Allekirjoittanut tykkää rahasta monessakin mielessä – välillä jopa vähän erikoisemmistakin syistä. Yksi esimerkki näistä erikoisista puolista on se, miten raha pystyy läsnäololla vaikuttamaan meihin ihmisiin ja jopa muuttamaan aika näppärästi omaa käytöstämme.

Aihe on minulle tähän aikaan vuodesta pinnalla varsin konkreettisesti oman autoni parkkipaikan muodossa. Olen asunut nyt Espoossa puolentoista vuoden ajan ja nähnyt tänä aikana kaksikin melko lumista talvea.

Tämä lumi on avainasemassa siinä, että suorastaan toivoisin asuttamaani taloyhtiöön maksullisia parkkipaikkoja. Tällä hetkellä parkkipaikat kun eivät maksa mitään, ja hassua kyllä, se tuo mukanaan erilaisia riesoja.

Rahan valta ja vaikutus

Ennen kuin menen kotipuoleni taloyhtiöasioihin, otetaan ensiksi pari sanaa rahasta ja sen vaikutuksista ihmisiin. Jotkut teistä lukijoista saattavat tässä kohti vielä miettiä sitä, että puheet rahasta ja sen aiheuttamista vaikutuksista ovat vain jotain kliseistä lässytystä. Ei ole, vaan rahalla on oikeasti aika hauskoja vaikutuksia asioihin.

Ehkä hauskinta tässä kuviossa on se, että rahaa ei tarvitse olla kuin muutamia senttejä, niin kas kummaa, ihmiset alkavat muuttamaan käytöstään sen vuoksi. Rahan tuleminen kuvoihin saa joskus asiat rullaamaan entistä paremmin, vaikka lähtökohtaisestihan kaikkia ärsyttää maksaa asioista rahaa.

Klassisin esimerkki tästä on suomalainen panttipullokäytäntö, jonka ansiosta näkyvän roskan määrää saadaan vähennettyä merkittävästi. Vaikka panttipulloissa ja -tölkeissä on panttia ainoastaan jotain 10-40 sentin väliltä, näinkin pienet porkkanat saavat siistittyä katunäkymää melkoisesti. Moni kuluttaja vie pullon oma-aloitteisesti takaisin kauppaan, tai jos ei vie, niin vähintään joku muu käy poimimassa pullot talteen.

Sama juttu toimii myös ostoskärryissä. Jos olette koskaan käyneet kaikkien peltomarkettien isoisässä, Keskisen kyläkaupassa Tuurissa, niin tiedätte mistä puhun. Hehtaareissa laskettava parkkipaikka yhdistettynä pantittomiin ostoskärryihin takaa sen, että niitä ostoskärryjä hylätään mitä eksoottisimpiin paikkoihin. Vastaavasti taas jossain Prismassa ne kärryt löytävät helpommin perille, kun siinä on kiinni yksi ainoa kolikko.

Sama laki pätee myös parkkipaikkoihin

Kun taannoin muutin Espooseen, yksi ensimmäisiä hämmästyksen aiheita olivat ilmaiset parkkipaikat, joita täällä pääkaupungin laitamilla tuntuu riittävän. Koko täällä asumisen aikana en ole maksanut kertaakaan pysäköinnistä, sillä erilaisia kauppakeskusten parkkihalleja, kiekkopaikkoja tai jopa täysin maksuttomia parkkipaikkoja tuntuu löytyvän kaikkialta.

Sama ilmiö koskee myös taloyhtiöitä. Siinä missä edellisessä kotipaikassani Kuopiossa minulla oli vaikeuksia löytää parkkipaikkaa jopa rahaa vastaan, Espoossa asuintaloni pihan maksuttomat parkkipaikat tuntuivat suorastaan aarteelta. Miettikää nyt, auton saa jättää mihin vain, kuinka pitkäksi aikaa tahansa, eikä mitään kustannuksia tule.

Ensimmäiset haittapuolet ilmiöstä lävähtivät kasvoilleni melko nopeasti. Aika nopeasti tuli huomattua se, että jos haluat jättää auton parkkiin taloyhtiösi pihaan illalla, kello 19 jälkeen on suorastaan lottovoiton tasoinen suoritus löytää vapaa parkkiruutu, sillä tässä lajissa nopeat syövät hitaat. Onneksi naapuritontilla on lisää paikkoja, mutta etenkin painavia ostoskasseja kantaessa matka tuntuu hyvin äkkiä pitkältä.

Ehkä vielä suurempi koettelemus nähdään talvisin, kun talvaalta sataa lunta kiusaamaan meitä autoilijoita. Siinä missä normaalisti autoilija hoitaa taloyhtiön parkkipaikalla oman ruutunsa puhtaaksi lumesta, nyt tilanne ei ole yhtä simppeli. Kukaan taloyhtiössä ei viitsi kolata omaa parkkipaikkaansa kunnolla puhtaaksi, koska sellaista ei ole.

Parkkipaikat saavatkin talven aikana ”3D-parkkiruudut”, kun ruutuja puhdistetaan vain minimi, että auton saa ruudusta pois. Jos oman ruutunsa puhdistaa huolellisesti, niin voit olla varma, että kauppareissusi aikana joku naapuri ajaa auton mielellään sille rivin siisteimmälle paikalle. Ei siis ihme, ettei kukaan viitsi juuri tarttua lapioon ja pitää paikkoja siistinä.

Maksuttomat ruudut houkuttavat myös ilkivallalle

Espossa asuminen on opettanut minulle myös sen, miksi nykyään täysin maksuttomat ja rajattomat parkkipaikat ovat niin harvinaista herkkua. Moni meistä on varmasti kaipaillut ilmaisia ja parkkikiekottomia parkkipaikkoja, viimeistään parkkikiekon unohtamisesta aiheutuneen sakon jälkeen. Kolikon toinen ja ikävämpi puoli on kuitenkin se, että maksuttomuus voi saada aikaan erilaista ilkivaltaa.

Allekirjoittanut yllättyi tosi paljon siitä, miten paljon autoja hylätään maksuttomille parkkipaikoille. Etenkin vuosi sitten syksyllä lähialueen parkkipaikoilla oli useita ajoneuvoja, jotka olivat unohtuneet sinne omistajaltaan. Aika monessa näistä oli peräti rekisterikilvetkin jätetty paikoilleen, koska miksikäs ei.

Maksuttomien parkkipaikkojen haittapuoliin kuuluu siis se, että parkkipaikoille hylätään vahingossa tai tarkoituksella autoja. Vahingossa hylättyjä autoja lienee ainakin niissä tilanteissa, kun autosta loppuu niin sanotusti leima parkkeerauksen aikana, ja ajoneuvon kunto ei välttämättä riitä katsastusasemalle asti. Helpompaa on seisottaa autoa ruudussa, kun siitä ei aiheudu kuluja, eikä auto välttämättä ole edes omistajan näköpiirissä. Poissa silmistä, poissa mielestä.

Jopa lumiharja sai taannoin tältä talvelta tarpeekseen.

Omakotitaloa etsiessä

Voisin tämän blogikirjoituksen loppuun tehdä sellaisen paljastuksen, että omakotitaloja tulee tällä hetkellä katseltua ostohousut jalassa. Erilaisia hakuvahteja on viritetty suurimmille asuntosivustoille, ja onpa tässä tullut jo käytyä jokunen asuntokin katsomassa.

Mitään erityisen säväyttävää ei olla vielä kuitenkaan löydetty, eli ensimmäistäkään tarjousta ei ole tullut jätettyä sisään. Saas nähdä, miten urakka tässä etenee. Aiheesta täytynee tehdä jossain vaiheessa vielä kokonaan oma blogikirjoitus, koska erilaisia sattumuksia ja oivalluksia on tälläkin kertaa mahtunut matkaan.

Näin talvisin omakotitalossa viehättää etenkin ajatus autotallista, tai vähintään autokatoksesta. Etenkin joka kerta, kun autoa kaivaa ulos lumihangesta, vahvistuu ajatus uuden asunnon hankinnasta.

Saatat olla kiinnostunut myös:

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Yksi kommentti kohteessa “Rahan vaikutus on jännä – sen näkee jopa ilmaisista parkkipaikoista

  1. Heikki Parviainen kommentoi:

    Nyt on kyllä todettava, että espoolaisten Prismojen ostoskärryjen muututtua koronan myötä pantittomiksi, löytävät ne edelleen paikkansa hyvin, eikä juuri kukaan jätä niitä miten sattuu. Olen ihmetellyt tätä ilmiötä käydessäni viikottain joko Olarin tai Ison Omenan Prismassa. Ihmisten käytös on niiden osalta muuttunut viimeisten vuosien aikana. Pantin myötä tulleesta tottumuksesta ei luovuta, vaikka panttia ei enää käytetä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *