Jotkut lukijat ovat saattaneet huomata blogissani eräänlaisen paluumuuttajan, nimittäin Google-tuoteperheen villi lapsi AdSense teki paluun blogiini. Olen aiemmin tykännyt kirjoittaa Google AdSensestä, kuten myös muustakin bloggaamisen tuloihin liittyvästä ja ajattelin jatkaa aiheen parissa uusien käänteiden myötä.

Jos et tiedä vielä mikä on Google AdSense, kerron nopeasti homman punaisen langan. Google AdSense on Googlen omistama mainospalvelu, jonka kautta julkaisijat (tässä tapauksessa bloggaajat) voivat asettaa sivulleen Googlen mainoksia, joista saa rahaa pääasiassa klikkaamalla.

Minulla oli AdSense käytössä noin kaksi vuotta, kesästä 2017 aina juhannukseen 2019, kunnes se vain lakkasi toimimasta. Tiivistettynä case meni siten, että Googlen robotit näkivät sivullani seksuaalista sisältöä, jonka vuoksi mainokset evättiin. Koitin valittaa tästä päätöksestä, mutta Googlen robotit eivät vaihtaneet näkökantaansa.

Minua ärsytti tuo ongelma kahdesta syystä. Ensinnäkin poltin siihen monta tuntia aikaa aivan turhaan. Toiseksi, minulta jäi noin 40 euroa jumiin AdSense-tilille, enkä saanut niitä ulos, koska Google maksaa eurot ulos vasta kun 70 euroa täyttyy.

Tässä yllä on kuva, joka ei näy, mikäli käytät AdBlockeria.

Kokeilin huvikseni asentaa AdSensen WordPressin päälle

Jotkut lukijat muistavat sen, että uusin tämän blogin kokonaan viime vuoden lopulla. Siirryin tällöin Googlen omistaman Bloggerin päältä käyttämään WordPressiä. Pohjimmiltaan kokeiluni perustui siihen, että halusin kokeilla miten helppoa on asentaa AdSense WordPress-sivustolle.

En rehellisesti sanoen uskonut onnistuvani tässä projektissa, koska Googlen ärsyttävät himokasta sisältöä näkevät robotit. Jos Googlen robotit näkevät heidän omassa palvelussaan (Blogger) mitä sattuu, mitä lie he näkevät vieraalla alustalla (WordPress).

Mutta mitä vielä! Sain ensimmäisellä yrittämällä mainokset näkyviin tähän blogiin. Olin ihan varma että joudun odottamaan Googlen päätöstä mainoskelvollisuudestani jopa kuukausia, kuten kävi aloittaessani AdSense-mainostamisen. Kaikkea muuta, sillä taisin saada vielä samana iltana mainokset pyörimään uudella sivullani.

Toinen positiivinen yllätys oli Google Analyticsin liittäminen AdSenseen. En tiedä miten minulta oli tämä mahdollisuus mennyt jotenkin ohi aiemmalla kerralla, mutta nyt liitin AdSense-tilini myös Analyticsiin. Parilla klikkauksella saan entistä tarkemmin dataa miten AdSense-mainokset menestyvät blogissa.

Mitä muita syitä minulla oli lisätä AdSense takaisin?

Tuo kokeilun halu oli se suurin syy. Toiseksi suurin syy on siinä, että saisin nyt tuon 70 euroa hiljalleen täyteen, jotta tilillä seisovat 40 euroa tulisivat viimeinkin minulle asti.

Käytännössä en tule käyttämään AdSenseä kovinkaan laajasti tässä blogissa, vaikka yllättävän hyvin mainokset mukautuvat tälle sivulle asettamani paikan päälle. Yllätyin siitä miten hyvin mainokset skaalaavat aina laitteen mukaan ja pyrkivät asettumaan paikoilleen mahdollisimman houkuttavan näköisesti. Kyllä Google vaan osaa.

En ole tehnyt mitään automaattisia asetteluja tähän blogiin, vaan jokainen AdSense-mainospaikka on minun käsin laittamani. Hidasta? Kyllä. Tehotonta? Ehkä.

Yksi syy siihen, miksi en halua viljellä ylenpalttisesti mainospaikkoja, liittyy käyttäjäkokemuksen maksimointiin. Niin moni sivusto (ei koske pelkästään pieniä sivustoja, vaan myös ihan valtakunnallisesti tunnettuja saitteja) pilaa käytettävyyden mainosten liikasijoittelulla. Mainokset ärsyttävät ja ne isoina ne katkaisevat jutun lukemisen. Puhumattakaan kun niistä alkaa tulemaan ääniä tai ne aukeavat pop upeina näytölle.

Esimerkiksi hakukoneoptimoinnin kannalta käyttäjäystävällisyys on kaiken A ja O. Google haluaa näyttää hakukoneissaan käyttäjille sellaisia sivuja, jotka miellyttävät kävijää. Jos mainosten liikasijoittelu saa lukijat karkaamaan blogista ennen aikojaan, se saattaa heikentää myös sijoituksiani hakukoneissa, joista tulee kuitenkin suuri osa sivuston kävijäliikenteestä.

Mitä muita ongelmia Google AdSense pitää sisällään?

Palataan takaisin käyttäjäystävällisyyteen, mistä puhuin jo aiemmin. Nimittäin AdSensen ongelmat eivät lopu pelkästään kehnoon käyttäjäystävällisyyteen. Kerrotaan mitä muita ongelmia pinnan alta löytyy.

Mainoksista ei loppupeleissä tienaa kovin paljoa. Olen kertonut aiemmin omia AdSense-tulojani esimerkiksi täällä, täällä ja täällä. Käytännössä kaikki eurot tulevat klikkauksien pohjalta. Pelkistä mainosten katselemisesta ei tienaa kuin paria senttiä päivässä.

Vaikka mainoksia klikattaisiinkin, ne eivät tuo hirveästi tuloja. Keskimäärin yhdestä klikkauksesta tienaa varmaan noin 30 snt, eikä minulla tule klikkauksia välttämättä edes joka päivä. Puhutaan minun kohdallani kymmenien senttien päivätuotosta. Jos verrataan vaikka affiliate-markkinointiin, niin AdSense jää selvästi kakkoseksi tässä vertailussa. Pelkästään vaikkapa maksettujen kyselyisen esittelyllä tienaan moninkertaisesti AdSenseä enemmän.

Palaan kohta myöhemmin lisää AdSensen ongelmiin versus affiliate-markkinointi, mutta sitä ennen kerron teille Adblockerista. AdSensen mainokset ovat todella helposti kierrettävissä mainostenesto-lisäosilla. Käytännössä lukija voi asentaa itselleen sellaisen, eikä hän näe jatkossa mainoksia. Kun hän ei näe sitä, hän ei myöskään klikkaa, enkä minä vuorostani tienaa.

Tämä ei ollut mikään moralisointi Adblockerin käyttäjiä vastaan. Olen käyttänyt itse samaan laajennusta niin pitkään kuin mies muistaa.

AdSensen pahin ongelma – se tarjoaa välillä roskamainoksia

Palataan affiliate-markkinointiin. Sen suurimpia etuja on se, että tiedät mitä mainostat. Käytännössä katsot itse mitä kampanjoita haluat mainostaa ja rakennat oman sisältösi näiden kamppisten mukaan. Simppeli homma.

Sen sijaan AdSense toimii aika paljon Googlen ohjauksella. AdSensen mainospaikat kannattaa mieltää vaikkapa vuokrapaikoiksi. Käytännössä vuokraat mainostilaa Googlelle ja Google tekee tällä mainospaikalla mitä parhaaksi katsoo. En itse pääse kovin paljoa vaikuttamaan näytettäviin mainoksiin, sillä Google arpoo jokaiselle lukijalle omat mainokset, jotka perustuvat kerättyihin evästeisiin.

Tämä kuulostaa ensiksi hirveän hienolta, että Googlen algoritmit pyrkivät näyttämään mahdollisimman kiinnostavaa sisältöä jokaiselle käyttäjälle, mutta pinnan alla piilee ongelmia.

Kiusallisia Googlen mainoksia – molemmille osapuolille

Minulla on parikin hyvää esimerkkiä taskussa. Esimerkiksi kun vierailen joidenkin muiden bloggaajien blogeissa, saatan nähdä pahimmillaan aikuisviihdemainoksiin verrattavissa olevia treffipalvelumainoksia.

Ne ovat todella kiusallisia – sekä vierailijan että bloggaajan kannalta. Minä bloggaajana tiedän kyllä kupletin juonen, mutta suurin osa tavallisista lukijoista ei. Kuvittele vaikka joku Pihtiputaan mummo vierailemassa blogissani. Siellä saatetaan luulla helposti, että bloggaaja on laittanut tietoisesti rahanahneena pelkkiä epämääräisiä deittimainoksia blogiin.

Minulle kävi itse asiassa joskus näin. Yksi lukija valitti (tai oikeastaan vain naureskeli) jollekin ”deittaa villejä puumia tänään” -mainokselle. Tämä kaveri toki luuli, että olen tietoisesti valinnut nämä mainokset. Tästä joudun sitten vähän kiusallisesti selittämään, että en itse aseta mainoksia, vaan Google tekee sen sinun oman selaushistoriasi pohjalta.

Kiusallisia yhtälöitä voi olla muitakin. Seurasin joskus vierestä, kun eräs toisen blogin lukija hermostui sivuston mainoksista. Blogissa sattui olemaan erään nimeltä mainitsemattoman pankkiiriliikkeen mainos ja tämä lukija pillastui suuresti siitä, miten bloggaaja kehtaa mainostaa tätä firmaa. Tässäkään tapauksessa lukija ei tiennyt sitä, että jos olet kiinnostnut Googlen silmissä sijoittamisesta, saat siitä hyvästä sijoitusaiheisia mainoksia.

Julkaisun jälkeinen edit: Tässä kun julkaisun jälkeen katselen tätä artikkelia, sattumaa tai ei, niin sivulta sattui löytymään juuri mainitsemani kiusallinen deittimainos. Alapuolen kuvakaappaus näyttää teille miltä mainokset saattavat pahimmillaan näyttää.

Google AdSense kokemuksia
Näin kiusallisilta mainokset voivat pahimmillaan näyttää

Loppupäätelmät: käytän Google AdSenseä, mutta kuinka pitkään?

Otsikossa on kysymys, johon en osaa kertoa vielä vastausta. Koitan saada tuon 70 euron rajan ylitettyä nopeasti, jotta saan yli vuoden siellä seisseet eurot jossain vaiheessa ulos.

Sen jälkeen en tiedäkään miten yhteinen taipaleemme jatkuu – vai jatkuuko ollenkaan. Tämän vähän reilun kuukauden aikana olen tienannut (alustavia tuloja) 5,79 euroa. Pahimmillaan Google sipaisee tuosta vielä heinäkuun lopun tarkkuuslaskennassa muutamia senttejä pois.

Jos tienaan jatkossakin tuon pyöreät viisi euroa kuukaudessa AdSensen avulla, menee minulla puoli vuotta kerätä kasaan puuttuvat 30 euroa. Kieltämättä vähän fifty-sixty onko tässä kokeilussa mitään järkeä. Noh, ainakin voin kertoa kokeilleeni AdSenseä WordPressin päällä.

Vähän jännittää myös se, mitä jos Google tekee samat temput uudestaan, kuin mihin vanha yhteistyömme päättyi. Mikäänhän ei takaa sitä, ettei Google ala näkemään taas uudestaan mitä lie haureutta tällä sivustolla. Toivon hartaasti, ettei näin pääse käymään.

Toisaalta haluaisin uskoa Googlen palveluihin. Kuten jotkut tietävän, olen sijoittanut Alphabetiin (Google) ja pitkässä juoksussa Alphabetin ja Facebookin osuus salkkuni sisällöstä tulee luultavasti vain kasvamaan lisäostojen ja suotuisan kurssikehityksen myötä. Sen vuoksi tuntuu vähän ilkeältä haukkua AdSense pystyyn.

Saatat olla kiinnostunut myös:

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *