Sisältää mainoslinkkejä: Sähkömittari.fi ja Lumo Energia

Olen käynyt tässä blogissa monesti läpi erilaisia kilpailutuksia. Kilpailutukseen ovat päätyneet niin asuntolainat, autovakuutukset, kotivakuutukset kuin myös verkkokaupat. Tällä kertaa jatketaan listaa sähkön kilpailuttamisesta, josta olenkin kirjoittanut jo jonkin verran.

Kilpailuttamiset ovat oman talouden ylläpitämisen perusta, joiden pitäisi olla osa opetussuunnitelmaa Suomessa. Kilpailuttaminen erottaa jyvät akanoista taloustaidoissa, sillä monet maksavat tyhmyyttään, tietämättömyyttään tai laiskuuttaan monista palveluista ”ylimääräistä”. Kilpailuttamalla voit varmistaa sen, ettet maksa palveluista liikaa.

Monissa tapauksissa yrityksillä on paha tapa maksattaa uusien asiakkaiden tarjoukset vanhoilla asiakkailla. Tarkoitan tällä sitä, että monissa tapauksissa yritykset nostavat hiljalleen hinnastoaan, kun taas uusille asiakkaille tarjotaan samaa palvelua halvemmalla. Ihan jo tästäkin syystä kuluttajien kannattaa kilpailuttaa käyttämänsä palvelut säännöllisin väliajoin.

Sähkön kilpailuttaminen

Sähkön kilpailuttaminen – näin minä tein sen pari vuotta sitten

Palataas takaisin sähköön. Vuonna 2020 minun kilpailutusten listalle päätyi vuorostaan sähkösopimuksen kilpailutus. Kilpailutus tuli siinäkin mielessä ajankohtaiseksi, että vanha, kaksi vuotta aiemmin ottamani määräaikainen sähkösopimus tuli tiensä päähän.

Minulla on ollut määräaikaisia sähkösopimuksia niin pitkään kuin muistan. Yleensä sähköni kilpailuttaminen onkin edennyt sitä kaavaa, että sopimuksen loppuvaiheessa alkaa kilpailutusralli.

Edellisen sähkösopimuksen olin sopinut kevättalvella 2018, työskennellessäni vielä metsäteollisuudessa. Vaikka tuosta onkin kulunut jo tovi aikaa, muistan nuo vaiheet vielä suhteellisen hyvin. Mieleeni jäi erityisesti se, miten pari sähköyhtiötä kävi kovaa taistoa keskenään minun asiakkuudestani. Homma noudatti tuolloin seuraavanlaista kaavaa:

Kun sähkösopparini oli erääntymässä, vanha yhtiö (Väre Energia) teki tietysti tarjouksen, millä voisimme jatkaa sähkösopimusta samassa yhtiössä uusilla ehdoilla. Tämä tarjous tuli minulle maililla, joten sain rauhassa pureskella hintalappua.

Sattumalta eräällä kauppareissulla feissari, muistaakseni Fortumilta, tahtoi myydä minulle sähköä, jolloin näytin hänelle tarjousta. Hän teki minulle halvemman tarjouksen sähköstä ja teimme jonkinlaiset paperit. Sähkön etämyynnissä kuluttajalla on aina oikeus peruuttaa sopimus 14 päivän kuluessa siitä kun sopimus on tehty, joten tämä aikajakso lähti raksuttamaan heti papereiden allekirjoituksesta.

Ei mennyt varmaan paria päivää enempää, kun Väre Energian myyjät soittivat minulle. He olivat kiinnostuneita siitä, mihin hintaan Fortum minulle sähköä tarjosi. Kerroin mielelläni hintalapun, koska se antoi painetta Väreen suuntaan.

Heti puhelimessa myyjä lupasi minulle selvästi edellistä, ”ensimmäistä tarjousta” halvemman sähkösopparin. Tämä oli myös Fortumin vastaavaa tarjousta parempi. Taas kerran lyötiin nimet paperiin, tällä kertaa vain suullisesti puhelimen kautta.

Tämä tuntuu olevan aika yleinen ilmiö joillakin sähköyhtiöillä. Kun he saavat tiedon siitä, että olet vaihtamassa yhtiötä, tekee helposti mieli tarjota vähän parempaa diiliä asiakkaalle. Samaa kikkaa käyttävät muuten myös puhelinyhtiöt. Sieltäkin tulee tosi herkästi erilaisia ”viime hetken tarjouksia”.

Tarina jatkui siten, että seuraavalla kauppareissulla Fortumin feissarit tulivat taas kimppuuni, joille selitin tilanteen uudet käänteet. Kertoessani Väreen viimeisimmästä tarjouksesta, Fortumilla leviteltiin käsiä. Eivät kuulemma voi tarjota parempaa. Tähän se vanha sähkösopimuksen kilpailuttamiseni sitten jäikin, ja jatkoin Väreen asiakkaana.

Palataan vuoteen 2020 – näin ulkoistin sähkön kilpailutuksen nyt

Viime vuonna kilpailutin kyllä sähkösopimukseni siinä missä viimeksikin, mutta tällä kertaa prosessi erosi merkittävästi edellisestä. Tällä kertaa ulkoistin kilpailutuksen ulkoisille palveluille.

Käytin tällä kertaa sähkön kilpailutukseen *Sähkömittari.fi-palvelua*, mutta vastaavia sähkön kilpailutukseen erikoistuneita palveluita on myös monia muita, kuten esimerkiksi HelppoHinta.fi. Nämä palvelut kilpailuttavat sähköyhtiöt puolestasi parissa minuutissa. Homman juoni on varsin simppeli. Täytät lyhyen lomakkeen, jonka pohjalta saat eteesi nipun tarjouksia. Valitset tarjouksista parhaan, tai olet valitsematta mikäli tarjoukset eivät miellytä.

Jos listalta löytyi sinulle mieluinen tarjous, täytät tarkemmat tietosi ja that’s it. Myös tässä yhteydessä on voimassa tuo edellä mainittu 14 päivän siirtymä, jonka aikana nykyinen sähköntarjoajasi voi olla sinuun yhteydessä paremman tarjouksen merkeissä.

Myös minä kilpailutin viime tammikuussa sähköni Sähkömittari.fi:n kautta. Määräaikainen sähkösopimukseni oli katkolla huhtikuussa, mutta kilpailutuksen voit hoitaa max 3 kuukautta ennen sopimuksen erääntymistä. Päätin olla ajoissa liikenteessä, jonka vuoksi tein sähkön kilpailutuksen heti kun mahdollista oli.

Homma oli ohi alle viidessä minuutissa, eli aikaa tähän ei kulunut käytännössä mitään verrattuna muihin tekemiini kilpailutuksiin. Jäin kilpailutuksen jälkeen odottamaan Väreen vastinetta. Odotin soittoa, mutta syystä tai toisesta tarjouksia tuli vain sähköpostiin ja ne olivat tällä kertaa varsin kehnoja. Väre ei nimittäin syystä tai toisesta kyennyt tarjoamaan minulle edes edellisen sopimuksen ehtoja, vaan seuraavasta sopparista olisi tullut 25 % edellistä kalliimpi ja kolmen vuoden määräaikaisuudella.

Petyin vähän tähän tarjoukseen, joten laitoin sähköyhtiölle sähköpostia. Selitin siinä tilanteen lyhyesti. Määräaikainen sopimukseni erääntyy myöhemmin keväällä, minulla on pöydällä kilpailijalta tarjous ja te tarjoatte tällä hetkellä minun kannaltani huonompaa sopimusta kuin viimeksi. Onko tämä paras mihin pystytte? Asiakaspalvelu lähetti minulle lyhyen ja ytimekkään viestin.

Hei,

Kiitos viestistänne. Sähkönhinnan nousu johtuu sähkön markkinahinnan noususta, jonka vuoksi tarjoamamme sopimushinnatkin ovat korkeammat. 

Mukavaa päivää!

Ketään tuskin yllätti, että keskustelumme kuihtui tässä kohti kasaan. Mitäpä sitä jatkamaan, jos pöydälläni on parempi tarjous toisaalta? Itse kilpailutusprosessi loppui oikeastaan tähän kohti. Se 14 päivän odotus meni, jonka jälkeen odotettiinkin jo vanhan sopparin päättymistä. Sähköyhtiön vaihtuminen ei näkynyt arjessani oikeastaan mitenkään muuten, kuin että sähkölaskut tulivat eri osoitteesta.

Lumo Energia kokemuksia – Hyödynnä INSSIN-kampanjakoodin etuja!

Sähkön kilpailutus on siinä mielessä jännä laji, että kuten yllä kerroin, sähköyhtiön vaihtumista ei huomaa oikein mistään. Asuntoni valot syttyvät samalla tavalla kuin ennekin, samoin kuin puhelimeni latautuu vanhaan tapaan. Jos verrataan sähkön kilpailutusta esimerkiksi vakuutusyhtiöiden kilpailutukseen, voi vakuutuksen kattavuus tai ehdot muuttua kilpailutuksen yhteydessä.

Sähkömittari.fi:n kautta tutuksi tullut Lumo Energia oli minulle kokonaan uusi tuttavuus. Sähköyhtiö on melko tuore, sillä se on perustettu vuonna 2015. Tuoreesta toimijasta huolimatta olen itse ollut varsin tyytyväinen Lumo Energiaan ja minulla on vain hyviä kokemuksia siitä.

Jos joku yksi hyvä juttu pitäisi nostaa tästä asiakassuhteesta, nostaisin Oma Lumo Energia -palvelun, jonka kautta voi esimerkiksi seurata omaa mennyttä sähkönkulutustaan jopa päivätasolla. Tällaisena tilasto- ja Excel-friikkinä tämä on erittäin mukava ominaisuus minulle!

Sähköyhtiön vaihtamisen myötä minulla on myös ilo ja kunnia tarjota markkinointiyhteistyötä Lumo Energian kanssa. Monille blogin lukijoille alennuskoodi INSSIN on tuttu jo useamman vuoden ajalta ja nyt koodi toimii myös Lumo Energian kanssa. Käyttämällä INSSIN-koodia, saat ensimmäisestä Lumo Energian sähkölaskusta 5 euron alennuksen, eli kääntäen esimerkillä noin 100 kilowattituntia ilmaista sähköä.

INSSIN-koodia voit käyttää joko lisäämällä koodin manuaalisesti Lumo Energian sivun kautta tehtyihin sähkösopimuksiin, tai vaihtoehtoisesti voit mennä sivustolle *tämän linkin kautta*, jolloin alennus rekisteröityy sinulle automaattisesti.

Sähkön kilpailuttaminen – viisi vinkkiä joilla kilpailutus onnistuu

Koska erilaiset vinkkilistaukset keräävät aina hyvin sekä huomiota, että lukijoita, en malta olla tarjoilematta teille myös sähkön kilpailuttamiseen liittyviä vinkkejä. Tässäpä niitä tulee.

Sähkön kilpailutus kannattaa oikeasti

Monissa kilpailutusaiheisissa artikkeleissa joku kaveri tulee aina kommentoimaan, että mitä väliä muutaman euron säästöstä? En silti pääse yli ja ympäri tästä asennoitumisesta, joka on mielestäni vähän hassu. Säästöä se on pienikin säästö, puhumattakaan siitä, että paljonko säästö tulee olemaan pitkässä juoksussa.

Älä siis suhtaudu sähkön kilpailuttamiseen ylimielisesti, vaan se kannattaa oikeasti tehdä. Hyvänä nyrkkisääntönä kannattaa pitää sitä, että mitä enemmän sähköä kulutat, sitä isommaksi säästöt nousevat kilpailutuksen myötä.

Sähköyhtiön kilpailutuksen voi ulkoistaa helposti

Kuten olen jo tässä artikkelissa esitellyt, niin erilaisten palveluiden (kuten vaikkapa *Sähkömittari.fi*) avulla voit ulkoistaa kilpailutuksen muille, jolloin kilpailutusprosessista tulee nopeaa ja helppoa. Ainakaan kukaan ei voi vuonna 2021 enää jättää kilpailutusta tekemättä sen vuoksi, että se olisi raskasta ja vaikeaa.

Sähkösopimuksen kilpailutus kannattaa tehdä parin vuoden välein

Sähkön hinta voi muuttua radikaalisti lyhyessäkin ajassa, joka mahdollistaa suuret säästöt melko pienin väliajoin. Sähkösopimuksen voi halutessaan kilpailuttaa niin usein kuin tahtoo ja sopimus antaa myöten, mutta realistinen kilpailutusväli on usein vuoden tai kahden välein.

Mitenkä sitten muistaa sähkön säännöllinen kilpailutus? Kokeile laittaa vaikkapa kalenteriisi merkintä vuoden päähän, jossa muistutat itseäsi sähkön kilpailutuksen olevan taas ajankohtainen aihe.

Joskus vieraissa käynti kannattaa

Vaikka olisitkin tyytyväinen nykyiseen sähköyhtiöösi, joskus kannattaa katsoa miltä elämä maistuu aidan toisella puolella. Sähköyhtiön vaihtamisessa pätee hyvin pitkälle samat säännöt, kuin liittymän vaihtamisen kanssa.

Kun nykyinen palveluntarjoajasi tajuaa sinun karkaavan kilpailijalle, herää siellä helposti halu tarjota sinulle vähän parempaa sopparia. Ei ole mitenkään mahdoton skenaario, että vaihtaessasi sähköyhtiötä, 14 päivän ”katumusajan” aikana vanha yhtiösi tarjoaa sinulle aiempaa parempaa diiliä, ja pysyt heidän asiakkaanaan.

Hyödynnä sähkösopimuksen kilpailutuksesta tulleet säästöt

Viimeinen vinkki liittyy kilpailutuksen jälkeiseen aikaan. Pistä säästetyt eurot heti hyötykäyttöön. Koska olemme sijoitusblogissa, itse suosittelen säästön sijoittamista, jolloin otat viivan alle jääneistä euroista kaikki hyödyt irti.

Saatat olla kiinnostunut myös:

 

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *