Tavoitteenani on kirjoittaa jatkossa tähän blogiin vähän tarkemmin tekemistäni peliliikkeistä, jossa salkkuun ilmaantuu uusia yhtiöitä tai poistuu vanhoja yhtiöitä pois. Katsotaan miten hyvin tämä päätös pitää. Sen sijaan jokaisesta pienestä tankkaamisesta ei kannata aina alkaa kirjoittamaan omaa artikkelia, mutta nämä ”isot peliliikkeet” olisi hyvä dokumentoida vähintään itseni vuoksi nykyistä tarkemmin.

Pari viikkoa sitten salkustani katosi yksi ”alkuperäisistä osakkeista”, joka ehti koristaa salkkuani vuodesta 2014 asti. Puhun nyt amerikkalaisesta teleoperaattorista nimeltä AT&T, joka kantaa myös osinkoaristokraatin titteliä.

AT&T oli aikoinaan ensimmäinen ostoni USA-markkinalta ja historian toinen sijoitukseni ulkomaille heti Ruotsin ja H&M:n jälkeen. Sen vuoksi luopumispäätös tuntui vähän haikealta, mutta toisaalta osakkeisiin ei tulisi koskaan rakastua. Lähdetään perkaamaan hieman sitä, miksi päätin luopua AT&T:n osakkeista ja mitä hankin niiden tilalle salkkuuni.

AT&T Apple osake

Onko AT&T Jenkkien vastine Telialle?

AT&T on ollut salkussani siis vuodesta 2014 asti, eli lähes seitsemän vuotta. Matkan aikana olen sattumalta täydentänyt omistustani joka toinen vuosi, eli 2016, 2018 ja 2020 noudattaen jälleen kerran putoavan puukon strategiaa.

Pitkästä omistusajasta huolimatta AT&T:t eivät ole olleet salkussani järin hyvä sijoitus, sillä osakkeet olivat noin 12 prosenttia pakkasen puolella. AT&T on ollut koko ajan melko mukava osingonmaksaja ja itse asiassa seitsemän vuoden aikana maksetut osingot nostavat potin positiivisen puolelle – mutta ei missään nimessä indeksin mukaiseen tuottoon asti, mitä jokaisen sijoittajan tulisi mielestäni ehdottomasti tavoitella.

Jos AT&T:lle pitäisi katsella joku kotimainen verrokki, nostaisin ehdottomasti Telian. Molemmat ovat teleoperaattorijättiläisiä, joilla viimeiset vuodet eivät ole olleet varsinaista nousukiitoa, vaan pikemminkin paikoillaan junnaamista. Molemmat yhtiöt ovat myös tunnettuja osingonmaksajia, jolloin sijoittajan tuotto on jäänyt lähinnä osinkoon.

Lisäksi AT&T:n viimeinen vuosi on sekin ollut hieman tahmea. Siinä missä muu pörssi teki historiallisen romahduksen ja palasi hyvin nopeasti ennalleen, AT&T:n kohdalla pohjilta nousu on ollut huomattavasti maltillisempaa. Itse asiassa AT&T:n synkin hetki ei osunut edes huhtikuun koronadippiin, vaan puoli vuotta myöhemmin lokakuulle.

AT&T – osinkoaristokraatti nyt, mutta entäs tulevaisuudessa?

AT&T kantaa osinkoaristokraatin titteliä, minkä saa Yhdysvalloissa sen jälkeen, kun osinkoa on kasvatettu vuosi vuodelta 25 vuotta. Euroopassa titteli saavutetaan yleensä jo kymmenen vuoden jälkeen, mutta Yhdysvalloissa linja on tiukempi. Osinkoaristokraattien yläpuolella on vielä osinkokuninkaat, jotka ovat nostaneet osinkoaan peräti 50 vuotta yhtä soittoa.

Molemmilla titteleillä peli on aika raaka: yksikin vuosi ilman osingon korotusta (tai vaikkapa osingon pitämistä samalla tasolla), niin titteli lähtee ja sen jälkeen saa tulla kyselemään uudestaan 25 tai 50 vuoden päästä. Yleensä näillä osinkoaristokraateilla ja -kuninkailla onkin takana varsin komeat osinkohistoriat.

Tässä kohti on kuitenkin hyvä muistaa se, että osinkohistoria edustaa nimensä mukaisesti historiaa, eli mennyttä aikaa. Tunnetusti sijoitusmaailmassa mennyt ei ole koskaan tae tulevaisuudesta. Tässä piileekin yksi yleinen ”ongelma” osinkoaristokraatteja tutkiessa fokus saattaa olla helposti enemmän menneisyydessä kuin tulevaisuudessa.

Lisäksi on hyvä muistaa, että tasaisin väliajoin joku yhtiö menettää kyseiset tittelit. AT&T:n kohdalla tämän päivän ilmaantuminen tuntuu olevan nyt lähempänä kuin koskaan. Viime vuodet eivät ole olleet järin suurta lentoa, vaan osakekurssi on pikemminkin junnannut paikoillaan viimeiset 10 vuotta. Omistajien tuotot ovat olleet lähinnä osinkotuoton varassa.

Osinkotuotolla mitattuna AT&T on selvästi keskivertoa parempi osingonmaksaja. Toisaalta tässä kohti on hyvä muistaa se, että suuri osinkotuotto harvemmin kielii laadukkaasta yhtiöstä:

  • Jos osinkotuotto on nyt suuri, onko sitä varaa ylläpitää tulevaisuudessa? -> Vaarana osingon leikkaus.
  • Osinkotuotto voi olla myös suuri, jos osakkeet eivät syystä tai toisesta kelpaa sijoittajille ja osakekurssi on laskenut. -> Tällöin tulee selvittää minkä ongelman vuoksi osake ei kiinnosta.

AT&T:n tapauksessa kyse on vähän molemmista. Lappu ei tahdo kelvata sijoittajille, koska yhtiön ja osingon tulevaisuus on hämärän peitossa. Ehkä osakekurssissa ennustetaan mahdollisesti tulevaa osinkoaristokraatin tittelin menettämistä.

Miksi myin AT&T:t pois?

Oikeastaan edellä mainituista syistä olen viimeisen parin vuoden aikana muokannut omaa sijoitusstrategiaani pois osinkoihin keskittymisestä. Aiemmin olin melko suuri osinkohaukka, joka haisteli suuret osinkotuotot omaan salkkuun talteen, mutta nyt katson asiaa toisesta näkökulmasta. Osinko on minulle oikeastaan se ja sama, mutta kokonaisuuden tulee olla kunnossa.

Minua ei kiinnosta se, paljonko yhtiö maksaa nyt tai lähivuosina osinkoa, vaan mihin suuntaan yhtiö on kulkemassa pitkässä juoksussa ja minkälaisella vauhdilla. Pelkkä osingon tuijottaminen supistaa näkökenttää todella paljon ja joskus sen myötä voi jopa antaa pakit ihan hyville sijoituskohteille.

Oma suosikkiesimerkkini tällaisesta tapauksesta on Alphabet, joka tunnetaan paremmin Googlena. Samoihin aikoihin kun ostin ensimmäistä kertaa AT&T:tä loppuvuodesta 2014, tutkailin myös Alphabetin osaketta, josta minulle pisti silmään osinkopolitiikan nollatoleranssi. Muistan miettineeni sitä, miksi kukaan sijoittaisi yhtiöön, joka ei maksa osinkoa.

Noh, vajaat seitsemän vuotta myöhemmin on helppo ymmärtää asian toinen puoli. Alphabetin osakekurssi on tässä ajassa viisinkertaistunut 500 dollarista 2500 dollariin. Tuskin kukaan Alphabetin osakkaista on valittanut yhtiön pörssimenestyksestä ja kaipaillut osinkoja.

Uusia aluevaltauksia ja velkaa

Palataan Alphabetista taas AT&T:n pariin ja lopetetaan osingosta vouhkaaminen. Mitkä muut asiat saivat minut irtautumaan AT&T:sta?

Viime vuosina AT&T on kasvanut hurjasti ja kasvua on haettu vähän erikoisesta paikasta, nimittäin erilaisten televisiosarjojen, elokuvien ja suoratoistopalveluiden puolelta. Rehellisesti sanoen vauhti näillä markkinoilla on ollut sen verran lujaa, että en varmaan edes tiedä kaikkia käänteitä viimeisten vuosien ajalta.

Isoimpina omistuksina AT&T:llä on tällä hetkellä WarnerMedia ja HBO. Warnerin alla kulkevia brändejä ovat mm. CNN ja Warner Bros. Tuoreimpana kumppanina mukaan kuvioihin astelee myös Discovery, jonka myötä näistä palikoista ollaan luomassa ”uutta” yritystä ja tällä mediajätillä on tarkoituksenaan haastaa Netflix joskus tulevaisuudessa.

Aivan ”ilmaiseksi” nämä suoratoistopalveluiden hankinnat eivät kuitenkaan ole tapahtuneet, vaan niitä on jouduttu rahoittamaan velkarahalla. AT&T onkin varsin velkainen yhtiö, mikä olikin taas yksi syy sille, mikä sai minut myyntilaidalle. Jos inflaatio jatkaa nousemistaan, jolla on ollut tapana antaa painetta korkojen nousulle, mitä mahtaa käydä ison velkalastin yhtiöissä?

Velkataakka on ollut myös yksi tekijä sille, miksi monet uskovat AT&T:n osingon olevan nyt kristakiurumaisesti veitsen terällä. Onko järkeä maksaa samaan aikaan ulos kovia osinkoja, jos vaihtoehtona olisi lyhentää yhtiön velkoja? Hyviä kysymyksiä itse kullekin.

Vaikka AT&T on seikkaillut paljon suoratoistopalveluissa, se on jostain syystä mielletty yhä vahvasti teleoperaattoriksi sijoittajien keskuudessa. Nyt Discoveryn mukaantulon ja uuden jättiläismäisen mediayhtiön luomisen myötä onkin noussut ajankohtaiseksi pilkkoa AT&T:tä pienempiin osiin. Tapahtuu niin sanottu spin off (suomeksi jakautuminen), missä AT&T:n omistajat saavat salkkuunsa uutta yhtiötä.

Spin off ei kiinnostanut minua

Tämän tapahtuman aikataulu on vielä avoinna ja koska kyseessä on edelleenkin pirun iso mediajätti, saattaa kilpailuviranomaisilla mennä hetken verran uusien yritysjärjestelyn sulatteluun.

Minua ei rehellisesti sanoen kiinnostanut tuo uusi spin offina tuleva yhtiö lainkaan ja se toi tullessaan oikeastaan viimeisen naulan tähän arkkuun. Spin offit ovat sinänsä ihan jees, jos uusi yhtiö ”kiinnostaa”. Yksi kiinnostava omalle kohdalleni osunut spin off oli aikoinaan Metson ja Valmetin jakautuminen, jonka haittapuolena minulle jäi kuitenkin käteen kaksi melko pientä siivua eri yhtiöissä. Pari vuotta spin offin jälkeen myin sekä Valmetit että Metsot, mutta lähinnä salkun siivoamisen mielessä.

Toinen tapaus oli tapahtui taas myöhemmin, kun amerikkalainen REIT-yhtiö HCP Inc päätti jakautua ja minun salkkuuni eksyi suorastaan mitätön erä yhtiötä nimeltä QCP Inc. Pelkästään jo ”emäyhtiö” HCP oli jo ehtinyt muuttua omistuksen aikana salkussani vähän epäkiinnostavaksi paperiksi, mutta QCP oli täysin minua kiinnostamaton yhtiö, enkä tiennyt siitä mitään.

Kaiken kruunasi se, että QCP:tä tuli spin offissa vain noin 150 euron edestä, mikä teki myynnistä haastavaa, koska kiinteät toimeksiantojen kulut olivat 15 euron luokkaa, niin 10 prosenttia koko kaupan arvosta meni pelkkiin kuluihin. Lopulta QCP lunastettiin ulos pörssistä, minkä vuoksi pääsin siitä eroon ilman kaupankäyntipalkkioita.

Tässä AT&T:n ja tulevan mediajätin spin offissa on vähän samaa mieltä, kuin tuossa QCP Incin irtautumisessa: ei jaksa hirveästi kiinnostaa. Myös nuo kaupankulut pelottavat hieman takaraivossani jos/kun irtautumisesta tuleva osuus ei tule olemaan kovin suuri.

Vähän erikoisesti pidän AT&T:tä jopa kiinnostavampana sen jälkeen, kun tuo mediajätti saadaan sahattua irti teleoperaattorin ruhosta. Jäädään venaamaan miten tuo spin off tapahtuu ja minkälaisella aikataululla. Sen jälkeen mahdollisesti perkaan AT&T:n jäljelle jäävät osuudet uudestaan ja miltä homma silloin vaikuttaa.

AT&T:n tilalle Applea – ja kansa peukutti

Heti kun AT&T:n myyntitoimeksianto meni läpi, tein perään ostotoimeksiannon. Tässä tapauksessa AT&T vaihtui lähes välittömästi Appleen, jonka omistamista olen kuolannut jo vuosia. Alkuperäisenä ideanani oli perata tässä artikkelissa myös Applen ostoa, mutta teksti venähti jälleen kerran pitkäksi. Säästetään omppuaiheiset tarinat toisaalle.

Sen verran nopeasti kuitenkin kommentoin, että Applessa minua viehättää sen brändi, Apple-tuotteiden välinen symbioosi ja äärimmäisen uskolliset asiakkaat. Applessa on vähän samaa vikaa kuin edellä mainitussa Alphabetissa, eli olen tutkaillut sitä ensimmäistä kertaa joskus vuonna 2014, mutta kehno osinkotuotto innostutti sijoittamaan muualle.

Tällä hetkellä Applen osake maksaa about saman verran kuin vuonna 2014, mutta välissä on tapahtunut yksi 1/4-suhteeseen tehty splitti. Käytännössä yhtiön osakekurssi on siis nelinkertaistunut tässä seitsemän vuoden aikana, mikä on aika kova juttu. Lisäksi edellä mainituista syistä uskon Applen tulevaisuudenkin näyttävän hyvältä.

Tehdessäni tämän AT&T:n ja Applen välisen vaihdoksen, kyselin gallup-tyyliin omilta Shareville ja Instagram-seuraajiltani, että oliko tämä peliliike askel oikeaan vai väärään suuntaan. Sieltä saatiin seuraavanlaiset äänestystulokset:

  • Shareville: Kyllä, fiksu veto: 23 ääntä (eli 88 % äänistä) – Ei, huono veto: 3 ääntä (12 %)
  • Instagram: Kyllä: 80 ääntä (75 %) – Ei: 26 ääntä (25%)
  • TOTAL:Kyllä: 103 ääntä (78 %) – Ei: 29 ääntä (22 %)

Eli noin neljä viidestä nosti peukalon pystyyn hyväksymisen merkiksi. Jäädään venailemaan sitä, miten tämä vaihto toimii tulevaisuudessa.

Saatat olla kiinnostunut myös:

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *