Menneellä viikolla postiluukustani kilahti varsin yllättävä ja iso Nordean logoilla varustettu kirje. Nordean lähettämässä kirjeessä ei sinänsä ole mitään erikoista, sillä niitä tippuu minulle kerran kvartaalissa. Jostain syystä Nordea tykkää lähettää minulle joka kvartaalin päätteeksi jonkinlaisen yhteenvedon Nordean salkustani paperille printattuna.

Olen joskus miettinytkin sitä, että mikähän järki noiden tositteiden postittamisessa on ja voisinko jotenkin helposti estää sen, mutta ei ole tullut koskaan hoidettua hommaa pois päiväjärjestyksestä. Noh, kai Nordea tahtoo toimillaan vain pitää sukupuuttoon kuolevat suomalaiset paperikoneet pyörimässä sekä postimiehet liikkeessä.

Tällä kertaa Nordean kirje ei pitänyt sisällään mitään salkkuraportteja, vaan ostotarjouksen. Joku amerikkalainen yhtiö haluaa ostaa minulta omistamani Facebookin osakkeet, ja vieläpä pörssiä korkeampaan hintaan. Minulle tarjottiin Facebookin osakkeista 290 dollaria kappaleelta, kun kurssi oli 280 dollaria. Mikä voisi mennä nyt pieleen, jos minulta halutaan ostaa vähän kärjistäen kympin seteleitä 11 eurolla?

Olen kuullut kirjeistä – mutta nyt näin sen ensimmäistä kertaa

Otetaas ensimmäinen stoppi heti tähän paikkaan. Olen kuullut näistä vastaavista tapauksista usein, missä joku piensijoittajakollega on saanut samanlaisen kirjeen. Joku yritys tahtoo ostaa yleensä amerikkalaisen pörssiyhtiön osakkeita pörssin sijasta suoraan niiden omistajilta. Kuulostaa erikoiselta, ja sitä se kyllä oikeasti myös on.

Yleensä osakkeet, joista nämä mysteeriset ostajat tuntuvat olevan kiinnostuneita, ovat kaikkien tuntemia kansainvälisiä suuryrityksiä, kuten tässä tapauksessa Facebook. Lärvikirjan lisäksi olen törmännyt ainakin AT&T:n ja muistaakseni Johnson & Johnsonin kohdalla moisiin tarjouksiin. Tai siis en ole fyysisesti törmännyt, vaan kuullut siitä muiden suusta.

Tämäkin on yksi hienous näissä tapauksissa: vaikka omistan molempia edellä mainittuja yhtiöitä, minulle ei ole koskaan tullut niistä ostotarjouksia kotiovelle. Ilmeisesti hommaan vaikuttaa mm. se, minkä välittäjän kautta omistat kyseiset osakkeet. AT&T:n ja JNJ:n osakkeet ovat Nordnetin salkussani, eikä Nordnet ole käsittääkseni välittänyt näitä tarjouksia omistajille asti.

Osasin jo entuudestaan suhtautua tähän tarjoukseen vähän varauksella, koska olin lukenut vastaavia tarinoita erilaisilta netin sijoitusfoorumeilta. Sen lisäksi että tarina oli minulle joten kuten tuttu, tulisi meillä kaikilla joka ikinen kerta hälytyskellojen kilkattaa, jos sinulle tarjotaan ns. ilmaista ja helppoa rahaa. Olisihan se sinänsä ihan mukavaa, jos oikein kotioven postiluukusta tipahtelisi rahanarvoisia etuja pyytämättä, mutta yleensä näissä on jokin koira haudattuna. Niin on myös tässä tapauksessa.

Kirje näyttää asialliselta ja hyvältä tarjoukselta

Nordean kirjekuoressa tullut kirje piti sisällään 5 kappaletta A4-kokoisia papereita sekä palautuskuoren. Kirjeen sisältö näytti ihan asialliselta, papereissa oli Nordean logot ja graafinen ilmekin vastaa ainakin päällisin puolin Nordean brändiohjeistusta. Kyseessä ei siis ole mikään pankkien nimissä liikkuva huijaus.

Oma huomioni kiinnittyi kirjeessä kuitenkin se lähettämispäivämäärään, joka oli 8.3.2021. Minulle se saapui vasta 25.3.2021, eli lähes kolme viikkoa kirjaamisen jälkeen. Sinänsä ihan odotettavaa toimintaa perinteiseltä ”etanapostilta”, mutta kun kyseessä on osakkeiden ostotarjous, niin kyllähän se kolme viikkoa ehtii tehdä vaikka ja mitä. Muistellaan vaikka viime vuotta, kun oma osakesalkkuni laski 30 000 euroa kolmessa viikossa kaiken koronapaniikin keskellä.

Palataan vielä Nordean logoihin ja fontteihin. Erikoista tuossa ostotarjouksessa on se, että näissä papereissa kummittelee Nordean logot ja nimet vähän siellä täällä, vaikka Nordean rooli taitanee olla vain viestinvälittäjänä toimiminen. Sen sijaan ostajaa ei mainita tarjouksessa kuin kahdesti: sivuilla 1 kohdassa tarjouksentekijä, sekä osana pitkää capslockilla kirjoitettua leipätekstiä sivulla 4.

Liian hyvää ollakseen totta?

Minulle tulleessa kirjeessä ei ollut mitään mainittuna mitään linkkejä, josta voisin etsiä mahdollisesti lisää tietoa, mutta onneksi googlaaminen tekee meistä jälleen kerran viisaampia. Pistin hakukoneeseen niinkin simppelin haun, kuin tutanota llc facebook, ja löysin samasta tarjouksesta myös nettitiedotteen. Se oli päivätty 1.3.2021 julkaistuksi.

Kuten jo tekstin alussa sanoin, tarjous vaikuttaa herkulliselta. Minulta halutaan ostaa noin 280 dollarin arvoisia osakkeita 290 dollarilla, eli ostaja haluaa maksaa niistä enemmän, kuin mitä pörssissä maksetaan. Otin alapuolelle talteen Facebookin kurssikehityksen viimeisen kuukauden ajalta, jotta saatte paremmin kuvaa siitä, mistä tässä on oikein kysymys.

Facebook Tutanota LLC mini-tender offer

Kuten tuosta tarjouksesta näette, maaliskuun ensimmäisenä päivänä Facebookin osake on liikkunut noin 265 dollarissa, mutta samaan aikaan on laitettu julki tiedote, että Tutanota LLC haluaa ostaa osakkeita hintaa 290 dollaria, eli noin 10 % kalliimmalla millä osaketta voisi ostaa pörssistä.

Miettikääpä sitä, että Tutanotalla olisi täysi mahdollisuus ostaa ”helpolla” pörssin puolelta halvemmalla samoja osakkeita, joita se haluaa ostaa vähän vaikeamman kautta pörssin ulkopuolelta kalliimmalla. Eihän tässä ole mitään järkeä. Nähdään ihan helkkaristi vaivaa, jotta voitaisiin ostaa kalliimmalla, kun vaihtoehtona on helppo ja halpa samassa paketissa.

Täytyy muistaa sekin, että tällaisten ostotarjousten tekemiset ja niiden postittaminen omistajille aina toiselle puolelle maapalloa Kuopioon asti maksaa sekin rahaa, eikä ole suinkaan ilmaista.

Missä se koira lepää haudattuna?

Noh, kuten kaikki terveellä lähdekritiikillä varustetut piensijoittajat tässä vaiheessa ounastelevat, niin jossain päin tarjousta makaa mullan alle kätketty koiranpentu. Tässä tapauksessa on ehkä vähän kyseenalaista puhua haudatusta, koska se hengeton lemmikki tuntuu jääneen kaikkien nähtäville, mikäli jaksaa lukea annetut materiaalit joko kirjeestä tai internetin puolelta löytyvistä tiedotteista.

Se koira nimittäin lepää tässä. Vaikka tarjouksessa puhutaan erääntymisestä perjantaina 2.4.2021, sen jälkeen Tutanota LLC tahtoo jättää tarjoukseen itselleen melkoisen takaportin auki. Suora lainaus tiedotteesta:

As of the date of this Offer to Purchase, Purchaser believes that the Shares are undervalued and expects to extend the Offer for successive periods of 45 to 180 days until the market price of the Shares exceeds the Offer Price.

En osaa kääntää lausetta vielä kolmen Kuopiossa vietetyn kuukauden jälkeen savoksi, mutta suomeksi osaan. Siinä kerrotaan suoraan pelin henki, eli ostajalla (Tutanota LLC) on oikeus jatkaa tarjousta 45-180 päivällä, mikäli osakkeen pörssihinta on tuolloin ostotarjousta pienempi. Käytännössä Tutanota LLC myöntää tässä kohti, että he eivät halua ostaa osaketta oikeasti pörssihintaa kalliimalla, vaikka antavatkin ostotarjouksessaan ensin ymmärtää niin.

Toinen hauska kohta liittyy tarjouksen muihin ehtoihin, josta todetaan seuraavaa:

Purchaser expressly reserves the right, at any time, in its sole discretion, to waive, in whole or in part, any condition of the Offer, or to modify the terms of the Offer

Käytännössä ostaja pidättää oikeuden oman harkintansa mukaan luopua kokonaan tai osittain tarjouksen ehdoista tai muuttaa tarjouksen ehtoja milloin tahansa. Eli jos Facebookin osakkeen hinta ei tule koskaan ylittämään ostotarjouksessa luvattua summaa, Tutanota LLC saa vetäytyä tarjouksesta oikeastaan aivan kuten haluaa. Tällä pykälällä suljetaan se takaportti, että ostaja olisi velvoitettu ostamaan osakkeet tuolla hinnalla siinä vaiheessa, kun tiimalasista loppuu lopultakin hiekka.

Mitä tapahtuu, jos piensijoittaja myy osakkeet?

Nordean lähettämässä kirjeessä on melko helppo kuitata tarjous hyväksytyksi. Minun tarvitsee vain laittaa yksi rasti ruutuun ja kirjoittaa käsin monestako omistamastani osakkeesta luovun. Tämän jälkeen normaalit muodollisuudet alle, eli päivämäärä ja paikka, allekirjoitus ja nimenselvennys sekä puhelinnumero lappuun, kirje asiakirjojen mukana tulleeseen palautuskuoreen (Nordea maksaa postimaksun) ja tarjous lähtee maailmalle.

Siitä Nordea ei kerro suoraan, että minkälaisia kuluja tämä aiheuttaa piensijoittajalle. Villi arvaukseni on, että ilman kuluja tästä ei tule selviämään, sillä kyseessä on mitä ilmeisemmin varsin manuaalinen kauppa, jossa on mukana vielä valuutanvaihtoa. Niin ja Nordean lähettämän kirjeen sivulla numero yksi luki melko suoraan, että mikäli tapahtumasta aiheutuu ulkomaisia kuluja, veloitetaan ne asiakkaalta. Sen enempää asiaa ei kuitenkaan avata.

Noh, otetaan tähän väliin ajatusleikki. Kuvitellaan että meikäläinen lupautui myymään kaikki omistamani 18 kappaletta Facebookin osakkeita palauttamalla kirjeen. Mitä sen jälkeen tapahtuu? Oletettavasti ei mitään, muuta kuin odotellaan sitä, että tilanne valahtaa ostajalle edulliseksi. Jos jossain vaiheessa Facebookin osakekurssi ylittää 290 dollarin rajapyykin, Tutanota halunnee ostaa minulta nämä osakkeet ja minä olen tarjouksen allekirjoittaneena velvoitettu myymään.

Jokainen voi kuvitella paljonko harmittaa myydä osakkeita hintaan 290 dollaria, jos pörssissä niistä maksettaisiin vaikkapa 300 dollaria. Kävi miten kävi, jos hyväksyn tarjouksen, sitoudun myymään osakkeeni ”alennuksella” Tutanotalle.

Se olisi mielenkiintoista tietää, mitä tapahtuu sellaisessa tilanteessa, jos meikäläinen sattuu tässä välillä myymään Facebookin osakkeet pois salkusta. Kuvitellaan että Tutanota tahtoo venyttää ostotarjousta uhkailemallaan 180 päivällä, eli tarjouksen voimassaoloa pitkitetään lokakuulle asti. En osaa sanoa mitä tapahtuisi, jos myyn vaikkapa kesän aikana Facebookit ulos salkusta. Oletuksenani on, että minulle kävi heikosti. Olenhan luvannut myydä osakkeeni pois. En lähtisi ainakaan kokeilemaan tilannetta.

Se on ainakin varmaa, että hyväksyttyä ostotarjousta ei voi perua. Kirjeen ensimmäisellä sivulla sanotaan selkeästi, että toimeksianto on sitova, eikä sitä voi myöhemmin muuttaa tai peruuttaa. Oletettavasti Nordea myös jäädyttäisi hyväksytyn tarjouksen jälkeen omistamani Facebookin osakkeet, jolloin en voi myydä niitä pois. Tämä on todella ikävä tilanne, kun vastapuolella on oikeus jatkaa tarjouksen voimassaoloa jopa puolella vuodella. Sidot hyväksymällä tarjouksen kätesi pitkäksi aikaa.

Yhtiöt itsekin varoittavat näistä mini-tender offereista

Käsittääkseni näitä pörssin ulkopuolisia ja vähän epämääräisiä ostotarjouksia kutsutaan virallisesti termillä mini-tender offer, josta löytyy ihan hyvin matskua ympäri internettiä. Kannattaa sivistää itseään googlailemalla termiä.

Googlaamalla löytyi ainakin sellaista infoa tämän aiheen ympäriltä, että joskus yhtiöt ovat joutuneet varoittamaan tiedotteen avulla osakkaitaan näistä ostotarjouksista. Esimerkiksi jo mainitun AT&T:n virallisilta kotisivulta löytyi pörssitiedote kesältä 2020, jossa omistajille sanotaan aika suoraan, että hylätkää teille tulleet ostotarjoukset.

AT&T is in no way associated with Ponos Industries LLC and recommends that stockholders reject this unsolicited offer.

AT&T:n kohdalla homma meni ihan samalla kaavalla, kuin nyt Facebookin kanssa. Tällä kertaa Ponos Industries LLC ilmoitti halustansa ostaa 4 miljoonaa kappaletta AT&T:n osaketta hintaan 36 dollaria. Ilmoitus tehtiin 8.6.2020, jolloin osake tikkasi 33 eurossa, eli tarjousta halvemmalla. En tiedä miten tämä case olisi päättynyt, jos ostotarjouksen olisi hyväksynyt, sillä T:n osake ei ole missään vaiheessa tämän 10 kuukauden aikana käynyt lähelläkään 36 dollaria. Kukaan tarjouksen hyväksyneistä tuskin on rahaa osakkeista saanut.

AT&T Ponos Industries LLC

Älä hyväksy ostotarjousta!

Hyvä nyrkkisääntö näille ostotarjouksille lienee se, että niihin ei kannata koskaan tarttua. En nimittäin keksi yhtään syytä sille, miksi tuohon kannattaisi tarttua.

Jos ostotarjous menee lopulta hyväksymisesi jälkeen läpi asti, se tarkoittaa yleensä tilanteessa, jossa saisit osakkeesta jostain muualta (eli pörssistä) ostotarjousta paremman hinnan. Hyväksymällä ostotarjouksen käytännössä vain sidot kätesi myymään osakkeet markkinahintaa halvemmalla.

Mikään muukaan asiahaara ei puolla tarttumaan ostotarjoukseen. Et saa esimerkiksi rahaa ennakkoon tai nopeammin, josta voisit saada tietynlaista etua. Itse asiassa saisit tässä tapauksessa luultavasti normaalia hitaammin eurot tilillesi. Tämän lisäksi leikin kulupuoli jäi vähän mysteeriksi, enkä pidä mahdottomana sitä, että kaupankäynti- ja muut kulut ovat normaalia pörssikauppaa suurempia tällä tavoin toimittuna.

Näillä mini-tender offereilla on monien suussa vedätyksen maine, eikä se ole tämän minulle tulleen tarjouksen perusteella mielestäni edes yhtään yliampuvasti sanottu.

Mikä on välittäjän rooli?

Omat näkemykseni näistä ostotarjouksista tuli varmasti kaikille selväksi, mutta pureskellaan vielä lopuksi välittäjän osuutta tässä sopassa. Tämä tarjous tuli minulle kuitenkin Nordean välittämänä.

Omien havaintojeni mukaan välittäjällä on tässä tapauksessa väliä sen suhteen, saatko näitä vähän erikoiselle tuoksahtavia ostotarjouksia sinulle asti. Nordnetin puolella en ainakaan itse ole koskaan saanut moisia, mutta Nordea syystä tai toisesta välittää näitä eteenpäin. Eli esimerkiksi tuosta AT&T:n osakkeisiin liittyvästä ostotarjouksesta olen kuullut vain nettifoorumeilta, vaikka yhtiön omistaja olen ollut vuodesta 2014 asti. Yhtiön osakkeet olen omistanut Nordnetin puolella, mistä syystä tarjous ei ole kenties yltänyt minulle asti.

Korostan että tämä on minun mielipiteeni asiakkaana. En ole alan ammattilainen, enkä tunne kaikkia finanssialan metkuja. En siis tiedä onko Nordea esimerkiksi velvoitettu välittämään nuo tarjoukset omistajille asti, olivat ne sitten kuinka surkeita tahansa. Mutta kieltämättä minulle jäi tästä vähän kehno kuva Nordean toimista. Jos minulla olisi oma pankki, en tahtoisi liittää yritykseni logoa ja muita brändipiirteitä näihin tarjouksiin.

Oli homma sitten eettiseltä puolelta ajateltuna mitä tahansa, niin ainakin uskon näiden ostotarjouksien työllistävän jo muutenkin kiireistä pankin asiakaspalvelua. Jos sattuisin olemaan ”ei niin asiasta kiinnostunut piensijoittaja”, joka ei satu viettämään niin paljoa aikaa erilaisilla sijoitusaiheisilla keskustelupalstoilla ja sitä kautta tuntenut tapausta ennakkoon, niin aivan varmasti olisin lähestynyt Nordean asiakaspalvelua kysymyksillä. ”Mikä tää tarjous on? Kannattaako tää hyväksyä? Mitä tässä tulisi tehdä? Eiks oo outoa, että toi tarjous on enemmän kuin osake maksaa pörssissä?

Voin myös kuvitella miten kieli keskellä suuta asiakaspalvelu joutuu tilanteessa olemaan. Siellä ei voida mainita sanaa ”vedätys” samalla tavalla kuin minä tässä henkilökohtaisessa blogissani tein. Aspa joutuu tasapainottelemaan sen asian kanssa, että hänen työnantajansa on välittänyt kirjeen, mutta toisaalta ei kannata myöskään neuvoa hyväksymään tarjousta. Siinä on nimittäin jälleen yhden somekohun ainekset ilmassa, kun joku tajuaa hävinneensä rahaa Nordean välittämässä ja aspan suosittelemassa tarjouksessa.

Näin kulutietoisena ihmisenä mietin myös sitä, että kuka maksaa tarjousten postittamisen ja muun rumban aiheen ympäriltä. Kusti ei polje ilmaiseksi, paperit, kirjeet ja tulosteet maksavat rahaa sekä jonkun täytyy varmasti myös käsitellä tarjousta. Kaikki tämä maksaa rahaa, jonka maksaa joku. Mutta kuka?

Noh, toivottavasti kukaan ei menetä näissä epämääräisissä pörssin ulkopuolelta tulevissa ostotarjouksissa rahojaan.

Saatat olla kiinnostunut myös:

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

6 kommenttia kohteessa “Mini-tender offer – Mikä se on ja miksi sinun kannattaa hylätä se?

 1. Duvan kommentoi:

  Olen miettinyt kanssa että miksi Nordea lähettää jaktuvasti näitä huijarikirjeitä ympäri Suomea asiakkaillensa. Ehkä Nordnetin ehdoissa lukee että ei tarvitse välittää eteenpäin jos kyse selvästi vedätyksestä, kun taas Nordea linjaa että on asiakkaan oikeus ja velvollisuus ottaa oma kantaa?
  En tiedä, mutta mun puolestakin saisi Nordea kyllä laittaa mini-tenderit suoraan roskakoriin. Vie nämä mun omasta ajastakun kun pitää lukea ja tarkistaa (varsinkin jos kyse osaja mistä en ole kuullut ennen).

  • RJW kommentoi:

   Juuri näin. Tuskin kukaan meistä uskaltaa Nordean lähettämiä kirjeitä heittää lukematta roskiin. Näistä kirjeistä tulee hirveästi vaivaa, kun lähdet selvittämään että onko tämä nyt shaibaa vai ei tai vaatiiko tämä minulta jotain toimenpiteitä.

 2. Riku kommentoi:

  Hyvä kirjoitus. Mulle tuli tänään kirjallinen tarjous Nordealta, missä Tutanota LLC haluaa ostaa omistamani yhden Microsoftin osakkeen hintaan 280 USD.

  En myynyt (päivän kurssi 310 USD.

  Nordean ei pitäisi tällaisia kirjeitä välittää. Vaihdan AOT tarjoajaa jos pelleily jatkuu.

  • RJW kommentoi:

   Katos, näemmä noin päin tuo tarjous. Mutta joo, kiva kun laitatte näitä teidän saamianne tarjouksia tänne kommentteina. Tietääpähän suunnilleen minkälaisia diilejä Tutanota ja kumppanit on tehneet 😀

   • ALDO kommentoi:

    Hei, sain itse myös tänään vastaavan kirjeen Facebook osakkeisiin liittyen. Hinta USD 260 ja juurikin nuo samat mainitsemasi järkeä vailla olevat ehdot. Kiitos kirjoituksestasi. Päädyin sen lukemaan googlailtuani mistä oikein on kysymys. Lähtee palautetta pankille. Istuu kovin huonosti yhteen pankin tarjoaman varainhoitopalvelun kanssa.

 3. Tero kommentoi:

  Tutanota tarjoaa myös intelin osakkeesta 63 USD.

  Tarjousaikaa on jo jatkettu nähdäkseni yli puoli vuotta. Ekat kirjeet tuli puoli vuotta sitten ja uusin jatkaa aikaa vielä puolella vuodella. Nordean logollisessa kirjeen kansilehdessä sanotaan, että tarjousaika on 1.6.2021-2.7.2022.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *