Kulunut syksy on pitänyt sisällään erilaisia työelämään liittyviä uusia kokemuksia. Jotkut teistä saattavat muistaa muutaman viikon takaisen artikkelini aiheesta vakituinen työsopimus, jonka sain metsästettyä itselleni viimeinkin.

Nyt jatkamme jokseenkin samojen aihepiirien maailmassa. Jos minulla meni reilut yhdeksän vuotta aikuisten työelämää saada aikaan ensimmäinen vakinainen työsuhde, niin vielä hitusen pidempään kesti saada aikaan ensimmäinen varsinainen ylennys.

Tällä kertaa blogikirjoituksen pääasiallisena teemana toimii työelämässä saavutettavat ylennykset, etenemiset, vastuun kasvattamiset tai muuten vain toimenkuvaan liittyvät muutokset.

Ylennykset työelämässä

Miten oma ylennykseni eteni?

Kuten olen jo muutamaan otteeseen täällä blogissani kertonut, palasin maaliskuussa 2022 takaisin työelämään. Tätä vaihetta edelsi noin yhdeksän kuukauden mittainen jakso, jolloin toimin täysipäiväisenä yrittäjänä.

Työnantajani haki vuoden 2022 alussa työntekijää nimikkeellä sisällöntuottaja, joka osui silmiini muistaakseni Duunitorin tekemän some-markkinoinnin avulla. Vähän poikkeuksellisesti rekryilmoituksessa esiteltiin erilaisia teemoja, joista mahdollinen paikan saaja voi sitten shoppailla irtokarkkihyllymäiseen tyyliin itseään kiinnostavat ja omaan osaamiseen istuvia työtehtäviä.

En enää edes muista tarkkaan mitä kaikkea itse työpaikkailmoituksessa kerrottiin, ja mitä teemoja meillä nousi vielä lisää pöydälle työhaastattelussa, mutta niitä oli luokkaa kymmenen. Puhetta oli niin hakukoneoptimoinnista, analytiikasta, WordPress-kehittämisestä, sisällöntuotannosta ja digimediaan liittyvien julkaisujen suunnittelusta.

Sain lopulta työpaikan ja aloitin työt maaliskuussa. Työnkuva muuttui vielä aavistuksen työssä aloittamisen jälkeen, kun käytännön tasolla tuli taas uudenlaisia paikkoja miettiä sitä, mistä kaikesta haluaa työssään kantaa vastuuta.

Alkuperäinen titteli jää nopeasti pieneksi

Olen tykännyt tekemästäni työstä oikeastaan ensimmäisestä hetkestä alkaen. Kirjoitinhan jo ensimmäisenä päivänä ensimmäisen artikkelini uuteen mediaan, joka koski tuolloin autoalan komponenttipulaa.

Yksi suurimpia kokonaisuuksia nykyisessä työssäni on lehden digikanavan pyörittäminen. Oli minun vastuullani pitää huolta siitä, että mediamme löytää netin puolelle joka päivä ajankohtaisia ja kiinnostavia artikkeleja. Tässä ei ole minulle bloggaajana varsinaisesti mitään uutta, sillä olenhan tottunut jo vuosikaudet kaapimaan muutamaa artikkelia joka viikko omille sivustoilleni.

Isompi muutos blogiarkeen tuli kuitenkin siitä, että tarvittavan sisällön määrä kasvoi merkittävästi. Jos aiemmin riitti muutama artikkeli viikkoon, nyt niitä piti saada kasaan viisi kappaletta joka ikinen päivä – viikonloppuja myöten. Onneksi en hoida urakkaa yksin, vaan minulla on käytössäni niin toimituksen omaa väkeä, kuin myös ulkopuolisia freelancer-avustajia.

Tulevien juttujen koordinointi ja etenkin freelancerien kanssa toimiminen on ollut hauskaa. Koska myös itseltäni löytyy erilaista freelancer-taustaa, on ollut hyvinkin luontevaa tehdä ja suunnitella asioita yhdessä heidän kanssaan.

Sisällöntuottajasta vastaavaksi tuottajaksi

Syyskuun alussa koeaikani tuli päätökseen ja prosessiin kuului eräänlainen koeaikakeskustelu yhdessä esihenkilöni kanssa. Kun molemmat totesimme puolivuotisen menneen hyvin, oli hyvä alkaa yhdessä suunnittelemaan tulevaa.

Samoissa keskusteluissa sain vihjeen, että hyvinkin pian sisäiseen hakuun tulee sellainen työpesti, johon minulta toivottaisiin hakemusta. Uusi pesti kantoi titteliä nimeltä vastaava tuottaja, jota ei aiemmin talossa ole ollut.

Ja niinhän siinä sitten kävi, että pesti tuli hakuun ja minä ilmoitin kiinnostuksestani paikkaa kohtaan. Siinä ei mennyt varmaan kuin kaksi viikkoa, ja asiat olivat edenneet minulle mieluisaan suuntaan: aloittaisin vastaavana tuottajana lokakuun alusta alkaen.

Mitä tapahtui palkalle?

Aiemmin työskentelin sisällöntuottajana 3000 euron kuukausipalkalla. Olin tyytyväinen palkkatasooni, mutta kieltämättä nopea ja korkea inflaatio saa oman palkkapyynnön ”vanhenemaan” melko nopeasti. Tämän otinkin puheeksi koeaikakeskusteluissa, ja siihen luvattiin keksiä jonkinlainen ratkaisu. Sitä en toki arvannut tuolloin, että ratkaisu olisi tittelin muokkaaminen.

Kun myöhemmin kuulin mahdollisesta uudesta pestistä, minulle nousi heti mieleen se, että olisikohan tässä mahdollisuus saada itselleen myös palkankorotus. Kyllä oli. Heti kun minua onniteltiin paikan saamisesta, alkoivat melko lyhyet palkkaneuvottelut. Firma lupasi nostaa palkkaani suoraan 3300 euroon, mutta kauppamiehenä ehdotin 3500 euroa. Palkkapyyntöni meni läpi.

Viimeksi vakituista työsuhdetta koskevan artikkelini yhteydessä pohdin sitä, että kiinteä kuukausipalkka on avannut minulle entistä paremmin silmiä verotuksen merkityksestä. Aiemmin kun olen saanut palkkani tehtyjen tuntien ja erilaisten vaihtuvien tekijöiden mukaan, en saanut käytännössä koskaan kahta identtistä palkkakuittia, vaan aina tilille tupsahti erilainen summa. Silloin verojen osuutta oli vaikea huomata.

Vähän sama juttu tapahtui myös tämän palkankorotuksen kohdalla, eli sen ”viidensadan palkankorotuksen” todellisen vaikutuksen näki paremmin vasta palkkapäivänä, kun tilille tipahti hieman tavallista enemmän, mutta kuitenkin alle 500 euroa enemmän palkkaa.

Siinä missä aiemmin palkkapäivänä tilille tipahti 2110,50 euroa, jatkossa palkkapäivänä minua odottaa verkkopankissa summa 2462,25 euroa. Toki mainitaan nyt sekin, etten ole tehnyt veroprosenttiini mitään muutoksia, joka voi näkyä myöhemmin mätkyjen muodossa.

Työelämään paluu oli onnistunut

Siitä on nyt noin 10 kuukautta, kun törmäsin työpaikkailmoitukseen ja päätin jättää hakemuksen sisään. En kadu tekojani hetkeäkään, sillä koen päässeeni juuri sellaisiin hommiin, mitä oikeastaan hamusinkin itselleni. Sehän minun täytyy myöntää, että yksi syy hakea kyseistä työpaikkaa oli se, että saisinpahan ainakin nimeäni esiin, jos jatkossa firmalle tulee tarvetta uudelle freelancerille.

Kun tammikuussa törmäsin työpaikkailmoitukseen, maailma näytti vielä hyvinkin erilaiselta. Sähkön ensimmäinen hintapiikki oli koettu, samoin kuin polttoaineen hinta kipui uhkaavasti kohti kahta euroa. Myös pörssin puolella osakkeet olivat aloittaneet yskähtelynsä, samalla kun Ukrainan kriisin kärjistyminen nosti stressitasoja.

Jälkiviisaana on helppo todeta, että tähän nykyiseen asemaan pääseminen on ollut suorastaan lottovoitto meikäläiselle. Kaiken tämän epävarmuuden keskellä kiinteä kuukausipalkka on erittäin iso ja tärkeä juttu, mikä helpottaa oman arjen junailua merkittävästi.

En ollut alkuvuonna vielä järin huolissaan omista yrittäjän tuloistani, mutta olisin aivan varmasti stressannut aiheesta kevään ja kesän aikana, jos tuloni olisivat nojanneet täysin niihin. Siinä mielessä onnistuin välttämään aika onnekkaasti moisen stressaavan tilan.

Yksi tärkeimpiä juttuja työelämään paluun yhteydessä oli se, että yrittämiseni pääsee jatkumaan kaiken muun ohella. Vaikka päädyinkin uuden pestin myötä vähän odotettua syvemmälle automaailmaan, olen siitäkin huolimatta pystynyt pitämään myös omista blogeistani kiinni. Se vuorostaan taas mahdollistaa mukavasti ”hajautetut tulot” itselleni kaiken tämän epävarmuuden keskellä.

Saatat olla kiinnostunut myös:

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Yksi kommentti kohteessa “Lisää nappuloita kauluksiin – työelämässä luvassa lisää vastuuta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *