Svea Ekonomin säästötili tarjoaa markkinoiden parhaan koron, mutta mitä muuta sijoittajien tulisi tietää säästötileistä vuonna 2021?

Niin siinä vain kävi. Enää ei yhden käden sormet riitä pankkiasiakkuuksieni kohdalla. Kirjoittelin teille noin vuosi sitten siitä, miten olen yhtä aikaa viiden eri pankin asiakas. Aiemmin minulla on ollut asiakkuudet voimassa Nordnetin, Osuuspankin, Nordean, S-pankin ja Bank Norwegianin kanssa.

Nyt lista kasvaa yhdellä pankilla. Tällä kertaa kyseessä on ruotsalainen Svea Ekonomi, jonka on tarkoitus ryövätä itselleen iso osa Bank Norwegianin roolista. Syy asiakkuuden avaamiselle oli Svea Ekonomin säästötili, jolle luvataan tällä hetkellä markkinoiden korkeinta korkoa. Svea Ekonomin korko on 0,8 %, kun Bank Norwegianilla se on vain 0,75 %. Toisin sanoen Svea Ekonomi maksaa kolmanneksen parempaa korkoa, kuin Bank Norwegian.

Ehdin olla Bank Norwegianin säästötilin asiakas noin 1,5 vuotta. Kun avasin Bank Norwegianin tilin alkuvuodesta 2018, Norwegian maksoi korkoa peräti 1,75 %. Syksyllä 2018 Bank Norwegian laski kuitenkin korkoa kerralla 1,75 % -> 0,75 %. Paine säästötilien koroilla tuntui olevan yleinen, sillä muutama muukin kilpailija on viimeisen vuoden aikana laskenut talletuskorkoaan.

Bank Norwegian jää silti elämään sekä muistoissani, että lompakossani. Norwegianin luottokortti on sen verran etevä peli lentolippujen cash pointsineen, että säilytän Norskin asiakkuuden yhä. Toki on hyvä pitää mielessä myös lentoyhtiön julkisuudessa olleet ongelmat. Jos Norwegianin lentoyhtiö kippaa, cash pointsit muuttuvat hetkessä arvottomiksi.

2021: Säästötilien ympärillä paljon kuhinaa

Julkaisin tämän artikkelin ensimmäistä kertaa vuonna 2019. Sen jälkeen on tapahtunut paljon niin säästötilien, kuin Svea Ekonominkin suhteen. Koronaviruspandemia on vaikuttanut vaihtelevasti säästötilien suosioon ja niistä maksettaviin korkoihin.

Pandemian alkupuolella säästötilien korot lähtivät laskuun kaiken muun markkinapaniikin keskellä. Tämä on ihan ymmärrettävää, sillä samaan aikaan todistettiin historian suurinta pörssiromahdusta.

Toisaalta markkinalle ei tarvittu kuin yksi häirikkö, tässä tapauksessa Instabank, joka nosti kaiken markkinapaniikin keskellä omaa korkoaan. Tästä seurasikin erikoinen reaktio, missä pankit (kuten Svea Ekonomi) peruivat oman korkonsa laskun.

Noh, myöhemmin vuoden 2020 loppupuolella korkoja päätettiin silti laskea hitusen. Korkoansa laskivat niin Svea Ekonomi kuin myös Instabank. Ilmeisesti tällä hetkellä ihmiset eivät kuluta rahojaan pandemiasta ja lockdownista johtuen, minkä vuoksi heille jää helposti rahaa säästöön, jonka seurauksena taas säästötileille riittää euroja, jolloin pankkien ei tarvitse kilpailla koroilla asiakkaista.

Tuleva vuosi näyttää nyt uutta suuntaa säästötilien markkinalle. Nostaako mahdollisesti yhteiskuntien avautuminen taas kilpailua säästötilien keskuudessa? Huomioitavaa on kuitenkin se, että yksikään säästötilejä tarjoava pankki ei joutunut koronapandemian keskellä niin pahoihin ongelmiin, jotta asiakkaiden talletukset olisivat vaarantuneet.

Tämän artikkelin versiohistoria:

 • Edit: 21.2.2021: Päivitetty artikkelia vuodelle 2021
 • Edit 18.8.2020: Svea Laskee sittenkin taas korkoaan. Lue lisää täältä. 
 • Edit 20.3.2020: Kuukautta myöhemmin Svea Ekonomi peruukin säästötilin koron laskun, joten se on jatkossakin 1 %, joka on markkinoiden paras korko säästötilille.
 • Edit 8.2.2020: Svea Ekonomi laskee merkittävästi säästötilin korkoa huhtikuussa. Lue tästä lisää ja katso uusi lista parhaista säästätötileistä täältä: Svea Ekonomi laski korkoa – Tässä säästötilien uusi TOP3-lista

Koodilla "INSSIN" saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

Miksi korkeakorkoinen säästötili?

Palataan aiheeseen, eli Svea Ekonomin säästötiliin. Ensiksi on hyvä lähteä liikkeelle perusteista. Miksi minä käytän säästötiliä? Miksi tyydyn vain alle prosentin tuottoon, kun osakemarkkinat tuottavat keskimäärin noin 7 %?  Eikö olisi fiksumpaa pitää rahoja kiinni osakkeissa?

Kenties, mutta näen tässä asiassa paljon muitakin asioita, kuin pelkän tuottoprosentin. Mielestäni jokaisella suomalaisella pitää olla jonkinlainen käteispuskuri yllättävien menojen vuoksi. Koskaan ei tiedä milloin auto lakkaa olemasta, tulee vastaan työttömyyttä tai muuta ikävää.

Tai ei niiden yllätysten tarvitse olla aina edes negatiivisia, jotta säästöistä on hyötyä. Keväällä 2018 palasin opiskelemaan, ja tällöin tarvittiin hetkellisesti hieman säästöjä. Pystyin palaamaan huoletta koulun penkille sekä keskittymään täysillä kouluun, kun ei tarvinnut kantaa taloudellisia huolia.

Minulla on ollut jo pitkään tapa, että pyrin aina joka ikisen ylimääräisen euroni siirtämään Bank Norwegianiin. Miksi pitäisin rahojani seisomassa nollakorkoisella tilillä, jos minulla on vaihtoehtona melko pienellä vaivalla siirtää se korkeakorkoisemmalle tilille? Okei, ei niillä tuotoilla taloudellista riippumattomuutta saavuteta, mutta kaikki tuottoeurot otetaan aina vastaan. Etenkin kun riski ja ylimääräinen vaiva ovat aika olemattomia.

Tällä hetkellä minulla on käteistä noin 15 000 euroa säästötilillä. Se on mielestäni paljon, sillä alkuperäinen tavoitteeni oli jemmata 5 000 euroa, ja myöhempi tavoitteeni 10 000 euroa. En ole kuitenkaan vielä lähtenyt tyhjentämään tiliä osakemarkkinoille, vaan katson ensin tulevaan syksyyn. On olemassa pieni mahdollisuus, että näitä rahoja käytetään käsirahana vähän isompaan sijoitukseen. Mutta ei siitä tässä yhteydessä vielä sen enempää.

Miksi juuri Svea Ekonomin säästötili?

Svea Ekonomin valinta oli aika looginen, sillä se tarjoaa omien mainospuheidensa mukaan markkinan parasta korkoa tuolla 0,8 % säästötilillään. Mitä olen tässäkin blogissa tehnyt korkeakorkoisten säästötilien vertailua, niin mainos pitää paikkansa. Prosentin korko on tällä hetkellä markkinoiden kärkeä.

Yksi tärkeimmistä asioista koron määrän lisäksi Svea Ekonomilta on palvelun hinnat, sekä palvelun ehdot. Markkinoilla on tarjolla myös ihan hyvää korkoa säästötilille tarjoavia pikkupankkeja, mutta nämä rahastavat asiakasta sitten erilaisilla palvelumaksuilla. Esimerkiksi nostojen määrät voivat olla rajattuja, tai pahimmillaan jokainen nosto maksullinen.

Svea Ekonomi toimii kuitenkin kuten Bank Norwegian, eli turhia ja ylimääräisiä maksuja ei mene, eikä nostoja ole rajattu. Samoin talletussuoja oli suomalaisista pankeista tuttu 100 000 euroa. Nämä olivat minun syyni avata tili Svea Ekonomiin.

Säästötilin avaus Svea Ekonomiin

Nämä säästötilit ovat muuten todella helppoja, nopeita ja kivuttomia avata. Minulla meni pyöreästi noin viisi minuuttia avata säästötili Svea Ekonomiin. Menet Svea Ekonomin säästötili-sivulle, ja painat avaa tili.

Homma alkaa pankkitunnistautumisella, jonka jälkeen täytät suht suppeat tiedot itsestäsi. Tärkeimpänä kohtana on vastatilin asettaminen, eli se pankkitili, jonne voit ainoastaan siirtää rahaa ulos Svea Ekonomista. Tämä on siis turvakeino, ettei kukaan ulkopuolinen taho pääse tyhjentämään tiliäsi omalleen.

Tämän jälkeen allekirjoitetaan palveluehdot sähköisesti pankkitunnuksien avulla, jonka jälkeen voit jo kirjautua palveluun. Palvelussa pääset vastaamaan perinteineen ”pankkikuulusteluun”, jossa sinulta kysytään asioista omasta taloutesi ylläpidosta. Näitä vastauksia voi muuttaa jälkikäteen, jos jollekin tulee omatunnon tuskia aiheesta.

Tässä se tilin avaaminen olikin sitten kokonaisuudessaan. Tämän jälkeen olet valmis käyttämään Svea Ekonomin säästötiliä kuten haluat.

Koodilla "INSSIN" saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

Minun kokemuksia Svea Ekonomin säästötilistä

Tätä kirjoittaessa olen kirjautunut tilille ehkä viisi kertaa. Aloitetaan ensivaikutelmasta, joka ei hevin unohdu. Svea Ekonomin käyttöliittymä on varsin yksinkertainen ja koruton. Sen lisäksi itse huomasin ensimmäisillä kerroilla sen, että myös yksinkertainen käyttöliittymä voi olla sekava käyttää. En meinannut itse löytää mitään oleellista ensimmäisillä käyttökerroilla. Toki ajan myötä palvelua oppii käyttämään helpommin.

Tältä näyttää Svea Ekonomin käyttö.

Sen sijaan Bank Norwegianin käyttöliittymä oli todella miellyttävä käyttää. Norwegian on pienenä pankkina tehnyt omista palveluistaan todella miellyttävän näköiset, ja pesee pienenä pankkina monen finanssijätin palvelut mennen tullen. Siinä mielessä vähän ehkä epäreilua verrata Sveaa Norskiin. Olo on vähän kuin hyppäisi Ferrari-kyydin jälkeen Fordin rattiin.

Noh, on hyvä muistaa, etten avannut säästötiliä Svea Ekonomiin visuaalisuuden vuoksi, vaan korkeakorkoisen pankkitilin vuoksi. Lisäksi Bank Norwegianissa tuli käytyä ehkä kerran kuukaudessa, joten kovin usein en joudu kärsimään Svean ankeasta ulkoasusta. Ja ehkä ruotsalaiset tajuavat laittaa tämän puolen vielä tulevaisuudessa kuntoon.

Svea Ekonomi toimii samalla tavalla kuin Bank Norwegian, eli talletuksia säästötilille tehtäessä on syytä käyttää viitenumeroa. Ilman viitenumeroa tehdyt talletukset saattavat kadota ainakin hetkellisesti, mikä tuskin on kenenkään toive.

Svea laski korkoaan syksyllä 2020

Svea Ekonomin vuosi 2020 on ollut täynnä erilaisia liikeitä. Yksi käänne Svean tapauksessa nähtiin elokuun puolivälissä, kun pankki ilmoitti kansalaisille seuraavaa:

Säästötilimme korko on 14.08.2020 alkaen 0,8 %. Ennen mainittua päivämäärää avatuille tileille maksamme aiempaa 1,0 %:n korkoa 14.10.2020 asti

Vuosi 2020 tullaan muistamaan koronaviruksen lisäksi Svea Ekonomin sekä muiden säästötilien nokittelusta ja veivaamista. Svea oli jo alkuvuodesta kertaalleen laskemassa omaa korkoaan, mutta Instabankin tekemän kirimisen vuoksi Svea kuitenkin perui korkonsa laskun.

Mikäli muistini ei petä, Svea oli ensin laskemassa korkoaan Instabankin tasolle, mutta Instabank päätti korottaa omaa korkoaan, joka teki siitä markkinoiden parhaan säästötilin. Tästä säikähtäneenä Svea perui keväällä korkonsa laskemisen.

Nyt Svea Ekonomilla on ilmeisesti laskettu uudelleen, että Instabankille saa hävitä. Saa nähdä mitä tämä Svean siirto aiheuttaa Instabankin päässä. Jos Instabank pitää kiinni nykyisistä koroistaan, saatan siirtää oman säästötilini kokonaan Instabankin puolelle, jossa minulla on jo nyt osa säästöistä.

Mikäli Instabankin korot eivät Svean ulostulon myötä, Instabank vetää tosiaan nyt kaksikosta pidemmän korren. Instabankin normaalilla säästötilillä korko on 0,9 % ja vähempiin nostoihin rajattu ”korkeakorkoinen säästötili” tarjoaa 1,05 % korkoa. Taidan heittää omat ”pahan päivän säästöni” tuolle isommalle tilille ja olla koskematta niihin. Pienemmälle tilille menee sitten niitä euroja, joita tykkään veivailla edestakaisin tilanteiden eläessä.

Lue lisää Instabankin säästötileistä 

Loppusanat: Svea Ekonomin säästötili on ruma mutta toimiva

Olen ihan tyytyväinen tähän siirtoon, missä säästökassani vaihtoi kirjat Norjasta Ruotsiin. Saan nyt hitusen aiempaa enemmän korkotuloja, mikä on pientä lohtua käteiskassan päällä istumisesta. Eihän nämä koskaan osakkeita pitkässä juoksussa tule voittamaan, mutta nuorella miehellä on hyvä olla jonkinlainen kassa yllättäviä menoja varten.

Tätä blogia kirjoittaessa minulla on matkalla 14 400 euron tilisiirto Osuuspankista Svea Ekonomiin. Kun tuo tilisiirto pääsee maaliin asti, minulla lepää Svea mamman helmoissa 16 050 euroa. Prosentin korolla tienaan siis vuodessa ennen veroja 160,5 euroa.

Vertailun vuoksi samat säästöt olisivat tuottaneet Norskin tilillä 120,38e, eli yli 40 euroa vähemmän ennen veroja. Tästä kun ottaa verot pois, säästö on jotain yhden miehen viikon ruokaostosten luokkaa. Eihän sillä vielä kuuhun mennä, mutta kaikki otetaan vastaan mitä tarjotaan.

Siirtoon kannattaa varata aikaa noin viikko. Ainakin itselläni siirto Bank Norwegianista Osuuspankkiin vei sen alle 48 tuntia, ja Osuuspankista taas Svea Ekonomiin toiset pari päivää. Eli maanantai-iltana aloitin Norskin tyhjentämisen, ja perjantaina rahat olivatkin jo Sveassa.

Svea Ekonomi: plussat

 • + Markkinoiden paras korko tällä hetkellä
 • + Säästötili helppo ja nopea avata
 • + Normaali talletussuoja löytyy
 • + Ei rajattuja nostoja tai muita ikäviä ”piilokuluja”

Svea Ekonomi: miinukset

 • – Kehno käyttöliittymä
 • – Ei mahdollisuutta luottokortille kuten Bank Norwegianissa
Saatat olla kiinnostunut myös:

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

14 kommenttia kohteessa “Kokemuksia Svea Ekonomi säästötilistä – parhaat säästötilit vuonna 2021

  • RJW kommentoi:

   Morjesta, viittasin sillä lähdeverokäytäntöihin, josta meinasin alkujaan kirjoittaa tähän blogiin, mutta jätin sen viime metreillä ulos. Tossa toisessa mun kommentissa vähän enemmän asiaa aiheesta.

 1. Anonyymi kommentoi:

  Moi, Mites tuo lähdevero asia mistä monet valitti svean osalta? Onko sulla ajatuksia siitä? Svea perii, Norwegian ei. Käytännössähän siinä ei hirveästi käsitykseni mukaan häviä mutta tämä tuntui olevan joillekin iso juttu.

  • RJW kommentoi:

   Mä luin sitä keskustelua, mutta mitä syvemmälle siihen mentiin, sitä vähemmän miinusta siitä lähdeverokäytännöstä koitui. Eli oma mielipiteeni on, että aika vähän se tavan piensijoittajaa haittaa missään muodossa. Korko kuitenkin ratkaisee loppupeleissä koko potin voiton.

   Multa vähän unohtui toi verohässäkkä tuohon lopun tiivistelmään, joten poistin sen nyt jälkikäteen 😀 mun piti alun perin avata toi monia mietityttänyt asia tässä blogissa, mutta lopulta jätin sen pois, koska mielestäni aika mitätön asia kokonaisuuden kannalta.

 2. Anonyymi kommentoi:

  Hei. Minulla olisi vaihto edessä Norskilta Svea-mamman helmoihin. Mites tuo verotus? Nyt kun olen saanut talletuskorkoa jo hetken aikaa Norskin tilille, niin voinko vaihtaa lennosta Norskilta Svealle ja toivoa, että verottaja hoitaa loput ja näkee tämän vaihdon myös? Kiitos.

  • RJW kommentoi:

   Moro, täällä täysin identtinen tilanne alla, eli et ole yksin. Heinäkuun alussa avasin ensin Svea Ekonomiin tilin, jonka jälkeen siirsin koko Bank Norwegianin tilin sisällön ensin OP:lle (vastatili), josta taas suoraan samat rahat Svealle. Aikaa tähän meni noin viikko että raha siirtyi BN -> SE.

   Sekä Norski että Svea ilmoittavat kyllä verottajalle tiedot vuoden lopussa, eli ei huolta sen suhteen. Tilannehan ei eroa mitenkään siitä, että nostaisit tilin tyhjäksi. Se on ihan sama syötätkö nämä rahat uudelle säästötilille, kulutukseen tai sijoituksiin.

   Se kannattaa kuitenkin huomioida, että Norski maksaa korkonsa vasta vuoden viimeinen päivä pois, vaikka nostaisitkin tilin nyt tyhjäksi.

 3. Anonyymi kommentoi:

  Eli käytännössä hyvä vaihtoehto tällä hetkellä on pitää BN cahs pointseja varten ja siirtää Sveaan käteiskassat?

  • RJW kommentoi:

   Juuri näin. Bank Norwegianin luottokortti minulla on yhä kovassa käytössä, koska halpa kortti ja hyvät edut (cash pointsit). Luottokortin toimiminen ei vaadi säästöjen pitämistä BN:ssä, joten rahat vain Sveaan ja BN:n kortti lompakkoon 😀

 4. Nimetön kommentoi:

  Miten suuri moraalinen kynnys oli liittyä Svea Ekonomin asiakkaaksi? Yrityshän tunnetaan siitä, ettei se aina tunnu välittävän ihan hirveästi hyvästä perintätavasta.

  • RJW kommentoi:

   Moi, ja kiitos kommentistasi!

   En ole perehtynyt oikeastaan lainkaan näihin ”mainejuttuihin”. Tosin finanssiala on myös vähän sellainen toimiala, että netissä kirjoitetut kokemukset ovat pääasiassa aika negatiivisia. Minulla ei ollut kynnystä liittyä Svea Ekonomin asiakkaaksi, koska en ole itse kuullut mitään erityistä negaa heidän perintätavoistaan.

   Jos Svean mahdolliset kovat otteet eivät kiinnosta, niin toiseksi parhaan säästötilin koron tarjoaa tällä hetkellä Instabank 0,8 %:n korolla. https://inssinosingot.fi/saastaminen/instabank-saastotili-kokemuksia/

   • Shamrock kommentoi:

    Svea ekonomilta tuli 7.2. asiakastiedote, jossa kerrotaan, että talletuskorko laskee 10.4. 0,8 prosenttiin:

    ”Säästötiliemme uusi korko 0,8 % astuu sinun osaltasi voimaan 10.4.2020. Tuomme kuitenkin markkinoille lähiaikoina uuden, entistä paremman koron talletustuotteen, joten toivomme sinun pysyvän asiakkaanamme jatkossakin.

    Lähetämme kaikille asiakkaillemme lisätietoja uudesta tilituotteesta lähempänä sen julkaisua.”

    Näyttää siis siltä, että jatkossa korkotaso on hyvin tasainen kilpailijoiden kesken.

     • aloittelija kommentoi:

      Tarkoittaako tämä koron pitäminen 1%:ssa nyt sitä, että ihmiset/yritykset ottavat enemmän lainaa, vai että pankki voi romahtaa ja/tai yrittää pitää kiinni asiakkaistaan? Vai jotain muuta? Toisin sanoen, onko turvallista jatkaa säästämistä tähän pankkiin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *