Vaan ei ole tylsää pörssissä edes kesällä. Vaikka kesälomakausi on yhä käynnissä, pörssin Q2-tuloskausi vuonna 2021 on täydessä vauhdissa tarjoten meille pääasiassa hyviä lukuja. Selkeät pettymykset ovat olleet harvinaista kauraa, ainakin oman salkkuni osalta.

Erityisen kiinnostavia tapahtumia riitti menneellä viikolla, kun peräkkäisinä päiviä omat tuloksensa maailmalle julistivat ensin Revenio ja heti seuraavana päivänä vuorostaan QT. Vaikka molemmilta tuli ennen osavuosikatsausta julki positiivinen tulosvaroitus, tarinan jälkipuinti vaikuttaa melko erilaiselta.

Revenio QT osake

Muistellaan hetki nykyistä sijoitusstrategiaani

Ennen kuin sukelletaan 2021Q2:n tuloskaudelle, muistellaan hetki omien sijoitusstrategioideni muutoksia lähivuosina. Aiemmin strategiani nojautui vahvasti osinkojen maailmaan, koska halusin luoda itselleni hyvän osinkolinkosalkun, joka sylkee minulle tasaisesti euroja ympäri vuoden, jotka voin sitten joko sijoittaa uudelleen, tai käyttää elämiseen.

Viimeiset pari vuotta olen kuitenkin vähentänyt jatkuvasti osinkojen merkitystä salkkuni kokonaiskuvasta. Jos ennen haalin salkkuuni hyviä ja vakaita osingonmaksajia, niin nyt fokus on kasvavissa ja laadukkaissa yrityksissä. Nimiä pudotellakseni viime vuosina salkkuun on eksynyt säännöllisten tankkausten muodossa Harviaa, Reveniota, QT:tä, Alphabetia ja Facebookia.

Näitä yhtiöitä yhdistää kaksi asiaa: ne ovat kasvaneet hyvin, jonka myötä osakekurssin kehitys on ollut melko rivakkaa. Tämän lisäksi yhtiöt ovat olleet korkeintaan nuukia osingonmaksajia, jos osinkoa on ylipäätään maksettu ollenkaan. Toisaalta mitäpä järkeä kasvua tavoittelevan yhtiön on jakaa rahaa ulos, jos vaihtoehtona on investoida nämä eurot kasvun jatkamisen takaamiseksi.

Vuoden 2020 lopulla kirjoitin tähän blogiin tarinaa ”gloryhunter -sijoittamisesta”, jossa pureskelin tapaa panostaa voittajiin ja hankkiutua häviäjistä eroon. Ainakin tässä markkinatilanteessa ratkaisu on ollut toimiva sekä kannattava. Meikäläinenkin on tältä vuodelta mukavan verran indeksiä edellä, josta isoin kiitos täytynee osoittaa eräälle muuramelaiselle saunavalmistajalle.

Putoavan puukon haavasta oppineena

Aiemmin sijoitin oikeastaan täysin päinvastoin. Tämän mallista sijoittamista on kutsuttu usein putoavan puukon strategiaksi. Nimi tulee siitä, että tällä tavalla koitetaan napata kiinni putoavasta osakkeesta onnistuneesti. Osa tarttujista saa verisen viillon kämmeneensä, mutta jotkut napsivat onnistuessaan tyylikkäästi puukon kiinni ilman vahinkoja.

Putoavan puukon strategia on siinä mielessä huono, että sen kanssa unohdat helposti ne hyvät osakkeet, kun kaikki huomiosi liikkuu jonkinasteisissa ongelmissa liikkuvien yhtiöiden kanssa. Yllä linkkaamassani artikkelissa kerroin mm. polttaneeni ison tukun euroja Nordean muodossa, samalla kun ”unohdin” rinnalla mallikkaasti kulkeneet Elisat ja Koneet.

Näistä virheistä oppineena päätin alkaa sijoittamaan täysin päinvastoin. Eli mitä parempia uutisia yhtiöt tarjoavat, sitä enemmän loikkaan yhtiöiden kyytiin. Esimerkiksi Harviaa olen tykännyt tankata jokaisen positiivisen uutisen myötä, oli kyseessä sitten kilpailija EOS-Groupin osto, laajeneminen paljumarkkinoille tai investoinnit tuotantotiloihin. Vaikka olen ostanut osakkeita nouseviin kursseihin, ”hirvitys” hinnasta (jos sitä enää edes tässä hurjassa markkinatilanteesa on) on unohtunut muutamassa päivässä.

Revenio laittaa miettimään putoavia puukkoja

Heti alkuun tahdon todeta, että tuntuu todella oudolta kirjoittaa putoavasta puukosta ja Reveniosta samassa lauseessa. Silmänpainemittareita valmistava terveysteknologiayhtiö on ollut yksi Helsingin pörssin helmistä, joka kyydissä olen ollut nyt pari vuotta. Kyllä, loikkasin kyytiin melko myöhään, mutta siitä huolimatta ensimmäiset erät ovat nyt jo noin 2,5-kertaistuneet.

Reveniolla on mennyt viime viikkoina todella lujaa. Lähes joka viikko viikonlopun viettoon ollaan lähdetty all time high -lukemista, mikä on ollut näin osakkeenomistajan näkökulmasta erittäin mukava juttu. Erittäin mukavalta kuulosti myös illalla 4.8. annettu positiivinen tulosvaroitus koskien seuraavan aamun osavuosikatsausta. Kieltämättä henkseleitä tuli paukutettua siinä kohti aika lujaa, samalla kun vannoin ääneen, ettei Revenio koskaan petä.

Sen sijaan seuraavan aamun tunnelmat osavuosikatsauksen jälkeen olivat huomattavasti toisenlaiset. Edellisillan ”posarista” huolimatta Revenion osake niiasi kaupankäynnin alettua kahdeksan prosenttia, pysyen päivän punaisimpana lappuna aina pörssin sulkeutumiseen asti. Krapula ei näyttänyt menevän edes päivässä ohi, koska tätä kirjoittaessa perjantaina osake on toista päivää putkeen miinuksella, nyt tosin ”vain” neljän prosentin luokkaa.

Miten ihmeessä näin voi käydä? Reveniohan antoi positiivisen tulosvaroituksen. Miten ihmeessä tämä voi päätyä kurssilaskuun?

Vaikka Reveniolla meni hyvin, odotukset olivat vielä korkeammalla. Osakkeen arvostustasot oli viritetty niin kovalle, että hyvänkin tuloksen jälkeen voi tulla pettymys. Jos odottaa loistavaa ja saa hyvän, käteen jää odotettua huonompi lopputulema. Tällä kertaa markkinan säikäytti hieman odotuksista jäänyt kannattavuus, vaikka liikevaihdon kasvu näytti ja näyttää loppuvuodenkin osalta hyvältä.

Revenion kohdalla kysymysmerkkejä herättää varmasti myös hitusen erikoinen tiedotuspolitiikka. Alkuperäinen posari perustui siihen, että yhtiön loppuvuoden näkymät olivat yhtiön mukaan erittäin vahvoja, kun aiemmin odotettiin vain vahvaa. Tämäntapaiset ilman numeroita tapahtuvat ennusteet ovat vähän haastavia tulkita ja esimerkiksi Inderesin foorumilla spekuloitiinkin suuresti sitä, mikä on lukuina erittäin vahvan ja vahvan ero.

Myös positiivisen tulosvaroituksen ajankohta oli erikoinen. Jos illalla luvataan positiivisuutta, mutta aamulla tarjotaan osavuosikatsauksen myötä pientä epävarmuutta, reaktiot kororostuvat tietenkin entisestään.

Tuleeko Reveniolle Admicomin tie?

Jatketaan turinointia kurssiraketeista ja otetaan juttuun mukaan jyväskyläläinen Admicom, jota omistan pienen nokareen verran. Olen sijoittanut Admicomiin lähinnä yhtiökokouskahvien toivossa, koska kyseessä on yksi harvoista Keski-Suomessa yhtiökokouksensa järjestävistä pörssiyhtiöistä. Ei siis mikään ihanteellinen lähtökohta sijoitukselle, mutta mahtuuhan näitäkin salkkuun.

Admicom on ollut niin ikään yksi viime vuosien suurimmista kurssiraketeista. Yhtiöllä on hyvä tuote, jota moni yrittäjätuttavani hehkuttaa väsymiseen asti. Hyvästä tuotteesta huolimatta Admicomin kulunut vuosi on ollut melko haastava, koska kasvun rajat ovat alkaneet tulla vastaan, eikä vahvasti vahvasti arvostettu osake ole kestänyt tätä trendiä ja kurssi onkin niiannut parikymmentä prosenttia tammikuun alun huipuista.

Kaiken rehellisyyden nimissä Reveniota ja Admicomia on melko vaikea verrata toisiinsa, sillä yhtiöt ovat keskenään hyvinkin erilaisia. Revenion kohdalla tulevaisuus näyttää tarjoavan yhä kasvun tietä ja ikääntyvä sekä kasvava väestö tarjoaa yhtiölle euroja vielä tulevaisuudessakin.

Halusin nostaa Admicomin kuitenkin esiin siitä syystä, että sen osakekurssi on tuore osoitus siitä, miten nopeasti alkaa tapahtumaan, jos kurssiraketin vauhti hiipuu. Näillä vahvasti odotuksia täyteen pumpatuilla yhtiöillä vauhti voi tyssätä nopeasti, vaikka varsinaisesti huonoja uutisia ei olisi näköpiirissäkään.

Loppuun haluan vielä jakaa pätkän Inderesin analyytikko Juha Kinnusen näkemyksistä Revenioon liittyen:

Aikalisä arvostuksen takia
Yksittäinen tulospettymys ei vaikuta millään tavalla siihen, että Revenio on erinomainen yhtiö ja arvonluoja, jonka kyydistä on historiallisesti ollut hölmöä poistua. Tällä hetkellä osakkeen arvostus on kuitenkin todella haastava myös suhteessa erinomaiseen pitkän aikavälin näkymään, ja käyttämämme pitkän aikavälin PEG-luku on noin 2,5x (ed. päivitys 2,1x). Perinteisillä kertoimilla joudumme katsomaan vuoteen 2023, jotta P/E laskee alle 50x. Vuoden 2023 EV/EBIT 35x on nopeasti kasvavalle laatuyhtiölle jo kohtuullinen, mutta sitä ennen tuloskasvua vaaditaan jo todella paljon. Kaikille yhtiölle löytyy raja, jossa erinomainenkin yhtiö voi olla vaisu sijoitus. Mielestämme nykyinen arvostus on liian korkea lisäostoille, ja mielestämme aikalisä on nyt Reveniossa paikallaan.

Aikalisästä huolimatta tein pienen poikkeuksen viimeaikaisiin toimiini ja ostin Reveniota dipistä torstain päätteeksi, joskin melko mitättömällä parin saturaisen summalla. Tämän jälkeen taidan siirtyä hetkeksi tarkkailijan rooliin, että miltä meininki Revenion ympärillä näyttää tilanteen tasoittumisen jälkeen.

QT:lla posaria pukkaa – ja suuntakin on oikea

Siirrytään Reveniosta kohti QT:ta, jolla on niin ikään takana mahtavat vuodet. Myös QT tarjoili tuloskauden kynnyksellä positiivista tulosvaroitusta, mutta se on vaikuttanut positiivisesti osakekurssiin.

Heinäkuun lopussa annettu posari antoi kivaa vauhtia osakkeelle ja sama linja jatkui myös tänään tulleen osavuosikatsauksen myötä. Vaikka osarista oli jo ennakkovaroitettu, luvut olivat niin järkyttävät kovia, että osavuosikatsauksen jälkeen kaupankäynti QT:n osakkeella aukesi lähes 20 prosentin nousulla. Vertailukelpoinen liikevaihto tuplaantui ja yhtiö nostaa liikevaihdon kasvuennustetta entisestään.

Salkkuuni mahtui siis kaksi posaria ja kaksi hyvin erilaista reaktiota posariin. Hyvä muistutus meille kaikille siitä, että pelkkä positiivinen tulosvaroitus ei sekään tarkoita aina automaattisesti juhlia markkinoilla.

QT:n hyvät uutiset eivät ole pelkkien positiivisten tulosvaroitusten varassa. Heinäkuussa yhtiön osake nousi mukaan OMXH25-indeksiin, eli Helsingin pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen joukkoon. Tätä indeksiä seuraa mm. Nordnetin Indeksirahasto Suomi, joten kaikki kyseiseen rahastoon sijoittavat pääsevät nyt kiinni QT:n omistamiseen. Indeksiin nouseminen tuo sekin QT:n osakkeelle nousupainetta, kun rahastot tankkaavat sitä.

Loppupäätelmät: raketit lentävät, mutta mihin suuntaan?

Ai jai, kun olisi nyt se kuuluisa kristallipallo käsissä. Olisi helppo katsoa mihin oman salkun lappuset suuntaavat tulevaisuudessa.

Tällä blogikirjoituksella halusin tuoda ilmi sitä, että nousevan raketin kyydissä on mukava istua ja lisäostoilla on helppo köyttää itsensä entistä vankemmin kiinni jakkaraan. Sen sijaan huomattavasti vaikeampaa on laskea milloin raketissa tulisi painaa stop-nappulaa seuraavalla pysäkillä nousemisen merkiksi. Joskus voi olla kannattavaa poistua juhlista vielä musiikin soidessa.

Toisaalta tämä saattoi olla vain pieni yskäisy Revenion matkassa, joka unohtuu nopeasti. Etenkin Harvian kohdalla olen lukenut paljon sellaisia kommentteja, jossa manaillaan yhtiön jättämistä 30 tai 40 euron poksahduksen tapahtuessa. Harvian kohdalla kupruja ei ole vielä nähty, mutta moni on kotiuttanut voittoja saatesanoilla ”ei kai tää enää voi nousta”.

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *