Omista asumiskuvioistani olen kirjoittanut tähän blogiin muutamaan otteeseen. Etenkin viimeisin, noin 1,5 vuoden takainen muutto Espooseen on laittanut minut miettimään asumiskuvioideni tulevaisuutta.

Jos otetaan nopea kertaus allekirjoittaneen asumisen lyhyeen historiaan, niin olen kotoisin Keski-Suomesta ja opiskelujen jälkeen päädyin aika luontevasti asumaan Jyväskylään, josta ostin myös ensiasuntoni.

Ehdin asua tässä asunnossa noin 3,5 vuotta, kunnes tuli mahdollisuus muuttaa puolison töiden perässä Kuopioon. Puolison työkuviot kuitenkin muuttuivat jo vuotta myöhemmin, mistä seurasi muutto Espooseen.

Omakotitalo unelmia

Junantuomana pääkaupunkiseudulla

Siinä missä Kuopio tuntui jopa sellaiselta paikkakunnalta, johon olisi voinut jämähtää vaikka vähän pidemmäksikin ajaksi, Espoo tai edes pääkaupunkiseutu ei ole saanut oikein samanlaista otetta meikäläisestä. Näin ”junantuomana” tämä seutu tuntuu juuri sellaiselta, että tänne tullaan vain töiden perässä, ja muutto takaisin kotikonnuille tapahtuu heti kun työtilanne vähänkin sen sallii.

Meillä kotona tilanne on onneksi alkanut kääntymään siihen suuntaan, että työtilanne sallisi nyt vähän etäisemmänkin mahdollisuuden osallistua töihin. Omalta osaltani tilanne on ollut helppo jo pitkään. Kun palasin vuosi sitten työelämään, olen käynyt toimistolla 0-1 kertaa viikossa. Hiljaisempina aikoina, kuten kesälomasesonki tai juhlapyhät, toimistokäynteihin saattoi tulla jopa kuukauden mittainen tauko.

Oma toimistoläsnäoloni sekä toimenkuvani on sellainen, että pystyisin ihan hyvin tekemään töitä etänä vähän kauempaakin. Myös vaimolla alkaa vaaka kallistua yhä enemmän siihen suuntaan, että työt onnistuisivat etänäkin. Tämä jos mikä helpottaa kummasti seuraavan asuinpaikan valinnan kanssa, eli liekan pituutta voi kasvattaa aika huolella.

Miksi ylipäätään pitää muuttaa? Vai pitääkö?

Meillä tilanne on siinä mielessä erinomainen, että mitään kiirettä tai pakkoa muuttamiselle ei ole. Pienestä kritiikistä huolimatta nykyinen asunto ja sen sijainti tuntuu erinomaiselta, ja kattaa suurimman osan arjen perustarpeista. Tämä onkin erinomainen lähtökohta katsella seuraavia asuntoja, sillä ihan hirveästi ei ole painetta niskassa mihinkään suuntaan. Jos mieluista ei löydy, jatketaan elämää nykyiseen malliin.

Kuten olen jo aiemmin todennut, minulle ei ole mikään häpeä tai heikkous asua vuokralla. Pidän itse asiassa tätä ratkaisua taloudellisesti erinomaisena. Tällä hetkellä maksan asumisesta alle 500 euroa kuukaudessa, sisältäen kaiken: vuokran, veden, sähkön ja autopaikan.

Vuokralla asuminen on ollut myös eräänlainen inflaatiosuoja, sillä ainakaan meillä vuokraa ei ole tarkistettu ylöspäin, eikä vuokralaisena tarvitse miettiä vastikkeita tai korkojen nousua. Jos miettisi asiaa pelkästään rahan vinkkelistä, niin tällöin nykyisessä asumismuodossa jatkaminen olisi kenties se kannattavin ratkaisu.

Samaan hengenvetoon kuitenkin totean, että aina ei jaksa miettiä asioita pelkästään rahan kannalta. Blogia pidempään seuranneet saattavat tietää, että allekirjoittaneella on nettovarallisuutta noin 200 000 euron edestä. Se on mielestäni erinomainen tulos kaverilta, joka ei ole ehtinyt juhlia kolmekymppisiään.

Lisää vaurastumista, vai jotain muuta?

Jatkamalla vuokra-asumista kerrostalokaksiossa olisi aika helppoa saada oma varallisuus kasvamaan tulevaisuudessakin, mutta onko se sitten sitä, mitä haluan tehdä? Ei välttämättä. En osaa edes sanoa, miten elämäni nyt varsinaisesti muuttuisi, jos varallisuus vaikkapa tuplaantuisi seuraavan 5-10 vuoden aikana. Mikä asia muuttuisi, jos en itse tee minkäänlaisia muutoksia?

Mielestäni tämäntapaiset pohdinnat ovat hyviä itse kullekin sijoittamisesta tai vaurastumisesta kiinnostuneille. Mikä asia muuttuu, jos varallisuutesi kasvaisi nykyisestä merkittävästi? Jos et osaa vastata tähän kysymykseen, onko silloin edes mieltä vaurastua?

Itse näen oman tilanteeni tällä hetkellä siten, että olen periaatteessa jo ”maksanut ensimmäisen taloni”. Jos myisi salkun tyhjäksi ja kuittaisi samalla kaikki velat pois, olisi mahdollisuus ostaa vielä jonkinlainen ihan asiallinen asunto jostain. Noin 200 kilon budjetilla ei mennä kuuhun, mutta toisaalta ei sillä tarvitse mennä myöskään ihan niihin pahimpiin muuttotappiokuntien betonikuutioihin.

Mersusta esimerkkiä

Siinä mielessä minulla olisi nyt oiva paikka miettiä jonkinlaista peliliikettä oman asunnon hankintaan liittyen. Varallisuutta ja tuloja alkaa olla jo sen verran, että vaikkapa omakotitalon hankkiminen olisi varsin realistista. Tietysti se söisi säästöasettani merkittävästi nykytilanteeseen nähden, mutta jos se tuo arkeen lisää mielekkyyttä, niin se on silloin varmasti hyvä veto.

Omakotitalon hankinnassa näen aika paljon samaa, kuin parin vuoden takaisessa Mercedes-Benzin hankinnassa. Periaatteessa käytin rahaa siihen, että sain lisää menoja arkeeni. Toisaalta taas sain itseä kiinnostavaa tekemistä, joka ei oikeastaan edes tunnu missään mielessä menoerältä. Tuntuu jotenkin pähkähullulta, mutta näin se menee.

Lisäksi näin bloggaajana tai sisällöntuottajana olen siinä mielessä onnellisessa asemassa, että pienellä luovuudella voi muuttaa menot tuloiksi. Mersusta olen kirjoitellut melko paljon sisältöä internetiin, ja sitä kautta se tuottaa minulle myös tuloja. Vaikka harrasteajoneuvo aiheuttaa minulle kuluja, samaan aikaan se tuo myös tuloja.

Karkean arvioni mukaan Mersu saattaa olla jopa plusmiinusnolla-hankinta, koska se tuo samalla myös tuloja. Lisäksi auto on saanut jo hieman medianäkyvyyttäkin Autotodayn ja Moottorin juttujen muodossa, jotka tuovat kivasti lisäboostia omien sivustojeni näkyvyydelle.

Vähän tällä samalla tavalla olen miettinyt myös omakotitaloasumista. Siinä on paljon sellaisia kulmia, joista pystyisin leipomaan tukuttain sisältöä niin omille, kuin myös muille sivustoille. Se piristäisi varmasti omaa sisällöntuotantoani ja mahdollistaisi vähän uusia aihevaltauksia.

Omakotitaloasumisen kalleus

En malta olla menemättä vielä kertaalleen omakotitaloasumisen hintalappuun, sillä siinä jos jossakin riittää pureskeltavaa säästämiseen ja sijoittamiseen keskittyvään blogiin. Artikkelin alkupuolella tulikin jo kertaalleen kerrottua, että vuokralla asuminen kerrostalokaksiossa on mielestäni varsin kustannustehokasta, sillä liikkuvia kuluja ei ole juuri lainkaan. Omat asumismenot voi arvioida aika hyvin ennalta.

Tilanne on hyvin erilainen verrattuna omistusasunnon ja omakotitalon kombinaatiion. Pienet purot ja iso virta on ollut tuttu lausahdus osinkojen maailmasta, mutta sama toimii myös omakotitaloasumisessa – nyt vain toiseen suuntaan tietenkin. Paljon riittää isoa ja pienempääkin kuluerää, joista kertyy hyvin nopeasti ihan tuntuva kokonaisuus.

Aiemmin kerrostaloissa asuneena minun ei ole tarvinnut paljoa miettiä esimerkiksi jätehuoltoa ja sen maksamista. Myös vesiosuuskuntaan tulevat maksut ovat tulleet talven aikana tutuiksi, kun on tullut tutustuttua syrjäseutujen omakotitaloihin.

Lämmitysmuodot ovat olleet viimeisimmän energiakriisin myötä erityisen tarkkailun alla, sillä suuressa ja suorasähkölämmitteisessä talossa voi aika helposti hakata talvella jopa nelinumeroisia summia pelkkiin sähkölaskuihin.

Kirsikkana kakun päälle tietenkin myös korkojen nouseminen, joka näkyy itselleni varsin selvästi. Jos muistellaan miltä netin asuntolainalaskurit näyttivät vuonna 2017, jolloin ostin ensiasuntoni, harva laskuri tarjosi viiden prosentin korkoja laskelmiin. Vuonna 2023 lainakustannukset näyttävät hyvinkin erilaisilta, kuin taannoin nollakorkojen aikaan.

Aihe on siinäkin mielessä herkullinen, että omakotitalossa asuminen tuntuu olevan osa ”suomalaista unelmaa”. Haave omasta talosta ei ole mitenkään överi, vaan pikemminkin kliseinen keskiluokkajuttu, vaikka kyllähän se on aika arvokas tapa asua. Sitten vielä kun omakotitaloasumisen kylkeen kuuluu riippuvuus autosta, joskus jopa kahdesta, niin ei tarvitse ihmetellä sitä, miksi suomalaiset sijoittavat pörssiosakkeiden sijasta ”omiin seiniin”.

Koodilla "INSSIN" saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

Miten projekti etenee?

Tulipas tähän blogikirjoitukseen raapaistua pinnalta montakin aihetta oman asunnonhankinnan tiimoilta. Tässä kohti on kuitenkin parempi alkaa raapustamaan yhteen pienimuotoista yhteenvetoa asioista ja niiden etenemisestä tulevaisuudessa.

Projekti etenee tällä hetkellä siten, että lähes päivittäin tulee katsottua yleisimpien asuntojen myyntisivustojen uusimmat kohteet. Tämäntapaista toimintaa kun on harrastanut jo puolisen vuotta, niin aika hyvin alkaa jo kohteet sekä hintatasot käymään tutuiksi. Yllättävän monta kertaa on jo tullut bongattua kohde, joka on jo aiemmin ollut toisaalla myynnissä eri hinnalla.

Niin ikään asuntonäytöissä on tullut käytyä, ja tullaan myös käymään jatkossakin aina vähänkään potentiaalisen kohteen löytämisen myötä. Melkein jokaiselta näytöltä on tarttunut aina jotain uutta ja hyödyllistä informaatiota matkaan, eli vaikka mitään ei olla vielä ostettu, saati edes jätetty tarjouksia, reissut ovat olleet ihan hyödyllisiä.

Itse asiassa seuraavassa osassa voisin tarinoida teille hieman siitä, minkälaisia erikoisia, yllättäviä tai jopa hauskojakin oivalluksia matkaan on mahtunut.

Saatat olla kiinnostunut myös:

Mainos.

Hintaopas - puolueeton verkkokauppojen hintavertailu

  • Hintaopas sisältää noin 830 Suomessa toimivan verkkokaupan hinta- ja tuotetiedot
  • Käyttämällä palvelua löydät aina halvimmat verkkokaupat
Tutustu ja säästä

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *