Kaupallinen yhteistyö

Siinä missä suomalaisten suosikkipuheenaihe oli ennen sää, on rinnalle noussut viime vuosina sähkö ja erityisesti sen hinta. Tämä ei olekaan mikään ihme, sillä sähkön hinta on vaihdellut viime aikoina poikkeuksellisen rajusti. Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä sinun kannattaa tietää sähkön kilpailuttamisesta ja millainen sopimus kannattaa valita. 

Milloin sähkösopimus pitää uusia? 

Sähkösopimuksia solmitaan pidemmiksi ja lyhyemmiksi ajanjaksoiksi, ja joillakin saattaa olla sama sopimus käytössä vuosia tai jopa vuosikymmenen. Sähkösopimusta ei siis ole mikään pakko säännöllisesti uudistaa tai olla muutenkaan yhteydessä omaan sähköyhtiöön, paitsi tietyissä erityistapauksissa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö sähkön hinnasta kannattaisi olla kiinnostunut. 

Yksi tyypillisimmistä elämäntilanteista, jolloin sopimuksen uusiminen tulee eteen, on muutto. Varsin usein vanhaa sopimusta ei joko voi tai kannata siirtää suoraan siirtää uuteen osoitteeseen. Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että nykyinen sopimus on tarkoitettu vain tietylle asuintyypille, tyypillisesti kerrostalohuoneistolle. 

Vaikka sopimuksen uusimiseen ei olisi pakkoa, on muutto joka tapauksessa hyvä hetki havahtua oman sopimuksen äärelle ja tarkastella omaa sähkönkulutusta. Onko kymmenen vuotta sitten solmittu sopimus vielä sopivan hintainen, vai maksanko kenties ylihintaa? Monet yllättyvät, kuinka suuria eroja eri aikoina solmituissa sopimuksissa voi olla. 

Asuintyyppi vaikuttaa kulutukseen 

Sähkön hinnan merkitys on sitä suurempi, mitä suurempi on sähkönkulutus. Kodin, mökin tai yrityksen liiketilan sähkönkulutus vaihtelee suuresti ja siihen vaikuttavat lukuisat eri asiat. Merkitystä on esimerkiksi seuraavilla seikoilla: 

  1. Lämmitysmuoto (suora tai vesikiertoinen sähkölämmitys/maalämpö/kaukolämpö) 
  1. Rakennusvuosi ja materiaalit 
  1. Rakennuksen koko ja kerrosmäärä 
  1. Mahdolliset lämpöpumput 
  1. Talouden koko ja ikäjakauma 
  1. Itselle mieluisa lämpötila 
  1. Kodinkoneet ja talotekniikka ja niiden ikä ja määrä 

Omakotitaloissa on tyypillisesti suurin sähkönkulutus, mutta esimerkiksi uudehkot omakotitalot voivat olla iäkkäitä rivitalokoteja energiatehokkaampia. Sen sijaan kerrostaloasunnoissa saa harvemmin aikaiseksi satojen eurojen sähkölaskua kuussa. Oman kulutuksesi voit tarkistaa esimerkiksi paikallisen sähköverkkoyhtiösi sivuilta tai tiedustella asiaa asiakaspalvelusta. 

Ei siis välttämättä ole mielekästä vertailla omaa kulutusta naapureiden kanssa, vaikka tykkäisikin kertoa, miten alas oman kulutuksen on saanut laskettua verrattuna muihin. Järkevämpää on miettiä, miten omaan kulutukseen voi vaikuttaa järkevästi esimerkiksi energiaremontilla tai laskemalla huoneen lämpötilaa hieman. 

Mikä on paras sähkösopimus? 

Kun vierailee ystävien tai sukulaisten luona, kääntyy puhe usein siihen, minkälainen sähkösopimus kannattaa ottaa. Siinä missä joku vannoo pörssisähkön nimeen, arvostavat toiset määräaikaisen sopimuksen vakautta. Sähkösopimuksen valinta onkin monelta osin mielipidekysymys. 

Sähkön hinnan ennakointi on ollut lyhyelläkin aikavälillä vaikeaa, joten paras mahdollinen sähkösopimus selviää yleensä vasta tarkastelujakson jälkeen. Historiallisesti pörssisähkö on ollut pitkällä aikavälillä edullisin, mutta vaihteluväli hinnassa on ollut hyvin suurta. Määräaikainen sopimus on vakaa ja turvallinen, mutta joudut sitoutumaan samaan sähköyhtiöön jopa 24 kuukauden ajaksi. Sopimuksen purkaminen ei tällöin ole mahdollista ilman sopimussakkoa. 

Miettiessä omaan talouteen sopivinta sähkösopimusta on hyvä pohtia, kuinka paljon omaa kulutusta voi säädellä ja onko valmis kestämään sähkön hintaan liittyvää epävarmuutta. Jos stressitaso nousee taivaisiin heti kun lehdessä uutisoidaan kohonneesta hintatasosta, voi olla järkevämpää hankkia määräaikainen sopimus ja nukkua yönsä rauhassa. 

Kuluttajan valittavissa ovat nykyään myös erilaiset toistaiseksi voimassa olevat sopimukset, joissa sähkön hinta muuttuu esimerkiksi neljännesvuosittain tai kuukausittain. Nämä voivat olla hyvä kompromissi, jos päivittäinen hintavaihtelu tuntuu liian hurjalta. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus ei sido, joten voit vapaasti vaihtaa sen määräaikaiseen sopimukseen tai pörssisähköön halutessasi. 

Voinko kilpailuttaa koko sähkölaskun? 

Sähkön kokonaishinta muodostuu sähkön siirrosta sekä käyttösähköstä, jota kutsutaan puhekielessä usein pelkäksi sähköksi. On hyvä tietää, että aina kun puhutaan sähkön hinnan kilpailutuksesta, tarkoitetaan käyttösähköä. Sähkön siirtoa ei nimittäin voi kilpailuttaa lainkaan, vaan sen hinta määräytyy rakennuksen sijaintipaikkakunnan paikallisen sähköverkkoyhtiön mukaan. 

Suomessa on yhteensä noin 80 paikallista sähköverkkoyhtiöitä, joilla on yksinoikeus hallinnoida sähkön siirtoa kyseisellä alueella. Paikallisia sähköverkkoyhtiöitä ovat esimerkiksi Caruna ja Turku Energia ja koko listauksen löydät esimerkiksi Energiaviraston sivuilta

Vaikka et voi kilpailuttaa koko taloutesi sähkönkulutukseen kuluvaa summaa, käyttösähkön toimittaja on vapaasti jokaisen itse valittavissa. Suurin osa paikallisista sähköverkkoyhtiöistä tarjoaa asiakkailleen myös käyttösähköä, mutta voit siis vapaasti valita minkä tahansa muunkin yhtiön tarjoaman käyttösähkön. Sähkön hintavertailusivustoilla näkyvät vaihtoehdot ovat esimerkkejä monista vaihtoehdoista. 

Kilpailuttamalla voit säästää aidosti 

Riippumatta siitä mihin sopimustyyppiin päädyt, kannattaa sähkön kilpailutus tehdä aina. Sähkösopimusten kilpailuttaminen on nykyään helppoa ja nopeaa ja sen voi tehdä netissä. Esimerkiksi Summarumin kehittämä sähkön kilpailutus antaa sinulle kuvan saatavilla olevista sopimuksista minuuteissa. 

Sähkön hinnan kilpailutusta varten tarvitset vain postinumeron sekä arvion rakennuksen vuotuisesta sähkönkulutuksesta. Tämän näet esimerkiksi toteutuneista sähkölaskuista tai sähköverkkoyhtiösi sivuilta. Voit myös halutessasi piilottaa näkyvistä tietyn sopimustyypit, jos et missään nimessä halua esimerkiksi pörssisähkösopimusta. 

Tiedot syötettyäsi saat ruudulle näkyviin useita eri tarjouksia. Tarjouksia kannattaa vertailla keskenään, sillä eroja voi olla vaikkapa kuukausimaksuissa tai sähkön tuotantotavassa. Monet haluavat nykyään ostaa vain kestävällä tavalla tuotettua, vihreää sähköä. 

Vaikka olisit sitä mieltä, että olet tehnyt edullisen sopimuksen hyvään aikaan eikä kilpailutukselle ole tarvetta, kannattaa asia joka tapauksessa tarkistaa. Kilpailuttaminen ei nimittäin sido mihinkään, vaan voit vapaasti olla valitsematta yhtäkään tarjouksista. Parhaassa tapauksessa voi löytää vielä nykyistäkin paremman diilin. 

Mainos.

Hintaopas - puolueeton verkkokauppojen hintavertailu

  • Hintaopas sisältää noin 830 Suomessa toimivan verkkokaupan hinta- ja tuotetiedot
  • Käyttämällä palvelua löydät aina halvimmat verkkokaupat
Tutustu ja säästä

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥