Vuoden viimeinen neljännes on startannut ja sen vuoksi jatkamme perinteitä julkaisemalla edellisen kvartaalin salkkuraportin. Tällä kertaa jos joskus voi puhua oikeasti perinteistä, sillä nämä salkkuraporttini täyttävät tämän rapsan myötä pyöreät viisi vuotta.

Aloitin näiden raporttien tekemisen ensiksi Nordnetin omistamaan Shareville-palveluun, josta siirryin hieman myöhemmin kuitenkin oman blogin päälle. Alkujaan tämän Inssin osingot -sijoitusblogin oli määrä toimia vain paikkana, jonne kirjoitan salkkuraportit talteen, mutta kuten hyvin usein tuppaa käymään, homma lähti käsistä ja blogiin tulee myös paljon muutakin sisältöä.

En mene vielä tässä julkaisussa sen syvemmälle juhlahumuun tai viimeisen viiden vuoden tapahtumiin. Juhlimiselle olisi tarkoitus pyhittää kokonaan oma artikkeli, joka näkee päivänvalonsa toivottavasti lähiaikoina. Mennään sitä ennen kuitenkin kurkistaman sitä, mitä vuoden 2021 Q3 piti sisällään!

Omistusasunto / asuntosijoittaminen

Aivan kuten aiemminkin, näiden kolmen kuukauden aikana lainani lyhentyi 1 225,41 euroa. Sen verran kvartaali kuitenkin erosi edellisistä, että tällä kvartaalilla asuntoni oli ensimmäistä kertaa läpi kvartaalin sijoituskäytössä. Asunnossa asuu tällä hetkellä vuokralainen, joka maksaa minulle vuokraa asunnosta 675 euroa kuukaudessa.

En ole lisännyt vieläkään salkkuraportin lopun diagrammeihin mitään asuntosijoittamiseen liittyviä euroja, eli siellä kummittelee ainoastaan asunnon arvo. Taulukot eivät ota siis kantaa vuokratuloihin. Pyörittelin hieman kvartaalin aikana tätä mallia, että pitäisikö vuokratuloista kehittää joku kiva taulukko, mutta en nähnyt sitä tarpeelliseksi.

Omistusasuntoon ja asuntosijoittamiseen liittyen kvartaali oli äärimmäisen helppo. En joutunut tekemään kvartaalin aikana yhtään mitään asuntoon liittyen. Vuokralainen on asunut asunnossa nyt neljä kuukautta ilmeisen tyytyväisenä, sillä ainoa elonmerkki hänestä on ajallaan maksettu vuokra. Kirjoittelinkin syyskuussa hieman ajatuksiani asuntosijoittamisesta tähän blogiin.

Opintolaina

Opintolainan suhteen tapahtui jälleen. Syksy tuli, samoin tuli mahdollisuus nostaa uuden lukukauden opintolainoja, johon tietysti tartuin tälläkin kertaa. Uutta opintolainaa tuli salkkuun 2600 euron verran.

Myös toinen muutos opintolainaan liittyen nähtiin. Aiemmin vanhat metsätalousinsinööriopintojeni aikaiset opintolainat olivat Nordeassa ja nykyiset IT-insinöörin opintojeni lainat Osuuspankissa. Järjestelin kesän aikana hieman asioitani ja nyt kaikki opintolainani ovat samassa paikassa, eli OP-konsernissa. Taustalla tässä oli jo melko pitkälle viedyt suunnitelmat Nordean asiakkuuden lopettamisessa, mutta näillä näkymin jatkan nyt kuitenkin myös Nordean asiakkaana.

Osingot

Osinkojen suhteen kvartaali meni ihan kivasti, sillä niitä ropisi tilille 378,82 euron edestä (Q3/2020: 358,94e). Hitusen kasvua viime vuodesta, mikä on ihan terveellinen merkki osinkosijoittajalle kasvavien osinkojen maailmassa.

Koko vuoden osingot tähän mennessä ovat 3 093,19 euroa (Q1-3/2020: 2 472,15e), jota pidän myös ihmeen kovana tuloksena. Kai petraus viime vuoteen kertoo vain siitä, että viime vuoden koronapaniikissa oma osinkosalkkuni otti poikkeuksellisen kovaa hittiä, jonka myötä nyt on helppo lyödä viime vuoden pettymyksiä.

Osuuskuntajäsenyydet

Osuuskunta-asioissa kirkkain kruunu on ollut S-juna, jonka vuodesta 2021 voit lukea täältä tarkemmin. S-juna on tuottanut tänä vuonna 28 euroa (viime vuonna 28 euroa), ja S-junan vuosi näyttäisi olevan paketissa. Niin tai näin, S-junan trendi pysyy aika nihkeänä.

Suorat osakesijoitukset

Mennyt kvartaali oli hyvin hiljainen ostojen ja myyntien suhteen. Myyntejä ei tapahtunut kuin yksi ja ostojakin minimaaliset neljä kappaletta, joista yksikään ei ollut edes tonnin laaki. Onneksi eivät olleet sen isompia, sillä näiden kanssa ei ajoitus ainakaan näin lokakuun alussa katsottuna ollut kovin hyvä.

Harviasta en malta olla kirjoittamatta. Ehdin jo tuulettaa mestarillista osumaa Harvian kanssa, koska tein tuon 15 kpl lisäoston vain paria päivää ennen posaria, jota osasin vähän ennakoida. Kolme viikkoa myöhemmin Harvia ehti käydä jo 64 eurossa, jonka myötä oli helppo tuuletella onnistumista, vaan nyt noista juhlista on käsissä enää vain krapula.

Pienenä sivuhuomautuksena tähän väliin. Kun kohta näette salkkuni kokonaisluvuista, niin Harvia painoi salkkuani melko paljon tällä kvartaalilla. Näin siinä käy, kun salkun suurin lohkare liikahtaa johonkin suuntaan. Aiemmilla kvartaaleilla Harvia on piiskannut salkkuani ylöspäin, mutta nyt se toimi pienenä riippakivenä.

Myöskään Revenion osto ei mennyt aivan nappiin. Kirjoitin tuosta ostosta täällä blogissa omassa julkaisussaan. Applen tankkaus liittyi johonkin Nordnetin kampanjaan, jonka alkuperää en edes muista. Tein kampanjan myötä seitinohuen lisäyksen alkukesästä ostamilleni Applen osakkeille.

Ostot menneellä kvartaalilla:

14.7.2021Harvia OYJ15KPL53,90EUR
9.8.2021Revenio Group3KPL64,55EUR
20.8.2021Apple5KPL147,63USD
30.9.2021Modulight70KPL6,49EUR

Myyntien suhteen kvartaali oli kevyt:

30.9.2021Modulight70KPL11,00EUR

Kuten taulukosta näkyy, kävin myös nauttimassa neljän tunnin ajan Modulightin omistamisesta. Tulen mahdollisesti kirjoittamaan tästä vielä oman blogikirjoituksen, mutta tiivistettynä minut yllätti hurja avauspäivä, josta en raaskinut enää tankata lisää osakkeita salkkuun, joten valintana oli joko pitää nykyiset tai myydä ne pois, joista päädyin jälkimmäiseen.

Rahastot

Ostoni Nordnetin markkinointirahastoihin (Suomen, Ruotsin että Tanskan Indeksirahasto) jatkuivat yhä, joskin siirtyminen palkansaajasta yrittäjäksi on rassannut touhua monella tapaa. Olen noudattanut yrittäjänä vähän varovaista linjaa nyt sijoittamisen suhteen, pyrkien pitämään puskurissa tavaraa. Samalla säännöllistä sijoittamista rassasi niin hyvin vietetty kesäloma, kuin Espoon muutto, joiden myötä rytmi pääsi vähän katoamaan ja ostot unohtumaan.

Tästä sekoilusta huolimatta kvartaalilla tuli laitettua rahastoihin kaikkiaan 1 350 euroa (Q2/2021: 1 800e).

Käteinen Svea Ekonomissa – ja muualla

Käteisen osalta riittää vähän normaalia enemmän tarinaa tällä kertaa. Normaaleissa olosuhteissa lasken käteiseen ainoastaan Svea Ekonomin puolella sijaitsevan säästötilini saldon, mutta tällä kertaa Svea on hetkellisesti nostettu lähes tyhjiin ja käteistä on myös Nordnet-tilillä. Tällä hetkellä käteistä lepää tileillä 12 721,80 euroa. Viime raportissa sitä oli 9 500 euroa.

Minkä takia tämäntapainen järjestely? Maanantaina 4.10.2021 starttaa Inderesin listautuminen, jossa allekirjoittanut aikoo olla mukana. Käytännössä olen jemmannut poikkeuksellisen paljon käteistä Inderesin listautumista varten. En ole vielä päättänyt tarkalleen millä summalla lähden Inderesiin mukaan, mutta völjyssä ollaan.

Listautumisissahan ei yleensä saa kuin murto-osalla osakkeita suhteessa siihen, mitä on merkannut ja arvatenkin Inderesin kohdalla käy samoin. En pitäisi mahdottomana edes Modulightin kaltaista skenaariota, missä on ihan sama merkkaatko minimit vai extraa, niin kaikki saavat vain pienen nokareen. Anti tulee joka tapauksessa olemaan historiallisen suosittu.

Ne eurot mitkä jäävät Inderesin annista ylitse, palaavat normaaliin tapaan säästötilille. Ensi kvartaalin kohdalla voimme luultavasti palata normaaliin ”pelkkään Svea Ekonomin säästötiliin”.

Yrittäminen

Meikäläinen on aina välillä muokannut hieman tätä salkkuraportin pohjaa ja päätin tällä kertaa ottaa jatkossa myös yrittämisen huomioon omana osana raportteja. Tämän otsikon alla olisi tarkoitus käydä läpi lyhyesti sitä, mitä yrittämisen puolella saatiin aikaan menneen kvartaalin aikana. Onhan se kuitenkin fakta, että ne eurot jotka saan laitettua sijoituksiin tulevat pitkälti yrittämisen kautta.

Tähän historian ensimmäiseen yrittämisosioon voisin nostaa laajentumisen toiseen blogiin, eli julkaisin autoaiheisen Koeajolle.com-blogin. Tämän uuden blogin taustoja olen avannut kokonaan omassa blogikirjoituksessa, joten en mene nyt siihen sen syvemmälle.

Mennyt kvartaali oli siis ensimmäinen kokonainen kvartaali täysipäiväisenä yrittäjänä ja rutiini alkaa pikku hiljaa muodostumaan. Kvartaalin isoimpia juttuja oli projektinhallintatyökalujen käyttöönotto, kirjanpitäjän hankinta ja siihen liittyvät rutiinit sekä erilaisten työtapojen tutkiminen keskittymiskyvyn ylläpitämiseksi. Samoin hankin yritykselleni ensimmäisiä vakuutuksia, joista olisi tarkoitus kirjoittaa tänne tarkemmin jossain vaiheessa.

Sharevillessä yli 1 700 seuraajaa

Tällä hetkellä minulla on Sharevillessä 1 743 seuraajaa (viime raportin aikaan 1 670). Uusia seuraajia tuntuu löytyvän tasaiseen tahtiin. Kiitokset jälleen kerran kaikille uusille seuraajille!

Shareville-profiilini löydät tästä linkistä tai alapuolen Shareville-badgesta.

Facebookissa lähes 1 400 seuraajaa

Blogini Facebook-sivu on kerännyt mukavasti uusia seuraajia ja tykkääjiä. Tällä hetkellä Facebookin puolella on mukana 1 192 tykkääjää ja 1 442 seuraajaa (viime raportissa 1 149 tykkääjää ja 1 379 seuraajaa). Mikäli kirjoitukseni kiinnostavat, kannattaa käydä laittamassa tili seurantaan tai tykätä siitä, sillä tällöin saat ensimmäisenä tiedon uusista julkaisuistani.

Blogini ympärillä olevat sosiaaliset mediat löydät kokonaisuudessaan tästä kirjoituksesta ”Ota somet haltuun”.

Instagramissa lähes 1 400 seuraajaa

Tammikuussa tehty Instagram-tili jatkoi kasvuaan. Instagram-tiliäni seurasi viime kvartaalin lopussa 1 381 käyttäjää (viime raportissa 1 165). Pistäkäähän tili seurantaan, jos Instaa käytätte.

Muita ajankohtaisia asioita

Ajankohtaisia asioita ei nyt oikeastaan ole. Totuttelen tässä vielä yrittäjän arkeen, mutta tällä hetkellä ei ole mitään isoa muutosta tiedossa jota odottaisin. Nyt saa vihdoinkin keskittyä ”siihen itseensä” ilman, että tarvitsee esimerkiksi järjestää muuttoon liittyviä asioita. Nautitaan hetkestä ja koitetaan tehdä tulosta.

Yhteenveto

Olen kirjoittanut tähän kohti lähes joka salkkurapsan yhteydessä, että kvartaali meni tosi nopeasti ja kiirettä riitti jatkuvasti. Jos ei lasketan muuttoon liittyviä asioita, niin kvartaali oli varsin rauhallinen ja se ei mennyt kovin nopeasti, mikä on siis vain hyvä juttu. Ehkä tässä on vähän kesälomaa mukana, mutta yrittäjäksi siirtyminen muokkasi arkeani sujuvampaan ja helpommin rullaavaan suuntaan.

Kirjoittelin jo taannoin vuoden 2020 yhteenveto-artikkelissani hieman tavoitteita tälle vuodelle. Tavoitteeni ei ole tänä vuonna niinkään vaurastua tai tehdä rahaa, vaan pikemminkin vakiinnuttaa arkeni yrittäjänä ja saada homma pyörimään sen verran kannattavasti, että ehkä jo ensi vuonna pääsen jatkamaan taas sijoittamista vähän kovemmalla kädellä.

Tavoite pitää yhä paikkansa, mutta nyt on vaikea sanoa miltä loppuvuosi näyttää. Tällä hetkellä ilmassa on pientä paniikin ja pelon tuoksua, pörssikurssit tuntuvat tutisevan ja kukaan ei oikein tiedä mitä tapahtuu. Vaikka ilmassa on jännitystä, samalla minussa on pientä intoa havaittavissa. Jännä nähdä mitä tapahtuu, jos tässä päästään puhumaan ihan aidosta korjausliikkeestä ja mitä se saakaan aikaan.

TAULUKOT

Seuraavaksi laitan jälleen tuttuja taulukoita. Käydään läpi taas varallisuuteni määrä niin bruttona kuin nettona sekä varallisuuteni jakautuminen unohtamatta tietenkään kokonaisuuden kannalta oleellisia velkoja.

Kokonaisuus:

Taulukosta näkyy koko varallisuuteni velkoja myöten. Menneellä kvartaalilla bruttovarallisuuteen tuli +3 158,18 euroa (Q2/2021: +16 977,79e).

Sen lisäksi Excelini ilmoitti nettovarallisuuteni kehittyneen +1 783,59 euroa (Q2/2021: +16 200,94e).

Koodilla "INSSIN" saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

Salkku yhteensä:

Asunnon osuus pienentyi ties monettako kertaa putkeen (Q2/2021: 37 %). Vähän yllättäen osakkeiden osuus pieneni hitusen (Q2/2021: 46 %), johtuen käteisen määrän kasvusta (Q2/2021: 3 %). Rahastojen osuus pysyi entisellään (Q2/2021: 14 %).

Velat:

Oman rahan osuus jatkaa turpoamistaan salkussa (Q2/2021: 64 %). Uudet erät opintolainaa eivät nostaneet piirakan kokoa lainkaan (Q2/2021: 11 %). Asuntolainaa on enää alle neljännes kokonaisuudesta (Q2/2021: 25 %).

Seuraava salkkuraportti tehdäänkin jo vuonna 2022. Sitä ennen palaan kuitenkin asiaan vielä juhlistaakseni viiden vuoden salkkuraporttimaratonia.

Kaikki historian salkkuraportit:

2022 Q3 – Elämä hymyilee, mutta yhä vain pörssin ulkopuolella
2022 Q2 – Juhlahetkiä lähinnä pörssin ulkopuolella
2022 Q1 – Rauhanajan päätös söi monella tapaa

2021 Q4 – Kierrokset nousevat tyhjäkäynnistä huolimatta
2021 Q3 – Viisi vuotta salkkuraportteja
2021 Q2 – Duunarista yrittäjäksi
2021 Q1 - Ajatukset leijailevat lähitulevaisuudessa

2020 Q4 – Salkun siivousta kovalla kädellä
2020 Q3 – Kun osakesalkku on asunnon seiniä paksumpi
2020 Q2 – Juhlitaan kuin eilistä ei olisikaan
2020 Q1 – Kylmä startti uudelle vuosikymmenelle

2019 Q4 - Ostoja kovalla kädellä
2019 Q3 - Rajapyykkien yli että heilahtaa
2019 Q2 - Tasaisen tylsää menoa
2019 Q1 - Lujaa menoa pörssissä ja sen ulkopuolella

2018 Q4 - Upotaan Titanicin lailla
2018 Q3 - Kohti pimeää syksyä
2018 Q2 - Takaisin lähtöruutuun
2018 Q1 - Stressiä ja käteistä

2017 Q4 - Takana mahtava sijoitusvuosi
2017 Q3 - Oma asunto hankittu!
2017 Q2 - Viimeiset hetket asuntovelattomana
2017 Q1 - Salkkuraportit blogin puolelle

2016 Q4 - Hyvästit vuodelle 2016!
2016 Q3 - Raporttien teko alkaa

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *