Sisältää alennuskoodin

Yrittäminen on sellainen asia, josta ei mielestäni puhuta koskaan tarpeeksi. Moni meistä haaveilee yrittäjyydestä, sekä moni meistä myös päätyy erilaisten sattumien kautta yrittäjäksi.

Siitä huolimatta aiheesta puhutaan hyvin vähän yleisesti. Erilaisissa kouluissakin nostetaan yrittäjyys nopeasti esille yhtenä mahdollisuutena, mutta lähes yhtä nopeasti se myös nostetaan myös pöydältä pois syventymättä siihen tarkemmin.

Moni meistä törmääkin yrittämisen mahdollisuuteen lähinnä oman aktiivisuuden ja aikuistumisen kautta. Mutta voisiko yrittämisestä tehdä opuksen, joka sopisi koko perheelle aina lapsesta aikuiseen?

Mikko Nurminen ja Petteri Poukka ovat lähteneet ratkomaan tätä ongelmaa. Aivan hiljattain julkaistu Pienestä ponnistaneet – Koko perheen yrittäjyyskirja (2021) niputtaa yhteen kymmenen yrittäjän kasvutarinan mielenkiintoisessa ja koko perheelle sopivassa muodossa. Yrittäjätarinoiden lisäksi kirjassa on myös asiaa yrittäjyydestä yleisestikin sekä nuorille osoitettuja vinkkejä kesätöiden hankintaan.

Kirja perustuu jo aiemmin monelle tutuksi tulleisiin Pikkuyrittäjät ja Vuosi yrittäjänä -ohjelmiin, jotka ovat kouluille suunnattuja yrittäjyyskasvatusohjelmia. Käytännössä kirja jatkaa siis näitä ohjelmia, mutta kirjallisessa muodossa, jossa myös lasten vanhemmilla on mahdollista tutustua siihen.

Pienestä Ponnistaneet - Koko perheen yrittäjyyskirja
Kirjan kirjoittajat Mikko Nurminen ja Petteri Poukka

Minkä vuoksi otin kirjan luettavaksi?

Olen tarinoinut näissä lukemastani kirjasta kertovissa blogikirjoituksissa alkuun siitä, minkä vuoksi nappasin juuri kyseisen kirjan luettavaksi. Tällä kertaa tarina eroaa huomattavasti aiemmista lukemistani kirjoista, sillä alkuperäinen aloite kirjan lukemisesta tuli kirjailijalta itseltään.

Mikko Nurminen otti minuun jo loppukesästä yhteyttä tiedustellen innokkuutta lähteä lukemaan yrittäjäaiheista koko perheen kirjaa. Koska Inssin osingot -sijoitusblogissa yrittäminen on sen verran iso osa vaurastumisen kokonaisuutta, aihe sopi luonnollisestikin tänne erittäin hyvin. Tämän blogin tavoitteena on sijoittamisen lisäksi innostaa ihmisiä yrittämään, joten kirja mukailee vahvasti omia blogilleni asettamia tavoitteita.

Mikon ottaessa minuun yhteyttä, kirja ei ollut vielä ehtinyt valmistua kokonaan, mutta sen valmistuttua sain kunnian olla ensimmäisten joukossa lukemassa tätä tuoretta kirjaa. Tämä oli hieno kunnia, en ole koskaan aiemmin päässyt lukemaan mitään kirjaa ensimmäisten joukossa.

Kirjassa oli myös mukana monta itseäni kiinnostanutta yrittäjätarinaa. Kirjassa oman tarinansa ja yrittäjähistoriansa avaa seuraavat henkilöt:

  • Pinkku Pinsku
  • Jarno Laasala, Duudsonit
  • Viljami Virta, Boordigolf
  • Jätkä-Juho
  • Jenni Parpala, Kiffel
  • Heikki Salmela, Hesburger
  • HAVU Gaming
  • Pikkukalat
  • Aaron’s Hotdog
  • Pink Lemon

Oma suosikkini – Jarno Laasala kertoo Duudsonien tarinan

Omaa suosikkipätkääni kirjasta ei tarvitse hakea kauaa. Yksi kirjassa haastatelluista yrittäjistä oli Duudsonit-ohjelmasta tuttu Jarno Laasala, joka kertoi Extreme Duudsonien tarinan Seinäjoen ala-asteen välitunneilta aina Hollywoodiin asti.

Duudsonien ja etenkin Laasalan tarina on minulle erittäin tuttu, sillä fanitin Duudsoneita läpi peruskouluvuosieni. Ette arvaakaan, montako Duudsonit-aiheista esitelmää olen joskus koulussa tehnyt. Sattumalta juuri Jarno Laasala oli vieläpä oma suosikkini Duudsoneista, sillä hän oli porukan aivot tehden, suunnitellen ja editoiden ohjelmat.

Fanittamiseni Duudsoneita kohtaan kesti johonkin lukioikäiseksi asti, ja sen jälkeen en ole hirveästi porukan touhuja seurannut. Kirja oli siinäkin mielessä hauskaa luettavaa, että se kertoi minulle tutut tarinat porukan perustamisesta aina menestyshuumaan asti, mutta kansainvälistymiseen keskittyneet vuodet jäivät minulta tuoreeltaan seuraamatta.

Duudsonien tarina sopii varsin hyvin koko perheen yrittäjäkirjaan, sillä kyseinen kaveriporukka aloitti tulevan työnsä täysin harrastuspohjalta. Porukalla harrastettiin erilaisia temppuja ja kepposia, joita kuvattiin omalla videokameralla ja näytettiin kavereille. Tässä vaiheessa pojilla oli jo haave omasta tv-ohjelmasta.

Myöhemmin Laasala lähti Helsinkiin opiskelemaan ja pääsi työharjoitteluun MoonTV-kanavalle, jonka kalustolla hän pääsi editoimaan työajan ulkopuolella omat kuvamateriaalinsa kokonaiseksi ohjelmaksi. Leikkaamansa ohjelman hän näytti esimiehilleen, jotka nappasivat sen MoonTV:n ohjelmistoon.

Koska MoonTV näkyi pelkästään osassa televisiolaitteista, eikä tuohon aikaan ollut mitään suoratoistopalveluita, Duudsonien ohjelma nousi nopeasti eräänlaiseen kulttimaineeseen ja tieto ohjelmasta liikkui puskaradion kautta. Puskaradiosta se tavoitti Nelosen, joka osti ohjelman oikeudet ja Duudsonit nousivat koko Suomen tietoisuuteen.

Kirjassa Laasala avaa myös kansainvälistymisen tavoitteita ja lähtökohtia. Erityisen hienoa kirjassa oli etenkin se, että siihen on lisätty myös matkan varrelle osuneita ”heikompia hetkiä”. Laasala nostaa kirjassa esimerkiksi erään kansainvälisen tuotantokauden, joka jäi roimasti ennakko-odotuksista, sekä Duudsonit-brändin uudistamisen 2010-luvun alussa.

Tarinan loppupuolella käytiin läpi Duudsonien omistaman tuotantoyhtiön, Rabbit Filmsin lähtökohtia ja nykyhetkeä. Aikoinaan ihan vain Duudsonien omien ohjelmien ympärille rakentunut tuotantoyhtiö on kasvanut isoksi kansainväliseksi mediayhtiöksi, joka omistaa omia ohjelmakonsepteja sekä tuottaa Suomessa kansainvälisestikin tunnettuja ohjelmia, kuten Haluatko miljonääriksi?.

Pienestä ponnistaneet arvostelu

Kolme osiota muodostaa kirjan

Pienestä ponnistaneet – koko perheen yrittäjyyskirja muodostuu kolmesta osasta. Ensimmäisessä kappaleessa käydään läpi Pikkuyrittäjät-konseptia. Tiivistetysti Pikkuyrittäjissä on mukana vuosittain 20 000 nuorta, jotka harjoittelevat yrittäjyys- ja työelämätaitoja osana koulupäivää.

Kirjan muissa osioissa käydään läpi kymmenen nuoren tai nuorena aloittaneen yrittäjän tarina, jokainen omana kappaleenaan. Lopuksi kirjassa on vielä vinkkejä kesätyön hakemiseen ja yrittäjäaiheinen sanasto.

Kirjan vahvuuksiin kuuluu ehdottomasti hyvinkin poikkeukselliset ja eri aikakausien yrittäjätarinat. Kirjaan on valittu mukaan 10 erilaista tarinaa, joista löytyy joku tuttu ja kiinnostava tarina jokaiselle sukupolvelle. Tämä on ihan loogista, onhan kirja kuitenkin koko perheen yrittäjyyskirja. Vaikka kohdeyleisöä ovat ensisijaisesti lapset, huomasin itse uppoutuvani syvälle kirjan tarinoihin.

Minulle pian kolmekymppisenä nuorena miehenä eniten iski jo tässäkin artikkelissa mainittu Duudsonit ja Jarno Laasala. Olenhan kuitenkin viettänyt ison osan nuoruudestani Duudsoneita katsellessa. Myös HAVU Gaming lienee oman ikäluokkani kiinnostavuuden kärkipäässä. Vanhemmalle polvelle kirjasta löytyy Heikki Salmelaa ja Hesburgeria.

Nuoremmalle polvelle mukana on luonnollisesti yksi tubettaja, tässä tapauksessa Pinkku Pinsku. Myös iltapäivälehdistä tutut nuoret yrittäjät kuten jätkänkynttilöitä tekevä Jätkä-Juho ja käytettyjen golf-pallojen kauppias Viljami pääsevät kertomaan kirjassa tarinansa.

Omia lapsia minulla ei ole, mutta voisin kuvitella itseni lukemassa kirjaa jollekin lapselle. Kirja on jaettu sopivasti lyhyisiin osioihin, minkä ansiosta pienenkään lukijan luku-urakka tuskin katkeaa puutumiseen. Yksittäiset henkilökuvat ovat sen verran napakoita, että ne jaksaa lukea yhdeltä istumalta loppuun asti.

Kirjan optimi lukijakunta lienee jossain 11-vuotiaasta ylöspäin. Yläkouluikäisille melkein lisäisin kirjan melkein jo pakolliseksi osaksi opinto-ohjausta, sillä se avaa monia tarinoita siitä, miten omasta harrastuksesta tai osaamisesta voi leipoa itselleen tulevaisuudessa ammatin. En tiedä ovatko asiat miten hyvin muuttuneet 15 vuodessa, mutta ainakin omien yläkouluvuosieni aikana ei mielestäni tätä puolta nostettu tarpeeksi esiin.

Pienestä ponnistaneet – koko perheen yrittäjyyskirja sopiikin kaikille yrittämisestä kiinnostuneille henkilöille iästä riippumatta. Henkilötarinoidensa vuoksi lukijan ei tarvitse edes välttämättä olla kiinnostunut yrittämisestä, ja kesätyöhön liittyvät vinkit tulevat tarpeen jokaiselle nuorelle.

Mainos: Heräsikö kiinnostus kirjaa kohden? Inssin osingot -sijoitusblogin lukijat saavat nyt koodilla INSSIN 20 %:n alennuksen Pienestä ponnistaneet -kirjasta. Tilaa kirja osoitteesta pienestaponnistaneet.fi (koodi asetetaan ”kohtaan kupongin koodi”)

Saatat olla kiinnostunut myös:

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *