Kuten moni teistä tietää, olen ollut toiminimiyrittäjä kohta jo neljän vuoden ajan. Oma toiminimeni on tarjonnut minulle tuhansista euroista jopa parin kymppitonnin lisätulot vuodelle. Tai lisätuloista puhuminen on vähän tyhmää, sillä olinhan välissä 10 kuukauden ajan täysipäiväinen yrittäjä, jonka ainoat tulot tulivat toiminimen kautta.

Ollessani täysipäiväinen yrittäjä, minulla ei rehellisesti sanoen jäänyt juurikaan rahaa näppiin. Uskallan sanoa puhtaalla omatunnolla, että elätin itseni yrittämisellä, mutta siihen se sitten jäikin. Ihan hirveästi ylimääräistä rahaa ei juuri jäänyt näppiin, mutta osasyynä voidaan pitää sitä, että täysipäiväinen yrittäjyyteni kesti varsin lyhyen ajan, ja vähän yllättäen palasinkin keväällä takaisin työelämään.

Aina kun olen ollut yrittämisen lisäksi töissä, minulla on jäänyt kuukausittain todella hyvin rahaa jemmaan kaikkien pakollisten menojen jälkeen. Olen mitoittanut omat kuluni siten, että ihan jo pelkästään ansiotuloilla saan rahaa säästöön, ja kaikki toiminimen kautta tulevat eurot ovat puhtaasti ”lisätienestiä”.

Lisätienestit ovat sen takia hipsukoissa, että mielestäni tämä malli vertautuu kahden eri työn tekemiseen, eikä niinkään mihinkään mystiseen lisätienaamiseen. Mielestäni oma tilanteeni vertautuu ihan täysin siihen, että joku kävisi tekemässä viikonloppuisin tai iltaisin jonkinlaista kakkostyötä, josta saa vielä vähän lisää palkkatuloja.

Omaan yritystoimintaan sijoittaminen

Mihin toiminimestä saadut tulot ovat menneet?

Aiemmin kaikki toiminimestä tulevat tulot ovat menneet aika lailla suoraan sijoituksiin. Meikäläisellähän on ollut jo vuosikaudet sellainen tapa, että pidän Svea Ekonomin säästötilillä pientä käteiskassaa, ja loput eurot heitän omiin osakesalkkuihini.

Tämä malli onkin toiminut nousumarkkinassa oikein hyvin, sillä salkku on paisunut pullataikinan lailla. Etenkin vuosi 2021 oli melkoinen härkävuosi, jossa osake kuin osake tuntui nousevan silmissä, jolloin ei tarvinnut hirveästi etsiä omaa sijoitusintoa. Kaikki eurot, olivat ne lähtöisin sitten mistä tahansa, oli helppo heitellä kiinni pörssiin.

Nythän tilanne on hyvinkin erilainen, sillä elämme karhumarkkinassa. Osakekurssit ovat laskeneet pulkkamäen lailla, eikä vieläkään ole selkeitä merkkejä käännöksestä. Tämä pulkkamäki on selvästi minun sijoitushistoriani pisin.

Olen huomannut väkisinkin itsessäni sen, että taas kerran sitä alkaa miettimään pörssisijoitusten kannattavuutta. Tai kannattavuus on väärä sana, olen yhä sitä mieltä, että pörssistä saa pitkässä juoksussa (yli 10v) melko varmaa ja hyvää tuottoa, mutta jonkinlainen ahneus alkaa nostamaan päätään, kun tekisi mieli lopettaa kaikki kuukausisäästöt ja lähteä keräämään sotakassaa, jolla ostaa myöhemmin vielä halvemmalla osakkeita.

Kuten tätä blogia pidempään seuranneet tietävät, juuri tällä tavalla meikäläinen ryssi koronapandemian aikana parhaat ostopaikat. Minimoin ostot sillä ajatuksella, että nyt kerätään iso käteiskassa ja survaistaan se kiinni halpoihin osakkeisiin muutaman viikon tai kuukauden päästä, mutta nopeaa pörssiromahdusta seurasi nopea pörssinousu, jonka kyydistä minä jäin pahasti.

Vaikka kirjoitinkin näistä kokemuksista itselleni julkisen päiväkirjamerkinnän tähän blogiin, meinaan tipahtaa jälleen samaan kuoppaan. Ehkä ihminen ei koskaan opi, vaikka kuinka yrittää sisäistää asiaa.

Miksi en ole uskaltanut sijoittaa omaan toiminimeeni?

Ei mennä sen syvemmälle kiinni karhumarkkinaan tältä erää. Teksti on vaarassa lähteä sivuraiteille alkuperäisestä ideastaan, eli minun omaan toiminimeeni sijoittamisesta.

Lähdetään liikkeelle yksinkertaisesta kysymyksestä: minkä takia en ole sijoittanut juurikaan euroja omaan yritystoimintaani?

Ehkä tässäkin on vähän samoja juttuja ilmassa, kuin laskumarkkinan sijoitusstrategiassa pysymisen kanssa. On ihan eri asia kertoa mitä kannattaa tehdä, ja tehdä sitten asioita käytännön tasolla. Meikäläinenhän on kirjoittanut aiheesta jo toukokuussa 2020, jolloin asettelin ajatukseni melko provosoivaan kysymykseen: Tiedätkö miksi monet piensijoittajat olisivat äärimmäisen surkeita yrittäjiä?

Tekstin pointtina minulla oli se, että monet piensijoittajat (kuten minä) pelkäävät käyttää rahaa. Rahaa pitäisi aina säästää ja laittaa sijoituksiin, kun kaikenlainen kuluttaminen on eräänlaista rahan haaskausta. Yrittäjälle asiahan ei ole tietenkään näin, vaan yrittäjän pitää uskaltaa nähdä omaan yritystoimintaansa panostaminen eräänlaisena sijoituksena, eikä niinkään kuluna.

Meikäläinen on yrittänyt jo pariinkin otteeseen aloittaa omaan yritystoimintaan sijoittamista, mutta lopputulokset ovat jääneet laihoiksi. Parin viime vuoden vuosiraportissa olen jopa nostanut tavoitteekseni sen, että alkaisin investoimaan pörssin lisäksi myös omaan yritystoimintaani. Tavoitteiden asettelusta huolimatta en ole kuitenkaan onnistunut siinä täysin.

Pettymykset ovat syöneet intoa

Syitä on ollut monia. Vuosi sitten yritin ihan tosissani investoida omaan liiketoimintaani, mm. ostamalla verkkosivun nopeutuspalveluita. Yhden toimijan kanssa käytimmekin varmaan 10-20 tuntia sivuston läpikäyntiin ja tarvittavien työkalujen asentamiseen, vain huomataksemme, etteivät ne toimi kuten pitäisi. En joutunut tapauksessa maksamaan mitään, mutta aikaa ja vaivaa siihen paloi todella paljon.

Voisin mainita myös muutamat verkkokurssit, joiden kautta olen pyrkinyt investoimaan omaan osaamiseeni ja sen kehittämiseen. Verkkokurssien osalta olen ihan oikeasti käyttänyt rahaa, mutta harmillisesti niistä ei ole tullut juurikaan tuloksia.

Etenkin digitaalisen markkinoinnin osalta monet verkkokurssit ovat valitettavasti aika hutaisten tehtyjä, eikä niissä ole ollut minulle mitään uutta. Tämäkin on syönyt intoani käyttää rahaa oman tietotaitoni kasvattamiseen.

Olisiko nyt vuosikymmenen paikka investoida toiminimeen?

Nythän meikäläisellä on aika herkullinen tilanne napata jälleen kerran omaan toiminimeen investoiminen takaisin pöydälle. Sen lisäksi että pörssi hiipuu laskumarkkinassa, olen myös kiinni jälleen kerran työelämässä, mikä turvaa jo itsessään talouteni.

Ihan sama vaikka heittäisin kaikki toiminimen kautta tulleet tulot jollain tavalla takaisin toiminimeen, en tule kuolemaan nälkään. Itse asiassa edes pörssisijoittaminen ei jää paussille sitä myötä, sillä tienaan ansiotuloja kuitenkin sen verran hyvin, että kuukausittain rahaa jää hyvin säästöön joka tapauksessa.

Myös se on helpottanut kuviota, että olen keksinyt kokonaan uuden tavan investoida omaan liiketoimintaani. Jos aiemmin verkkokurssit tai sivuston tekniset hiomiset eivät tuoneet tuloksia, niin tämä uusi investointikohde tuo näkyviä tuloksia: meikäläinen on alkanut nimittäin ostamaan muilta sisältöä verkkosivuilleni.

Joku teistä saattaa ehkä nyt miettiä siellä ruudun toisella puolella, että miksi ihmeessä sisällöntuottaja ostaisi muilta sisältöä, kun eikö hänen pitäisi tehdä sitä nimenomaan itse. Periaatteessa kyllä näinkin, mutta toisaalta olen sisällöntuottajan lisäksi myös parinkin verkkosivuston ylläpitäjä. Käytännössä olen ostanut muilta sisällöntuottajilta ”valmista sisältöä” omille sivustoilleni, jolloin minun ei tarvitse tehdä sitä itse.

Tai suotta minä monikosta puhun, sillä ainakin toistaiseksi kaikki ostettu sisältö on mennyt vain yhteen osoitteeseen, eli allekirjoittaneen autoaiheiseen kakkosblogiin. Ehkä juuri tästä syystä Koeajolle.com-sivusto kasvaa jatkuvasti kaikilla mittareilla, ja se alkaa hiljalleen jopa haastamaan Inssin osinkoja kuukausittaisten kävijämäärien osalta. Jos kaikki menee putkeen, Koeajolle.com ylittää heinäkuussa 2022 ensimmäistä kertaa 10 000 uniikin lukijan rajan.

En mene nyt tässä yhteydessä sen syvemmälle kiinni Koeajolle.comin käänteisiin, mutta sivuston kaupallinen potentiaali on suuri. Se on hiljalleen jopa Inssin osinkoja suurempi, mikä on vähän erikoinen juttu, sillä tämä sivusto on vanhempi ja sisältää ehkä aavistuksen laadukkaampaa sisältöä.

Joko tänä vuonna kulutetaan se tonni?

Tällä hetkellä Koeajolle.comiin kirjoittaa kanssani kaksi muutakin kirjoittajaa, jotka ovat molemmat ehkä tuttuja sijoitusjuttuja seuraaville lukijoille. Kaksikko tekee minulle melko vapailla käsillä sisältöjä, joista maksan heille rahaa. Sitä rahaa on helppo maksaa, koska Koeajolle.com tuottaa minulle jatkuvasti enemmän tuloja, mm. mainosten kautta.

Koeajolle.comin suhteen tilanne on aika pitkälle se, että kaikki tulot mitä kyseinen sivusto tuottaa minulle, kiertävät takaisin sivustoon uuden ostetun sisällön muodossa. Ainakin tällä hetkellä vaikuttaa myös siltä, että uusi sisältö tuo tullessaan myös alati kasvavia mainostuloja.

Uusi kokeilu on jännä, ja ensimmäistä kertaa ikinä tämän aiheen tiimoilta, koen saavani sijoitetulle rahalle vastinetta. En ole vielä päättänyt sitä, kuinka kauan tämä kokeilu jatkuu ja minkälaisella tahdilla, mutta fiilikseni ovat tällä hetkellä varsin hyvät. Ehkä tämä on se tapa, jolla laitan vähän lisää boostia omaan toimintaani.

Saatat olla kiinnostunut myös:

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *