Elämme hurjia aikoja. Ulkosalla tikkaa yli 30 asteen helteet ja samaan aikaan myös pörssissä tilanteet käyvät kuumina. Jos normaalisti meillä on puheissa sell in may, eli salkun tyhjääminen ennen tylsääkin tylsempää kesälomakautta, niin ainakin näin heinäkuun puolivälissä voidaan vielä todeta, että toukokuussa salkkunsa tyhjentäneet hikoilevat nyt muustakin, kuin ulkolämpötilasta.

Yleensä tähän aikaan vuodesta radiokanavat alkavat luukuttamaan säännöllisin väliajoin Mamban klassikkohittiä ”Vielä on kesää jäljellä”. Ehkä samaa sanomaa voisi käyttää myös pörssistä puhuessa. Tässä vaiheessa voi olla vielä liian aikaista vedellä johtopäätöksiä sell in mayn lopputulemasta. Tässähän ehtii tapahtua vielä vaikka mitä, ennen kuin viimeisetkin palaavat syksyllä sen kuuluisan sorvin ääreen.

Allekirjoittaneen Nordnet-salkku loikkasi tänään 15.7.2021 ensimmäistä kertaa yli 170 000 euron rajapyykin. Ylitys on siinä mielessä hauska, että päivälleen 11 kuukautta sitten, 15.8.2020 kerroin teille samaisen salkun nousseen ensimmäistä kertaa yli 100 000 euron. Käytännössä kuukautta vajaan vuoden aikana salkku on ehtinyt turvota 70 kilon verran.

Nordnet salkku 170 000 euroa

Palataan elokuisiin tunnelmiin

Kuten olen jo monesti sanonut, yksi parhaista syistä kirjoittaa sijoitusblogia on omien ajatuksien säilöminen, jotta niitä voi lukea joskus tulevaisuudessa uudelleen. Allekirjoittanut on tänään lueskellut omia pohdintoja viime vuoden elokuulta, jossa tuo 100 000 euron raja puhkesi ensi kertaa. Yllättävän paljon sitä ehtii unohtaa omia kirjoituksiaan, parissa kohdassa luku-urakkani keskellä yllätyin siitä, että olen näemmä kirjoittanut tällaistakin viime kerralla.

Sen muistin ulkoa, että ison satkun ylittäminen oli taannoin yhden sortin via dolorosa. Satkun ylittämistä odotettiin vesi kielellä jo ennen koronakriisin puhkeamista, mutta ennätyksellisen hurjan pörssiromahduksen keskellä salkkuni suli jopa 30 000 euron verran. Keväästä lähti kuitenkin sellainen nousuralli päälle, että sen rinnalla kesän 2021 tapahtumien ei tulisi tuntua oikeastaan missään. Kevyttähän tämä on viime kesään verrattuna.

Toisaalta pitkän odotusajan vuoksi rajapyykin ylittäminen tuntui entistä hienommalta. Nyt tämä tuore ylitys ei tuntunut niin hirveän isolta jutulta, koska matka sitä kohti on ollut pääasiassa pelkkää tasaista eteenpäin kulkemista, ilman sen suurempia taka-askelia.

En ollut viimeksi tyytyväinen – olenko nyt?

Edellisessä artikkelissa soimasin hieman itseäni ja ilmoitin aika suoraan olevani hyvästä noususta huolimatta tyytymätön suoritukseeni. Manailin artikkelissa mm. omia toimiani koronakriisin keskellä, dollarin minun kannaltani nihkeää kehitystä sekä Nordean ja Sammon heikkoa suorittamista.

Ehkä helle on kesyttänyt nyt meikäläisen, mutta en jaksa olla tällä hetkellä tyytymätön. En, vaikka ehkä pitäisi olla. Jos vuosi sitten manailin Nordean suorittamista, niin vuoden 2020 lopulla päätin tehdä asialle jotain. Joulukuun lopulla päätin viskata kaikki Nordeat ulos molemmista salkuistani ja siirtää sieltä rahat muihin kohteisiin. Muilla kohteilla tarkoitin pääasiassa Nordnetin Indeksirahasto Suomea.

Hävitin Nordeat noin 7 eurolla ja nyt niistä saisi jotain 9 euroa. Jälkiviisaana olisi kannattanut odottaa, mutta en jaksa harmitella tämän siirron perään. Täytyy kuitenkin muistaa, että myös Suomen indeksirahasto on noussut hyvin alkuvuodesta, joskaan se ei taida ihan pärjätä Nordean liidolle.

Sen sijaan vuoteen 2021 mahtuu monia hyviksi osoittautuneita peliliikkeitä. Olen jatkanut yhä Harvian säännöllistä ostamista, samoin kuin AT&T:n ja Applen keskenäinen vaihtokauppa näyttää jo kahdeksan viikon jälkeen erittäin onnistuneelta vedolta.

Täytyisi varmaan jossain kohti tehdä kokonaan oma blogikirjoitus tekemilleni myynneille vähän sellaisella ”mitä heille kuuluu nyt” -näkökulmalla. Tässä vaiheessa voin jo sanoa sen, että nousumarkkinassa myynnit kirpaisevat monesti ensisilmäyksellä, kun ”kaikkien” osakkeiden kurssit tuntuvat vain kirivän ylöspäin. Oleellista on kuitenkin verrata onnistumista siihen, mitä myynnistä vapautuneilla euroilla teki. Onnistuiko niille löytämään vielä paremmin kirineen ratsun?

Palataan 70 000 euroon

Palataan katsastelemaan sitä, mitä salkkuni on syönyt lihotakseen 70 kilon verran. Eihän tätä voi yhtään kierrellä, että isoin kiitos viimeisen 11 kuukauden tapahtumista tulisi osoittaa Muurameen. Saunavalmistaja Harvian osake maksoi tuolloin noin 15 euroa ja tätä kirjoittaessa 54 euroa. Koska Harvia oli jo viime syksynä yksi salkkuni isoimmista omistuksista, merkittävä osa salkun paisumisesta on Harvian ansiota.

Kun iso osa menestyksestä aiheutuu yhden osakkeen ansiosta, aina joku voisi verrata suoritusta onnistuneeseen vahinkolaukaukseen. Ehkä näin on myös oikeasti, mutta mielestäni Harvia osoittaa hyvin sen, että vaurastuminen vaatii hyvän yhtiön löytämisen sekä sen kyydissä pysymisen.

Monella sijoittajalla on paha taipumus roikkua kynsin hampain tappiolla olevissa osakkeissa, kun taas kurssiraketeista on hirveä kiire nousta pois ”nyt kun ollaan vielä voitolla”. Tämänhän pitäisi olla juuri päinvastoin. Keplottele irti huonoksi osoittautuneista sijoituksista ja irtautumisen sijasta panosta lisää euroja niihin, joilla näyttää menevän nyt ja tulevaisuudessa hyvin. Niin sanottu glory hunter -sijoittaminen on toiminut ainakin allekirjoittaneella hyvin.

Hyvin menestyneiden sijoitusten lisäksi 70 000 euron ”nousua” on tuonut myös tekemäni uudet talletukset, joita olen 11 kuukauden aikana tehnyt 22 950 euron edestä. Summasta on siis 1/3-osa uusia talletuksia ja 2/3-osaa sijoitusten tuottoa. Ei siis kannata väheksyä uusien talletuksien roolia salkun kasvattamisessa. Vieläkin ”joudun” lisäämään salkkuuni euroja. En kyllä tiedä malttaisiko sitä koskaan olla tekemättä näitä, vaikka salkulla alkaisikin olla jo mukavasti kokoa.

Mitä muita opetuksia 11 kuukautta toi?

Tämä ei ole varsinainen uusi opetus, mutta hyvää kertausta vanhaan. Taas kerran näemme käytännössä sen, miten korkoa korolle -efekti tekee temppujansa. Raha löytää tiensä rahan luokse, ja iso raha löytää tiensä ison rahan luokse. Mitä enemmän saat kerrytettyä itsellesi varallisuutta, sitä helpommaksi sen kasvattaminen muuttuu.

Jotenkin tuntuu hurjalta, että vielä muutama vuosi sitten vuoteen mahtui ehkä yksi kymppitonnin ylitys. Nyt niitä on nähty alle vuoteen jo 7 kappaletta. Mattia ja Teppoa lainatakseni on pakko todeta, että ”minä tunnen kuinka vauhti kiihtyy”.

Tuossa vuoden takaisessa artikkelissani pohdiskelin hieman sitä, että onko ison salkun kanssa vaikeampaa motivoida itseä sijoittamaan, versus että olet liikkeellä muutaman tonnin kokoisella salkulla. Kyllähän se väkisinkin tuntuu siltä. Jos muutaman tonnin salkkuun lisää vaikkapa tonnin veronpalautukset, tonni tuo salkkuun selvästi lisää kokoa. Sen sijaan näinä päivinä salkkuun upotettu tonni ”katoaa” melko nopeasti. Pelkkä normaali pari prosenttia suuntaan tai toiseen sahaava markkina voi ”niellä” sen sijoittamasi tonnin vielä saman päivän aikana.

Aiemmassa artikkelissani pohdiskelin teille sitä, kauanko minulla menee kerätä toiset 100 000 euroa salkkuun. Siitä olen kirjoittanut ylös seuraavalla tavalla:

Uskallan väittää, että seuraavan ison saturaisen metsästäminen eroaa merkittävästi tämän ensimmäisen hankinnasta. Kaikkien todennäköisyyksien mukaan seuraavan 100 000 euron hankinta tulee olemaan nopeampaa ja helpompaa, johtuen pääasiassa korkoa korolle -ilmiöstä. Näin ainakin, mikäli jatkan samanlaisella strategialla kuin aiemmin.

Vielä on pitkä matka kerätä toinen iso satku, mutta matkasta ollaan kuljettu nyt 70 prosenttia. Aika hurjaa miettiä näitä lukuja. Ensimmäiseen isoon satkuun meni aikaa kahdeksan vuotta, mutta seuraavasta ollaan kuljettu jo 70 prosenttia ensimmäisen 11 kuukauden aikana. Toki en halua nuolaista ennen kuin tipahtaa, sillä tämän matkan aikana sinut voi koska tahansa yllättää vastaan tuleva aalto, joka heittää sinut useamman askeleen taaksepäin.

Lopuksi avataan kryptiset loput

Tämän julkaisun loppuun palataan vielä viime artikkelin loppupuolelle, jossa olen kirjoittanut teille varsin kryptiseen sävyyn seuraavaa:

Mutta jatkanko samalla kaavalla? Tämä menee jo selkeästi toisen blogikirjoituksen puolelle, mutta minulla on ollut viime aikoina suuria houkutuksia kokeilla vähän uusia juttuja, mikä voi tulla vaikuttamaan osaltaan omaan tulotasooni ainakin hetkellisesti. Salkkuni toimisi näissä suunnitelmissa suuressa roolissa kokeilun mahdollistajana, koska tämän pesämunan avulla voi ottaa ainakin väliaikaisen aikalisän nykyisistä arkirutiineista.

Ehkä osa teistä osaa jo arvata mihin tämä liittyy, mutta paljastetaan asia nyt ihan julkisesti. Olen jo viime elokuussa alkanut maalailemaan tässä blogissa yrittäjäksi siirtymistä, jonka siis toteutin 1,5 kuukautta sitten. Vaikka olen ollut yrittäjä vasta vähän aikaa, olen jo nyt huomannut arjessani monia hyviä muutoksia.

Siinä mielessä oli tosi hienoa lukea vuoden takaisia ajatuksiani yrittäjäksi siirtymisestä, kun ne tuli lopulta toteutettua. Se mikä tällä hetkellä on kuitenkin vielä vähän avoimena, niin en tiedä hidastaako päätös tuon toisen ison satkun tavoitteluun kuluvaa aikaa. Mahdollisesti kyllä, ainakin näin alkuvaiheessa, mutta pidemmän päälle on vielä mahdotonta laskea asioita.

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *