Vuoden 2021 kunniaksi jatketaan perinteitä, ja käydään läpi hieman viime vuoden luetuimpia artikkeleita tässä blogissa, sekä koitetaan pohtia niiden pohjalta suuntaa uudelle vuodelle. Tein samanlaisen artikkelin vuosi sitten, ja kieltämättä sen pohjalta oli hyvä kirjoittaa lukijoita kiinnostavia julkaisuja tulevalle vuodelle.

Vuosi 2020 oli hyvin pitkälle kokonainen vuosi, eikä se sisältänyt bloggaamisen suhteen suurempia katkoksia tai muita sähellyksiä, toisin kuin vuosi 2019. Tuolloin uudistin tämän sijoitusblogin, jolloin vuotta väritti niin vanha kuin uusikin blogi. Puhumattakaan siitä, että blogiuudistuksen tekeminen verotti minulta aikaa ja energiaa, sekä miten se toi kuukauden mittaisen tauon kirjoittamiseen.

Tässä kohti voin jo ylistää sitä, että uudistusprosessi oli jokaisen uhratun hikipisaran arvoinen. Uudistuksen myötä blogini otti isoja harppauksia eteenpäin vähän jokaisella osa-alueella: uusittu blogi kerää selvästi aiempaa enemmän lukijoita, kiinnostaa enemmän yhteistyökumppaneita ja poikii jatkuvasti jotain uutta sekä mukavaa. Ei siis ihme, että olen välillä heittänyt vähän kieli poskessa, miten blogin uudistaminen oli yksi parhaista sijoituksistani vuonna 2019.

Mutta ei mennä sen enempää blogin tekniseen toteutukseen tässä yhteydessä. Lähdetään katsomaan minkälaisia tuloksia tämä sivusto keräsi vuonna 2020.

Luetuimmat sijoitusblogit 2020

Sija 1: Salkkuni sisältö (32531 lukukertaa)

Yksi helpoimmista ennustuksesta myös tulevalle vuodelle liittyy siihen, että salkkuni sisältö löytyy vuoden pääteeksi jälleen kerran luetuimpien sivujen tai artikkelien joukosta. Se on nimittäin ollut joka ikinen vuosi suht suvereeni lukijamagneetti.

Vuonna 2020 kasvua tuli ihan kiitettävästi. Jos vuotta aiemmin sivulla vieraili 14 000 yksilöityä lukijaa, nyt lukemat lähes tuplattiin 27 175 yksilöllisellä lukukerralla. Yksilöidyt lukukerrat kertovat siis kuinka monta eri käyttäjää on kyseisen sivun katsonut.

Eurot ja paljas pinta on usein varma tapa herättää ihmisten huomio. Näistä kahdesta jälkimmäistä en ole tässä blogissa harrastanut (ainakaan vielä, heh), mutta aina kun puhun omista euroistani, nousee monilla tuntosarvet pystyyn. Tämä ei koske pelkästään salkkuni sisältöä, vaan esimerkiksi kaikki salkun rajapyykkien ylitykset keräävät nekin normaalia enemmän lukijavirtaa.

Koska salkkuni sisältö on jo suorastaan ajaton klassikko, en edes jaksa perata aihetta sen tarkemmin läpi tässä yhteydessä. Loikataan seuraavaan artikkeliin.

Sija 2: Suomalaisten sijoitusblogien lista (13078 lukukertaa)

Seuraavana vuorossa oma henkilökohtainen suosikkini vuodelta 2020. Idea suomalaisten sijoitusblogien listalle taisi tulla minulle niinkin eksoottisessa paikassa, kuin joulusaunassa 2019. Erilaisia sijoitusblogilistauksia on netti väärällään, joten siihen en halunnut lähteä. Lähdin miettimään asiaa jälleen käyttäjäystävällisyyden kannalta, eli miten joku lukija voisi seuloa listalta mahdollisimman helposti itseään kiinnostavat artikkelit.

Kolmisen kuukautta suunnittelu, rakentelu ja testaustyötä, sekä sen jälkeen suunnitelma julkaisulle. Julkaisin listan korona-pääsiäisenä, mikä oli loistava ajankohta. Lista keräsi niin lukijoita, kuin listalle halunneita bloggaajia ja vloggaajia.

Erityisen ylpeä olen siitä, että tämä lista on tarjonnut minulle oivan keinon verkostoitua muiden sijoitusbloggaajien kanssa. Jutustelen mielelläni muiden bloggaajakollegoiden kanssa, koska yleensä yhteistyöt hyödyttävät meitä molempia. Ylpeä olen myös siitä, että jopa jotkut isot saitit ja yritykset ovat halunneet mukaan listalleni.

Tuo ilmoitettu luku 13 000 ja risat kertoo ainoastaan listan pääsivun katselut. Jos lisätään tuohon lukemaan myös yksittäisten listan profiilien katselut, pysähtyy kokonaislukema numeroon 33 232. Aivan järisyttävän kova lukema ja siitä kiitokset kaikille listalle ilmoittautuneille kollegoille.

Jos sinulla on oma sijoitusblogi, niin käy rohkeasti ilmoittautumassa mukaan maksuttomalle listalle.

Sija 3: Näin saat vain kolmen yhtiön omistamisella joka kuukausi osinkotuloa (11490 lukukertaa)

Kuukausittaisesta osinkotulosta kertova juttu päätyi blogiini vähän sattumalta, sillä alun perin olin lähtenyt kirjoittamaan juttua SalkunRakentajalle. Jossain kohti huomasin jutun liikkuvan yhä enemmän ”blogimaiseen suuntaan”, jonka myötä kaappasin sen Inssin osinkojen puolelle. Onneksi kaappasin, koska artikkelista tuli lukijamääristä päätellen hyvä.

Osinkoaiheiset tekstit ovat myös yksi kestosuosikki tässä blogissa. Muistan jopa saaneeni viime vuonna lukijalta palautetta siitä, että kirjoitan osingoista aivan liian vähän. Tai ainakin niin, jos otetaan huomioon blogin nimessä oleva osinko-sana.

Vaikka osingot tuntuvat aiheena minusta sille, että niistä on jo käännetty joka ikinen kivi ja pureskeltu kaikki maku pois, niin lukijat eivät tunnu olevan samaa mieltä. Tarinan opetus bloggaajalle taitanee olla se, että älä mieti mikä sinua itseäsi kiinnostaa, vaan koita miettiä asia lukijoiden kiinnostusten kannalta.

Sija 4: S-junan vuosi 2020 – pysäyttääkö koronavirus myös S-junaliikenteen? (10684 lukukertaa)

Salkkuni sisällön mukaan S-juna on aiheena yksi kestosuosikki, siitäkin huolimatta, että S-junan vauhti hiipuu hiipumistaan joka vuosi. Vaikka yksilöityjä lukukertoja tuli tänä vuonna hitusen viime vuotta vähemmän (9 567 vs 9 860), S-juna kiinnostaa yhä TOP3-suorituksen arvoisesti.

Muistan erään lukijan heittäneen minulle kommentin viime keväänä, että mitä järkeä kirjoittaa muutaman kympin vuodessa sylkevästä S-junasta niin paljon. Kieltämättä lukijalla on pointtinsa, mutta homman kuihtumisesta huolimatta S-juna herättää yhä todella paljon kiinnostusta internetin ihmeellisessä maailmassa.

Pakko toki myöntää se, että 28 euroon jämähtäneet vuosituotot eivät innosta minua hirveästi antamaan S-junalle huomiota vuonna 2021. Ainoa minua motivoiva asia tässä tulevalle vuodelle liittynee siihen, että miten hyvin S-juna korjaa koronaviruspeloista takaisin raiteille, vai korjaako ollenkaan. Katsotaan siis, josko kirjoittaisin vielä tänäkin vuonna aiheesta jonkun artikkelin.

Sija 5: 8 syytä miksi en avannut osakesäästötiliä (7995 lukukertaa)

Seuraavaksi vuorossa jokerikortti vuodelta 2019. Vaikka artikkeli on julkaistu vuoden 2020 ulkopuolella, keräsi se peräti viidenneksi eniten lukijoita viime vuonna. Pidän tätä saavutusta melko kovana ja hyvänä, koska tavallisesti artikkeleihin tulee suurin osa lukukerroista heti julkaisun jälkeen. Uudet artikkelit hyvin näkyvät RSS-feedeissä ja some-kanavissa, jonka vuoksi jälkikäteen liikenteen kerääminen vaatiikin vähän enemmän työtä ja tuskaa.

Tähän osakesäästötilin ”haittapuolista” kertovaa tekstiä voisin kommentoida copy-pastettamalla näkemykseni viime vuoden TOP10-artikkelien julkaisusta:

Osakesäästötili kiinnosti todella paljon vuonna 2019 ja se varasti shown kaikkialla sijoitusaiheisissa tapahtumissa ja medioissa. Aihe oli ajankohtainen about kaikille suomalaisille piensijoittajille ja monet etsivät netistä tietoa miten uuteen osakesäästötiliin tulisi suhtautua.

Rehellisesti sanoen yllätyin hieman oman osakesäästötiliä käsittelevän tekstini suosiota. Ajattelin ensin, ettei ketään kiinnosta se, etten tee mitään asiaan liittyen. Itse asiassa meinasin alun perin olla jakamatta tekstiä sen suuremmin sosiaalisessa mediassa, mutta huomasin sen keräävän todella hyvin lukijoita ilman mainostamistakin. Jakaessani tekstin Facebookin Sijoituskerhoon alkoikin historiallisen kova ralli. Yhden ainoa päivän saldo oli 5 251 yksilöityä artikkelin lukijaa.

Ilmeisesti myös ”päinvastaiset näkemykset” osakesäästötilistä kiinnostivat, kun teksti keräsi niin hyvin lukijoita. Pääasiassa osakevälittäjien tuottama sisältö osakesäästötilien hyvistä puolista saattoi tulla osalta jo korvista ulos. Toisaalta myös teksti oli oikeastaan ainoa osakesäästötiliin liittyvä teksti tässä blogissa, joka varmasti sekin herätti kiinnostusta.

Sija 6: Kahdeksan rahanarvoista vinkkiä ensiasuntoa ostavalle (7830 lukukertaa)

Sijalle viisi kiilasi ”yleishyödyllinen artikkeli”, eli ensiasunnon ostajan vinkkilista. Tämä artikkeli makasi luonnoksena työpöydälläni todella pitkään, varmaan lähemmäs pari vuotta, mutta maaliskuussa 2020 sain sen lopulta julkaistuksi asti. Onneksi sain, koska siitä tuli lopulta hyvä.

Tämä artikkeli oli sellainen, minkä olisin itse toivonut lukeneeni alkuvuonna 2017, kun lähdin ostamaan omaa ensiasuntoani. Vastasin tällä siis omaan kysyntääni, mutta viiveen kanssa.

Ensiasunto-aiheinen teksti on siinä mielessä helkkarin hyvä, että se on ajankohtainen ”aina”. Aina löytyy ensiasunnon ostoa haikailevia ihmisiä. Kun yksi ostaa ensiasuntonsa, seuraava ikäluokka saapuu jonossa paikalle. Ensiasunnon osto on myös monelle elämän siihen mennessä suurin hankinta, joten aiheelle on hyvä uhrata ihan reilusti aikaa ja lukea erilaisia näkemyksiä. Siinä saattaa pienellä perehtymisellä säästää äkkiä tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia euroja rahaa.

Sija 7: Tiesitkö tämän aurinkoenergiasta – maksaa itsensä takaisin alle 10 vuodessa (7354 lukukertaa)

Aurinkoenergiasta kertova kaupallinen julkaisu oli myös piristävä yllätys. Aiemmin olen kuvitellut, että kaupalliset artikkelit eivät tule keräämään aivan niin paljoa lukijoita, mutta aurinkopaneeleista kertova artikkeli kiilasi TOP10-listalle.

Mukavien lukijamäärien lisäksi artikkelissa on minun kannaltani hienoa se, että sen kautta olen saanut kokonaan uusia lukijoita sijoitusskenen ulkopuolelta. Minulla on ollut viimeisten parin vuoden aikana vähän haasteena löytää uusia lukijoita, koska sijoittamisesta kiinnostuneiden lukijoiden osuus on kuitenkin aika rajallinen.

Jos katseltaisiin mikä artikkeli on kerännyt eniten liittyjiä esimerkiksi maksuttomalle uutiskirjeelleni, tämä artikkeli on aivan varmasti ykkössijalla.

Koodilla "INSSIN" saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

Sija 8: Nordnet-salkkuni ylitti viimein 100 000 € rajan – enkä ole silti tyytyväinen (7162 lukukertaa)

Sijalta 8. löytyy salkkuni sisällön sukulainen, eli vahvasti omiin euroihini painottuva artikkeli. Tämä on myös artikkeli, jonka julkaisua vähän emmin, koska mietin paljon sitä, tuottaako se mitään lisäarvoa kenellekään. Väärin mietitty, koska saadun palautteen pohjalta moni kertoi saaneensa artikkelista paljon motivaatiota.

Erityisesti lukijoita tuntui kiinnostavan esimerkiksi se, kauanko minulla meni kasata 100 000 euron salkku, tai kuinka paljon siitä on ”omaa rahaani” ja paljonko arvonnousuja tai osinkoja. Monet tykkäsivät myös vertailla minun tarinaansa omaan ison satkun ylitykseensä, tai vielä matkalla olevat suhteuttivat omaa edistymistään minun matkaani.

Jälleen kerran osoitus siitä, että myös blogikirjoituksissa toisen romu voi olla toisen aarre. Se mikä tuntuu itselle täysin yhdentekevälle, voi olla toiselle oikeasti iso tsemppaus tai motivointi.

Sija 9: Asuntolainan kilpailutus – Kolmella puhelulla 1561 euron säästö (6226 lukukertaa)

Sijalle yhdeksän päätyi myös vuoden 2019 tuotantoa, eli asuntolainan kilpailutuksesta kertova artikkeli. Artikkeli oli myös vuoden 2019 TOP10-listalla, jossa kirjoitin siitä seuraavalla tavalla:

Asuntolainan kilpailutuksesta kertovalle tekstille osasin odottaa jonkinlaista suosiota, sillä olin kirjoittanut aiheesta useita tekstejä aiemminkin. Asuntolaina on varsin ajankohtainen asia valtaosalle suomalaisista, joten myös asuntolainan kilpailutukseen moni haluaa kuulla vinkkejä ja kokemuksia.

Tähän väliin voisin kertoa hauskan faktan liittyen jutun otsikkoon. Luin kesällä 2019 legendaarisen copywriter John Caplesin kirjan Tested Advertising Methods, josta tässä otsikossa mainittu luku oli apinoitu, Caples suositteli kirjassa käyttämään täsmällisiä lukuja yleismallisten ”yli 1500 euroa” -lukujen sijasta, sillä tarkat ilmaisut ovat luotettavampia ja herättävät enemmän huomiota.

Yksi selitys suosiolle löytyy otsikon lisäksi myös hakukonenäkyvyydestä. Artikkeli trendasi jossain vaiheessa melko hyvin googlauksella asuntolainan kilpailutus, mikä toi jälleen kerran hyvin lukijoita, sekä ennen kaikkea uusia lukijoita.

Sija 10: Mitä piensijoittajan kannattaisi oppia Leo Sieväsen tarinasta? (5406 lukukertaa)

Listan viimeiselle sijalle päätyi hieno ja massasta poikkeava artikkeli, jonka pohjana oli eräs Ilta-Sanomien juttu. Iltiksen juttu kertoi nuukasti eläneestä perheettömästä poikamiehestä, jonka omaisuus päätyi valtiolle kuoleman jälkeen. Tarinassa oli todella monta mehevää kohtaa joihin tarttua, ja meikäpoikahan tarttui. Lopputuloksena tämä artikkeli.

Vaikka juttu kertookin pääasiassa aivan tavallisesta suomalaisesta piensijoittajasta, se keräsi tosi paljon lukijoita. Osasyynä suosiolle saattoi olla kiivas väittely sosiaalisessa mediassa, missä kommentoijat arpovat oliko Sieväsen tarina hieno, vaiko surullinen. Algoritmithän toimivat siten, että mitä enemmän artikkelien ympärillä kuhisee keskustelua, sitä enemmän Googlet ja Facebookit antavat julkaisulle näkyvyyttä.

Tarinan opetuksena taitaa olla se, että kirjoita myös varsin räiskyvää keskustelua herättäviä julkaisuja, koska ne boostautuvat internettien uutisvirroissa hyvin.

Erityismaininnan ansaitsevat…

Koska TOP10-lista on aivan liian lyhyt useiden kymmenien julkaisujen jälkeen, laitan tähän yhteyteen vielä muutamat nostot kympin ulkopuolelta.

Välittäjäsota: Nordnet vs Nordea (4841 lukukertaa)

TOP10:n jälkeen tietenkin 11. eniten luettu artikkeli. Tämä vuonna 2017, eli yli kolme vuotta sitten julkaistu artikkeli lukeutuu yhdeksi blogini kulmakivistä, jota luettiin tosiaan vuonna 2020 peräti 11. eniten. Tämäkin julkaisu edustaa ilmeisesti ajatonta sisältöä, joka maistuu tuoreelle vuosi vuoden perään.

Maksetut kyselyt – tienaa vastauksillasi palkintoja (4671 lukukertaa)

Pakko nostaa listalle myös yksi tekemäni mainosartikkeli. Maksettuja nettikyselyitä käsittelevä sivu sijoittui sijalle 13. Sain iloa myös siitä, että sivun kautta on erilaisiin kyselypaneeleihin liittynyt jo useampi sata ihmistä, eli tekemäni sisältö on ollut ilmeisen toimivaa.

Taloudellinen riippumattomuus – Mitä se on ja mitä sinun tulisi tietää siitä? (3656 lukukertaa)

Yksi vuoden 2020 erikoisuuksista oli erilaiset teemasivut, joita aloin tekemään. Ne ovat vähän kuin blogikirjoitukset, mutta niissä on mukana vähän enemmän visuaalista silmää ja erilaisia ominaisuuksia. Tässä taloudellisen riippumattomuuden julkaisussa on esimerkiksi mukana kello, joka laskee sekunnilleen paljonko minulla on aikaa taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseen.

Teemasivujen suurin heikkous liittyy siihen, että koska ne eivät ole varsinaisesti blogikirjoituksia, ne eivät tule esiin blogin RSS-feedeihin, minkä vuoksi ne eivät kerää ihan niin paljoa näkyvyyttä, mikä taas näkyy pienempinä lukijamäärinä. Täytyy tähän kehitellä jonkinlainen ratkaisu tulevana vuonna.

Saatat olla kiinnostunut myös:

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *