Maaliskuun alussa vietin eräänlaista merkkipäivää, sillä tuolloin tuli kuluneeksi vuosi siitä, kun palasin joko rinta rottingilla tai häntä koipien välissä takaisin työelämään. Vaikka vuosi yhdessä työpaikassa voi kuulostaa täysin ”peruskauralta”, huomasin tässä kytevän ajatuksia kokonaiseen blogikirjoitukseen asti.

Jos otetaan nopeat taustat asioihin, niin allekirjoittanut ehti toimia ennen työelämään paluuta yhdeksän kuukauden ajan täysipäiväisenä yrittäjänä. Yrittäjyysjaksoni meni odotetulla tavalla ja koin pystyväni elättämään itseni oman toiminimeni kautta.

Etenkin kun vaimolla oli taskussa vakituinen työsuhde, niin ei tässä perheessä ollut mitään hätää – toki kahden tämän painoluokan yrittäjän perheellä voisi olla vähän tukalampaa. Olisimme saaneet jopa asuntolainaakin yrittäjän statuksestani huolimatta, vaikka kieltämättä yllätyin hieman negatiivisesti siitä, miten heikosti yrittäjänä saakaan lainaa perinteiseen palkkatyöhön verrattuna.

Työelämä yrittäminen

Kokeeksi jätetty työhakemus tärppäsi

Päätyminen työelämään oli kohdaltani osittain sattumaa. Toiminimiyrittäjänä kävin säännöllisesti läpi erilaisia sisällöntuottoaiheisia rekryilmoituksia. Tarkoituksenani oli saada vähän potentiaalisten asiakkaideni nimiä ylös ja tietenkin pientä vihiä siitä, millaisia ominaisuuksia he toivoivat omilta työntekijöiltään.

Näiden työpaikkailmoitusten kautta löysin yhden mielenkiintoisen sisällöntuottajan pestin yrityksestä, josta olin havitellut jonkinlaista asiakassuhdetta freelancerina. Siinä kohti kun rekry oli auki ja huomasin sen matchaavan varsin hyvin omaan osaamiseeni, päätin heittää hakemuksen rohkeasti sisään.

Rehellisesti sanottuna tavoitteeni oli vain saada oma nimi ja naama tutuksi, joka mahdollisesti helpottaisi myöhemmin freelanceriksi pääsyä. Aika nopeasti kutsu kävi ensimmäiseen haastatteluun ja vielä myöhemmin toiseen rupatteluhetkeen lehden päätoimittajan kanssa. Pari viikkoa myöhemmin puhelimeni soi, ja sain tiedon siitä, että minut oli valittu kyseiseen pestiin.

Tähän soittoon oli helppo vastata myöntyvästi, sillä jo rekryn aikana minulle oli jäänyt hyvä kuva yrityksestä. Olin oikeastaan jo tehnytkin päätöksen siitä, että jos kutsu käy, niin minä vastaan siihen.

Minkä takia kyseinen työpaikka tuntui sitten hyvältä? No ensinnäkin minulle annettiin yhä vapaat kädet jatkaa kirjoittamista oman toiminimeni kautta, mikä oli minulle tosi iso juttu. Olin aiemmin ollut yhdessä työhaastattelussa, jossa minulle tehtiin omituisen selväksi, että työhön valittu henkilö ei ehdi kirjoittamaan mitään omia blogeja enää vapaa-ajalla, ja oman toiminimen pyörittäminen nähtiin sekin isona uhkana. Mielestäni käsittämätön asenne, mutta minkäs teet.

Pestistä heti toiseen – ylennystä pukkasi nopeasti

Sain työsuhteelleni myös varsin hyvän alun. Asiat kävivät melko nopeasti tutuiksi ja lähtivät rullaamaan omalla painollaan. Pääsin poikkeuksellisen nopeasti kiinni uuteen työhöni, ja mikäpä tuntui sen paremmalta.

Minulle, tai siis meille kävi vielä vähän pienimuotoinen vahinko. Työkuvani lähti muuttumaan melko nopeasti työsuhteen alkamisen jälkeen vähän toisenlaiseen suuntaan, mutta muutos oli kannaltani vain parempaan suuntaan. Alun perin minun piti olla sisällöntuottaja, mutta luisuin kuin vahingossa työpaikassani vastaavaksi tuottajaksi.

Vastaavan tuottajan työ on hyvin pitkälle samaa, mitä olen jo tehnyt omilla sivustoillani – paitsi että omilla sivustoillani homma rullaa ilman ensimmäistäkään työkaveria. Uudessa työssä tuntui mahtavalta, kun oli kerrankin työkavereita, joiden kanssa pallotella ideoita ja jakaa omaa työkuormaa muille.

Esimerkiksi juuri lukemassasi Inssin osingoissa allekirjoittanut tekee aivan kaiken itse. Etsin hyviä juttuaiheita, kirjoitan ne alusta loppuun, oikoluen ja hakukoneoptimoin ne ennen julkaisua, jaan linkkejä sosiaaliseen mediaan julkaisun jälkeen ja seuraan lukijamääriä analytiikasta. Puhumattakaan sitten siitä, että kaupallisessa blogissa pitäisi tämän ohella muistaa myös myydä ja pitää niin sanotusti eurot liikkeessä.

Pääduunissa oli tosi siistiä välillä päästä nostamaan ”jalkoja pöydälle”, kun pystyi ulkoistamaan esimerkiksi kirjoitusurakan jollekin työkaverille. Yksin kaiken tekeminen alusta loppuun ei veisi kovin pitkälle, sillä töissä ”työpöytäni läpi” kulkee vuosittain noin 2000 artikkelia. Vertailun vuoksi vuonna 2021 kirjoitin noin 250 artikkelia, ja tätäkin moni piti jo kovana saavutuksena. Nyt tahti on vieläkin rutkasti kovempi.

Vahingossa kympin arvoinen ajoitus

Etenkin jälkikäteen katsottuna päätös työelämään paluusta ajoittui erinomaisesti. Jätin työhakemuksen sisään joko joulukuussa 2021 tai tammikuussa 2022, jolloin maailma näytti hyvin erilaiselta. Ukrainan sotaan uskoi tuolloin vain äärimmäisen pieni osa ihmisistä.

Sodan ohella takana oli hurja pörssinousu, joka tuntui tekevän kaikista sijoittajista viittä vaille taloudellisesti riippumattomia. Helppohan sitä on tehdä yritystoimintaa, kun siinä sivussa oma osakesalkku kasvaa kuukaudessa nelinumeroisia summia.

Kuten nyt kaikki tietävät, vuosi 2022 oli aika raskasta aikaa monille. Ukrainan sota toi uudenlaisia pelkoja arkeen, inflaatio lähti jylläämään, polttoaineet, ruoka ja kahvi kallistui sekä kaiken huipuksi myös korot lähtivät pitkästä aikaa nopeaan nousuun. Tähän päälle vielä pörssin kääntyminen pulkkamäkeen, niin siinä olisi stressitekijät hyvin nopeasti huipussaan.

Minä en kyennyt ennustamaan ensimmäistäkään edellä mainituista ”mustista joutsenista”. Oli silkkaa juopon tuuria, että satuin saamaan työpaikan juuri otolliseen aikaan. Tällaisina epävarmoina hetkinä vakituinen työsuhde on oikeasti arvokas tuki ja turva arkeen.

Vaikka työsuhdetta on takana jo vuoden päivät, jaksan vieläkin hämmästyä siitä, miten pankkitililleni kilahtaa ”tekemättä yhtään mitään” sama summa rahaa joka ikinen kuukausi. Tai totta kai teen työtä sen mitä työnantajan kanssa on sovittu, mutta verrattuna taannoiseen yrittäjyysaikoihini, niin koen saavani palkkion työstäni huomattavasti aiempaa helpommin.

Yrittäjänä esimerkiksi palkkion saaminen töistä oli huomattavasti hitaampaa. Jotta sai töitä, joista saa myöhemmin palkkiota, tuli ensinnäkin osata myydä itseään ja palveluaan. Sitten palaveerataan muutamia kertoja ja tehdään sovitut toimenpiteet. Tämän jälkeen käydään yhdessä läpi, että onhan kaikki sovittu nyt tehty kuten pitää, ja tämän jälkeen tapahtuu vasta laskutus. Lisäksi hyvin usein laskut maksetaan 2-4 viikkoa niiden lähettämisestä.

Vieläkö löytyy motivaatiota yrittää?

Motivaatio on sellainen asia, mistä haluaisin jossain välissä kirjoittaa kokonaan oman artikkelin. Motivaatiolla on nimittäin todella iso osuus siitä, mitä ihminen tekee ja millaisella lopputuloksella.

Kieltämättä olen itsekin kuluneen vuoden aikana miettinyt omaa motivaatiotani yrittämiseen. Mikä on motivaationi jatkaa kirjoittamista ja sivustojen ylläpitämistä, kun saan jo tarpeeksi rahaa pääduunistani? Aiemmin kun elämäni on ollut yhtä määräaikaista työsuhdetta toisensa perään, toiminimi on toiminut hyvänä ”pahan päivän varana”, mutta enää sille ei ole samanlaista tarvetta.

Ei kannata säikähtää, en ole miettimässä bloggaamisen lopettamista tai toiminimen alasajoa. Mutta se on kuitenkin karu fakta, että ei minulla ole enää samanlaista motivaatiota kirjoittamiselle, kuin mitä se oli yrittäjyyteni aikana. Silloin jos ei napannut kirjoittaa, niin tuli hyvin nopeasti vilu ja nälkä. Nyt jos ei nappaa kirjoittaa, niin jää ”vain” mahdolliset lisätulot saamatta.

Tämä on ehkä vähän rumaa sanoa ääneen, mutta koen saavani työelämän puolella aivan helvetisti helpommalla rahaa, kuin oman toiminimen kautta yrittämällä. Minun ei tarvitse myydä yhtään mitään, sen hoitaa muut henkilöt.

Lisäksi jos sattuisi käymään niinkin ikävästi, että vaikkapa liukastuisin keväisellä pihamaalla ja murtaisin ranteeni, työsuhteessa minun ei tarvitse stressata ansiotulojani. Yrittäessä taas tulee huomattavasti helpommin tukalat paikat tämän tapaisten yllättävien tilanteiden kanssa.

Toinen juttu mikä vie hieman omaa motivaatiotani, liittyy töissä tapahtuvaan artikkelipläräämiseen. Kun työpöytäni läpi kulkee jo useampi tuhat artikkelia vuodessa, niin se vaatii aika paljon kirjoitusintoa, että lähtee jatkamaan urakkaa vielä vapaa-ajalla. Tai ehkä pikemminkin pitäisi kääntää asia niin päin, että sen vapaa-ajan sisällön katsoo huomattavasti tarkemmin.

Taloudellinen tilanteeni on parempi kuin koskaan

Noh, katsotaan asiaa vähän valoisammasta suunnasta. Artikkelissa on ollut tähän asti vähän negatiivinen ilmapiiri, vaikka todellisuudessahan taloudelliset asiani ovat paremmin kuin koskaan. Tästä syystä ei pitäisi todellakaan synkistellä.

Kuten jo sanoin, vakituinen työsuhde takataskussa on erinomainen lähtökohta tähän hetkeen. Tämän päälle kun nauttii todella paljon omasta työstään ja kokee saavansa siitä hyvää palkkaa, niin eipä tässä asiat voisi juuri paremmin olla. Lisäksi työ ja vapaa-aika ovat pysyneet hyvin balanssissa, joten yrittämisen kautta hankitut lisätienestit eivät ole kuitenkaan poissuljettuja.

Kun ottaa huomioon vielä sen, että menopuoleni on pysynyt viimeisen vuoden aikana varsin hyvin balanssissa, eipä tässä ole juuri valittamisen sijaa. Energiakriisi ei ole hirveästi kiusannut kerrostalokaksiossa asuvaa paria, eikä vuokralla asuessa korkotason nousu ole juuri ahdistanut – vaikka pohdiskelinkin teille pari kuukautta sitten sijoitusasunto- ja opintolainojeni kohtaloista, joihin asia vaikuttaa.

Mitä tulee varallisuuteni kasvattamiseen, niin tällä hetkellä tilanne sen suhteen voi olla elämäni parhaimmassa vedossa. Ainakin se on todella paljon paremmassa tilanteessa, kuin reilu vuosi sitten yrittäjänä. Toisaalta en ole aivan yhtä vapaa omien menemisieni suhteen, eli sitähän tämä yrittäminen vs. palkkatyö on: tasapainottelua vaurastumisen ja vapauden kanssa.

Saatat olla kiinnostunut myös:

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Yksi kommentti kohteessa “Vuosi työelämää takana – miten se on vaikuttanut arkeeni?

  1. skkl kommentoi:

    sinänsä sääli että olet töihin joutunut. Oli oikein mielenkiintoista seurata yrittäjä elämääsi ja pohtia koska sitä itse uskaltautuisi tehdä saman, Reipas 10v takana osa-aikaista yrittämistä ja palkkatöitä siinä sivussa. Ymmärrän täysin tuon palkkatöiden riskittömyyden, mutta toisaalta pitää miettiä että niitä tekemällä ei kukaan täällä rikastu. Yrittämällä siihen on mahdollisuus!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *