Viime aikoina on kirjoittamani S-junan tekstin ympärillä käynyt kova kuhina. Kuhina liittyy vahvasti nyt meneillä olevaan Keskimaan osuuskunnan edustajiston vaaleihin. Tuo S-junaa koskeva tekstini oli sohaissut tietyissä piireissä ampiaispesää. Ampiaispesällä tarkoitan Kauppalehden foorumin keskustelua. Mitä sitten kirjoitin aiheesta heinäkuussa, kopioitakoon se alle:

Kauppalehden foorumilla touhu on lähtenyt mielestäni aavistuksen käsistä, sillä siellä on porukalla pengottu vaaleista aina sellainen ehdokas, joka lupaa maksaa mahdollisimman suurta korkoa omistajilleen. Luonnollisesti mitkään muut tavoitteet eivät tuota foorumikansaa ole kiinnostaneet. Tämä on mielestäni aika lyhytnäköistä ajattelua. Ensisijaisesti täytyy aina pyrkiä hoitamaan osuuskunnan talous edellä, näin siksi että myös tulevaisuudessa on varaa maksaa niitä mahdollisimman suuria korkoja. Ahnehtimalla pelkkiä suuria korkoja aiheutetaan pian se, että korkojen maksu loppuu jossain vaiheessa. Tämä on luultavasti yksi niistä syistä, miksi S-ryhmässä ei katsota meitä multiliittyjiä hyvällä. Itse olen yleensä pyrkinyt katsomaan ehdokkaista minulle jonkun tutun nimen, tai jos sellaista ei ole, niin ammatin perusteella teen valintani. En ole siis itse koskaan tähän korkojen nostamista tavoittelevaan kikkailuun osallistunut.

Tämä teksti provosoi yhden ehdokkaan kirjoittamaan minulle vastineen Sijoitustiedon foorumille. Hänen mukaansa vääristelin asioita. Minun mielestäni taas hän laittoi sanoja suuhuni, ja tulkitsi kirjoitustani väärin. Kirjoitinkin hänelle vastineen, joka on luettavissa heti seuraavassa viestissä samaisessa Sijoitustiedon viestiketjussa.

S-juna edustajiston vaalit Keskimaa

Taustat

Keskimaan vaaleissa on ehdolla kolme ehdokasta, jotka aikovat edustajistoon läpi suurimpana agendanaan maksimoida osuusmaksun korko. Osuusmaksun korko maksimoidaan pääasiassa lopettamalla ylijäämän palautus. Eli siis se kannustin, mitä osuuskunta maksaa sillä perusteella, paljonko omistaja on oikeasti osuuskunnan palveluita käyttänyt. Keskimaalla se on tänä vuonna ollut 0,4 % koko vuoden Keskimaan ostoksista.

Viime vuosina osuusmaksun korot ovat olleet valitettavasti laskusuunnassa. Vuodesta 2012 alkaen vuosi toisensa jälkeen osuuskuntamaksujen kokonaiskorot ovat olleet laskevia. Viimeisen viiden vuoden aikana on nähty yksi ainoa korkoprosentin nosto, ja se oli Osuuskunta SSO vuonna 2013 (edellisvuoden 8 % muuttui 10 %). Tietenkin myös HOK-Elanto on nostanut osuusmaksun korkoaan (3,5e -> 10e), mutta sekin johtui osuusmaksun nostamisesta. Tuotto on ollut vertailun aikana aina sama 10 %.

Korkojen lasku johtuu kahdesta syystä. Ensinnäkin yleinen korkotason lasku on ajanut laskemaan myös osuusmaksun korkoja. Toinen syy taas on se, että yleistynyt multiliittyminen on haluttu tehdä kannattamattomaksi siirtymällä omistajien palkitsemisessa sellaiseen käytäntöön, että palkkiot jaetaan ostojen mukaan. Näin muilla paikkakunnilla asuvat multisijoittajat eivät pääse saamaan helppoja tuottoja. Lisäksi paikalliset jäsenet saavat yleensä isompaa palkkiota, mitä saisivat osuusmaksun korosta. Tästä vertailusta jatkan myöhemmin tekstissäni lisää.

Nämä kolme ehdokasta aikovat siis uida valtuustossa todellakin vastavirtaan, ja vaatia osuusmaksun koron nostamista, sekä ylijäämän palautuksen hylkäämistä. Minä näen tämän asian enemmän uhkana kuin mahdollisuutena.

Omat mielipiteeni

Minä en jaksa syttyä näille koronmaksimoijille, vaikka minun lompakon parastani he pohjimmiltaan ajattelevat. Minä en nimittäin usko heidän onnistuvan tavoitteessaan. Pelkään jopa, että koron maksimointi johtaa täysin päinvastaisiin reaktioihin.

Lähdetään liikkeelle spekuloinnilla. Kuvitellaan tilanne, että ”koronkiskureiden puolue” menee edustajistossa läpi, eli kaikki 3 raivaavat tiensä edustajistoon. Jos heillä on 50 paikasta hallussaan kolme, se tarkoittaa että he edustavat vain 6 % edustajistosta. Ja vähän ilkeämmin voisi sanoa, että 94 % edustajistosta voi olla heitä vastaan.

Noh, keitä ne muut edustajiston jäsenet ovat? Siellä on niin ”pikkupoliitikkoja”, kuin myös hardcore-luokan ”poonuslampaita”. Mitä tuota ehdokkaiden listaa kävin läpi, siellä oli paljon tuttuja naamoja mm. taannoisista kunnallisvaaleista. Yllättävän iso prosentti ehdokkaista omistaa jonkinlaista poliittista taustaa. Eiköhän Keskimaan edustajistoon olla menossa hyvin pitkälle hakemaan ”CV:n täydennystä” sekä luomaan kontakteja muihin alueen vaikuttajiin. Ja koska poliittinen ura kiinnostaa, tullaan luultavasti edustajistossa päätökset tekemään paikallisia ajatellen. Tarkoitan tällä sitä, että eiköhän nämä poliitikot pyri ajattelemaan myös mainettaan tuleviin eduskunta- ja kunnallisvaaleihin. Etenkin kunnallisvaaleja ajatellen ei ole järin hyvää mainosta se, että pyritään ajamaan ajatusta siitä, miten Keskimaan omistajuudesta hyötyisivät erityisesti Keski-Suomen ulkopuolella asuvat. Äänestäisitkö itse kunnallisvaaleissa ehdokasta, joka toisaalla on hoitanut asiat siten että paikalliset kärsivät, ja ulkopaikkakuntalaiset voittavat? Tuskin.

Nämä ”poonuslampaat”, eli siis kovan luokan S-ryhmän asiakkaat tulevat olemaan vielä selvemmin osuusmaksun koronnostoa, tai ylijämään palauttamisen lopettamista vastaan. Ihan siitä syystä, että heillä itsellään rahavirta takaisinpäin laskisi selvästi. On melko naiivia ajatella, että edustajisto äänestäisi sen puolesta, että heillä itsellään tulot tippuisivat. Tuskin kukaan itsekään haluaisi äänestää itse sen puolesta, että omat tulosi tippuisivat.

Ylijäämän palautus vs. osuusmaksun korko

Palataanpa nyt tuohon ylijäämän palautuksen ja osuusmaksun koron vertailuun. Tänä vuonna Keskimaa päätti osuusmaksun koron lisäksi tarjota omistajilleen ylijäämän palautusta 0,4 % kaikista S-ryhmän ostoista. Tämä 0,4 % oli hieman alakanttiin, sillä monet muut osuuskunnat ovat tarjonneet sitä 0,5 %.

Eli Keskimaan ”ydinluvut” olivat 0,4 % ja 6 euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että 1500 euron vuotuisilla S-ryhmän ostoilla kuittaat saman verran rahaa ylijäämän palautuksesta kuin osuusmaksun korosta. Jos ostat vuodessa yli 1500 eurolla, saat tuloja enemmän ylijäämän palautuksesta kuin osuusmaksun korosta.

Tätäkään asiaa nämä pääasiassa opiskelijoina toimivat ”koronkiskurit” eivät tuntuneet tajuavan. Jossain yhteydessä laskin että reilun satasen kuukausiostoilla kuittaa jo tuon kuuden euron osuusmaksun koron. Ehdokkaat ihmettelivät lähinnä sitä, käyttääkö joku muka noin paljon rahaa kuukaudessa S-ryhmään. Onneksi minulla oli sähköpostissani mukana kättä pidempää.

Omat kertynet bonukseni.

Tuosta taulukosta näkee minun talouteni bonusostot syykuussa. Tai siis syyskuun reilun puolen välin kohdalla, huomatkaa että tilanne päättyy 23. päivään. Vielä on melkein neljännes kuukautta jäljellä, ja jo nyt ostoja on kertynyt 900 euron edestä. Tällä vauhdilla kuukauden loppuun, niin 1200 euroa paukahtaa vielä rikki. Siis yhdessä kuukaudessa. Siitä 0,4 % tekee jo 4,8 euroa, eli kuukaudessa saavutetaan melkein jo koko vuoden osuusmaksun korko.

Sen verran täytyy toki myöntää, että omaan asiakasomistajatalouteeni kuuluu tällä hetkellä neljä aikuista, eli ostoja kertyy ihan kivasti. Jokaisella aikuisella kun on vielä oma autonsa, joita tankataan pääasiassa ABC:llä. Kyllähän tällä taloudella ostoja kertyykin paljon. Siksi jouduin tutkimaan tasapuolisuuden nimissä myös tyttöystäväni ostoja. Opiskelija-nainen, joka siis kerää ostoja kortilleen yksin. Joka kuukausi ostoja kertyi vähintään se satanen, joskus jopa yli 200 euroa kuukaudessa. Tämä siis henkilöltä joka on opiskelija, ei ole lapsia tai lemmikkejä ja poikaystäväkin tekee omat ostonsa omalla kortillaan. Silti se satanen paukkuu rikki lähes väkisin.

Minä en jaksa uskoa, että oma lähipiirini olisi jotenkin kova kuluttamaan tai muuten keräilisi bonuksia itsellensä. Bonuksiakaan ei meillä kerätä hiki hatussa, sillä säännöllisesti käydään myös Lidlissä ostoksilla. Kyllähän sitä rahaa menee, jos vähänkin monipuolisemmin haluaa syödä. Olen aika varma, että edustajistossa on myös minun talouttani kovempia ostajia. Monen lapsen suur- tai uusioperheissä palaa tonni kuukaudessa ostoihin hyvinkin äkkiä.

Otetaanpa vielä yksi laskuharjoitus. Kuvitellaan että joku ostaa 1500 eurolla S-ryhmästä joka kuukausi. Ylijäämän palautusta 0,4 %. Se tekisi 72 euroa. Se on paljon enemmän kuin tuo kuuden euron osuusmaksun korko. Se on paljon enemmän kuin ”koronkiskurien” tavoite 12 euroa.

Ihan vertailun vuoksi, mitä jos edustajistossa saadaan kuningasidea, että osuusmaksun koron maksu lopetetaan kokonaan, ja ylijäämän palautusta nostetaan 0,5 prosenttiin? Silloin palautusta tippuisi noilla 1500 euron kuukausiostoilla jo 90 euroa. Siis 18 euroa extraa ihan vain kymmenyksen nostamisella. Tästä huomaa miten pientä siivua tuo osuusmaksun korko näyttelee.

Yhden agendan porukka

Itseäni häiritsee eniten miten nämä ”koronkiskurit” ovat liikkeellä vain tällä yhdellä agendalla. Omissa esittelyissään ei vahingossakaan puhuta mistään muusta kuin osuusmaksun korosta, ja kuinka maksimoida se. Kahdelta ehdokkaalta koitin kysellä muita kysymyksiä, kuten miten kehittäisit Keskimaata mikäli olisit edustajistossa. Siihen kysymykseen en saanut heistä toiselta koskaan vastausta.

Nämä ehdokkaat halusivat nostaa maksettavaa osuusmaksun korkoa nimenomaan jakosuhdetta nostamalla. Jatkuvasti pyöriteltiin samoja lukuja miten nyt vain 27 % tuloksesta jaetaan omistajille, ja aivan huoletta voitaisiin nostaa jakosuhde 50 %:iin. Vahingossakaan en ole törmännyt yhteenkään pohdintaan siitä, että mikäli Keskimaan tulosta saataisiin kasvatettua niin osuusmaksun korkoa voisi nostaa ilman jakosuhteen peukaloimista tuosta 27 %:sta ylöspäin.

Tietenkin ymmärrän sen, että Keskimaan kokoinen valtamerilaiva ei kykene saamaan Verkkokauppa.comin kokoisia kasvulukemia, mutta silti olisin itse paljon tyytyväisempi siitä ajatusmallista, että osuusmaksun korkoa lähdetään kasvattamaan tuloksen mukana. Eikä sillä tavalla, että jakosuhdetta omistajille kasvatettaisiin.

Riskit olemassa – torjuntavoittokin maistuisi

Se mitä tällä tekstilläni olen koittanut kertoa, on että näen riskit suurempana kuin hyödyt. Onnistuessaan osuusmaksun korkoa saisi pari hassua euroa enemmän. Epäonnistuessaan edustajisto voi ”suutuspäissään” lopettaa koko osuusmaksun koron.

Miettikääpä nyt, edustajisto on täynnä sellaisia henkilöitä, joille taloudellisesti kannattavampaa on ylijäämän palautus kuin osuusmaksun korko. Sitten edustajistoon tulee pieni vähemmistö, joka vaatii ylijäämän lopettamista, ja siirtymistä pelkkään osuusmaksun korkoon. Sellaiseen malliin, joka hyödyttää lähinnä multiliittyjiä. Jäljet multiliittyjiin löytyvät parin sekunnin googlaamisella, sillä nämä kaverit pitävät omaa multiliittymiseen kannustavaa sivustoaan, ja Kauppalehden foorumi on täynnä puhetta multiliittyjien koronnoston maksimoinnista.

Minä pidän ihan todennäköisenä reaktiona sitä, että Keskimaan edustajistossa aletaan pohtimaan näiden puheiden jälkeen mallia, jossa osuusmaksun korko vaihdetaan ylijäämän palautukseen. Tässä mallissa multiliittyjät jäävät nuolemaan näppejään, ja osuuskunnan palveluita oikeasti käyttävät saisivat hieman extraa. Näin teki osuuskunta Kymen seutu tänä vuonna, ja Varuboden-Osla viime vuonna.

Hyvä on pysähtyä myös miettimään hetkeksi S-junan nykyistä tuottoa. Vaikka tuotto onkin viime vuonna laskenut jatkuvasti, yhä tälläkin hetkellä S-juna tarjoaa noin viiden prosentin tuoton lähes riskittä. Verratkaapa sitä vaikka suursuosion saaneeseen Bank Norwegianin talletukseen 1,75 %. Se on lähes kolme kertaa enemmän. Lisäksi osuusmaksun korot ovat selvästi kevyemmin verotettuja, kuten vaikkapa pörssiosingot.

Minä ainakin olen nykyiseen tuottoonkin jo ihan tyytyväinen. En siis koe tarvetta saada kovempaa tuottoa, ainakaan mikäli se vaarantaa nykyisen tuoton.

Kuten olen jo pariinkin kertaan sanonut, osuusmaksun korot ovat olleet laskevia viimeiset viisi vuotta. Minä pomppisin riemusta jo, mikäli kaikki osuuskunnat kykenisivät säilyttämään nykyisen osuusmaksun korkonsa. Koron nostaminen tuntuu tässä tilanteessa jo liian suurelta palalta.

En aio äänestää koron nostajien puolesta tulevissa vaaleissa. Sen sijaan pyrin antamaan ääneni jollekin, joka haluaa pitää koron nykyisellä tasolla tulevat neljä vuotta. Se on mielestäni paljon realistisempaa, sillä se ei astu niin pahasti muun edustajiston varpaille, kuten puheet ylijäämän palautuksen kuoppaamisesta tekevät.

Ps, mielipiteeni on sama vaikka kyseessä olisi jonkun muun kuin oman kotialueeni vaalit. En aio olla niin kusipää, että paasaan pitkät tekstit siitä miten haluan rahan jäävän ensisijaisesti paikallisille, mutta ollessani itse vain multiliittyjän roolissa, vaihtaisin huutamaan aidan toiselle puolelle. Näen samat riskit myös muualla Suomessa, eli koron maksimoiminen voi kääntyä lopulta multiliittyjien tappioksi osuuskuntien siirtyessä yhä enemmän ostojen mukaiseen palkitsemiseen.

Koodilla "INSSIN" saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

Tiivistelmä laiskoille lukijoille

Koska tekstini venähti jälleen kerran, tarjoan laiskalle osastolle pointit ranskalaisin viivoin

 • Osuusmaksun korot ovat olleet laskussa viimeiset 5 vuotta, osuuskunnat pyrkivät koron sijasta palkitsemaan omistajiaan ostojen perusteella. Tässä mallissa paikalliset ”oikeat omistajat” hyötyvät ja multiliittyjät jäävät nuolemaan näppejään. Viimeisimpänä tähän malliin ovat siirtyneet Kymen seutu ja Varuboden-Osla.
 • Edustajistot eivät tule kannattamaan ylijäämän palautuksen lopettamista ja siirtoa pelkkään osuusmaksun korkoon, koska päättäjät itsekin luultavasti häviävät siinä rahaa.
 • Riskinä on edustajiston provosointi lopettaa osuusmaksun korko kokonaan, ja siirtyä kokonaan ylijäämän palautukseen. Tämä malli on tuntunut olevan trendi viime vuosina.
 • ”Koronnostajilla” yksi ainoa agenda, eli koron maksimointi. Muut asiat kuten kaupan kehittäminen on aivan toissijaista. Heidän mukaansa korko tulisi nostaa jakosuhdetta nostamalla, eikä esimerkiksi tulosta kasvattamalla.
 • Viime vuosien heikkenemisestä huolimatta S-juna tarjoaa yhä noin viiden prosentin tuoton hyvin pienellä riskillä sekä kevyellä verotuksella. Mielestäni tämä hyvä tuotto saatetaan menettää ahnehtimalla. Minulle jo laskun pysäyttäminen olisi torjuntavoitto.

Muut S-junaa koskevat tekstini:

S-junaan sijoittamisen ABC – ”maailman helpoin satanen”
Keskimaan edustajistovaalit – tavoitteena torjuntavoitto
S-junan matka yskii pahasti – vuoden 2018 osuusmaksun korot käsittelyssä
S-juna elää yhä! – Täältä vinkit vuodelle 2019
S-juna 2019 – Etkot, juhlat ja jatkot!
S-juna 2020 – pysäyttääkö koronavirus myös S-junaliikenteen?
Yleisön pyynnöstä: S-juna 2021 – Vieläkö irtoaa osuusmaksun korkoja?

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Yksi kommentti kohteessa “Keskimaan edustajistovaalit – tavoitteena torjuntavoitto

 1. Osuusmaksun Korko kommentoi:

  Hei

  Kun vertailit "ydinlukuja", teit pienen ajatusvirheen. Vertasit 0,4 prosentin ylijäämänpalautusta ja 6 euron osuusmaksun korkoa. Nämä luvut eivät ole vertailukelpoisia, sillä maksaakseen 0,4% ylijäämänpalautusta Keskimaa käytti 2 miljoonaa euroa ja 6€ koron maksamiseen kuilui 0,7 miljoonaa. Reilu tapa verrata näitä kahta on laskea paljonko vuodessa (tai joka kuukausi) pitää ostaa että Keskimaan tuloksestaan maksama samansuuruinen osuus kannattaa jakaa mieluummin ylijäämänpalautuksena kuin korkona. Tällöin vuotuisten Keskimaan alueen ostojen raja, jolla korko ja palautus ovat jäsenelle yhtä hyvä vaihtoehto, on 4285,71€ eli 357,14€/kuukausi.

  Yksin asuva tai vain omat ostoksensa maksava hyötyisi osuusmaksun koron nostamisesta, kuten toisena esimerkkinä käyttämäsi tyttöystäväsi (vähintään satanen kuussa, joskus jopa yli 200€).

  Jälkihuomautuksena myös ensimmäisen esimerkkisi epätyypillinen neljän aikuisen ja neljän auton talous hyötyy osuusmaksun korosta, jos kaikki neljä ovat Keskimaan jäseniä. Tällöin kyseisen talouden täytyy ostaa kuukaudessa yli 1428,57€:n arvosta Keskimaasta, jotta ylijäämänpalautus olisi heille kannattavampi.

  Lukujen lähteenä käytin S-Kanavan uutista (19.5.2017) https://www.s-kanava.fi/uutinen/keskimaan-ylijaamanpalautus-vuoden-2016-tuloksesta/3820073_10858
  Vaihtoehtoisena lähteenä olisin voinut käyttää kyseisen vuoden tilinpäätöstä (Hallituksen allekirjoitus 23.2.2017), mutta päädyin käyttämään tuoreempia lukuja, sillä tilinpäätöksen luvuilla vuosioston olisi pitänyt olla raflaavat 5566.69€ ja kuukausioston 463.88€.
  https://www.s-kanava.fi/documents/15456/144782/osuuskauppa_keskimaa_tilinpaatos_ja_toimintakertomus_2016.pdf/888186d0-9adf-4bbb-addf-331b6f4f65d9

  Aatu Isosomppi Ehdokas 206

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *