Salkkuraporttini ovat olleet kuluvana vuotena melko pahasti myöhässä. Vielä ehtii kuitenkin käsitellä vuoden 2023 kolmannen kvartaalin tapahtumia sille kuuluvana kalenterivuotena. Heti kun tämän artikkelin saa julkaistua, sitä saakin jo alkaa tekemään Q4-salkkuraporttia.

Syy salkkurapsojen viivästymiselle on melko looginen ja toisaalta ihan mukavakin. Edellisessä Q2-salkkuraportissa kerroin teille muuttaneeni takaisin Keski-Suomeen, josta ostin omakotitalon. Omakotitalo on alkanut viemään yllättäväkin paljon omaa vapaa-aikaani, sekä sosiaalinen elämä on tuttuihin piireihin palaamisen myötä laajentunut merkittävästi. Siksi blogille jää nykyään supervähän aikaa.

Siinä kootut selitykset, lähdetään katsomaan miltä vuoden 2023 kolmas kvartaali piti sisällään. Vuorossa on nopealla laskuopilla historian 29. salkkuraportti!

Omistusasunto / asuntosijoittaminen

Kuten jo alustin, salkkuni ”seinä-osastolla” on riittänyt tapahtumaa. Toistaiseksi tämän otsikon alla käsittelen sekä oman kotini, että myös sijoitusasuntoni asioita. Pidemmän päälle nämä kannattanee varmaankin jakaa kahteen erilliseen väliotsikkoon, mutta mennään vielä näin.

Aloitetaan siitä huonommasta sijoituksesta, eli omasta kodista. Suosin sekä asunto-, että sijoitusasuntolainan kanssa tasalyhennyslainaa, jossa lainat lyhenevät joka kuukausi saman verran. Oman kodin osalta 408 euroa kertaa kolme kuukautta, joka tarkoittaa 1 224 euroa. Nämä olivat asunnon ensimmäiset lyhennykset.

Sijoitusasunnon kohdalla tilanne jäi viime kvartaalin lopulla siihen, että ASP-lainan kahden vuoden väliaikaisuus tuli täyteen, joten jouduin muuttamaan ASP-lainan sijoitusasuntolainaksi. Näin ollen myös sijoitusasuntolainaan tuli tehtyä ensimmäiset lyhennykset. Siellä laina lyhenee 292,25 euroa kertaa kolme, eli 876,75 euroa.

Nämä lainat kun laskee yhteen, lyhentelen ”seiniin” kohdistuvia lainoja reilulla 2000 eurolla kvartaalissa. Onko se sitten liikaa, liian vähän vai kenties sopivasti, sen näkee todennäköisesti myöhemmin peruutuspeilistä.

Sijoitusasunnon kohdalla riitti myös muitakin tapahtumia. Kuten viime salkkuraportissa varoittelin, vuokralainen oli vihjannut ottavansa mahdollisesti hatkat asunnosta loppukesällä. Näin myös kävi, joten pääsin tutustumaan Jyväskylän vuokralaismarkkinaan noin 2,5 vuoden tauon jälkeen. Onneksi hommat menivät rutkasti paremmin kuin viime kerralla, ja uudet vuokralaiset löytyivät melko helposti.

Tyhjiä kuukausia muutoksessa ei onneksi tullut, ja kaiken huipuksi sain ujutettua vuokralaisen vaihtumiseen pienen vuokrankorotuksen 675 euron kuukausivuokrasta 700 euron kuukausivuokraan. Lisäksi kvartaaliin mahtui pieni asunnon varusteluun liittyvä episodi.

Opintolaina

Opintolainan suhteen kvartaalilla tapahtui niin ikään. Maksan opintolainoistani korkoja puolen vuoden välein, mutta lyhennykset alkavat vasta vuoden 2025 puolella. Aiemmin opintolainan korot vain pääomitettiin lainan jatkeeksi, mutta nykyään joudun ihan maksamaan korot rahalla, joka aiheuttaa pientä pyörrettä pankkitileilläni.

Kolmannelle kvartaalille ei osunut tällä kertaa korkojen maksua, sillä se koskee vain Q2- ja Q4-kvartaaleja. Päädyin kuitenkin tekemään elokuussa ylimääräisen opintolainalyhennyksen, jossa lyhensin vanhempaa metsätalousinsinööriopintojeni aikaista opintolainaa 6 000 eurolla. Päätöstä helpotti 12 kuukauden Euriborin tarkastus elokuun alussa, sekä pörssin alavireinen kehitys.

Kun otetaan huomioon opintolainan ylimääräinen lyhennys ja asuntolainojen ”normaalit lyhennykset”, velkataakkani keveni kolmannen kvartaalin aikana peräti 8 100,75 eurolla.

Osingot

Jatketaan värikkäiden tapahtumien maailmassa. Osinkojen suhteen mennyt kvartaali oli niin ikään täynnä draamaa ja rytinää, sillä Q3:lla osinkoja ropisi kivasti salkkuun.

Tällä kertaa osinkoja ropisi tilille Nordnetin salkusta 426,97 euron ja Nordean salkusta 2,16 euron edestä, eli yhteensä 429,13 euroa (Q3/2022: 393,63e). Viime vuotta ollaan siis mukavasti edellä.

Osuuskuntajäsenyydet

S-junan suhteen ei ollut mitään raportoitavaa, koska osuusmaksun korot osuivat tänä vuonna toiselle kvartaalille. Yhteensä osuusmaksun korkoja on tänä vuonna kertynyt 26 euroa.

  • 10.4.2023 KPO: 3 euroa
  • 10.5.2023 PKO: 12 euroa
  • 10.6.2023 Maakunta 5 euroa
  • 10.6.2023 Keskimaa 6 euroa

Suorat osakesijoitukset

Suorien osakesijoitusten osalta kvartaali olikin sitten rauhallinen. Viime kvartaalilla salkussani kävi pyörre, koska tarvitsin mm. rahaa oman asunnon ostamiseen, joka pakotti minut jopa hieman myymään osakkeita salkusta ulos. Nyt päästiin kuitenkin palaamaan normaaliin päiväjärjestykseen, jossa salkkutapahtumat ovat pelkkiä ostoja – joskin hyvin minimalistisin kauppamäärin

Ostot menneellä kvartaalilla:

11.9.2023WP Carey35kpl63,58USD
11.9.2023Kesko A12kpl18,06EUR

Etenkin WP Careyn ajoitus oli suorastaan surkea, sillä vain pari viikkoa myöhemmin yhtiö ilmoitti tulevasta spin-offista, joka sai osakkeen kyykkäämään hetkellisesti.

WP Careyn spin-off ei ehtinyt tapahtua kolmannella kvartaalilla, mutta yksi monien tuntema jakautuminen kvartaaliin kuitenkin mahtui. Sammon osakkaat saivat salkkuunsa yhden Mandatum-osakkeen jokaista Sampo-osaketta kohden. Koska minulla on Sampoa sekä Nordnetin, että Nordean salkussa, molempiin salkkuihini tippui nokareet Mandaa. Nokare tarkoittaa tällä kertaa 220+40=260 osaketta.

Rahastot

Rahastoissa jatkoin ostoja Nordnetin markkinointirahastoihin (Suomen, Ruotsin että Tanskan Indeksirahasto). Kaikkiaan kvartaalilla tuli laitettua rahastoihin yhteensä 1 200 euroa (Q2/2023: 1 060 euroa).

Käteiskassa

Kvartaalin alussa käteistä lepäsi tileilläni 781,37 euron verran (Q2/2023: 3877,40e). Melko vaatimaton lukema johtuu pitkälti ylimääräisistä lainanlyhennyksistä.

Yrittäminen

Yrittämisen osalta kvartaali oli hyvä. Vaikka tämä Inssin osingot -sijoitusblogi on ollut tänä vuonna hiljaisempi, muilla omistamillani sivustoilla tapahtuu jatkuvasti kasvua. Aina syyskuun puoliväliin saakka kävijämäärät kasvoivat tasaisen jyrkästi, mutta syyskuussa tapahtui ”jotain”, mitä en vielä tiedä. Sen seurauksena liikennemäärät kääntyivät tasaiseen laskuun, mutta hämmentävää kyllä, tulopuoli pysyi entisellään.

Tässä vaiheessa on jo tiedossa, että yrittämisen tulopuolen osalta vauhti ei riitä taannoisiin huippuvuosiin (jolloin olin täysipäiväinen yrittäjä, nyt vain sivutoiminen), mutta olen siitäkin huolimatta tyytyväinen tulokseen.

Muita ajankohtaisia asioita

Muihin ajankohtaisiin asioihin ei ole nyt oikein raportoitavaa.

Yhteenveto

Tätä yhteenvetoa on vähän tylsä kirjoittaa tässä kohti, koska kolmas kvartaali oli melko mollivoittoinen, joka tosin kääntyi viimeisellä kvartaalilla positiivisempaan suuntaan. Kuten kohta tarjoiltavista luvuista näette, ei varallisuuteni kehitys ollut kovin kaksista. Bruttovarallisuus laski reippaasti ja nettovarallisuuskin päätyi nipin napin plussalle – vaikka tein poikkeuksellisen kovia lainanlyhennyksiä.

TAULUKOT

Seuraavaksi laitan jälleen tuttuja taulukoita. Käydään läpi taas varallisuuteni määrä niin bruttona kuin nettona sekä varallisuuteni jakautuminen unohtamatta tietenkään kokonaisuuden kannalta oleellisia velkoja.

Kokonaisuus:

Taulukosta näkyy koko varallisuuteni velkoja myöten. Menneellä kvartaalilla bruttovarallisuuteen tuli -7 307,56 euroa (Q2/2023: 102 121,74e). Sen lisäksi Excelini ilmoitti nettovarallisuuteen tuli 793,19 euroa (Q2/2023: 4 780,21e).

Koodilla "INSSIN" saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

Salkku yhteensä:

Piirakkadiagrammissa ei juuri muutoksia nähty. Sijoitusasunto pysyi ennallaan (Q2/2023: 28 %), samoin osakkeet (Q2/2023: 29 %) ja rahastot (Q2/2023: 14 %) ja osuuskunnat (Q2/2023: 1 %). Käteisen osuus pieneni (Q2/2023: 1 %) ja oman kodin kasvoi (Q2/2023: 27 %).

Velat:

Samat meiningit myös velkavivuttelussa. Kiitos ylimääräisten lyhennysten, oman rahan osuus kasvoi yhdellä prosenttiyksiköllä (Q2/2023: 51 %) ja vastaavasti taas opintolainan pieneni yhdellä prosenttiyksiköllä (Q2/2023: 9 %). Sijoitusasuntolainan (Q2/2023: 17 %) ja asuntolaina (Q2/2023: 23 %) pysyivät ennallaan.

Nyt on aika lähteä paukuttamaan raketteja, valamaan tinoja ja syömään nakkeja perunasalaatin kera. Seuraavaa salkkuraporttiakin saa alkaa rustaamaan heti, kun pää selviää ensi vuoden puolella.

Kaikki historian salkkuraportit:

Mainos.

Hintaopas - puolueeton verkkokauppojen hintavertailu

  • Hintaopas sisältää noin 830 Suomessa toimivan verkkokaupan hinta- ja tuotetiedot
  • Käyttämällä palvelua löydät aina halvimmat verkkokaupat
Tutustu ja säästä

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Yksi kommentti kohteessa “2023 Q3 – ylimääräisten lyhennysten makuun

  1. Santeri kommentoi:

    Miksei blogissa kirjoiteta mitään myynneistä? Olen seurannut salkkuasi jo muutaman vuoden ja nyt huomasin että 3M puuttuu kokonaan vaikka se on aikaisemmin ollut mukana, eli se on ilmeisesti myyty? Vielä viime vuoden salkun sisältö kuvissa se oli mukana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *