Jos minun pitäisi nostaa joku teema esiin tästä blogista, joka on kuvastanut vuotta 2021, minun ei tarvitsisi kauaa miettiä valintaani. Nostaisin ehdottomasti pinnalle yrittämisen ja kaiken siihen liittyvän aihepiirin.

Kuten monet teistä tietävät, aihe on itselleni hyvin vahvasti pinnalla. Kesäkuun alusta alkaen olen ollut täysipäiväinen yrittäjä ja se on myös näkynyt vahvasti tämän vuoden puolella blogissa käsitellyissä asioissa. Siinä ohessa olen lähtenyt kehittämään niin omaa työskentelytapaani, kuin myös ottanut mukaan teknisiä ohjelmistoja, jotta oma yrittämiseni sujuisi mahdollisimman sulavasti.

Koska olen itse toiminimiyrittäjä, oma tuottamani sisältö on rajautunut pääasiassa toiminimen ympärille. Sain joskus palautteen tai kehitysehdotuksen, missä toivottiin osakeyhtiöön ja sen perustamiseen liittyvää materiaalia blogiin. Aihe on minulle vähän haastava, koska en ole ollut aiheen kanssa suoraan tekemisissä päivääkään.

Minulla kävi kuitenkin pienimuotoinen pulla. Satuin yhteisen tutun kautta saamaan kontaktin kahteen tuoreisiin yrittäjiin, jotka ovat aloittaneet oman yritystoiminnan lähes samaan aikaan kuin meikäläinen siirtyi täysipäiväiseksi yrittäjäksi, mutta pohjalaisen yrittäjäkaksikon ratsuna toimii lukijoiden toivoma osakeyhtiö.

Täsmä Sauna liikuteltavat saunat

Jarkko ja Eemeli rynnistävät saunamarkkinoille

Sain tätä artikkelia varten jututettavaksi Seinäjoen seudulta tulevan yrittäjäkaksikon, 26-vuotiaan Jarkko Haukilehdon ja 25-vuotiaan Eemeli Nukarisen. Kaksikko on tuntenut toisensa jo ala-astevuosista asti, josta yhteinen tie on vienyt molemmat rakennusinsinöörin opintoihin Seinäjoen ammattikorkeakouluun. Nukarisen opinnot ovat jo paketissa ja Haukilehdollakin urakka siintää jo loppusuoralla. Rakennusinsinöörin papereiden lisäksi kaksikolla on alla myös talonrakentajan koulutus.

Haukilehto ja Nukarinen ovat perustaneet toukokuussa 2021 Täsmä Sauna Oy:n, joka valmistaa liikuteltavia saunavaunuja. Täsmä Saunan tuotteina ovat itse rakennetut henkilöauton perävaunun kyydissä liikkuvat saunat, joiden perusidea on monille tuttu liikuteltavien paljujen muodossa.

Kaksikosta Haukilehto kertoo haaveilleensa yrittämisestä noin kymmenen vuotta ennen oman yrityksen perustamista. Yrityshaaveet ovat kohdistuneet alusta alkaen rakennusalalle, mutta aiemmin ajatuksena siinsi uusien asuntojen rakentaminen. Koska aiempaa kokemusta yrittäjyydestä ei ollut ja uusien asuntojen rakentaminen vaatisi alussa isoja pääomia, idea jäi muhimaan ajatuksen tasolle.

Myöhemmin Haukilehto törmäsi ideaan perävaunussa kulkevasta saunasta. Hetken asiaa pureksittuaan hän alkoi laskea lukuja auki paperille ja esitteli ideaansa Nukariselle yhteisen kuntosaliharrastuksen parissa. Myös Nukarinen lähti laskeskelemaan lukuja ja samalla kaksikko pallotteli keskenään ideaa yrityksen perustamisesta.

Osakeyhtiön perustaminen

Idean syttymisestä yrityksen perustamiseen meni noin kolme kuukautta. Haukilehdon SeAMK:ssa käymä yrittäjyyskurssi antoi myös rohkeutta ottaa ratkaiseva askel yrityksen perustamiseen. Kuten Haukilehto itsekin totesi, mitäpä asiaa pitkittämään, sillä paras päivä perustaa yritys olisi ollut jo eilen.

Tässä vaiheessa kaksikolla oli liikeidea ja yrittäjyyskurssilta syttynyt kipinä. Sekä tietenkin toisensa, sillä kuten salikeskusteluissa nähtiin, kahden henkilön välinen keskustelu ja ideoiden pallottelu reipastuttaa toimintaa huomattavasti yksin tekemiseen verrattuna.

Yrityksen perustaminen itsessään oli helppoa. Nukarinen tiivistikin aloittamisen ytimekkäästi: ”eihän se ollut kuin täytetty hakemus”. Sen sijaan asiat yrityksen perustamisen taustalla tuntuivat perustusilmoitusta haasteellisemmilta. Uuden yrityksen tuli etsiä ja kilpailuttaa mm. pankit, tilitoimistot, materiaalit ja yhteistyökumppanit.

Haukilehto ja Nukarinen päätyivät käytännössä heti yritysmuodoista nimenomaan osakeyhtiön perustamiseen. Osakeyhtiö oli paras yhtiömuoto kahden henkilön yritykselle, sillä se kestää hyvin myös toiminnan kasvamista tulevaisuudessa. Muut yritysmuodot tuntuivat enemmän vain väliaikaisilta ratkaisuilta, joita joutuisi mahdollisesti myöhemmin muuttamaan osakeyhtiöksi.

Täsmä Sauna liikuteltavat saunat

Kaksikko ei hakenut starttirahaa ennen yrityksen perustamista. Syitä oli kaksi: Haukilehdon keskeneräiset opinnot ja siitä saama opintotuki ei osunut yhteen starttirahan vaatimuksien kanssa. Samoin Nukarisen pääasiallisena työpaikkana säilyi yrityksen perustamisesta huolimatta elementtisuunnittelijan pesti, joka ei istunut yhteen starttirahan kanssa. Rahoitus tuoreelle yritykselle kerättiinkin omista taskuista, jonka rinnalle otettiin myös pienimuotoinen pankkilaina.

Vaikka tuoreen yrityksen teettämät kilpailutukset ja yhteistyökumppanien etsinnät tuntuivat haastavilta, oli niillä myös yllättäviä positiivisia vaikutuksia. Yrityksen ensimmäiset asiakkaat tulivat nimittäin yhteistyökumppanien seulomisen yhteydessä. Tavarantoimittajalla sattui olemaan tarve Täsmä Saunan tuotteelle, joten sieltä seurasi tilaus.

Alkuvaiheeseen kuului myös markkinointiin panostaminen. Yritykselle ostettiin omalla verkkokaupalla varustetut kotisivut, sekä luotiin yleisimmät sometilit. Näiden lisäksi liiketoimintaa on boostattu maksullisella Google– ja some-markkinoinnilla, jonka kautta yritys on saanut kiinnostuneita asiakkaita.

Yrittäjän arki käy tutuksi

Kun yrityksen perustamiseen liittyvät asiat oli saatu taputeltua, alkoi varsinainen työ. Vaikka yksi tuotekonsepti oli jo luotu, tuotekehitys jatkuu yhä. Nukarisen roolina on suunnitella saunamalleja ja niiden rakennustapoja, Haukilehto puolestaan tekee materiaalitilauksia. Myynnistä he vastaavat yhdessä, samoin kuin saunojen valmistamisesta. Ainakin toistaiseksi kaksikko tekee itse myös saunojen rakennustyön.

Tuoretta yrittäjäkaksikkoa on kiusannut myös uutisista tuttu rakennusmateriaalien saatavuuteen liittyvät haasteet. Monissa materiaaleissa toimitusajat ovat olleet jopa kuukausia, mutta monet myyvät myös eioota. Juteltaessa Haukilehto mainitseekin, että yrittäminen on täynnä erilaisia haasteita ja se juuri tekee yrittämisestä mielenkiintoista. Pitää kyetä voittamaan haasteet ja miettimään niihin ratkaisuja.

Yritystoiminnan alussa molemmille haasteita on tuonut myös omaan kuormitukseen liittyvät asiat. Koska Nukarisella on yrittämisen rinnalla palkkatyö sekä Haukilehdolla opiskelut ja oma taloprojekti, on oma vapaa-aika usein kortilla. Tämän on saanut huomata myös tuoreiden yrittäjien lähipiiri, sillä kaksikko tekee töitä usein myös lauantaisin. Sunnuntait on kuitenkin pyritty pitämään aina vapaana, jotta aikaa jäisi myös palautumiselle.

Tästä huolimatta kaksikko ei kadu päätöstään lähteä yrittäjiksi. Nuoria miehiä motivoi se, miten yrittämisessä kaikki on itsestä kiinni. Toimintaa voi viedä ihan niin pitkälle kuin tekijässä riittää uskoa ja tahtoa. Lisäksi sen kautta saatu vapaus, kuten oikeus valita omat työajat kannustavat yrittämään. Haukilehto muotoileekin yritystoiminnan olevan kuin koukuttava peli, jossa on mahdollisuus kokoajan päästä eteenpäin ja panoksena on oikea raha.

Yrittäjän arjenhallinta on molemmilla kehittynyt kokemuksen kertyen myötä. Alussa arkea pyöritettiin erilaisilla post it -lapuilla sekä puhelimen muistion avulla, mutta myöhemmin mukaan on tullut puhelimen kautta käytettävä Trello-sovellus.

Tulevaisuuden tähtäimessä kasvua

Kysyttäessä yrittämisen ja palkkatyön välisistä eroista kaksikko nostaa heti esiin yrittämisen tuoman vapauden. Saa itse valita mitä tekee ja miten tekee, eli työpäivän voi suunnitella täysin omien ehtojen mukaan. Eduiksi nostetaan myös omien visioiden toteuttaminen, joka on palkitsevaa.

Haukilehto ei usko palaavansa palkkatöihin, koska hän haluaa panostaa täysillä Täsmä Saunan edistämiseen. Nukarinen jatkaa kuitenkin elementtisuunnittelijana, joskin ajatus yrityksen kasvusta ja sitä kautta päivätyön lopettamisesta kytee mielessä.

Molemmat kaksikosta kehuvat päätöstään perustaa yritys. Vaikka lopullisen päätöksen tekeminen vaati hieman sulattelua, ei kumpikaan kaksikosta kadu päätöstä. Haukilehdon mukaan yrittäjyys on ollut mukavaa ja mahtavaa on ollut viedä asioita lopulta eteenpäin, varsinkin kun yrityksen perustaminen oli kytenyt jo kauemmin mielessä.

Täsmä Sauna liikuteltavat saunat

Lopuksi juttelimme muutaman sanan tulevaisuudesta. Yrityksen kasvattaminen on luonnollisesti iso osa tulevaisuuden tavoitteita. Tavoitteena olisi hankkia lisää työntekijöitä ja kasvattaa Täsmä Saunan ympärille hyvä tiimi. Nykyisen verkkokaupan rinnalle olisi tarkoitus saada hyviä myyjiä sekä hallin puolelle omia asentajia.

Myös tuoteperhettä olisi tarkoitus laajentaa tulevaisuudessa, kun tällä hetkellä liikuteltavia saunoja on tarjolla vain yhtä mallia, joskin sen yksityiskohtiin kuten väriin ja materiaaleihin pääsee vaikuttamaan. Tässä vaiheessa lienee myös hyvä sanoa sijoitusblogin lukijoille, että kyllä, Täsmä Sauna käyttää saunoissaan Harvian kiukaita.

Myöhemmin juttu siirtyy siihen, miltä Täsmä Sauna näyttää kahden vuoden päästä. Nukarinen ilmoittaa tavoitteeksi tarjota työtä myös muille ja yritys on palkannut mukaan useamman työntekijän. Haukilehto vuorostaan laskeskelee kahden vuoden päästä Täsmä Saunan myyvän 350 saunaa vuodessa asiakkailleen.

Terveiset tuoreille yrittäjille tai yrittäjyydestä haaveileville

Koska tämän blogin yhtenä tavoitteena on kannustaa lukijoita sijoittamisen lisäksi myös yrittämisen pariin, kyselen kaksikolta terveisiä tuoreille yrittäjille tai yrittäjyydestä haaveileville lukijoille.

Eemeli Nukarinen korostaa sitä, että jos yrittäjyys kiinnostaa ja on jonkinlainen liikeidea, niin kannattaa tehdä suunnitelma ja lähteä toteuttamaan sitä. ”Sitä kun ei tiedä, jos ei edes aloita.

Myös Jarkko Haukilehto on samoilla linjoilla. ”Usko itseesi, aseta tavoitteet ja tee töitä niiden eteen.

Saatat olla kiinnostunut myös:

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *