Vuosi 2019 oli ja meni, mikä tarkoittaa tämän blogin historian kolmatta vuosiraporttia. Olen tässä blogissa jo aiemmin ynnännyt yhteen vuodet 2017 sekä 2018, joten nyt loogisena jatkumona on aika toistaa tämä vuoden 2019 kohdalla.

Ennen vuoden vetämistä yhteen on pakko mainita se, että nämä vuosittaiset yhteenvedot ovat yksiä suosikkitekstejäni. Blogin vanha nimi Metsätalousinsinöörin sijoituspäiväkirja ehkä kuvasti paremmin tämän blogin alkuperäistä ideaa, mutta tarkoitukseni on rustailla tänne päiväkirjamaisesti sijoittamiseni sekä varallisuuteni kehittymistä.

Jos et tee jo itse samanlaista yhteenvetoa itsesi kanssa, niin suosittelen lämpimästi sen tekemistä kirjallisessa muodossa. Kirjoita vaikka näin vuoden alussa omat fiiliksesi sekä tavoitteesi tulevalle vuodelle, sekä pientä pohdintaa menneestä vuodesta. Sitten vuoden päästä on kiva lukea omia ajatuksia läpi, sekä pohdiskella miten vuosi meni.

Teen itse nämä vuosiraportit juuri edellä kuvatulla tavalla. Annoin itselleni tavoitteita vuosi sitten, joiden toteutumisesta kerron teille kohta. Pohdiskelin myös hieman tulevaa vuotta yleisesti, johon aion myös palata. Lisäksi rustailen jälleen uusia tavoitteita vuodelle 2020.

Inssin osingot sijoitusblogi sijoittaminen

Vuosi 2019 lähti käyntiin sekasortoisissa fiiliksissä

Harva enää edes muistaa viime vuoden lopun fiiliksiä. Sijoitusvuosi 2018 päätyi pitkästä aikaa pakkaselle, sillä loppuvuonna osakkeista hakattiin ilmoja ihan kiitettävällä temmolla ulos. Myös oma salkkuni päätyi ensimmäistä kertaa sijoitushistoriani aikana negatiivisen tuoton puolelle.

Nousu alkoikin sitten joulukuun parin viimeisen päivän aikana. Kirjoittaessani viime vuoden vuosiraporttia, Björn ”Nalle” Wahlroos oli ehtinyt jo antaa oman näkemyksensä vallitsevasta tilanteesta, jossa osakekurssit lähtivätkin laskun jälkeen taas nousuun. Nallen näkemys tilanteesta oli kuolleen kissan pomppu, joka ei tule kestämään kauaa. Otetaas suora lainaus Taloussanomien uutisesta 15.1.2019:

– En alkaisi vielä kasvattaa osakepainoa. Viime viikkoina nähty nousu pörsseissä näyttää epäilyttävästi niin kutsutulta kuolleen kissan pompulta eli väliaikaiseksi jäävältä helpotukselta.

Wahlroos Mandatum Life Journal -julkaisussa.

Näin jälkikäteen on helppo viisastella, että Nalle oli tuolloin pahasti väärässä. Ne sijoittajat, jotka uskalsivat alkuvuodesta lyödä nappuloita osakkeisiin, tulivat varmasti tienaamaan hyvin vuoden 2019 aikana. Samaan aikaan sateli pettymyksiä heille, jotka ottivat tammikuussa rahat ulos ja jäivät odottamaan ostopaikkoja.

Osakkeet

Edellisen vuoden kehno lopetus antoi voimaa ponnistaa vuonna 2019 koviin tuottoihin, ja pörssivuodesta tulikin varsin hyvä. Esimerkiksi OMHX25-indeksi tuotti 20,93 %, mikä on yli tuplat keskivertoon vuosituottoon nähden.

Olen tyytyväinen omaan vuoteeni ja jopa hieman yllättynyt omiin tuottoihini. Raaka fakta vuodesta oli se, että luotin moneen huonoon ratsuun. Näistä mainittakoon esimerkiksi Nordea, johon panostin taas kerran – ja petyin jälleen. Onneksi kuitenkin on hajautus ja vanhoja hyviä lappuja salkussa, jotka kompensoivat huonot uudet osakkeet.

Ostojani vuonna 2019 olivat mm.:

 • 16.1.2019: Nordea 130 kpl 7,798 €/kpl
 • 11.2.2019: Intrum 80 kpl 256,20 sek/kpl
 • 8.2.2019: Sampo 40 kpl 42,66 €/kpl
 • 7.10.209: Sampo 40 kpl 35,04 €/kpl
 • 6.11.2019: 3M 15 kpl 173,82 $/kpl
 • 20.11.2019: Revenio Group 100 kpl 25,9 €/kpl
 • 29.11.2019: JNJ 8 kpl 135,52 $/kpl
 • 2.12.2019: PG 10 kpl 122,30 $/kpl

Nordnet-salkkuni tuotti 27,26 %, mikä on jonkin verran Superrahasto Suomea (20,93 %) parempi tulos. Rehellisesti sanoen pidin pienenä ihmeenä indeksin lyömistä. En ole jaksanut laskea salkkuni kovimpia suorittajia, mutta veikkaan niiden löytyvän rapakon takaa.

Shareville indeksin voittaminen

Rahastot

Rahastojen osuutta paisuttelin jälleen kerran. Tämä vuosi oli minulle ennätyskiireinen, johtuen siitä, että se piti sisällään opiskelua, työskentelyä sekä yrittämistä. Läpi vuoden oli jatkuvasti useita rautoja tulessa ja valitettavasti en voinut keskittyä kaikkeen haluamallani painolla.

Tästä ajanpuutteesta johtuen panostin tänä vuonna aiempaa enemmän rahastoihin, joita ostin ”sokkona”. Erityisesti kevät ja kesä oli sellaista aikaa, etten hirveästi sijoituksiani miettinyt, pois lukien tietenkin tämä blogi. Sen vuoksi kesän aikana rullasi pääasiassa pelkät rahastojen ostot.

Vuoden 2019 aikana ostin seuraavasti Nordnetin Superrahastoja:

 • Superrahasto Suomi: 2 175 euroa
 • Superrahasto Ruotsi: 1 060 euroa
 • Superrahasto Tanska: 950 euroa

En ole kuitenkaan aivan tyytyväinen rahastosijoittamiseeni, sillä tarkoituksenani oli aloittaa ETF-sijoittaminen vuoden 2019 aikana, mutta se vaan jäi ja jäi. Jäin aina pohtimaan missä suhteessa ostan mitäkin ETF:ää, enkä osannut tehdä päätöksiä.

Osingot sekä muut sijoitustuotot vuonna 2019

Osingot sekä muut sijoitustuotot kiinnostavat aina lukijoita, joten käydään ne lävitse tässä vaiheessa. Myös tänäkin vuonna osinkoni olivat kasvavia, vaikka nopeasti ajateltuna olisi saattanut kuvitella toisin. Vuonna 2019 kävi kolme kasvaviin osinkoihin vaikuttavaa asiaa:

 • Panostin paljon kasvurahastoihin (eivät saa osinkoja ulos)
 • Tein ensimmäiset sijoitukset osinkoa jakamattomiin yrityksiin (Berkshire Hathaway)
 • Mm. Kone lopetti osinkonsa kasvattamisen

Olen sijoittanut vuodesta 2012 asti, ja osinkoni ovat toistaiseksi vielä kasvaneet vuosi vuodelta. Vuoden 2019 aikana saavutin yhden ison osinkoihin liittyvän rajapyykin, kun kymppitonnin osingot ehtivät ylittyä kevään aikana.

Osingot olivat kuitenkin ainoa sijoitustuottomuoto, joka kasvoi edellisvuodesta. Vanha kunnon S-juna hidastui jälleen entisestä, samoin säästötilieni (Bank Norwegian ja Svea Ekonomi) kertyi hieman aiempaa vähemmän korkoja. Säästötilin sakkaaminen johtui ihan puhtaasti siitä, että Bank Norwegian maksoi vuonna 2018 vielä huomattavasti kovempaa 1,75 %:n korkoa nykyisen 0,75 %:n sijasta, eikä edes Svean 1 % yllä tuohon Norskin alkuperäiseen korkoon.

Muita sijoitustuottoja minulla ei sitten tänä vuonna ollutkaan, joten tuottoja tuli vuoden aikana 3 452,61 euroa, joka on ennätykseni. Alapuolen kuvasta näet miten sijoitustuottoni (bruttona) muodostuivat vuoden 2019 aikana.

Sijoitustuotot sijoitusblogi 2020

Palkki on mukavasti kasvava, vaikkakin 3500 euron viiva jäi harmillisesti vajaan 50 euron päähän. Jossittelija voisi sanoa, että S-junan ja säästötilien hyytymisen vuoksi tuo viiva jäi saavuttamatta. Osinkoja edustava palkki otti kuitenkin mukavan kasvuloikan.

 • Osingot: 3 271,16 euroa
 • S-juna: 48 euroa
 • Säästötilit: 136,55 euroa

Yksi juttu minua jäi kuitenkin osingoista hieman häiritsemään. Vuonna 2019 osinkotuloni eivät olleet järin tasaisia, vaan huhtikuulle tuli aivan jäätävä piikki, kun taas muut kuukaudet olivat todella rauhallisia. Huhtikuun piikki johtui pitkälle siitä, että suurin omistukseni Nordea maksoi tänä vuonna osinkonsa huhtikuun alussa aiemman maaliskuun lopun sijasta.

osinko blogi

Jos haluan joskus elää pelkkien sijoitustuottojen varassa, tällöin olisi hyvä, että kuukaudet olisivat edes joten kuten tasapainossa. Nyt noin puolet osingoistani tulivat yhden kuukauden aikana, mikä vaikeuttaisi asioita, jos eläisin osinkojen varassa.

Tämän kappaleen loppuun voisin vielä mainita siitä, että bruttona sijoitukset ovat tuottaneet minulle vuosien 2013-19 välillä osinkoina, osuusmaksun korkoina, ASP:n perus- ja lisäkorkoina sekä säästötilin korkoina yhteensä 13 756 euroa. Ihan mukava potti.

Varallisuuteni kasvu vuonna 2019

Salkkuraporteissa seuraan tuottojen lisäksi myös varallisuuteni kasvua, joten siitäkin riittää kerrottavaa yhden kappaleen verran. Vuosi 2019 oli varallisuuteni kehittymisen suhteen mahtava, kuten ehkä otsikon lukeneet ovat saattaneet ounastella.

Vuoden 2019 alkupuolella bruttovarallisuuteni oli 186 241,64 euroa ja nettovarallisuus 82 417,19 euroa. Jos taas katsotaan missä samat luvut menevät vuotta myöhemmin, niin eteenpäin ollaan menty hurjaa vauhtia. Bruttovarallisuuteni nousi 12 kuukauden aikana 38 820,60 euroa ja nettovarallisuuskin 37 757,88 euroa. Aika huikeaa, kun varallisuus kasvaa vuodessa enemmän kuin mitä ansaitset bruttona.

Luonnollisesti ensimmäinen reaktioni näitä laskiessa oli se, että nyt olen laskenut jotain väärin. Kaikki oli kuitenkin kuten pitikin vielä tarkistuslaskelmien jälkeen.

Pienen pohdinnan jälkeen yksi syy helkkarin hyvälle vuodelle löytyi vuoden 2018 lopusta, joka oli siis kehno. Jos venytetään aikajaksoa yhdellä kvartaalilla, niin tuolloin samaiset lukemat eivät enää näytäkään niin hurjilta. Hyviä ne ovat, ei siinä mitään, mutta eivät hurjia.

Sijoitusblogi nainen osinko blogi

Muutenhan varallisuuden kehittymisestä minulla ei ole hirveästi kommentteja. Velat pysyivät about samalla tasolla, kun lyhentelin asuntolainaa ja samalla nostin uutta opintolainaa. Rahastot yli kaksinkertaistuivat ja osakkeet kasvoivat 50 %. Myös käteiskassa pullistui, joskin vikalla kvartaalilla keventelin sitä hieman.

Viime vuonna annoin 4 tavoitetta – ja onnistuin niistä kolmessa

Jos palataan vielä viimevuotiseen tekstiini, annoin siinä itselleni neljä tavoitetta vuodelle 2019. Ne olivat:

 • Osinkoja 3000 euroa (brutto)
 • Bank Norwegianin kutistaminen 10 000 euroon
 • Bruttovarallisuus 200 000 euroa
 • Blogitulot ylittävät sijoituksista saatavat tuloni

Näistä tavoitteista kolme onnistui. Aloitetaan niistä onnistumisista.

Kuten jo edellä luitte, niin osingot tulivat täyteen. Saavutin tavoitteeksi antamani 3000 euroa, ja vähän jopa enemmänkin.

Bruttovarallisuuteni kilahti myös yli 200 000 euron. Tämä tapahtui jo itse asiassa kesäkuussa, eli ennen vuoden puolivälin ylittämistä. Syyskuussa meni puolestaan rikki 100 000 euron nettovarallisuus. Tämä ei ollut tavoitteissani, mutta sainpahan mainittua tässä yhteydessä.

Blogituloja en ole vielä ehtinyt laskea kokonaisuudessaan (tammikuun alussa saan maksuun osan tuloista), mutta ne ylittivät selvästi sijoitustuottoni, joten tämäkin tavoite saavutettiin. Katsellaan tammikuun lopussa, josko kirjoittaisin blogituloistani kokonaan oman tekstin.

Siinä olivatkin ne kolme onnistusta ja jäljellä on enää epäonnistunut tavoite. Eli kuten olen jo monesti aiheeseen viitannut, niin en saanut kutistettua säästötilini saldoa pienemmäksi toivotulla tavalla. Kutistamisen sijaan se vain turposi entisestään. Hyi minua.

Uudet tavoitteet vuodelle 2020!

Siinä olivat viime vuoden tavoitteet, joten siirrytään uusien tavoitteiden kimppuun. Ajattelin antaa itselleni kolme tavoitetta tulevalle vuodelle. Tavoitteita tulee vähän monelta kantilta, jotta kokonaisuus pääsisi varmasti kehittymään halutulla tavalla.

Tavoite 1: Osinkotuloni kasvavat yhä vuonna 2020

Vuosi 2019 oli melko kehnoja uutisia täynnä osinkosijoittajille. Koneen osingon kasvatus lopahti, Nordea ja Sampo kertoivat leikkaavansa osinkoa ensi keväänä ja salkkuni ulkopuolelta Nokia lopetti osingonmaksun toistaiseksi kokonaan.

Koska Nordea ja Sampo muodostavan ison palasen osakesalkustani, osingon leikkaaminen näkyy varmasti osinkotuloissani ensi vuonna. Puhumattakaan siitä mahdollisuudesta, jos muutkin yhtiöt lähtevät arkailemaan osinkojensa kanssa.

Tästä huolimatta tavoitteenani on saada tulevana vuonna kasvavaa osinkotuloa. En lähde heittämään mitään arviota siitä, paljonko osinkojeni tulisi nousta, mutta jos ne nousevat sentilläkin tämän vuoden saldosta, niin olen lyönyt tämän tavoitteen.

Tavoite 2: Hävitän käteistä ja kasvatan rahastoja

Tämä on ehkä vähän ympäripyöreä ja hassu tavoite, sillä kukapa nyt ei osaisi hankkiutua käteisestä eroon? Raaka fakta on kuitenkin se, että minulla on aivan liikaa rahaa tällä hetkellä Svea Ekonomissa.

Prosentin korko (miinus verot) ei ole kuitenkaan pitkässä juoksussa minulle tarpeeksi, ja jälkiviisaana voin sanoa käteisen pitämisen tulleen minulle viime vuonna kalliiksi. Osakkeissa olisi saanut pirun paljon enemmän euroja talteen.

Jos en keksi käteiselle mitään muuta paikkaa, niin korotan entisestään kuukausittain rahastoihin meneviä summia. Tällöin käteiskassa lähtee pikkuhiljaa valumaan tyhjäksi.

Tavoite 3: Sijoitustuotot sekä blogitulot yhteensä yli 12 000 euroa

Kolmas tavoite onkin sitten se kaikista kovin, sillä tarvitsen yhden oikeasti vaativan tavoitteen. Tänä vuonna tämä tavoite osui hyvin pitkälle blogitulojen kohdalle. Käytin vuonna 2018 paljon aikaa blogini yleisilmeen ja käytettävyyden parantamiseen.

Tavoitteenani on saada kuukausittain ylimääräinen ”touhutonni” sijoittamisen avulla, eli tähän summaan lasketaan niin puhtaat sijoitustuotot kuin myös sijoittamisesta kirjoittaminen. Vaikka puhunkin blogituloista, lasken näihin tuloihin myös muualta kuin omasta blogistani tulleet tulot. Kirjoitan säännöllisesti sisältöä esimerkiksi SalkunRakentajan tai Verkkouutisten sivuille.

Otin tämän tavoitteen sen vuoksi, että se kannustaa minua kasvattamaan tulojani, joka luonnollisesti helpottaa vaurastumistani, kun on enemmän rahaa sijoittamiseen. Tavoitteessa on lisäksi muitakin hyötyjä, kuten ammatillisen osaamiseni kasvattaminen, mikä ei sekään ole varmasti huonoasioita ”oikeita töitäni” ajatellen.

Loppupäätelmät – vuosi 2020 näyttää hyvältä, mutta kuinka kauan?

Vuosi 2020 tulee olemaan itselleni varsin työntäyteinen, sillä kaiken tämän muun ohella tarkoituksenani on saattaa opiskelut päätökseen ja valmistua. Opinnäytetyöprosessi on startannut ja jonkun verran ilmassa roikkuu myös viimeistelemättömiä kursseja.

Vuoden alussa tililleni kilahtaa opintolainoja, mikä ei ainakaan helpota käteisprobleemaani. Täytyy kehittää niille jokin kohde, etteivät vain pääse jämähtämään Svea Ekonomin tilille.

En lähde edes yrittämään tulevaisuuden ennustamista tai jatkuuko kurssiralli myös jatkossa. Jokaisen vuoden alussa talousmedioiden uutiset täyttyvät erilaisista ”tämän mittarin mukaan pörssiromahdus tulee 50 %:n todennäköisyydellä tänä vuonna”, sillä pelottelut provosoivat meitä klikkaamaan uutisia auki. Sitähän ei todellisuudessa kukaan tiedä miten osakekurssit tulevat käyttäytymään vuonna 2020. Aion jatkaa sijoittamista kuten ennenkin.

Saatat olla kiinnostunut myös

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *