Vuosi 2021 saavutti jo puolivälinsä, joten on aika vedellä yhteen vuoden toista kvartaalia ja sen aikaisia tapahtumia. Oikeastaan ihan vahingossa huomasin tämän salkkuraportin olevan historian 20. rapsa, mikä tarkoittaa samalla myös sitä, että seuraavassa raportissa juhlitaan viisi vuotta kestäneitä raportteja.

Sinänsä on hieno juttu, että tämä juhlallinen 20. salkkuraportti pitää sisällään myös melko ison siirtymän. Kesäkuun alusta olen ollut virallisesti täysipäiväinen yrittäjä, eli en käy niin sanotusti kodin ulkopuolella töissä. En lähde vielä tässä vaiheessa availemaan tämän päätöksen taustoja, vaan jätetään se johonkin toiseen blogikirjoitukseen.

Lähdetääs katselemaan sitä, mitä vuoden 2021 Q2 teki meikäläisen varallisuuden kehittymiselle.

Omistusasunto

Aivan kuten aiemminkin, näiden kolmen kuukauden aikana lainani lyhentyi 1 225,41 euroa. Sen sijaan ensimmäistä kertaa kaikkien salkkuraporttien historiassa pääsen toteamaan aidosti olevani asuntosijoittaja. Kyllä, kesäkuu 2021 oli ensimmäinen kuukausi, kun sain asunnostani vuokratuloa.

Otetaan tähän nopea kertaus tapahtuneista, koska aihe on innostanut minua kirjoittamaan useamman blogikirjoituksen. Muutin tammikuun alussa toiseen kaupunkiin, jonka myötä Jyväskylän kaksioni jäi tyhjilleen ja päätin alkaa asuntosijoittajaksi. Vuokra-asuntojen markkina oli talvella todella hiljainen ja tein pari isoa sekä ratkaisevaa virhettä asunnon vuokraamisen suhteen. Myöhemmin sain kuitenkin asuntoni vuokralle ja pääsin kokeilemaan vuokranantajan elämää.

Tällä hetkellä omistusasuntoni tuottaa minulle vuokratuloja 675 euroa kuukaudessa, jonka päälle vuokralainen maksaa kulupuolelta veden ja sähkön. Joudun maksamaan ehkä kaljalaatikon verran omasta pussistani joka kuukausi, mutta nyt asunto ”maksaa itse itseään pois” taustalla. Toki koska kyseessä on ASP-asunto, niin sen vuokraaminen tällä tavalla voi jatkua maksimissaan kaksi vuotta.

En jaksanut miettiä tämän salkkuraportin loppuun mitään uusia koukeroita taulukoihin näiden muutosten myötä, eli tilastointi jatkaa yhä vanhalla tavalla. Katsotaan vaikka ensi raporttiin mennessä, pitäisikö vuokratulot huomioida jotenkin näissä raporteissa.

Opintolaina

Opintolainan suhteen tapahtui jälleen. Kesäkuussa tililleni kilahti koko kesäopintojen opintolainat, eli 1950 euroa. Siirsin ne välittömästi säästötilille, josta ne ovat taas liikkuneet eteenpäin.

Osingot

Osinkojen suhteen kvartaali meni loistavasti, sillä niitä ropisi tilille 2 010,74 euron edestä (Q2/2020: 1 612,77e). Kasvua tuli siis lähes 25 % viime vuoteen nähden. Loikka oli sen verran hurja, että jouduin tekemään ihan tarkastuslaskelmat, mutta ne vahvistivat Nordnetin ja Nordean antamat luvut.

Ilmeisesti hurja nousu pohjautuu viime vuoden koronapaniikkiin, jossa yhtiökokouksia ja osinkoja siirrettiin hamaan tulevaisuuteen. Kun viime vuosi oli nihkeä, siitä on helppo parantaa isosti.

Koko vuoden osingot tähän mennessä ovat 2 714,37 euroa (Q1-2/2020: 2 113,22e), jota pidän myös ihmeen kovana tuloksena. Täytyy kuitenkin muistaa, että olen siivonnut salkustani ulos Nordean kaltaisia osinkolinkoja, mutta siitä huolimatta osinkokertymä saavuttanee tänä vuonna 3000 euron rajan. Noh, otetaan kaikki vastaan mitä tarjotaan.

Osuuskuntajäsenyydet

Tässä osiossa on tapahtunut sellainen muutos, että otsikko on muuttanut muotoa. Ennen otsikko kulki nimellä ”S-ryhmän osuuskuntajäsenyydet”, mutta pudotin alun pois. Tälle päätökselle oli kaksi syytä: ensinnäkin tajusin varallisuudessani olevan myös muita, kuin S-ryhmän osuuskuntajäsenyyksiä, jotka olisi hyvä merkata mukaan varallisuuteen. Toinen syy on se, että mahdollisesti hankin tulevaisuudessa lisää osuuskuntajäsenyyksiä S-mafian ulkopuolelta, joten miksi rajata otsikko suotta noin kapeaksi?

Sitten sukelletaan yksinomaan S-ryhmän pariin. S-junan vuosi 2021 starttasi juhannuksen jälkeen aivan kesäkuun lopulla, vaikka tämän vuoden S-juna -artikkeli puuttuukin vielä tästä blogista. Pitäisi varmaan tehdä se joka vuotinen perinne. Tässä kuitenkin Q2:n S-junan tapahtumat:

 • Keskimaa: 6 euroa
 • Maakunta: 5 euroa

Näiden osuusmaksun korkojen lisäksi omaan S-junaani tuli Q2:n aikana lisää vaunuja. Koska muutin taannoin Kuopioon, liittyin paikalliseen PeeÄssän osuuskauppaan. PeeÄssä ei ole yleensä maksanut osuusmaksun korkoja, mutta tästä huolimatta tuli liityttyä paikallisen osuuskaupan asiakkaaksi ylijäämän palautukset mielessäni. Tähän liittymiseen meni siis yksi satanen.

Tämän lisäksi kirjasin nyt omaan varallisuuteeni myös vanhoja osuuskuntajäsenyyksiä. Olen ollut Keski-Suomen Osuuspankin omistaja-asiakas vuodesta 2017 asti, mutta tuohon jäsenyyteen sijoitettu satanen on jäänyt laittamati varallisuuteeni. Nyt kun osuuskuntajäsenyyteni kasvoi uuden PeeÄssän jäsenyyden myötä, lisäsin varallisuuteeni myös vanhan Osuuspankin jäsenyyden.

Suorat osakesijoitukset

Mennyt kvartaali oli paria aiempaa huomattavasti hiljaisempi ostojen ja myyntien suhteen. Käytännössä kuukauteen mahtui vain yksi pienehkö (alle tonnin) sijoitus Harviaan, toinen minimaalinen sijoitus Harviaan (noin 250 euroa), yksi minimipanostuksen listautuminen (Spinnova) sekä sotaratsun vaihto, missä AT&T vaihtui Appleksi (siirtoa pohdittu tässä kirjoituksessa).

Ostot menneellä kvartaalilla:

20.4.2021HARVIA OYJ25KPL39EUR
21.5.2021APPLE30KPL125,71USD
23.6.2021HARVIA OYJ5KPL48,15EUR
23.6.2021SPINNOVA50KPL7,61EUR

Myynnit menneellä kvartaalilla:

21.5.2021AT&T130KPL29,88USD

Rahastot

Ostoni Nordnetin markkinointirahastoihin (Suomen, Ruotsin että Tanskan Indeksirahasto) jatkuivat, joskin summat vaihtelivat vähän viikosta riippuen. Älkää kysykö minulta syytä tälle. Samalla huomasin sen, että kun työelämä-status poistui, joka toisen viikon rytmittäminen on aiempaa vaikeampaa. Täytyy varmaan tehdä omat kalenterimerkinnät niille viikoille, kun on aika ostaa taas rahastoja.

Tästä sekoilusta huolimatta Q2:llä tuli laitettua rahastoihin kaikkiaan 1800 euroa.

Käteinen Svea Ekonomissa

Svea Ekonomin puolella sijaitseva säästötilini koki myrskyjä kvartaalin aikana ja siellä kävi iso puhuri, joka pudotti säästötilin saldon puoleen. Tällä hetkellä säästötililläni lepäsi 9 500 euroa, kun kolme kuukautta sitten summa oli 19 114,65 euroa.

Tälle puhurille on parikin loogista selitystä. Ensinnäkin ”sijoitin” huhtikuussa rahojani vanhaan Mercedes-Benziin, joten säästötilillä on nähtävissä nyt Mersun kokoinen aukko. Toinen selitys piilee yrittäjäksi ryhtymisessä. Nyt kun en saa enää säännöllistä palkkatuloa tililleni joka kuukauden 7. päivä, joudun pitämään vähän enemmän puskuria myös käyttötilillä.

Pitäisikö nämä käyttötilin ”pienpuskurit” sitten laskea mukaan käteiseen? Ehkäpä, mutta vähän kuten asuntosijoittamisen kanssa, aihe on nyt niin tuore, että katsellaan tämä järjestykseen ensi salkkuraporttiin.

Sharevillessä lähes 1 700 seuraajaa

Tällä hetkellä minulla on Sharevillessä 1 670 seuraajaa (viime raportin aikaan 1 615). Uusia seuraajia tuntuu löytyvän tasaiseen tahtiin. Kiitokset jälleen kerran kaikille seuraajilleni!

Shareville-profiilini löydät tästä linkistä tai alapuolen Shareville-badgesta.

Facebookissa lähes 1 400 seuraajaa

Blogini Facebook-sivu on kerännyt mukavasti uusia seuraajia ja tykkääjiä. Tällä hetkellä Facebookin puolella on mukana 1 149 tykkääjää ja 1 379 seuraajaa (viime raportissa 1 132 tykkääjää ja 1 335 seuraajaa). Mikäli kirjoitukseni kiinnostavat, kannattaa käydä laittamassa tili seurantaan tai tykätä siitä, sillä tällöin saat ensimmäisenä tiedon uusista julkaisuistani.

Blogini ympärillä olevat sosiaaliset mediat löydät kokonaisuudessaan tästä kirjoituksesta ”Ota somet haltuun”.

Instagramissa lähes 1 200 seuraajaa

Tammikuussa tehty Instagram-tili jatkoi kasvuaan. Instagram-tiliäni seurasi viime kvartaalin lopussa 1 165 käyttäjää (viime raportissa 1096). Pistäkäähän tili seurantaan, jos Instaa käytätte.

Muita ajankohtaisia asioita

Kuten aihetta on jo tullut monesti sivuttua, 28.5.2021 jää voimaan toistaiseksi viimeisenä työpäivänäni työntekijän statuksella. Tästä eteenpäin oma toimeentuloni lepää toiminimeni varassa. Rustailin hieman ajatuksiani tästä päätöksestä tähän blogikirjoitukseen, mutta aiheesta tulee varmasti vielä useita blogikirjoituksia ajan myötä tähän blogiin.

Yhteenveto

Taas kerran voisin kirjoittaa tähän kliseen, että kvartaali meni tosi nopeasti ja kiirettä riitti jatkuvasti. Tällä kertaa tosin voin sanoa noiden tapahtuneen ainoastaan huhti-toukokuussa. Kesäkuussa työtahti on ollut huomattavasti mukavampi. Vaikka olen saanut mielestäni paljon aikaan, kuukausi ei mennyt nopeasti eikä tuntunut niin kiireiseltä kuin yleensä. Okei, kuukauden otanta on tosi lyhyt tehdä mitään johtopäätöksiä, mutta ainakin tässä vaiheessa tekemäni valinta on osunut kohdalleen.

Samaisen valinnan kolikon toisella puolella tulee kuitenkin se tosiasia, että omat tuloni tippuvat väkisinkin, koska aiemman ”kahden duunin” sijasta pöydällä on enää yksi duuni. Vaikka keskittyminen yhteen asiaan on nostanut tulotasoani täällä blogin puolella, kokonaistuloni ovat vielä selkeästi aiempaa pienemmät. Lisäksi tuloja tippuu aiempaa epäsäännöllisemmin, kun enää ei ole ”sitä yhtä varmaa palkkapäivää” kalenterissa.

Kirjoittelin jo taannoin vuoden 2020 yhteenveto-artikkelissani hieman tavoitteita tulevalle, eli tälle vuodelle. Tavoitteeni ei ole tänä vuonna niinkään vaurastua tai tehdä rahaa, vaan pikemminkin vakiinnuttaa arkeni yrittäjänä ja saada homma pyörimään sen verran kannattavaksi, että ehkä jo ensi vuonna pääsen jatkamaan taas sijoittamista vähän kovemmalla kädellä. Tästä syystä loppuvuonna 2021 teen varmasti aiempaa vähemmän sijoituksia, koska pelaan vähän enemmän varman päälle.

TAULUKOT

Seuraavaksi laitan jälleen tuttuja taulukoita. Käydään läpi taas varallisuuteni määrä niin bruttona kuin nettona sekä varallisuuteni jakautuminen unohtamatta tietenkään kokonaisuuden kannalta oleellisia velkoja.

Kokonaisuus:

Taulukosta näkyy koko varallisuuteni velkoja myöten. Menneellä kvartaalilla bruttovarallisuuteen tuli +16 977,79 euroa (Q1/2021: +25 699,24e).

Sen lisäksi Excelini ilmoitti nettovarallisuuteni kehittyneen +16 200,94 euroa (Q1/2021: +23 674,65e). Kivasti nettovarallisuuskin loikkasi ensimmäistä kertaa yli 200 kilon.

Koodilla "INSSIN" saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

Salkku yhteensä:

Asunnon osuus pienentyi jälleen kerran (Q1/2021: 39 %), ja sen osuus koko piirakassa on jo alle 40 %. Osakkeiden osuus kasvoi hitusen (Q1/2021: 42 %). Käteisen määrä taas pieneni (Q1/2021: 6 %). Rahastojen osuus kasvoi entisestään (Q1/2021: 14 %).

Velat:

Oman rahan osuus jatkaa turpoamistaan salkussa (Q1/2021: 63 %). Uudet erät opintolainaa nostivat piirakan kokoa hitusen (Q1/2021: 10 %). Asuntolainaa on enää tasan neljännes (Q1/2021: 27 %).

Päätän tämän helteen keskellä kirjoitetun salkkuraportin tähän. Lokakuun pimeydessä pääsemme juhlimaan salkkuraporttien viittä vuotta, joten katsotaan saisiko tuosta juhlasta aikaan vähän normaalista poikkeavan raportin.

Kaikki historian salkkuraportit:

2022 Q3 – Elämä hymyilee, mutta yhä vain pörssin ulkopuolella
2022 Q2 – Juhlahetkiä lähinnä pörssin ulkopuolella
2022 Q1 – Rauhanajan päätös söi monella tapaa

2021 Q4 – Kierrokset nousevat tyhjäkäynnistä huolimatta
2021 Q3 – Viisi vuotta salkkuraportteja
2021 Q2 – Duunarista yrittäjäksi
2021 Q1 - Ajatukset leijailevat lähitulevaisuudessa

2020 Q4 – Salkun siivousta kovalla kädellä
2020 Q3 – Kun osakesalkku on asunnon seiniä paksumpi
2020 Q2 – Juhlitaan kuin eilistä ei olisikaan
2020 Q1 – Kylmä startti uudelle vuosikymmenelle

2019 Q4 - Ostoja kovalla kädellä
2019 Q3 - Rajapyykkien yli että heilahtaa
2019 Q2 - Tasaisen tylsää menoa
2019 Q1 - Lujaa menoa pörssissä ja sen ulkopuolella

2018 Q4 - Upotaan Titanicin lailla
2018 Q3 - Kohti pimeää syksyä
2018 Q2 - Takaisin lähtöruutuun
2018 Q1 - Stressiä ja käteistä

2017 Q4 - Takana mahtava sijoitusvuosi
2017 Q3 - Oma asunto hankittu!
2017 Q2 - Viimeiset hetket asuntovelattomana
2017 Q1 - Salkkuraportit blogin puolelle

2016 Q4 - Hyvästit vuodelle 2016!
2016 Q3 - Raporttien teko alkaa

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

4 kommenttia kohteessa “2021 Q2 – Duunarista yrittäjäksi

  • RJW kommentoi:

   Moi, sori pieni viive vastaamisessa. Kysymyksesi on hyvä ja mietin sitä säännöllisesti myös itse. Perustin toiminimen vuonna 2018, jolloin homma oli paljon pienempää kuin nyt. En esimerkiksi omistanut oikeastaan yhtään mitään, mitä olisi voinut laittaa firman nimiin. Kaikki mitä myin, oli käytännössä työtä, jonka laskuttamista varten riitti toiminimi ihan hyvin.

   Kieltämättä toiminimen muuttaminen osakeyhtiöksi kiinnostaa. Siitä pitäisi kuitenkin olla ihan oikeita konkreettisia hyötyjä, että vaihdos kannattaa tehdä. Tällä hetkellä TMI on mukavan ketterä, kun taas Oy:n kohdalla on vähän enemmän kankeutta tiedossa. Jos hommat tästä kuitenkin ajan myötä kasvavat, niin muutos tulee aina vain lähemmäksi. Pitäisi myös selvitellä sitä, voisinko osakeyhtiön kautta sijoittaa jotenkin fiksummin varojani. TMI ei hirveästi sijoituspuoleen vaikuta.

   • Yrityssijoittaja kommentoi:

    Hei, Jos kiinnostaa sparrailu, niin voisin esitellä omat suunnitelmat ja syyni osakeyhtiön omistamiseen ja katsotaan myös miten se sopisi sinun tilanteeseen.

    • RJW kommentoi:

     Moi. Sparrailu kiinnostaa. Pistä mulle viestiä jotain kanavaa pitkin ja jutellaan lisää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *