Huom! Mikäli etsit vuoden 2019 korkoja, löydät ne tämän linkin takaa:
S-juna 2019 – Etkot, juhlat ja jatkot!

Voihan räkä! Tällä hetkellä S-juna tuntuu tekevän hidasta kuolemaa. Tai en tiedä pitäisikö puhua jopa melko rivakasta kuolemasta. Näillä näkymin tämän vuoden viimeiset osuusmaksun korot maksettiin nyt maanantaina 25.6.2018, ja seuraavia korkoja saadaan odotella ensi kevääseen asti.

Se ei minua yllättänyt lainkaan, että korkojen kokonaismäärä laski tänäkin vuonna. Se on ollut sitä valitettavasti jo vuodesta 2012 asti. Vuosi vuodelta korkopotti on nipistynyt aina vain pienemmäksi, tehden S-junasta entistä huonotuottoisemman sijoituskohteen. Olisin uskaltanut laittaa varmaan toisen peukaloni pantiksi sen puolesta, että korkojen kokonaismäärä jää tänäkin vuonna edellisvuodesta.

Huhtikuussa pidin hieman S-junan etkoiluja Sharevillessä ennen ensimmäisiä korkoja. Vetelin siinä yhteen viime vuosien historiaa korkojen osalta, ja heitin oman arvaukseni tämän kevään korkokertymästä. Korostan että kyseessä oli puhdas arvaus. Oma arvaukseni oli 115 euroa. Keväällä 2017 korkoja maksettiin 121 euroa, eli ounastelin kuuden euron pudotusta edellisvuoteen.

S-juna 2018

Hyvät naiset ja herrat, osuusmaksun korot tänä vuonna!

Noh, todellisuus oli huomattavasti rumempi kuin osasin edes arvata. Vuoden 2018 osuusmaksujen korot jäivät vain 87 euroon. Suorastaan surkea luku, laskua tuli 28 % edelliseen vuoteen. Alla eriteltynä mistä tuo summa koostui:

Laihaa, niin laihaa. Kaksi osuuskuntaa tiputti korkojensa määrää. Etelä-Pohjanmaalla Eepee petti S-junan pahasti tiputtaen korkonsa 20 eurosta surutta viiteen euroon. Aiemmin Eepee oli S-junan vankkoja kulmakiviä. Lisäksi Suur-Seudun Osuuskauppa SSO tipautti korkonsa kuudesta eurosta viiteen euroon. Näistä kahdesta syntyi siis jo 16 euron ”vaje”, mikä ylitti oman arvaukseni monin kerroin.

Pettymykset eivät loppuneet noihin kahteen. Tämä vuosi tarjosi myös ikävän paljon negatiivisia yllätyksiä uusien nollakerholaisten osalta. Korkonsa pudottivat nolliin ainakin HOK-Elanto, joka maksoi vielä vuosi sitten kympin korkoa. Lisäksi Hämeenmaa jatkoi vyön tiukentamisen tiellä, tänä vuonna korko tippui kolmesta eurosta nollaan. Myös Osuuskauppa Maakunta siirtyi tänä vuonna taas mitä ilmeisimmin nollakerholaisten joukkoon, vielä viime vuonna omistajat saivat viiden euron edestä korkoja. Koko potti putosi nollakerholaisten ansiosta 18 euroa.

Viime vuonna korkoja maksoi yhteensä 13 osuuskuntaa. Tänä vuonna näistä kolme lopetti maksun kokonaan ja kaksi laski korkoaan edellisvuodesta. Vain kahdeksan osuuskuntaa piti uskollisesti viime vuoden koroistaan kiinni.

Kenties S-junan kyytiläisillä on olemassa vielä pieni toivonkipinä Maakunnan suhteen. Virallista tiedotetta koronmaksun eväämisestä en löytänyt, ja joinakin vuosina jotkut osuuskunnat ovat makselleet korkojaan vielä elokuussakin. En itse kovin paljoa luottaisi tuon varaan, mutta toivossa on hyvä elää.

Miksi meitä koetellaan?

Kysymykseen en osaa antaa suoraa vastausta. Raaka faktahan on kaikesta huolimatta kuitenkin se, että S-juna on ollut helkkarin hyvä sijoitus. Ainakin suhteessa sen riskiin. Sanotaanko näin, että tilanne on ”normalisoitumassa” pikkuhiljaa. Enää ei ole olemassa helppoa rahaa.

S-junan suosio on ollut havaittavissa jo vuosia. Aiheesta on kirjoittanut enemmän tai vähemmän tyyliin jokainen suomalainen talousblogi, ja asia on huomioitu usein jo mediassakin asti. S-ryhmässä ei varsinaisesti innostuta ”multiliittyjistä”, sillä se ei ole varsinaisesti ollut tämän touhun tarkoitus. Alkuperäinen idea on ollut, että jokainen liittyisi sen oman maakunnan osuuskaupan jäseneksi. Sen vuoksi ei ole ihme, että S-junan vauhtia ollaan nyt hiljentämässä.

Kolmantena syynä voisi pitää myös ehkä osuuskaupan vaaleissa edustajistoon pyrkiviä ehdokkaita, joilla ainoana agendana on osuusmaksun koron maksimointi. Näitä ehdokkaita voi äänestää mistä päin Suomea tahansa, mikä myös hieman vesittää paikallisen osuuskaupan ideaa. Omasta mielestäni nämä koron maksimoimista ajavat ehdokkaat aiheuttavat entisestään lisää kipinää tulenaran aiheen ympärillä. Itse olen tässäkin blogissani kirjoittanut, miten itse pyrkisin olemaan asiasta vain ”hys hys”, jotta korot pysyisivät nykyisellä tasolla.

Monet osuuskunnat pyrkivätkin nyt multiliittyjistä johtuen siirtymään ylijäämän palautuksen pariin. Se on ovela kikka, joilla lahjoa oikeasti osuuskaupan palveluita käyttäviä sekä jättää samalla multiliittyjät nuolemaan näppejään. Ainakin Eepee otti käyttöönsä jo ylijäämän palautuksen, eli kaikista Eepeen alueella tehdyistä ostoksista saa 0,5 % takaisin ylijäämän palautuksena.

Myös bonustaulukoita ovat monet osuuskaupat ruuvanneet menneenä talvena. Ainakin HOK-Elanto, Varuboden-Osla ja Etelä-Karjalan Osuuskauppa sekä Pirkanmaan Osuuskauppa, Osuuskauppa Hämeenmaa ja Osuuskauppa Suur-Savo laskivat bonustaulukoiden eurorajoja. Suomeksi sanottuna pienemmillä ostosmäärillä saa nyt jatkossa täydet 5 %:n bonukset, eli tämä oli eräänlainen osuuskaupan kädenojennus omistaja-asiakkailleen.

Kuoleeko S-juna? Mitä kannattaisi tehdä?

Itse en hirveästi stressiä jaksaisi S-junasta ottaa. Faktahan on se, että kaikista pettymyksistä huolimatta S-junasta saa yhä lähes 90 euroa aika helppoa rahaa hyvin pienellä riskillä. Tappiolle joutumisen pelko on hyvin pieni, sillä osuusmaksuna maksetun satasen voi käydä lunastamassa nollakerholaisista ulos.

Olen itse hieman kahden vaiheilla sen suhteen, että lunastanko nollakerholaiset ulos. Toisaalta ehkä kannattaisi, mutta toisaalta en jaksaisi. Ainakin Maakunta on joskus historiassaan pompannut nollakerhosta takaisin osuusmaksun korkoa maksavaksi osuuskunnaksi. Pieni mahdollisuus on siis olemassa, että joku palaa jossain vaiheessa takaisin osuusmaksun korkojen tielle. Jos menen nyt lunastamaan osuuteni ulos, en usko, että jaksaisin tulevaisuudessa enää käydä liittymässä näihin samoihin osuuskuntiin uudestaan.

Toki kieltämättä rahan sitominen tuottamattomassa asiassa hieman korpeaa. Jos tänä vuonna vain 10 osuuskuntaa maksoi jotain, se tarkoittaa silloin sitä, että omistamistani viidestätoista osuuskunnasta 5 seisoo joutilaana. Minulla on siis 500 euroa rahaa kiinni S-junassa, joista en saa mitään tuottoa. Bank Norwegianin tilillä ne tuottaisivat seistessään 8,75 euroa.

S-juna on yhä siinä mielessä poikkeuksellinen sijoituskohde, että sen avulla voi saada hyvin pienellä riskillä melko asiallisen summan rahaa. S-junan tuotoilla ainakin oma kaksihenkinen perheeni syö noin kuukauden, eli sijoitustuotoillani kuittaan kuukauden ruokaostokset tekemättä yhtään mitään. Näin nollakorkojen aikaan jokainen euro on aina kotiin päin.

Lisäksi muistuttaisin S-junan kevyttä verokohtelua. Osuuskuntien korot ovat selvästi kevyemmin verotettuja, kuin vaikkapa pörssiyhtiöiden osingot. Tämän kevään korkopotista 87e veroja lähtee 0,25 x 0,3 = 6,525e, eli käteen jää yli 80 euroa. Jotta pörssiosingoista saisi käteen yli 80 euroa, tulisi vuotuisten osinkojen olla yli sata euroa.

Koodilla "INSSIN" saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

Polttelevatko tämän vuoden osuusmaksun korot tilillä vailla sijoituskohdetta?

Kuten jo alkuperäisessä S-junaa käsittelevässä tekstissä ehdotin, pidän yhä Nordnetin Superrahasto Suomea parhaana paikkana uudelleensijoittaa S-junan tuotot. Uudelleensijoittamalla osuusmaksun korot saat kaiken hyödyn irti korkoa korolle-ilmiöstä. Tuotot kannattaa sijoittaa luonnollisesti joka kevät uudelleen, aina kun niitä omalle tilille siunaantuu.

Miksi sitten juuri Superrahasto Suomi? Se on osakevälittäjä Nordnetin ”sisäänheittotuote”, täysin kuluton rahasto johon pääsee mukaan minimissään 15 euron kertapanostuksella. Rahasto on kuluton, koska se on ”markkinointituote” Nordnetille.

Rahasto sijoittaa OMHX25-indeksin, eli Helsingin pörssin 25 vaihdetuimpaan yhtiöön. Rahasto on kasvurahasto, eli se ei maksa ulos osinkoja jotka haittaisivat esimerkiksi opintotukea nostavia opiskelijoita. Hyvän yhteenvedon Nordnetin Superrahastoista on tehnyt Sijoittaja.fi-sivusto. Huomaathan, että Ruotsin, Norjan ja Tanskan Superrahastoista menee 0,25 %:n valuutanvaihtokulu.

Mikäli et ole ennestään Nordnetin asiakas, mutta haluat sijoittaa Superrahastoihin sekä haluat samalla tukea blogiani, tee tunnukset tämän linkin kautta. Kyseessä on ns. affi-linkki, jonka ansiosta saan tilisi tekemisestä pienen provikan. Se ei tuo sinulle yhtään mitään ylimääräistä kulua, vaan saat linkin kautta liittyessäsi aivan samat edut kuin muitakin kautta liittyessä.

Kiinnostaako S-juna?

Jos S-junaan sijoittaminen vielä kiinnostaa, etkä ole sitä aiemmin tehnyt, kannattaa lukaista aiheesta tekemäni laaja tietopaketti:

S-junaan sijoittamisen ABC – maailman helpoin satanen

En ole tuohon tekstiin vielä ehtinyt muokata tämän vuoden tuottoja, mutta pyrin sen tekemään vielä joskus kesän aikana. Samalla pitäisi varmaan miettiä tekstin otsikon muokkausta, sillä S-junasta ei enää saa ”helppoa satasta”, heh.

Mainostan vielä tekstin lopuksi ylläpitämääni S-juna-yhteisöä, joka on Nordnetin Shareville-palvelussa. Yhteisöön pääset tästä linkistä.

Nordnetin Superrahastot ovat muuten hyvä sijoituskohde myös S-junan tuotoille, ihan näin vink vink.

Lähteet:
Eepee: https://www.s-kanava.fi/uutinen/eepee-maksaa-ensimmaista-kertaa-ylijaamanpalautusta–myos-osuusmaksulle-korkoa/4474885_11190
HOK-Elanto: https://www.s-kanava.fi/web/hok-elanto/uutinen/parannettu-bonustaulukko-palkitsee-aktiivisia-jasenia/4473993_11202
Uudet bonustaulukot: https://www.s-kanava.fi/web/s-ryhma/uutinen/osuuskauppojen-bonustaulukot-muuttuvat–yli-kaksi-miljoonaa-suomalaista-voi-saada-ostoistaan-enemman-rahaa-takaisin/4373644_384136

Muut S-junaa koskevat tekstini:

S-junaan sijoittamisen ABC – ”maailman helpoin satanen”
Keskimaan edustajistovaalit – tavoitteena torjuntavoitto
S-junan matka yskii pahasti – vuoden 2018 osuusmaksun korot käsittelyssä
S-juna elää yhä! – Täältä vinkit vuodelle 2019
S-juna 2019 – Etkot, juhlat ja jatkot!
S-juna 2020 – pysäyttääkö koronavirus myös S-junaliikenteen?
Yleisön pyynnöstä: S-juna 2021 – Vieläkö irtoaa osuusmaksun korkoja?

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

21 kommenttia kohteessa “S-junan matka yskii pahasti – vuoden 2018 osuusmaksun korot käsittelyssä

 1. Anonyymi kommentoi:

  Mulle tuli sellainen fiilis, että HOK-Elanto voisi maksaakin vielä tulevaisuudessa korkoa. Saa nähdä!

  Eepeestä en tiedä, mutta itselle napsahti tänään ylijäämän palautusta 49€, joten en voi valittaa. Aika paljon tulee kannettua rahaa S-ryhmään…

  Itse suunnittelin vielä ensi kesään pitää HOK-Elannon, Maakunnan ja Hämeenmaan. Jos ensi vuonnakaan ei tule korkoa, myyn osuudet pois.

  Kiitti blogista ja tästäkin tekstistä.

  • RJW kommentoi:

   Mahdollisesti noin HOK-Elannon kanssa. Itselläni on myös pieni toivonkipinä sen suhteen, että S-ryhmä "puhdistaa" tällä noita multiliittyjiä pois listoiltaan. Palataanko sitten joskus vuosien päästä taas osuusmaksun korkoihin? Kuka tietää.

   Oletko E-Pohjanmaalta kun noin paljon korkoja tuli? Itse sain joku vuosi sitten 56snt ylijäämänpalautusta ihan pienillä ja hassuilla ostoksilla. Tuo sinun summasi 49e vahvistaa vain epäilyksiäni siitä, että aivan turhaan nämä jotkut "korkoahneet" yrittävät päästä sinne valtuustoihin maksimoimaan osuusmaksun korkoa. Yritäpä siinä nyt sitten selittää paikallisista koostuvalle edustajistolle, että lopetetaan tuo ylijäämän palautus ja maksetaan kaikille 20e osuusmaksun korkoa, jotta multiliittyjätkin tienaisivat jotain. Veikkaan että sinultakaan ei varmaan tarvitsisi kysyä mielipidettä siitä, että lopetetaanko ylijäämän palautuksen maksu ja saat tilalle 20e osuusmaksun korkoina 😀

   Mulla on noiden kolmen lisäksi myös Varuboden-Osla (muistaakseni jo kolmas kerta ilman korkoa) ja Kymen seutu (olikohan toinen kerta ilman korkoa). En ole päättänyt vielä mitä näille viidelle oikein tekisi.

   Kiitokset myös sinulle, teitä vartenhan näitä kirjoitellaan 🙂

 2. Anonyymi kommentoi:

  rajoilla alkaa olemaan pitäiskö nostaa kaikki ulos. liikaa vaivaa tuottoon nähden, kun pitäisi kuitenkin poistaa "mädät omenat" vuosittain pois.

 3. Anonyymi kommentoi:

  Pirkanmaan rooli negatiivisena toimijana korostuu siinä että alhaisen koron (8%) lisäksi se on lopettanut myös ylijäämän palautuksen ja sen sijaan "sponsoroi" paikallisten tuottajien tuotteita. Tämähän sataa kaikkien asiakkaiden laariin riippumatta siitä ovatko omistajia vai eivät.

 4. Tobias kommentoi:

  En usko että osuuksia kannattaa lähteä lunastamaan, puhutaan euromääräisesti niin mitättömistä summista. Lunastamalla myös luopuu äänioikeudestaan saada jatkossa koronmaksuun positiivisesti suhtautuvia ehdokkaita edustajistoihin.
  Mielestäni kiinnostavin mahdollisuus joskus kaukana tulevaisuudessa voisi olla jokin yritysjärjestely, esim. S-ryhmän vieminen pörssiin. Tällöin osuuden arvo voisi jopa monikymmenkertaistua. Tämä tekee S-osuudesta eräänlaisen option ja osuusmaksun korko tulee vähän kuin kaupan päälle. 🙂

 5. Anonyymi kommentoi:

  Taitaa tulla itsellekin osuuskauppojen vaihto. Pirkanmaan osuuskaupankin korko tippuu nollaan vuonna 2019. Kuinkahan moni muu osuuskauppa lopettaa koron maksun kokonaan ensi vuonna?

  • Anonyymi kommentoi:

   Myös minun sähköpostiini tuli jobinpostia Pirkanmaan osuuskaupalta.

   "Pirkanmaan Osuuskauppa luopuu osuuspääoman koron maksamisesta

   Pirkanmaan Osuuskaupan hallitus on päättynyt lopettaa osuuspääoman koron maksamisen vuodelta 2018 ja siitä eteenpäin. Asia on käsitelty myös edustajistossa ja hallintoneuvostossa, asiakasomistajia edustavissa päätöksentekoelimissä.

   Olemme olemassa tuottaaksemme etuja ja palveluja asiakasomistajillemme. Haluamme antaa tehokkaan ja laadukkaan toiminnan hyödyt asiakkaillemme halpuuttamalla tuotteita. Kattava palveluverkostomme ympäri Pirkanmaata vaatii jatkuvasti investointeja ja olemassa olevien toimipaikkojen uusimista. Toiminnan tulosta käytetäänkin halpuuttamiseen, palveluverkoston ylläpitoon ja kehittämiseen sekä lainojen lyhentämiseen. Tavoitteenamme ei ole tehdä jaettavaa voittoa, vaan tuottaa etuja ja palveluja asiakasomistajillemme.

   Edullisten ja laadukkaiden tuotteiden sekä kattavan toimipaikkaverkoston lisäksi asiakasomistajat hyötyvät jatkossakin Bonuksesta sekä Pirkanmaan Osuuskaupan ja yhteistyökumppaneidemme eduista."

   https://snag.gy/ZpxPfD.jpg

 6. Anonyymi kommentoi:

  Elokuun yhteishyvän välissä oli semmoinen vihkonen (Sinun etusi) jossa kerrottiin että Pirkanmaan Osuuskauppa luopuu osuuskoron maksamisesta kokonaan.

 7. Anonyymi kommentoi:

  Kannattaa nostaa sataset pois, ainoastaan oman alueen jäsenyyden voi jättää. Suuntaus on ylijäämäpalautuksiin ja niitähän ei voi saada kuin kukin omalta alueeltaan. Osuuskuntaväessä elää vahva pääomatuotto-vastaisuus. Olisi saanut kaatua koko SOK 80-luvun vaikeuksiin. Nyt niiden hallituksissa tai vastaavissa) on poliittisesti monenväristä venkulaa, vihreistä täyskommunisteihin.

 8. Anonyymi kommentoi:

  Onko koostettua tietoa, mitkä osuuskunnat vielä mahdollisesti maksavat osuusmaksun korkoa ensi vuonna, ja mitkä ovat Pirkanmaan tapaan ilmoittaneet sen lopettavansa. Itselläni taitaa olla jäsenyys 12 osuuskunnassa, ja mietin, kannattaako niistä vielä jättää joitain jäljelle kotiosuuskunnan lisäksi.

  • RJW kommentoi:

   Moro! Eipä ole muuta tietoa kuin Pirkanmaan hiljentyminen. Yleensähän nuo alkuvuodesta ilmoittavat mahdollisesta korosta ja sen maksuajankohdasta. Veikkaan että viisatumme vasta alkuvuoden puolella seuraavan kerran asiasta.

 9. Unknown kommentoi:

  Listasta puuttui mm.
  – Jukolan Osuuskauppa
  – Koillismaan Osuuskauppa
  – Osuuskauppa Varaboden…
  – Osuuskauppa Peeässä
  – Osuuskauppa Keula
  – Kymen seudun osuuskauppa
  – Osuuskauppa Arina

  Ainakin osa näistä maksoi korkoja, mutta onko nämä niitä osuuskauppoja joihin ei pysty liittymään jos ei asu ko. alueella vai onko nämä jotenkin poikkeuksia S Junassa?

  • RJW kommentoi:

   Nuo korot ovat jotain muita korkoja kuin osuusmaksun korkoja. Omasta salkusta löytyvät Varuboden ja Kymen seutu, mutta ne eivät ole maksaneet mitään aikoihin. Varuboden on ollut "mykkänä" kolme vuotta, Kymi kaksi vuotta.

   Olet kenties saanut pääomanpalautusta, jota maksetaan tehtyjen ostosten mukaan. Jos reissaat paljon ympäri Suomea ja teet ostoksia kyseisten osuuskauppojen alueella, saat kenties jotain korkoa takaisin.

   Noista listaamistasi Peeässä ja Arina eivät ole muistaakseni koskaan jakanut osuusmaksun korkoa, vaan ovat kosiskelleet omistajiaan joillakin muilla keinoin. Jukola on muistaakseni maksanut kymmenisen vuotta sitten jotain.

   Puhumme ilmeisesti eri koroista, siitä johtuu tämä "puute".

 10. Anonyymi kommentoi:

  Saako ne osuusmaksut lunastettua helposti takaisin? Kun olen ainakin kuolinpesien kohdalta kuullut, ettei olisikaan kovin helppoa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *