetistä löytyvä sisältö on osoittautunut kullan arvoiseksi. Koen verkkokauppojen kautta laitteiden etsimisen huomattavasti helpommaksi kuin myymälässä asioimalla. Monista verkkokaupoista löytyy myös jonkinlaiset työkalut laitteiden väliselle vertailulle.

Kuluttaja-lehti testaa puolestasi

Monet kuluttajat ovat tottuneet seuraamaan erilaisia puolueettomia testejä, joiden pohjalta oman ostopäätöksen tekeminen mahdollisesti helpottuu. Suomessa perinteisesti yksi tunnetuimpia kuluttajatestejä ovat olleet erilaiset talvirengastestit, sillä moni autoilija haluaa valita autoonsa testivoittajat alle.

Sama periaate toimii myös elektroniikan parissa. Kotimainen Kuluttaja-lehti on tehnyt puolueettomia tuotevertailuja jo yli 50 vuoden ajan, ja nämä vertailut kattavat yllättävänkin laajan repertuaarin erilaisia tuotteita ja palveluita.

Kuluttajan vertailut eivät rajoitu pelkästään tuotteisiin, vaan erilaisia testejä tehdään myös esimerkiksi vakuutuksille, lainoille ja lainaturville. Tuotteiden osalta vertailut käsittelevät mm. ajoneuvoja, liikuntavarusteita, elektroniikkaa ja työkaluja. Jokaisessa vertailussa on mukana useita tuotteita eri valmistajilta useista eri hintaluokista.

Toisin kuin monissa muissa testejä tekevissä lehdissä, Kuluttaja ei ota tuotteita testattavaksi valmistajilta vaan ostaa ne kaupoista siinä missä tavalliset kuluttajatkin tekevät. Tämän lisäksi Kuluttaja ei myöskään julkaise mainoksia.

Kuluttajan tekemät laajimmat vertailut ovat maksumuurin takana. Tilaamalla Kuluttajan saa lukuoikeuden kaikkiin testeihin ja muihin sisältöihin, mutta testituloksia voi ostaa myös yksittäin noin vitosella per testi. Monista vertailuista löytyy myös jonkin verran materiaalia niin sanotulta ilmaispuolelta.

Kuluttajan televisiotesti

Tässä kohti kun television hankinta on omalta osaltani ajankohtainen, luonnollisesti oma mielenkiintoni kohdistuu Kuluttajan tekemälle televisiovertailulle. Vertailu on melko tuore, sillä se on julkaistu lokakuun lopussa.

Kuluttajan vertailu piti sisällään peräti 249 televisiota, joiden hinnat vaihtelevat noin 220 ja 4000 euron välillä. Merkkejä vertailussa oli mukana kuusi.

Varsinaisia testejä tehtiin monella eri saralla. Testeissä kiinnitettiin huomiota mm. laitteiden äänen ja kuvan laatuun, käyttömukavuuteen, liitäntöihin ja virittimiin sekä erilaisiin älytelevisioiden ominaisuuksiin. Näinä energiakriisin aikoina lukija saattaa olla kiinnostunut laitteiden sähkönkulutuksesta, jota testissä on niin ikään mitattu ja arvioitu.

Jotta näin laaja valikoima erilaisia ja eri hintaluokkia edustavia televisioita saadaan edes jonkinlaiseen helppoon vertailumuotoon, sivustolta löytyy omat työkalut, joilla televisiotestiin osallistuneita laitteita voi rajata esimerkiksi hinnan, valmistajan tai tuumakoon perusteella.

Vertailussa pärjänneiden laitteiden etsimistä helpottavat myös Testivoittaja- ja Hyvä ostos -merkit, joita parhaimmat tuotteet saavat vertailun jälkeen. Testivoittaja on Kuluttajan laboratoriotestissä parhaiten menestynyt tuote ja Hyvä ostos vuorostaan hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote. Näistä merkeistä etenkin jälkimmäinen tuntuu osuvan hyvin tarkasti siihen, minkälaisia tuotteita haluan itse ostaa.

Vaihtuuko meillä televisio?

Tätä artikkelia kirjoittaessa televisiomme ei ole vielä päässyt vaihtumaan. Koska välitöntä tarvetta television uusimiselle ei vielä ole, tässä kohti on hyvä kartoittaa vaihtoehtoja. Viimeistään siinä kohti kun lähipiirissä yksi televisio hiljenee, alkaa tämän jälkeen tapahtumaan huomattavasti enemmän.

Vaikka yleensä suhtaudun Black Friday -päivään vähän nuivasti, tänä vuonna tulen luultavasti katselemaan televisioihin liittyviä tarjouksia melko tarkalla silmällä. Jos sieltä löytyy vähänkin hyvältä tuntuva tarjous, saatan jopa tarttua siihen.

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥