Hävikkiruokaa verkossa myyvä Matsmart listasi omat kuusi vinkkiään, joilla säästää rahaa nousevien kustannuksen ympäristössä.

Kustannusten nousu on näkynyt kaikkien suomalaisten arjessa kuluneen vuoden aikana. Ukrainan sota ja erilaiset epävarmuudet ovat tuoneet inflaation vaikutukset jälleen näkyville.

Kesäkuussa inflaatio nousi Tilastokeskuksen mukaan jo 7,8 prosenttiin, mikä on selvästi enemmän kuin mihin viime vuosina ollaan totuttu. Kustannusten nouseminen mietityttää nyt monia suomalaisia ja hintatason nousuun on haettu erilaisia ratkaisuja.

Ruokakulut säästäminen inflaatio

Hävikkiruokakauppa Matsmartin vinkit

Hävikkiruokaa myyvä verkkokauppa Matsmart listasi omat tapansa ruokakustannuksissa säästämiseen. Matsmart muistuttaa kuluttajia järkevistä tavoista pienentää ruokamenoja, jotka toimivat myös nousevien hintojen ympäristössäkin.

– Suomalaiset ovat tulleet tietoisemmiksi ruokakustannuksistaan. Sellaiset ihmiset, jotka aikaisemmin eivät miettineet paljonko rahaa ruokaan menee, ovat nykyisin tietoisempia siitä, miten tehdä ostoksia säästeliäästi, kertoo Matsmartin Pohjoismaiden-liiketoiminnasta vastaava Josefin Fridstrand.

Fridstrandin mukaan kuluttajat, joilla aikaisemminkin oli vaikeuksia saada rahat riittämään, ovat tällä hetkellä kaikista pahimmassa pulassa. Tilanne on hankala ja vaikuttaa monien jokapäiväiseen elämään.

Mikäli kasvavien ruokakustannuksien kanssa on ongelmissa, tai tahtoo muuten vain säästää jatkossa ruokakuluissa, nämä kuusi vinkkiä auttavat pienentämään ruokaan päätyviä menoja.

Vinkki 1. Syö enemmän kasviksia

Kasvisten käyttö ruokavaliossa auttaa pitämään ruokakustannukset matalammalla. Matsmart muistuttaa siitä, ettei lihasta tarvitse luopua kokonaan, mutta jo parikin kasvispäivää viikossa tuo merkittävät säästöt pitkässä juoksussa.

Kasvisten kanssa kannattaa käyttää satokauden tuotteita, jolloin ainekset ovat tuoreita ja useimmiten hinta on sesongin aikana vuoden halvin. Matsmart muistuttaa myös suunnittelun tärkeydestä. Annoksia kannatta tehdä esimerkiksi juuresten ja palkokasvien pohjalta, jotka ovat usein sekä täyttäviä että pitävät nälkää pitkään.

Vinkki 2. Suunnittele hyvissä ajoin

Suunnittelu toistuu myös toisessa vinkissä. Ruokakustannuksissa säästöä haluavan kuluttajan kannattaa tehdä ruokalistoja jopa useiksi viikoiksi eteenpäin.

Huolellinen suunnittelu ennakkoon helpottaa ostamaan yhdellä kertaa isompia määriä tuotteita. Myös pakastinta kannattaa käyttää niiden tuotteiden kanssa, jotka ovat pakastettavissa.

Viikoittaiselle ostoslistalle kannattaa laittaa ainoastaan tuoretuotteet, jotka eivät säily pidempään.

Vinkki 3. Jousta ja tarvittaessa reagoi

Huolellisen suunnittelun vastapainona on hyvä kuitenkin pitää silmät auki ja reagoida muuttuvien tilanteiden varalta. Joskus ruokakaupasta saattaa olla loppu ensisijaiset tuotteet, jolloin kuluttajan pitää pystyä vaihtamaan suunnitelmia lennosta.

Välillä yllätyksiä tulee myös positiiviseen suuntaan, kun kaupat tarjoavat erilaisia päivän tarjouksia ja muita alennuksia, jotka mahdollistavat halpoja ruoka-aineita käytettäväksi. Välillä kannattaa siis katsoa myös omien vakiotuotteiden ulkopuolelle ja ostaa vastaava tuote kilpailevalta merkiltä, jos se sattuu olemaan halvempi. Uusia tuotteita tulee kuitenkin säännöllisesti kauppoihin tuomaan kilpailua.

Säännöllisesti ostettavien tuoretuotteiden kohdalla kannattaa hyödyntää myös umpeen menevät parasta ennen -päiväyksien tuotteita, joita myydään usein niin sanottuina punalapputuotteina. Päivämääriä katsellessa kannattaa myös kiinnittää huomio siihen, onko kyseessä parasta ennen -päiväys vai viimeinen käyttöpäivä.

Vinkki 4. Ruokahävikki aiheuttaa kuluja

Ruokahävikki aiheuttaa ison osan ruokakustannuksista. Keskimäärin suomalaiset heittävät vuosittain ruokaa roskiin noin 20–25 kiloa henkilöä kohden. Nelihenkisen perheen kohdalla tämä vastaa noin 500 euron ruokakustannuksia vuodessa.

Hävikin määrää voitaisiin pienentää monilla tavoilla. Tärkeimpänä kohtana korostuu jälleen kerran tarkka suunnitelmallisuus, jossa ruuanlaitto pyritään suunnittelemaan siten, että kaikki ostettu ruoka päätyy syödyksi asti.

Monet heittävät ruokaa roskiin myös umpeutuneiden parasta ennen -päivämäärien myötä. Viimeisen käyttöpäivän tuotteiden kohdalla päivämääriä kannattaa kunnioittaa, mutta parasta ennen -päivätyillä tuotteilla linja ei ole yhtä jyrkkä. Useimmat elintarvikkeet ovat syömäkelpoisia myös parasta ennen -päivämäärän umpeutuessa.

Ennen kuin syö päiväykseltään vanhentunutta ruokaa, kannattaa tarkistaa ruuan ulkonäkö, tuoksu ja maku. Jos kaikki vaikuttaa normaalilta, tuotteen voi syödä, eikä sitä tarvitse heittää turhaan pois.

Vinkki 5. Hyödynnä verkkokauppaa

Viidennessä vinkissä Matsmart vetää hieman kotiin päin, kun vinkkinä on säästää rahaa ostamalla ruokaa internetin verkkokaupoista.

Verkkokaupoilla on kuitenkin omat kiistattomat etunsa. Verkossa asioidessa kuluttaja voi helposti ja rauhassa vertailla hintoja eri kauppojen välillä, josta on sitten helppo valita siten edullisimmat tuotteet ostoskoriin.

Myös tämän hetkenpolttoaineiden hinnat aiheuttavat sen, että melko todennäköisesti säästöä tulee myös mahdollisista toimituskuluista. Kotiinkuljetus voi usein tulla halvemmaksi kuin omalla autolla ajaminen kauppaan ja takaisin, riippuen toki kuinka lähelle toimituksen saa järjestettyä.

Vinkki 6. Kiinnitä huomio pakkauskokoihin

Kilohintojen katsominen on varmasti monille ruokakustannuksistaan kiinnostuneille arkipäivää, mutta sitäkään ei voi liikaa korostaa. Erilaiset pakkauskoot tarjoavat hyvinkin erilaisia kilohintoja samalle tuotteelle. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mitä isompi pakkauskoko on, sitä halvemmaksi kilohinta jää.

Kun tuotteiden hinnat ovat viime aikoina nousseet, jotkut toimijat ovat kiertäneet kasvaneita kustannuksia pakkauskoon varjolla. Hintojen nousu on saanut monet valmistajat pienentämään pakkauskokoja hintojen nostamisen sijaan. Tätä ilmiötä kutsutaan termillä shrinkflaatio.

Lähde: Matsmart

Saatat olla kiinnostunut myös:

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

2 kommenttia kohteessa “Ruuan hinta kallistuu – kuusi vinkkiä ruokakustannuksissa säästämiseen

  1. Totinen toveri kommentoi:

    7. Muuta mahdollisuuksien mukaan maaseudulle

    Jos työmatkat eivät ole ongelma, niin maalla eläminen on vähään tyytyväiselle melko halpaa. Vuoden polttopuut tulee tehdyksi vanhoilla ja jo itsensä maksaneilla koneilla noin satasella – kahdella. Talo/ sauna/ pesuvedet lämpenevät em. puilla 90 %; sti. Vesi tulee ilmaiseksi omalla paineella vaaran rinteestä. Oma pelto tuottaa perunat, juurekset, viinimarjat jne. noin satasen panostuksella. Läheinen järvi antaa samoin noin satasen panostuksella kalat ja metsä marjat ja riistaakin. Kaikille em. ei ole mahdollista. Jos on tarvetta rampata autolla kylillä niin silloin hyöty häviää. Meille riittää yksi käynti viikossa 20 km päässä olevaan kirkonkylään. Uusin nuukailuhankinta oli 190 watin aurinkosysteemi…. noin 400 – 500 euron sijoituksella (´+ akku) elämme melko mitättömällä sähkönkäytöllä. Toki pesukone ja auton talvilämmitykset tulee hoitaa kovalla virralla, mutta 6-8 kk vuodesta suuri osa sähköstä taitaa tulla taivaalta. Talonpidossa on toki ylläpitokulunsa, mutta ne taitavat olla melko samat sekä maalla että kaupungissa.

  2. Muu kommentoi:

    Et keksinytkään omia vinkkejä? Minua hämmästyttää välillä, etteivät kaikki ihmiset tiedä säännöllisesti ostamiensa tuotteiden hintoja, mutta eipä kai sitten kannata käyttää siihen muistikapasiteettia, jos ei ole niin väliä. Mutta pienituloisille se olisi kyllä tärkeää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *