Sisältää äänikirjapalveluiden mainoslinkkejä

Kesä alkaa vedellä pian viimeisiään, joten voisin rustailla pari riviä eräästä kirjasta, jonka luin tänä kesänä. Viimeisimmän kirjani päähenkilönä oli julkisuudestakin tuttu myyjä Jethro Rostedt, jonka tunnemme lukuisista erilaisista tv-ohjelmista.

Jethro pomppasi julkisuuteen kymmenen vuotta sitten Hjallis Harkimon luotsaaman Diilin kautta. Koko kansalle Jethro jäi viimeistään mieleen kuuluisien Opel-kauppojen yhteydessä. Näemmä kyseinen pätkä on poistunut ajan myötä YouTubesta, joten en voi teille sitä tässä yhteydessä linkata, mutta tiivistettynä Jethro aiheutti melkoisen show’n myymällä vanhan Opel Astran.

Nyt Jeti on ollut julkisuudessa jo niin kauan aikaa, että hänestäkin on voitu tehdä oma elämäkerta. Kirja niputtaa Jetro Rostedtin elämän ensimmäiset 40 vuotta aina syntymästä myyntialalle siirtymisen kautta julkisuuden valokeiloihin.

Luin *Jethron Raha ratkaisee – 101 vinkkiä menestykseen -kirjan* Nextoryn kautta. Mikäli sinulle heräsi halu lukea tämä kirja, ota tästä linkistä *Nextory maksuttomaan 45 päivän kokeiluun*. Jetin kirjan lisäksi kyseisen palvelun kautta löytyy lukuisia muitakin kirjoja, jotka voi lukea saman kokeilun aikana.

Nextoryn lisäksi kirja löytyy myös *BookBeatin* palvelusta.

Artikkelikuva: Motopark

Jethro Rostedt: Raha ratkaisee – 101 vinkkiä menestykseen (Leena Ylimutka & Jethro Rostedt)

Jetin kirjalle asetin pienoiset odotukset, vaikka mielikuvani herrasta ovat aika ristiriitaiset. Jethro on mielestäni malliesimerkki siitä, miten itsensä voi brändätä koko kansan pellenä. Diili-Jethronakin tunnetun miehen omat ohjelmat ovat täynnä pieruhuumoria sekä muuta lapsellista skeidaa.

Sen sijaan niinä harvoina kertoina, kun Jethrosta saadaan aikaan vakavahenkinen haastettelu, mies on aivan toisesta ääripäästä. Olen ihan varma, että jos istuisimme Jetin kanssa samaan ravintolapöytään ilman kameroita tai toimittajia, meillä hurahtaisi äkkiä useampi tunti jutellessa. Uskoisin meidän olevan varmasti samalla aaltopituudella. Harmi vain, että Jethron asiallinen puoli hautautuu kaiken muka-hassuttelun taakse. Toisaalta, tämän hassuttelun avulla Jeti onkin ehkä onnistunut pitämään itsensä kymmenen vuotta pinnalla julkisuudessa.

Sitten itse kirjaan. Raha ratkaisee -kirja oli siinä mielessä spesiaalitapaus, että yhteen kirjaan oli piilotettu ”arpalippu”, jolla saattoi voittaa 100g kultaharkon. Tässä oli kaksi oveluutta yhdellä kertaa; ensinnäkin noin 4000 euron arvoinen palkinto houkutti ostamaan kirjan, toisekseen arpalipun vuoksi muoveihin käärittyä kirjaa on vaikea lukea kaupassa ostamatta sitä.

Minä luin kuitenkin oman kirjani elektronisessa muodossa, joten en päässyt kokemaan tätä arpajaistuloksen jännitystä. Kultaharkko oli muuten sekin jo löytänyt omistajansa vuonna 2017.

Kirja oli kaikin puolin sekava

Sitten itse kirjaan. Siitä jäi kyllä kaikin puolin aika hassu kuva. Monissa tapauksissa kirjan luvut olivat ristiriitaisia ja sotivat toisiaan vastaan. Samoin asioiden kronologinen järjestys oli varsin sekava. Kirja koostui lyhyistä luvuista, jotka käsittelivät jotain varsin suppeaa asiaa. Näin e-kirjan lukeneena en osaa tarkalleen sanoa montako sivua luvut olivat kovakantisessa kirjassa, mutta veikkaan noin 2-3 sivua. Luvut päättyivät aina ”vinkkeihin”, jotka olivat ikään kuin tiivistelmä luvun sisällöstä.

Aloitetaan vaikka niistä ristiriidoista. Jo kirjan esipuheessa korostettiin, ettei tämä ole Jetin elämäkerta. Todellisuudessa se oli mielestäni juuri sitä. Kirjassa käytiin kaikki läpi syntymästä lapsuuden kautta armeijamuistoihin ja Diili-Jethron julkisuuteen nousemiseen. Näistä mihinkään ei kuitenkaan paneuduta kovin syvälle, vaan kaikki vedetään läpi pintaraapaisulla ja pikakelauksella.

Toinen hassu ristiriita liittyi Rostedtin perheen rahaan ja sen käyttöön. Kirjassa korostettiin jatkuvasti Jethron huikeita tuloja, esimerkiksi jo 19-vuotiaana Jeti tienasi nykyrahassa 4000-5000 euroa kuukaudessa pelkällä puhelinmyynnillä. Samaan aikaan jatkuvasti oli myös puhetta siitä, miten perheellä ei ollut koskaan ylimääräistä rahaa asumiseen tai huonekaluihin, koska elettiin paljon kädestä suuhun. Sitten oli tarinoita överin kalliista ryyppyreissuista ja hetkeä myöhemmin korostettiin taas tarkan markan Jethroa, joka ei rahojaan tuhlaillut.

Vähän sama ongelma vaivasi kirjan kronologisia tapahtumia, jotka pomppivat aika pahasti. Kirja oli kirjoitettu siinä mielessä hassusti, että luvussa spoilattiin aina seuraavan luvun tapahtumia. Esimerkiksi armeija-aikoja käsittelevä luku päättyi esikoisen syntymään, mutta seuraava luku alkoi vaimon ensitapaamisesta ja raskauden huomaamiseen. Samoin tarina Aninkaisen ostamisesta alkaa sillä, kun Jethro tekee kaupat ja vanha omistaja kuolee lähes heti perään, mutta seuraavassa luvussa vanha omistaja onkin taas yllättäen elossa.

Ei hirveästi ohjeita vaurastumiseen

Rehellisesti sanoen, en tajunnut kirjaa lukiessa, että Jethron antamia vinkkejä olisi kirjassa kaikkiaan 101 kappaletta. Ne vinkit tuntuivat enemmänkin vain menneen luvun tiivistämiseltä pariin bullet pointiin.

Kuten kirjassa ylipäätään, myös vinkkejä vaivasi vähän liiallinen huumori. Sadasta vinkistä kun ottaa läpällä heitetyt vinkit pois, sieltä lähtee oikeasti aika iso siivu pois. Tässä muutamia Jethron antamia vinkkejä menestykseen:

  • Sijoita rahasi mihin vain, paitsi kiinalaisiin vyölaukkuihin
  • Kaupanteko ja alkoholi ovat huono yhdistelmä
  • Jos sinua pyydetään Tanssii tähtien kanssa-ohjelmaan, kannattaa lähteä
  • Bukarest on kiva paikka

Minulla oli kirjaan kohtaan pieniä odotuksia siitä, että Jethro avaisi meille omia sijoituksiaan.  Valitettavasti näitä ei kirjassa käsitelty oikeastaan ollenkaan. Ei sanaakaan osakkeista tai rahastoista.

Asunnoistakin valitettavan vähän juttua, ainakin siihen nähden että mies tunnetaan kiinteistövälittäjänä. Ainoa asuntosijoittamiseen liittyvä vinkki Jethrolta oli se, että kannattaa ostaa asunto mieluummin lähiöstä, kuin kaupungin ydinkeskustasta. Syynä tälle sijoitusvinkille oli se, ”koska lähiössä asunnot ovat halvempia kuin keskustassa”.

Yksi kirjan iljettävimmistä kohdista oli se, kun Jethron piti syystä tai toisesta hävittää vaimonsa kaksi gerbiiliä. Koska lopetuspiikki olisi maksanut liikaa, Jeti päätti tehdä budjettiratkaisun; gerbiilit muovipussiin, muovipussi auton pakoputkeen ja elikot hengiltä häkämyrkytyksen kautta. Tätä lukiessa tuli vähän sellainen olo, että minkähän takia tämä piti laittaa kirjaan.

Loppupäätelmät: kirja sopii Jethro-faneille ja myyjille

Vaikka olenkin puhunut kirjasta aika kriittisesti, oli siinä myös hyvääkin. Jos olisin ammatiltani myyjä, tai haaveilisin työstä markkinoinnin parissa, suosittelen vilpittömästi lukemaan Jethron elämäkerran. Kirjan vinkit osuivat mielestäni enemmänkin myyntiin, kuin rahaan tai sijoittamiseen, vaikka takakannessa lupailtiinkin vähän toista.

Jos taas olet Jethron fani, tai tykkäät katsella miehen omia tv-ohjelmia, löydät taatusti kirjasta mielenkiintoista tietoa Jetin elämänvaiheista. Kirjassa oli erityisesti Diiliin osallistumisesta jonkun verran juttua, mitä ei välttämättä ole vielä mediassa käsitelty kovin paljoa.

Ja olihan siinä kirjassa välillä ihan hyvääkin huumoria. Voin myöntää nauraneeni ääneen Jethron avioliittovinkeille. Rostedtin pariskunta käy kuulemma joka viikko kahdesti ravintolassa; isäntä tiistaisin ja emäntä torstaisin. Taattua Jethro-huumoria!

Kirja sopii hyvin lomalukemiseksi, tai muuten ”keventäväksi kirjallisuudeksi”. Se ei anna hampaat irvessä elämänohjeita, vaan ohjeet tulevat pikemminkin kieli poskessa. Lukijan tehtäväksi jääkin suodattaa näistä sadastayhdestä vinkistä ne hupailut ulos. Näiden jälkeen jäljelle jää ihan hauska ja viihdyttävä paketti.

*Raha ratkaisee – 101 vinkkiä menestykseen -kirja* on luettavissa Nextory-palvelusta, jota voit kokeilla tämän linkin kautta *45 päivää maksutta*. Tutustu myös muihin Nextoryn kautta lukemiini kirjoihin. Kirja löytyy myös *BookBeatin* palvelusta.

Saatat olla kiinnostunut myös:

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *