Vaikka tämä blogi on pohjimmiltaan sijoitusblogi, tykkään välillä kirjoittaa tänne erilaisia itsensä kehittämiseen liittyviä julkaisuja. Aihe voi tuntua aluksi hieman irralliselta, mutta kyllä sieltä aika lyhyt ja selkeä aasinsilta löytyy myös blogini vakituisiin aiheisiin.

Itse tykkään liittää nämä pohdinnat yrittämisen alle, vaikka todellisuudessahan näitä voi hyödyntää kuka tahansa – oli tällä oma yritys tai ei. Vähän harmillisesti omaan tehokkuuteen liittyviä asioita ei käsitellä kovinkaan paljoa.

Näitä artikkeleja varten olen yrittänyt googlettaa aiheeseen keskittyviä artikkeleja, mutta niitä löytyy melko huonolla tuloksella. Artikkeleja on vähän ja niidenkin vähäisten laatu on mitä on. Lisäksi olisin kaivannut näitä vinkkejä jo peruskoulussa asti, mutta harmillisesti aihetta ei juurikaan käsitellä koskaan, ellei nyt satu osumaan aiheeseen kiinnostuneita opettajia.

Tässä artikkelissa ajattelin jakaa teille muutaman vinkin oman tehokkuuden lisäämiseen omalta kokemuspohjaltani.

Oma tehokkuus arjessa

Lähtökohdat: miksi oma tehokkuus kiinnostaa?

Alkuun on hyvä käydä hieman perusteita läpi. Minkä takia olen kiinnostunut omasta tehokkuudestani ja etenkin sen kehittämisestä?

Syy on melko simppeli. Haluan saada elämässä mahdollisimman paljon mahdollisimman vähällä. Sillä on ihan järkyttävän suuri ero lopputuloksen kannalta miten asioita tekee tai miten niihin suhtautuu. Sekin on vähän hiljainen fakta, että aina automaattisesti eniten tehnyt ei korjaa talteen sitä suurinta palkintoa.

Tästä minulla on ihan käytännön kokemusta jo mainitusta peruskoulusta asti. Muistan hyvin yhden kaverini ala-asteelta. Kyseinen kaveri oli varsin lahjakas koulussa, keskiarvo alkoi aina ysillä. Itse taas tuppasin olemaan noin kasin oppilas aina peruskoulusta lukioon asti.

Mainitsemastani kaverista minulle jäi joskus mieleen se, että hän ei omien sanojensa mukaan ollut edes järin innokas opiskelija. Hän ei käyttänyt opiskeluun aikaa juuri yhtään, mutta repi silti jatkuvalla syötöllä hyviä tuloksia. Esimerkiksi kokeisiin hän luki tavallisesti kertaalleen koealueen läpi, joka riitti jo kiitettäviin arvosanoihin. Minä vuorostani saatoin lukea koealueet useampaan kertaan läpi, mutta kaveria huonommilla lopputuloksilla.

Tällä kaverilla oli poikkeuksellisen hyvä keskittymiskyky. Hän seurasi opetusta muita poikia paremmin oppitunneilla, eikä hän osallistunut siihen normaaliin härväämiseen, mitä me muut harrastimme. Sama kaava jatkui myös kokeisiin kerratessa, eli yksi kerta huolellista läpikäyntiä hakkaa mennen tullen useamman kierroksen hätäiset ”hauki on kala” -tyyppiset hätäpänttäykset, johon ehkä itse sorruin.

Yritystoiminta kaipaa tehokkuutta

Mennään peruskoulusta nykyhetkeen. Olen huomannut oman yritystoimintani kanssa vähän samanlaista fiilistä. Käytän periaatteessa paljon aikaa omaan yritykseeni, mutta se ei välttämättä korreloi lopputuloksen kanssa. Mielestäni on vähän hölmön hommaa käyttää yrittämiseen paljon aikaa, jos se ei näy kuitenkaan lopputuloksessa.

Kuluneen vuoden aikana olenkin pyrkinyt kiinnittämään enemmän huomiota siihen, mitä teen ja kuinka pitkään teen, sekä kuinka paljon se näkyy lopputuloksessa. Termillä ”lopputulos” voidaan tarkoittaa oikeastaan mitä tahansa, mutta omalla kohdallani olen pitänyt lopputuloksena niin valmista ja jo julkaistua tekstiä, sekä tietenkin viivan alle kertyneitä euroja.

Tässä kohti on myös hyvä mainita se, että ainahan edellä mainittu kaksikko ei kulje käsi kädessä. Kieltämättä olen joskus vähän turhautunutkin siihen, että teen mielestäni paljon ja hyvää sisältöä, mutta se ei ole lopulta näkynyt kuitenkaan euroissa. Silloin joutuu käymään itsensä kanssa kehityskeskusteluja siitä, onko lopputulema sitten kuitenkaan ollut onnistunut.

Mihin oma tehokkuus katoaa?

Tätä artikkelia kirjoittaessani koitin miettiä eri asioita, mitkä ovat myrkkyä omalle tehokkuudelleni. Pienen pohtimisen jälkeen keksin kolme suurta teemaa, mihin hukkaan huomaamatta arvokkaita resurssejani.

  1. En tee asioita – läppäri on auki, mutta aika kuluu ”jonnin joutavaan tekemiseen”
  2. En tee asioita loppuun asti – aloitan ja teen, mutten viimeistele työtä
  3. Teen asioita, joista en saa lopulta sen suurempaa hyötyä

Kaikki kolme kohtaa ovat varmasti kaikille tuttuja, oli oma työ tai toimiala sitten mikä tahansa. Varmaan jokainen meistä on huomannut tehneensä joskus turhaa työtä, istunut läppärin ääressä koko päivän saamatta mitään aikaan tai tehnyt jotain, joka jääkin lopulta puolitiehen.

Entä millä tavalla pyrin välttämään edellä mainittuja tilanteita? Otetaan seuraavaksi muutamat vinkit, joilla pyrin omalta osaltani välttämään kyseisiin ansoihin astumista.

Vinkki 1: lopeta aloittaminen, aloita lopettaminen

Tämä hauska sanaleikki on oma epävirallinen mottoni työelämässä. Luonteeltani olen hieman sellainen, joka saa aikaan paljon ideoita ja tykkään niihin myös tarttua, mutta hyvin usein työ jää kuitenkin viimeistelemättä.

Minulla on esimerkiksi vähintään kymmeniä enemmän tai vähemmän aloitettuja, mutta aina yhtä viimeistelemättömiä artikkeleja. Olen siis käyttänyt niihin jopa tunteja aikaa, mutta kukaan ei pääse näkemään työni jälkeä, eikä toisaalta keskeneräiset luonnokset myöskään tuota minulle yhtään mitään.

Yleisimmin minulla jää jutut roikkumaan siitä syystä, että haluan tehdä liian viimeisteltyä ja liian pitkälle vedettyä työtä. Monien artikkelien kohdalla juttu olisi jo nyt julkaisuvalmis, mutta koska siitä puuttuu joku osa-alue, olen jättänyt julkaisun tekemättä. Sitten taas kun aikaa on käytössä rajallisesti, viimeistely pääsee helposti unohtumaan.

Pahimmillaanhan tällä tavalla tekstit pääsevät homehtumaan ennen julkaisuaan, eli pitkälle saattamisesta huolimatta niitä on vaikea laittaa enää myöhemmin julkaisuun asti. Hyvänä esimerkkinä kerrottakoon vaikka se, että kirjoitin joskus vuonna 2017 Juha Sipilän hallituksessa olleiden ministerien osakesalkuista ja sisällöistä artikkelia, joka jäi viimeistelemättä. Vaikka käytin juttuun useita tunteja, ei artikkelista taida saada enää julkaisukelpoista.

Ongelma tuntuu vaivaavan pahiten tätä juuri lukemaasi Inssin osingot -sijoitusblogia, jossa hion tekstejä joskus liiankin kanssa. Toisen projektini, Koeajolle.comin kanssa olen tietoisesti pyrkinyt saamaan tekstit liveksi huomattavasti nopeammin, ja siellä puolella olenkin päässyt näkemään sen, että ”keskeneräinenkin” artikkeli voi olla hyvä.

Vaikka olenkin jättänyt jonkin näkökulman käsittelemättä, artikkeli voi tuoda minulle ilman sitäkin tuloja. Sitä paitsi artikkelejahan voi koska tahansa muokata myös jälkikäteen, jolloin sinne voi täydentää niitä ensimmäiseltä kierrokselta jääneitä pointteja.

Vinkki 2: vähennä tai lopeta sosiaalinen media

Sosiaalisen median vähentäminen on ollut yksi iso teema osaltani vuonna 2022. Näin bloggarina minulla on jopa pieniä paineita olla kaikissa sosiaalisen median kanavissa aktiivisena, koska aktiivisuus tuo usein myös seuraajia ja sitä kautta uusia lukijoita. Kolikon toisella puolella aktiivisuus sosiaalisessa mediassa vie kuitenkin älyttömästi aikaa, joka on jostain muusta pois.

En tiedä onko kukaan seuraajistani huomannut tätä, mutta olen laiskistunut ihan älyttömästi blogin sosiaalisen median kanavien kanssa. Jos ennen selailin niitä päivittäin, nyt olen paikalla viikoittain. Joskus tauot venähtävät jopa useamman viikon mittaisiksi. Nykyään pyrin mahdollisuuksien mukaan tekemään samalta istumalta useamman some-julkaisun ajastelemalla niitä tuleville päiville.

Koeajolle.comin puolella taas seuraan sosiaalisen median kanavia vieläkin harvemmin. Saatan kirjautua palveluihin jopa parin kuukauden välein. Autosivuston julkaisut olen pyrkinyt rakentamaan automaattisesti tuleviksi, jolloin minun ei tarvitse käydä tekemässä uusia julkaisuja manuaalisesti.

Sen lisäksi että sosiaalinen media vie aikaa, se vie mielestäni myös hyvin paljon energiaa. Sosiaalisessa mediassa on jäätävä määrä typerää sisältöä, jonka selaaminen aiheuttaa erilaisia negatiivisia tuntemuksia, vihaa, ärtymystä tai turhautumista. Instagramissa sisältö voi olla joskus olematonta, Twitterin puolella taas tapellaan ja provosoidaan kaveria lillukanvarsista.

Koodilla "INSSIN" saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

Vinkki 3: karsi pois asiat, jotka eivät anna takaisin

Kolmannessa vinkissä nostan esiin erilaiset aikasyöpöt, jotka ottavat meiltä paljon, mutta eivät välttämättä anna takaisin samalla tavalla. Tämän kappaleen alla korostuu myös taito sanoa asioille joskus ”ei”.

Omalta osaltani voisin nostaa tähän parikin esimerkkiä, jotka ovat erilaiset tapahtumakutsut sekä haastattelupyynnöt. Molempia minulle tulee tasaiseen tahtiin ja molemmille niistä on välillä vaikea vastata kielteisesti.

Etenkin aikana ennen koronaa juoksin aika paljonkin erilaisissa sijoitustapahtumissa. Osasyy tälle löytyi siitä, että olin mukana aktiivina niin Nuorissa Osakesäästäjissä, kuin myös Osakesäästäjien ”aikuisversiossa”. Järjestimme erilaisia tapahtumia, joihin piti kehitellä erilaista ohjelmaa. Vuosina 2018-2020 taisin olla talvisin keskimäärin yhden illan viikossa kiinni jonkinlaisessa sijoitustapahtumassa.

Tapahtumien järjestäminen oli oikein mukavaa puuhaa ja siellä pääsi verkostoitumaan monellakin tapaa, mutta samaan aikaan ne söivät yllättävän paljon omaa aikaani. Tästä syystä jättäydyin pois kaikesta Osakesäästäjien toiminnasta muuttaessani taannoin Kuopioon.

Haastattelupyyntöjen kanssa linjan vetäminen on ollut huomattavasti vaikeampaa. Vuoden 2022 hämmentäviin ilmiöihin on kuulunut se, että saan välillä mitä erikoisempia haastattelupyyntöjä. Tästä blogista löytyy jos jonkinlaista artikkelia lähes kuuden vuoden kirjoitushistorian aikana, minkä vuoksi joku vanha artikkeli sytyttää välillä erikoisiakin kipinöitä haastattelupyynnöille.

Esimerkiksi vuonna 2020 kirjoittamani sähkön säästövinkit poikivat sähköaiheisen haastattelukutsun, johon päätin pienen empimisen jälkeen tarttua. Empiminen liittyi siihen, että toimittaja halusi tehdä jutun aiheena tulevan talven sähkökatkot ja niihin varautuminen. Kerroin toimittajalle jo ennakkoon, että vuokralla kerrostalokaksiossa asuvana meikäläisen mahdollisuudet varautua sähkökatkoihin ovat varsin vajavaiset, mutta siitäkin huolimatta toimittaja halusi ottaa minut haastateltavaksi.

Haastattelu meni ihan hyvin, juttua sähkön hintapiikistä ja muusta riitti. Toimittaja teki puhelinhaastattelustamme pienen jutun, jonka kommentit sain oikoluettavaksi. Oikoluvun jälkeen jäin odottamaan julkaisua, jota ei kuitenkaan koskaan tullut. Varsinainen juttu tuli kyllä ulos, mutta lopulta omat kommenttini eivät päätyneet juttuun lainkaan. Koko haastattelu oli siis täysin hukkaan heitettyä aikaa omalta osaltani.

Vähän samalla tavalla meinasi käydä, kun sain myös kutsun erääseen podcastiin juttelemaan sober curious -ilmiöstä. Tässä kohtaa tiesin jo heti, ettei minulla ole yhdestä aihetta koskevasta julkaisusta huolimatta mitään annettavaa podcastin vieraaksi asti, mutta tuossakin tapauksessa meni yllättävän paljon aikaa ja energiaa siihen, että kieltäytyy kutsusta.

Vinkki 4: uni, liikunta ja palautuminen

Neljännessä vinkissä haluan nostaa esiin vielä kaikkien tuntemia hyvän arjen peruspalikoita. Itsestään saa huomattavasti paremmin irti, kun elämä on kaikilla mittareilla tasapainossa ja ihminen pysyy virkeänä niin henkisesti kuin myös fyysisestikin.

Uni on allekirjoittaneen yksi vahvimmista puolista. Kiitos korona-ajan ja siitä seuranneen etätyökulttuurin, olen nukkunut tällä vuosikymmenellä paremmin kuin koskaan. Nukun lähes joka yö tarvittavat kahdeksan tuntia, mikä pitää minut virkeänä.

Yöunille pituus on kasvanut siitä syystä, että työpaikalle lähteminen aamulla vie noin tunnin verran. Nykyään nukun siihen asti, kun tavallisesti olisin lähtenyt matkaamaan kohti toimistoa. Siinä säästyy ihan hitsisti aikaa, kun ei tarvitse aamulla herätä, laittaa aamupalaa, pukea ja lähteä matkaamaan kohti työpaikkaa. Nykyään aloitan työt yleensä noin 10-15 minuuttia heräämisen jälkeen.

Liikunta on taas se paikka, missä minulta löytyisi kehittämisen varaa. Liikun jonkin verran mm. iltalenkkien ja uimahallireissujen muodossa, mutta kieltämättä aktiivisempikin voisi olla asian suhteen. Liikunnan lisääminen parantaisi palautumista monellakin tapaa, puhumattakaan sitten miten paljon liikunta auttaa esimerkiksi ehkäisemään selkäkipuja, joista allekirjoittaneella on kivuliaita kokemuksia viime vuosilta.

Saatat olla kiinnostunut myös:

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *