Lemmikkieläimet ovat asia, johon jokainen asuntosijoittaja tai vuokranantaja tulee väkisinkin törmäämään jossain vaiheessa. Nykypäivänä ihmisillä on sen verran paljon erilaisia lemmikkejä, että pidemmän päälle aiheen kiertäminen on lähes mahdotonta – etenkin kun aihe voi ponnahtaa pinnalle myös nykyisten vuokralaisten kautta.

Lemmikkien yleisyydestä huolimatta aihe tuntuu jakavan yhä vuokranantajat pahasti kahteen ääripäähän, sekä epämääräiseen ”keskitien jengiin”, joka ei välttämättä osaa tehdä päätöksiä asian suhteen. Tässä artikkelissa käymme läpi vuokra-asuntoon ja lemmikkeihin liittyviä käytäntöjä.

Lemmikin salliminen tai kieltäminen vuokra-asunnossa

Yleisesti: saako vuokra-asuntoon ottaa lemmikin?

Toisin kuin usein luullaan, lähtökohtaisesti kaikenlaisten lemmikkieläinten pitäminen vuokra-asunnossa on sallittua. Mikäli vuokranantaja ei halua sallia asunnossaan lemmikkieläinten pitämistä, siitä täytyy erikseen sopia vuokralaisen kanssa. Useimmiten tämä tarkoittaa siis oikeanlaista kirjaamista vuokrasopimukseen.

Oleellista on ymmärtää se, että mikäli vuokrasopimuksessa ei mainita lemmikkien kieltämisestä mitään, tällöin niitä saa tuoda asuntoon. Lisäksi on ihan jo käytännön asioista johtuen hyvä tuoda mahdollinen lemmikkikielto ilmi potentiaalisille vuokralaisille viimeistään asuntojen näyttövaiheessa.

Jos ihminen ei omista tai ole omistanut koskaan minkäänlaista lemmikkiä, hänen voi olla vaikea ymmärtää sitä, miten isossa roolissa perheen lemmikki voi olla. Se on monille perheenjäsen siinä missä puoliso tai lapsetkin, eli perhe ei tule muuttamaan asuntoon, mikäli asia ei järjesty.

Vuokranantajan on myös hyvä sisäistää se, että 2020-luku on ollut lemmikkien buumiaikaa. Esimerkiksi koronapandemian alussa koirien rekisteröintimäärät nousivat ennätyslukemiin. Tilastokeskuksen mukaan noin joka kolmas kotitalous omistaa jonkinlaisen lemmikin, eli lemmikkikansan määrä on hyvin merkittävä.

Kannattaako vuokranantajan sallia lemmikit vuokra-asunnossa?

Suoraan kysymykseen vastaan oman näkemykseni mukaan: kyllä kannattaa! Olen myös sallinut lemmikit omassa vuokra-asunnossani.

Kuten yläpuolen tilastot osoittavat, iso osa suomalaisista omistaa jonkinlaisen lemmikin. Mikäli vuokranantaja haluaa kieltää lemmikkieläimet asunnossaan, rajaa tämä tällä päätöksellä varsin ison osan potentiaalisista vuokralaisista ulos.

Etenkin näinä aikoina, kun kilpailu hyvistä vuokralaisista näyttää kiristyvän ja monessa kaupungissa vallitsee ”vuokralaisen markkinat”, lemmikkien salliminen on vuokranantajalle merkittävä etu hyvien vuokralaisten löytymisessä. Lemmikit salliva vuokranantaja voi vuokrata asuntoaan ”kenelle vaan”, kun taas rajoittava vuokranantaja joutuu kilpailemaan entistä verisemmin hyvistä vuokralaisista.

Hieman rumasti sanottuna lemmikkieläimiin positiivisesti suhtautuvien vuokranantajien laariin sataa se, että muut vuokranantajat eivät salli lemmikkieläimiä omissa asunnoissaan. Tällöin lemmikkejä omistavilla vuokralaisilla on vähemmän valinnanvaraa, ja valinta kohdistuu todennäköisemmin vähäisiin lemmikkiystävällisiin vuokra-asuntoihin.

Vaikka asunnossasi asuisi jo vuokralainen, joka ei omista minkäänlaista lemmikkiä, aihe voi ponnahtaa pinnalle myöhemminkin. Vuokranantajan kannattaa miettiä sitä mahdollisuutta, että nykyinen vuokralainen haluaakin ottaa asuntoon myöhemmin lemmikin. Jos lupaa lemmikin hankinnalle ei tule, tällöin on suuri todennäköisyys sille, että vuokralainen ”äänestää jaloillaan” ja muuttaa toiseen asuntoon.

Jyrkkä lemmikkieläinkielto on myös siinä mielessä huono ratkaisu vuokranantajan kannalta, että lemmikkieläinten joukko on hyvin kirjavaa. Lähtökohtaisesti valtaosa omistajista pitää lemmikeistään huolta, jolloin ne käyttäytyvät hyvin eivätkä aiheuta tuhoa tai haittaa.

Lisäksi hyvä pointti pureskeltavaksi on se, että lemmikit vaativat omistajiltaan sitoutumista, pitkäjänteisyyttä, säntillisyyttä ja vastuunkantoa, sillä ilman näitä lemmikin käy huonosti. Kaikki nämä ovat sellaisia ominaisuuksia, jotka ovat lähtökohtaisesti hyviä asioita vuokralaiselle. Toisin sanoen lemmikin omistava vuokralainen ei ole missään nimessä merkki ”huonosta vuokralaisesta”.

Miten lemmikit kannattaa muotoilla vuokrasopimukseen?

Vaikka lemmikkien salliminen ei varsinaisesti vaadi erillistä mainintaa vuokrasopimukseen, kannattaa vuokrasopimukseen kuitenkin kirjata yhteiset pelisäännöt lemmikkien eloon ja oloon vuokra-asunnossa.

Vuokrasopimukseen on ihan sallittua kirjata se, että lemmikkien sallimisesta huolimatta vuokralainen vastaa aina lemmikkiensä aiheuttamista tuhoista asunnolle. Tässä on vuokranantajalle kaksikin etua, sillä ensinnäkin vahingon käydessä vuokralainen hoitaa siitä seuraavat kustannukset. Lisäksi pykälällä varmistetaan se, että myös vuokralaisen tulee pitää huoli oman lemmikkinsä tekemisistä.

Joskus lemmikkien tuomisesta asuntoon voidaan edellyttää myös se, että vuokralainen joutuu teetättämään asuntoon poismuuton yhteydessä ammattimaisen siivousliikkeen tekemän niin kutsutun allergiasiivouksen.

Mikäli lemmikkieläimiä ei ole nyt, mutta on todennäköistä, että niitä tulee myöhemmin, niin silloin vuokrasopimukseen voidaan kirjata, että myöhemmistä lemmikkien hankkimisesta voidaan sopia vielä erikseen. Myös vuokrasopimuksen päivittäminen on mahdollista, jos lemmikki hankitaan vuokrasuhteen aikana.

Lisäksi lemmikkieläimille on tarjolla erilaisia vakuutuksia, joista osa saattaa jopa auttaa omistajaa silloin, jos lemmikki aiheuttaa asunnossa odottamatonta tuhoa. Tämäntapaisen vakuutuksen hankkiminen voi olla tällöin sekä vuokralaisen, että vuokranantajan etu.

Vuorostaan vuokranantajien ottamat vakuutukset tai erilaiset kotivakuutukset eivät yleensä auta lemmikkien aiheuttamia irtaimistotuhoja vastaan. Sen sijaan kotivakuutus voi auttaa esimerkiksi tilanteissa, jossa lemmikki onnistuu laittamaan lieden päälle aiheuttaen asunnossa palovahingon. Kotivakuutus voi auttaa myös silloin, jos lemmikki puree toista ihmistä tai koiraa, tuhoaa toisten omaisuutta tai aiheuttaa karatessaan jollekulle kolarin.

Vaikka lemmikit on sallittu, omistaja vastaa vahingoista

Palataan uudelleen artikkelin alkupuolelle. Kuten yllä jo sanottiin, ellei lemmikkieläinten pitämistä ole vuokrasopimuksessa erikseen kielletty, tällöin ne ovat asunnossa sallittuja. Salliminen tarkoittaa myös sitä, että tällöin katsotaan vuokranantajan myös hyväksyneen sen, että lemmikit voivat aiheuttaa jonkinasteista kulumaa asunnolle.

Jokainen vuokra-asuntojen kanssa toiminut on kuullut puhuttavan asunnon normaalista kulumisesta, joka tarkoittaa siis sitä, että asunto saa kulua hieman normaalissa käytössä – joskin aihe tuntuu herättävän usein väkeviä näkemyksiä suuntaan tai toiseen. Normaali kuluminen koskee myös lemmikkejä, ellei niitä ole erikseen kielletty vuokrasopimuksessa.

Käytännössä siis pienet kulumat esimerkiksi lattiapinnoilla myös lemmikkien toimesta voivat olla normaalia kulumaa, josta taas vuokralainen ei ole korvausvastuussa. Toki jos eläimet on erikseen kielletty, ja asunnosta löytyy ”tavallista kulumaa”, joka voidaan katsoa lemmikin aiheuttamaksi, tällöin vuokralainen on tietenkin korvausvelvollinen.

Luonnollisestikaan kaikki eläinten jättämät jäljet eivät ole normaalia kulumaa. Esimerkiksi lemmikkieläimen eritteiden aiheuttamat vauriot tai erilaiset puremajäljet seinissä, kulmissa tai listoissa eivät kuitenkaan ole tavanomaisena kulumisen piirissä, joten tämäntapaiset lemmikeistä aiheutunet vahingot vuokralainen joutuu korvaamaan.

On myös hyvä huomioida, että jäljet ja kuluma ei ole ainoa lemmikeistä mahdollisesti aiheutuva haitta. Erityisesti koirat saattavat aiheuttaa myös meluhaittoja, jotka voivat olla ikäviä naapurisovun kannalta kerros-, rivi- ja paritaloissa.

Omistajan tehtävänä on kouluttaa lemmikit siten, että ne pärjäävät kyseisessä asunnossa, eivätkä kärsi esimerkiksi äänekkäästä eroahdistuksesta. Vaikka asunnossa olisikin lemmikit sallittu, niin lemmikkien muille aiheuttamasta häiriökäyttäytymisestä voi aiheutua vuokralaiselle erilaisia toimenpiteitä.

Mieluummin suora ei lemmikeille, kuin tapauskohtainen linjaus

Hyvin usein nykyaikaisissa vuokrailmoituksissa saatetaan sanoa, että lemmikit katsotaan tilanteen mukaan. Tämäntapainen linjaus on sinänsä ihan okei, mutta linja on oltava selvä ja kaikkien tiedossa mahdollisimman nopeasti.

Eräs lemmikin omistava kaverini kertoi joskus tilanteesta, jossa hän oli tiedustellut vuokra-asuntoa, jonka omistaja sanoi sallivansa lemmikit ”tietyissä tilanteissa”. Kaverini oli vuokranantajaan yhteydessä, esitellen tälle oman lemmikkinsä, jolla oli kaiken huipuksi vielä taustaa vuokra-asunnossa elämisestä.

Keskustelusta huolimatta vuokranantaja jatkoi kuitenkin puheita tapauskohtaisesta linjauksesta, eikä osannut tehdä päätöstä kaverini asian suhteen. Kaverini taas turhautui tähän tilanteeseen, koska asiat eivät tuntuneet etenevän. Ei ole järkeä lähteä katsomaan asuntoa, johon lemmikkikiellon myötä hän ei voi muuttaa. Päätöksen venyminen taas söi molempien osapuolten aikaa.

Mikäli vuokranantaja aikoo ottaa käyttöön jonkinlaisen tapauskohtaisen linjauksen, kannattaa tämän miettiä reunaehtoja jo ennakkoon. Kun osaa jo ennalta antaa raamit oman asunnon käyttämiselle, tämä säästää molempien osapuolten, eli vuokralaisen ja vuokranantajan aikaa turhilta tiedusteluilta.

Sama juttu koskee myös niitä tapauksia, joissa lemmikit ovat ehdoton ei. Kertomalla tämä asia suoraan jo vuokrailmoituksessa, säästää todennäköisesti kaikkien osapuolten aikaa.

Pennut yleensä vaikeimpia

Tapauskohtaisista linjauksista puhuttaessa esille nousevat usein pennut, jotka ovatkin kieltämättä haasteellisimmasta päästä vuokranantajan vinkkelistä katsottuna.

Lemmikkien pennut ovat usein kaikista suurin riski asunnolle, sillä pienellä eläimellä riittää monenlaista opeteltavaa. Pennuille saattaa tapahtua erilaisia eritteisiin liittyviä vahinkoja, kun sisäsiisteys on vielä oppimisen tasolla.

Samoin opettelu voi tulla ilmi eroahdistukseen liittyvissä asioissa, eli asuntoon yksin jätetty lemmikki saattaa pitää joko naapureita häiritsevää ääntä, tai purkaa ikäväänsä erilaisten kolttosten muodossa, jotka taas sisältävät usein asunnon rikkomista.

Vastaavasti taas hieman enemmän elämää nähneet ja vanhemmat lemmikit saattavat pärjätä vuokra-asunnossa erinomaisesti kaikilla osa-alueilla. Etenkin jos lemmikillä on jo aiempaa kokemusta samanlaisista asuinolosuhteista, yleensä nämä eivät aiheuta minkäänlaisia ongelmia vuokra-asunnolle tai sen naapureille.

Koodilla "INSSIN" saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

Muista myös osa-aikaiset lemmikit

Kuten jo sanottiin, lemmikkieläimet on nykypäivänä hyvä rinnastaa perheenjäseniin siinä missä vaikkapa lapset. Käytännössä tämä tarkoittaa välillä myös vähän erikoisia järjestelyjä, joita lemmikkiperheillä voi olla tiedossa.

Osa vuokralaisista nimittäin pitää lemmikkiä vain osan ajasta. Nykypäivänä ei ole mitenkään tavatonta, että esimerkiksi eron jälkeen myös lemmikit viettävät aikaa vuorotellen molempien ex-pariskunnan osapuolten luona. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lemmikki saattaa olla vuokra-asunnossa lopulta vain murto-osan koko ajasta.

Oma lukunsa on toki myös ne tapaukset, joilla lemmikki vierailee satunnaisesti. Esimerkiksi lemmikin väliaikaista hoitoapua, tai muuten vain kyläilyä saattaa tapahtua myös vuokra-asunnossa. Tämä on varsin normaalia elämää, eikä sen pitäisi siksi olla täysin poissuljettua myös vuokra-asunnoissa.

Jos lemmikit on kielletty, kunnioita sitä

Vaikka oman näkemykseni mukaan kaikkien vuokranantajien kannattaisi sallia lemmikkieläimet asunnoissaan, vuokralaisten on kuitenkin tärkeä sisäistää se, että vuokranantajan näkemyksiä kunnioitetaan. Jos vuokra-asumisen ehdot kyllästyttävät tai ärsyttävät, voit tilanteen salliessa äänestää jaloillasi, mutta muuten lemmikkejä ei kannata lähteä tuomaan asuntoon salaa.

Lemmikeistä puhuttaessa on kuitenkin hyvä muistaa myös erilaiset allergia-asiat. Kaikki vuokranantajat eivät kiellä lemmikkejä suinkaan eläinten aiheuttamien tuhojen pelossa, vaan osa saattaa miettiä myös allergia-asioita. Joillakin ihmisillä voi olla niin pahat eläinallergiat, että asuminen ei välttämättä onnistu asunnossa, jossa edellisellä on ollut lemmikki.

Vuokraamisessa on kuitenkin kyse pohjimmiltaan asioiden lainaamisesta korvaamista vastaan, joten asunnon omistajan toiveita omaisuutensa käytöstä tulee aina kunnioittaa. Vuokralaisen kannattaa myös tarkistaa oma-aloitteisesti vuokranantajan kanta lemmikkien pitoon hyvissä ajoin ennen vuokrasopimuksen tekemistä.

Saatat olla kiinnostunut myös:

 

Mainos.

Hintaopas - puolueeton verkkokauppojen hintavertailu

  • Hintaopas sisältää noin 830 Suomessa toimivan verkkokaupan hinta- ja tuotetiedot
  • Käyttämällä palvelua löydät aina halvimmat verkkokaupat
Tutustu ja säästä

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

3 kommenttia kohteessa “Lemmikkien salliminen tai kieltäminen vuokra-asunnossa – mitä mieltä?

  1. Maarit kommentoi:

    Jos itselläni olisi asunto vuokrattavana niin mielummin ottaisin vuokralaisen jolla lemmikki kun perhe jolla pieniä lapsia. Lapset tuhoavat asuntoa kyllä enemmän kun lemmikit mm metelöinnillään hakkaamalla lattioita/seiniä, piirtelemällä seiniin, ehkä tapettien repiminen jne, ja jatkuva meteli sisällä, rappukäytävissä jne. Tosiasiahan on että esim. koirat eivät riko asuntoa ja suurimmalla osalla koirista vinkuminen ja haukkuminen kestää pienen hetken kun omistaja lähtee tai tulee kotiin, itselle käynyt myös niin että talon lapset tahallaan rimputtavat ovikelloa tai huutelevat postilaatikosta ( härnäävät koiraa) joka tietty reagoi ja saa ehkä naapurien vihat niskoilleen. Sitten on näitä jotka vain yksinkertaisesti vihaavat koiria vaikka asuisivat viereisessä rapussa 10:nennessä kerroksessa, esimerkkinä tästä omia kokemuksia kun asuin kerrostalossa ja viereisen rapun ”kyttääjä” tuli oveni taakse paasaamaan kuinka minun pitää siivota koirani jätökset talonnurkalta ( kannoin aina koirani pois piha-alueelta) niin kävin katsomassa ”läjää” joka oli yhtä iso kun oma 2. 5kg koirani. Hain tämän ”kyttääjän” paikalle ja koirani kainalossa kysyin että oikeestikko kuvittelet että tämä jätös on minun koirani tekemä, ei tullut anteeksipyyntöä kun tuhataen lähti menemään. Että tämmöisiäkin koiranomistajat joutuvat kokemaan. Toisessa talossa minun koiraani syytettiin ”jatkuvasta” haukkumisesta vaikka todellisuudessa se tuli 2 kerrosta ylempänä olevasta asunnosta. Joten mielummin itse vuokraisin koiraperheelle kun lapsiperheelle asuntoni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *