Kaupallinen yhteistö: Rentola

Lainojen korot ovat saaneet viime vuosina monet asuntosijoittajat takajaloilleen. Asuntosijoittamisesta oli tullut hyvinkin trendikästä ja monet haalivat kasaan kaikki asunnot, jotka vain suinkin saivat. Tällä hetkellä tilanne on toinen ja monet joutuvat jopa pakkomyymään selvitäkseen koroista.

Miksi sitten sijoittaa Suomen vuokramarkkinoille tällä hetkellä? Syitä on itse asiassa monia, eikä edes asuntojen arvon laskua tulisi säikähtää liikaa. Tällä sivulla käydään läpi Suomen vuokra-asuntoamarkkinoita sijoittajan silmin.

Kasvavat kaupungit ja vuokra-asuntojen kysyntä

Asunnon ostamisessa ja vuokramarkkinoille sijoittamisessa on aina syytä ottaa huomioon alueen vetovoima. Kasvualueilla vuokra-asunnot säilyttävät paremmin arvonsa ja asiakkailta voi pyytää huomattavasti suurempaa vuokraa. Voit katsoa täältä eri kaupunkien hintatason ja havaita nopeasti suuriakin eroja eri kaupunkien välillä. Esimerkiksi Savossa Kuopio vetää puoleensa muuttajia, kun taas Savonlinnassa ja Varkaudessa vuokra-asunnonkin voi saada paikoin jopa pilkkahintaan. 

Suomessa on useita alueita, jotka toimivat kasvukeskuksina ja tarjoavat sijoittajille paljon mahdollisuuksia. Kun ihmisiä muuttaa alueelle jatkuvasti lisää, on vuokrat mahdollista pitää samalla tasolla tai jopa nostaa niitä. Suomen vuokramarkkinat ovatkin tällä hetkellä elinvoimaiset, erityisesti kasvukeskuksissa kuten Helsingissä, Tampereella ja Turussa. 

Helsinki ja muu pääkaupunkiseutu vetävät puoleensa sekä työssäkäyviä että opiskelijoita, luoden jatkuvaa kysyntää vuokra-asunnoille. Tampere on niin ikään pitkään houkutellut paljon nuoria aikuisia ja yrityksiä, mikä vahvistaa vuokramarkkinoita. Myös Turun liike-elämä on piristynyt viime vuosina, mikä aina vetää puoleensa myös vuokra-asunnoista kiinnostuneita työntekijöitä. Ainakin nämä kaupungit tarjoavat merkittävää potentiaalia sijoittajille, tarjoten vakaita vuokratuottoja ja arvonnousumahdollisuuksia.

Tuotto-odotukset

Rakennusalan tämänhetkisiä vaikeuksia ei pidä sotkea liikaa vuokramarkkinoille sijoittamisen kanssa. Tänä syksynä on saatu lukea monien rakennusalan yritysten konkursseista ja konkurssiuutisia tulee tippumaan varmasti lähikuukausinanikin. Jopa pörssiyhtiö Lehto Group ajautui ongelmiin, eikä taustalla esimerkiksi YIT:n kurssikehityksessä ole hurraamista. Näiden yhtiöiden ongelmat eivät kuitenkaan ole syy olla sijoittamatta vuokramarkkinoille.

Suomen vuokramarkkinoille sijoittamisessa tuotto-odotukset ovat yhä houkuttelevat. Vuokratuotot ovat keskeinen tulojen lähde, joissa keskimääräiset tuotot voivat vaihdella sijainnista ja kiinteistötyypistä riippuen. Yleisesti kaupunkien keskustojen ja yliopistokaupunkien vuokratuotot ovat korkeampia johtuen kysynnän ja tarjonnan dynamiikasta. Kiinteistöjen arvonnousu on myös tärkeä tekijä pitkäaikaisessa sijoitushorisontissa, varsinkin kasvavilla alueilla.

Vuokramarkkinoiden vakaus ja mahdollisuus tasaisten vuokratulojen saamiseen saavat monet uudetkin sijoittajat kiinnostumaan vuosittain. Vuokratulojen lisäksi, kiinteistösijoittajat voivat hyötyä verotuksellisista eduista, kuten korkovähennyksistä ja poistoista. Kiinteistöjen arvon nousu voi myös tuottaa merkittävää voittoa, kun kiinteistö myöhemmin myydään. 

On kuitenkin hyvä muistaa, että vuokramarkkinoille sijoittaminenkaan ei ole varma tulonlähde ja myös siihen liittyy riskejä. Tuotto-odotukset riippuvat markkinoiden suhdannevaihteluista, sijainnista, kiinteistön kunnosta ja vuokralaisen valinnasta. Riskienhallinta ja markkinoiden huolellinen analysointi ovat avainasemassa kannattavien sijoituspäätösten tekemisessä.

Innokkuus asuntolainoihin laskenut

Kun asuntolainojen korot ovat viime vuosina nousseet, on asuntolainojen kysyntä laskenut. Ensiasunnon ostajien varainsiirtoverovapaus päättyy vuoden 2023 lopussa, ja sekin voi tilapäisesti näkyä jonkin verran asuntolainojen kysynnän määrässä negatiivisesti. Moni näkee taas vuokra-asunnossa asumisen taloudellisesti järkevänä vaihtoehtona, vaikka pitkään on toitotettu sitä, että ”ei ole mitään järkeä maksaa toiselle, kun voi maksaa itselle”.

Vuokra-asunnot tarjoavatkin sijoittajille tällä hetkellä Suomessa paljon mahdollisuuksia, kunhan taustatyöt tekee huolella. Perusteellinen taustatutkimus ja markkinoiden tarkkailu ovat keskeisiä menestyvän sijoituksen elementtejä myös vuokramarkkinoilla. Vuokra-asuntojen kysynnän kasvun myötä sijoittajat voivat odottaa vakaata vuokratuloa.

Merkittävä veroetu

Suomessa asuntosijoittajat voivat nauttia erinomaisesta verohyödystä, josta monet eivät ole tietoisia. Kun asunto-osakeyhtiön yhtiölaina näkyy taloyhtiön kirjanpidossa tuloutettuna, sijoittaja voi vähentää verotuksessa sekä lainan korot että lyhennykset kokonaisuudessaan. Tämä etu korostuu erityisesti uusissa asunnoissa, joissa yhtiölainan osuus voi olla jopa 70 % ostohinnasta.

Tämä verohyöty tekee asuntosijoittamisesta Suomessa houkuttelevaa, sillä se alentaa sijoittajan kustannuksia merkittävästi ja kyse on täysin laillisesta verosuunnittelusta. Veroedun ansiosta sijoittajan käyttöön jää enemmän varoja muille sijoituksille tai asunnon ylläpitoon, lisäten sijoituksen tuotto-odotuksia ja taloudellista joustavuutta pitkällä aikavälillä.

Suomessa vuokralaiseen voi luottaa

Vaikka lehdistä saadaankin silloin tällöin lukea kauhuvuokralaisista, voi Suomessa yhä luottaa hyvin siihen, että vuokralainen maksaa vuokransa ajallaan ja ei aiheuta asunnossa ainakaan paljon sellaista tuhoa, joka laskisi asunnon arvoa.

Vuokramarkkinoilla sijoittaminen tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia, mutta siihen liittyy myös erilaisia riskejä, jotka on syytä ottaa huomioon:

  • Tyhjäkäynnin riski: Yksi suurimmista riskeistä on, että asunto jää pitkäksi aikaa vuokraamatta, mikä johtaa menetettyihin tuloihin. Tämä riski kasvaa erityisesti alueilla, joilla on ylitarjontaa vuokra-asunnoista tai alhainen kysyntä.
  • Markkinoiden suhdannevaihtelut: Kiinteistömarkkinoiden syklisyys voi vaikuttaa vuokratasoihin ja kiinteistöjen arvoon. Taloudelliset laskukaudet, korkotason muutokset ja työllisyystilanteen vaihtelut voivat vaikuttaa markkinoihin.
  • Yllättävät korjauskustannukset: Kiinteistön ylläpitoon liittyvät odottamattomat korjauskustannukset voivat merkittävästi vaikuttaa tuottoihin. Kiinteistön kunnon säännöllinen tarkastus ja ennaltaehkäisevä huolto ovat tärkeitä.
  • Vuokralaisiin liittyvät riskit: Vaikka suomalaiset ovatkin kunniallisia vuokralaisia, on vuokralaisen valintaan silti aina kiinnitettävä paljon huomiota. Huono valinta voi johtaa maksamattomiin vuokriin, asunnon huonoon hoitoon tai jopa laittomiin toimiin. Taustatarkistukset (kuten luottotietojen tarkistaminen) ja vuokralaisen valinta huolellisesti ovat tärkeitä tämän riskin hallitsemiseksi.
  • Lainsäädännön muutokset: Vuokramarkkinoiden sääntely voi muuttua, mikä voi vaikuttaa vuokranantajan oikeuksiin ja velvollisuuksiin. Lainsäädännön muutoksista ilmoitetaan tyypillisesti hyvissä ajoin, joten sijoittajien kannattaa seurata alan uutisia.

Hajauttaminen on oleellista kaikessa sijoittamisessa, eikä asuntosijoittaminen tee tähän mitään poikkeusta. Olisi myös hyvä ylläpitää hyvä suhde vuokralaisiin, sillä sekin voi auttaa saamaan asunnoista parempaa tuottoa.

Mainos.

Hintaopas - puolueeton verkkokauppojen hintavertailu

  • Hintaopas sisältää noin 830 Suomessa toimivan verkkokaupan hinta- ja tuotetiedot
  • Käyttämällä palvelua löydät aina halvimmat verkkokaupat
Tutustu ja säästä

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥