Taas kerran voidaan pujottaa sulka yllätysten hattuun. Olen jo aiemmin kirjoittanut tässä blogissa, miten en olisi vuoden alussa voinut edes arvata mihin kaikkialle päädyn vuoden 2018 aikana. Aivan aluksi loikkasin anonyymistä blogikirjoittajasta kirjoittamaan omalla nimelläni blogia. Sen jälkeen päädyin erilaisten sattumusten jälkeen opiskelemaan IT-alaa ja metsäala sai ainakin hetkeksi jäädä taustalle.

Koska aloin kirjoittamaan omalla nimelläni, päätin samalla panostaa kirjoittamiseen yhä enemmän. Aloin kyttäämään myös muitakin kirjoitusmahdollisuuksia, kuin pelkän oman blogin kirjoittaminen. Päädyin lopulta Neste Rally Finlandin mediatiimiin, jossa pääsin näkemään miten suuressa kansainvälisessä urheilutapahtumassa mediahommat hoituvat.

Samaan aikaan erilaiset yhteistyöt alkoivat nekin tulla mukaan kuvioihin. Firmat suhtautuvat ihan toisella tavalla kirjoittajaan, joka kirjoittaa omalla nimellään, kuin että jatkaisi nimimerkkien takaa rustailua. Syyskuussa julkaisin OP:lle tekstejä liittyen heidän lanseeraamaan Sijoittajakouluun.

Olen päässyt myös kirjoittamaan aktiivisesti tekstejäni blogin ulkopuolelle SalkunRakentajaan. Enää kaikki tekeleeni eivät siis rajoitu pelkästään täman blogin sisälle. Tämän sivuston ulkopuoliset tekstit löytää muuten täältä.

Hyvä työ palkitaan – ja hyvä niin

Ilmeisesti jotain olen osannut tehdä oikein, sillä nyt kirjoituksistani ollaan valmiita jopa maksamaan. Jos joku olisi huhtikuussa sanonut minulle, että tulet vielä syksyn aikana saamaan muutakin palkkiota kirjoittamisesta kuin mainokset, olisin naurahtanut ääneen.

Siinä kohti kun aloin kirjoittamaan omalla nimelläni, yksi unelmistani oli kuitenkin saada teksteistäni muutakin palkkiota kuin mainostulot tai kumppanuusmarkkinointi. Haave siis saavutettiin, ja paljon nopeammin kuin olisin uskaltanut edes kuvitella.

Nyt kun kirjoittamisesta alkaa saamaan palkkiota, tuli eteeni uusi askel. Minun pitäisi pystyä laskuttamaan asiakkaita kirjoituksistani. Tämä tarkoittaa siis jonkinlaisen yritystoiminnan polkaisua käyntiin.

Toiminimi, vai joku muu?

Pohdin älyttömän pitkään sitä, miten yritykseni perustaisin. Pisimpään vatvoin perustanko toiminimen, vai alanko tekemään töitä esimerkiksi Ukko.fi:n tai OP Kevytyrittäjän kautta. Itse ”firman” perustaminen oli minulle yllättävän pitkä prosessi, jahkasin homman aloittamista nimittäon useamman kuukauden. Tai en tiedä onko jahkaaminen väärä sana, sillä vietin ihan oikeasti monet illat googlessa aihetta opiskellen.

Päätin lopulta kallistua omaan toiminimeen. Nuo muut palvelut olisivat ottaneet hieman välistä, toki niiden kautta työskentely olisi ollut varmasti vielä helpompaa. Pohdin älyttömän pitkään valitsenko oman toiminimen, vaiko käytänkö jotain firmaa välissä.

Valinnan vaikeuteen toi lisämutkia myös erilaisten blogien hehkutukset näiden Kevytyrittäjien ja Ukon puolesta. Monet sivut hehkuttivat täysin noita palveluita, joka taas lisäsi omaa epävarmuuttani päätöksen suhteen.

Itse toiminimen tekeminen oli varsin helppoa. Löysin YouTubesta valmiit ohjeet, joissa opastettiin toiminimen tekeminen oikein kädestä pitäen. Kaikki onnistui lopulta helposti ensimmäisellä yrittämällä.

Yrittäjän puhelin soi taukoamatta – eikä tarjouksiin kannata tarttua

Miten elämäni on sitten muuttunut yrittäjäksi ryhtymisen jälkeen? Ei kovinkaan paljoa. Suurin muutos on se, että puhelimeni soi älyttömän usein, keskimäärin kerran-kaksi viikossa. Ei, en saa soittoja, jossa potentiaaliset asiakkaat tyrkyttävät rahojaan minulle. Itse asiassa juuri päinvastoin. Meikäläisen lompakolle olisi monella ollut hinkua päästä.

Jos olisin tarttunut kaikkiin minulle ehdotettuihin tarjouksiin, olisi lompakkoni keventynyt jo varmaan parilla tonnilla. Kaikista eniten minulle markkinoidaan näkyvyyttä Googlen hakukoneissa. Pelkästään niitä on markkinoitu jo yli tonnin edestä. Nämä hakukonemyyjät ovat ehkä kaikista rasittavimpia myyjiä tällä hetkellä, sillä jokainen puhelu menee about samalla kaavalla;

Ensin kysellään onko puhelimessa toiminimeni vastuuhenkilö, sitten kysellään osoitettani, puhelinnumeroani, toimialaani, nettisivujani jne jne. Sitten alkaa oman tuotteen hehkutus, miten hakukoneoptimoinnin ansiosta asiakkaani löytävät minut ja tutkimusten mukaan myynti paranee niin ja niin monta prosenttia. Sitten käydään läpi mitkä kaikki hakukoneet heidän palveluidensa piirissä on. Lopuksi sitten pyritään hyvin nopeasti aivastamaan puhelimeen, että tämä maksaa sitten 500 euroa vuodessa, joko laitetaan tilaus vetämään?

Sanoessasi ettet halua maksaa mistään hakukoneoptimoinnista, tarjous saattaa tippua heti puoleen. Harvemmin nämä ekan ”ein” jälkeen luovuttavat, vaan joku jokerikortti tulee takataskusta. Jos et vielä tässäkään vaiheessa tartu syöttiin, sieltä saattaa tulla pettynyt lausahdus ”mä joudun nyt pyyhkimään nää kaikki tiedot pois ja meni työ ihan hukkaan”.

Tähän on tehnyt mieli ärähtää, miten kertomalla suoraan asiasi me säästäisimme molemmat aikaamme. Nuo puhelut ovat aina olleet jotain 6-12 minuutin puheluita, pitkälti sen vuoksi että kaikki tiedot pitää kerätä ennen myyntipuheiden alkamista.

Nuo myyjät liikkuvat mielestäni vähän harmaalla alueella puhelinmarkkinointinsa kanssa. Muistan vieläkin elävästi, miten ensimmäinen minulle hakukonenäkyvyyttä myynyt firma lähestyi minua. Firman nimessä oli joku ”yhdistys” tai ”järjestö”, joku sellainen nimi, ettei se vaikuttanut kovin kaupalliselta toimijalta.

Nämä esittivät asiansa siten, että saadaanko me laittaa sun yhteystiedot meidän sivuille. Kysyin vielä puhelun alussa suoraan, että koituuko tästä minulle jotain haittaa tai muuta. ”Ei koidu mitään, tässä on sulla pelkkää voitettavaa!” Sitten puhelun päätteeksi kuitenkin kerrotaan hintalapun olevan 300 euroa vuodessa. Semmoset kauppiaan puheet tällä kertaa.

Koodilla "INSSIN" saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

Mitäs nyt ja tulevaisuudessa?

Yrittäminen on ollut minulle jonkinlainen unelma jo jostain lukioikäisestä asti. Mietin ahkerasti myös jonkinlaisen metsätalouteen perustuvan yrityksen perustamista, mutta en tahtonut keksiä mitään fiksua liikeideaa. Monet metsätyöt olisivat vaatineet suuria rahallisia alkupanostuksia, eikä ”helppoja ja mukavia duuneja” tuntunut edes olevan olemassa.

Nyt voin todellakin sanoa, että sijoittaminen harrastukena avasi aika yllättäviä mahdollisuuksia. Enpä olisi ikinä uskonut, kun puoliksi vitsillä toivoin ylioppilaslahjaksi osakkeita, että tuo heitto aiheuttaa minulle ensiksi uuden harrastuksen, sekä myöhemmin osittaisen työllistymisen.

Tällä hetkellä täytyy kuitenkin korostaa tuota osittaista työllistymistä. Enhän minä tässä vaiheessa vielä saisi millään matematiikalla elätettyä itseäni puhtaasti kirjoittamalla. Onneksi on opintotuki ja opintolaina, unohtamatta tietenkään sijoituksista tulevia tulojani. Nykyistä tilannettani kuvaa ehkä parhaiten se, että opiskelijoiden tuet tuovat minulle leivän pöytään, mutta juustot ja leikkeleet tulee leivän päälle kirjoittamalla.

Unelmista totta?

Eikä tietenkään kannata liiaksi tuudittautua nykyiseen hetkeenkään. Muistan vielä hyvin minkälaista kirjoittamiseni tulopuoli oli noin puoli vuotta sitten. Silloin kaikki tuloni riippuivat yksin Googlen mainoksien varassa, ja tuloja tuli noin 50 snt/päivä-tahdilla. Nyt puolisen vuotta myöhemmin tuloni ovat jo kymmenkertaistuneet. Minulla on jonkun verran suunnitelmia pääni sisällä, joiden avulla voisin kenties kasvattaa kirjoittamisen tulojani entisestään.

Yksi suurimpia unelmiani tällä hetkellä olisi elättää itsensä pelkällä kirjoittamisella. Tämä on kuitenkin sen verran mukavaa toimintaa. Siistiä sisätyötä (joka korostuu näin kylmänä ja pimeänä talvena), jossa omiin työaikoihin sekä -paikkoihin pääsee aika pitkälti vaikuttamaan.

Noh, tämä itsensä elättäminen pelkästi kirjoittamisella ei ole kuitenkaan vielä aikoihin realistinen tavoite, joten ihan mielelläni vielä herään aamuisin opiskelemaan IT-alaa. Tuo voisi tavoitteena olla samaa kastia, kuin tavoitteeni tulla taloudellisesti riippumattomaksi. Ehkä sitten joskus, mutta mitäpä sitä vielä stressaamaan ja aikatauluja sen tarkemmin miettimään.

Saatat olla kiinnostunut myös:

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

4 kommenttia kohteessa “Sijoittamisen avulla yrittämisen puolelle – Talousblogilla tienaaminen, osa III

 1. OsinkoInsinööri kommentoi:

  Mahtavaa, että olet saanut kirjoitustulojasi kasvatettua merkittävästi vaikka sillä ei vielä itseään elättäisi! 🙂 Hienoa on ollut seurata vierestä edistymistäsi ja toivottavasti saisit kirjoittamisella maksettua vielä lasillisen mehua leivän viereen!

  Alat kuule pitämään lifestyleblogia, jossa yhdistät talouden, säästämisen, metsäinsinöörin ja IT-alan hommat. Nimi voisi olla vaikka Digimetsurin elämää osingoilla. Arvostelet moottorisahoja ja tietty jotain sovelluksia sekä taloudenhallintaohjelmistoja (esim. Passeli). 😀

  • RJW kommentoi:

   Haha, kiitoksia! Jotain tuollaistahan se pitäisi olla. Jonkun verran ideoita pyörii jo päässä, katsellaan tarttuuko joku niihin lopulta 😉

 2. Anonyymi kommentoi:

  Onnittelut saavutuksistasi! 🙂 Miten olet ilmoittanut verottajalle blogin kautta tulevat tienistit affiliate ym. mainonnasta ennen kuin perustit toiminimen? Jos verottajalla on joku minimiraja, mitä alittaessa ei tarvitse ilmoittaa, mistä löytäisin tästä lisätietoja? Ajattelin kirjoitella blogia harrastusmielessä ilman toiminimeä ja siinä sivussa tienata hieman rahaa, mutta en halua syytettä veronkierrosta tietämättömyyden takia…

  • RJW kommentoi:

   Kiitos! En ole vielä verottajalle ilmoittanut mitään. Vaikka olen kirjoittanut blogia jo vuodesta 2017, ekat tulot tililleni alkoivat kilahdella vasta vuoden 2018 aikana. En ole niistä ilmoittanut verottajalle vielä mitään (en ennen toiminimeä, enkä sen perustamisen jälkeenkään). Mutta tarkkaa kirjanpitoa olen silti pitänyt sitä mukaa kun tuloja on tullut, että kun pitää Verohallintoon tuloja ilmoittaa, kaikki on kaivettuna valmiiksi ylös.

   Verohallinto auttaa puhelimessa aika hyvin erilaisten kysymysten kanssa. Kannattaa soittaa jos haluaa jonkinlaista varmistusta asiaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *