Hyvät naiset ja herrat, on juhlallisuuksien aika. Tämä blogikirjoitus jota parhaillaan luet, on Inssin osingot -sijoitusblogin 300. julkaisu. Sen kunniaksi on hyvä ottaa vähän tällainen normaalista poikkeava blogikirjoitus, jossa kurkistamme jälleen kerran behind the scenes -tyyppisesti verhojen taakse katsomaan vähän bloggaajan arkea.

Näiden 300 blogikirjoituksen kirjoittamiseen kului aikaa rapiat neljä vuotta. Koko blogi starttasi virallisesti olemassaolonsa aprillipäivänä 2017, mutta siirsin julkaisuhetkellä tälle sivustolle kaksi blogin ulkopuolella kirjoitettua salkkuraporttia, jotta ne kaikki olisivat samassa paikassa.

Siitä hetkestä tämä blogi sai alkunsa. Alkujaan minulla oli ajatuksena pitää täällä vain tallessa omia salkkuraporttejani ja that’s it, mutta homma lähti melko nopeasti käsistä. Kokeilun vuoksi kirjoitin pari yleisesti sijoittamiseen liittyvää blogikirjoitusta ihan vain katsoakseni kiinnostaako omat horinani ketään. Ilmeisesti kiinnostivat, koska julkaisuja on ehtinyt kertyä vyölle jo useita.

Minulla oli ajatuksena, että tässä julkaisussa voitaisiin katsella hieman jo kuljettua matkaa sekä minkälaisia oppeja ja niksejä minulla on omaan työkalupakkiini jäänyt. Samalla voitaisiin pohtia myös sitä, mikä mahtaa olla tämän blogin tulevaisuus pidemmällä tähtäimellä.

300. blogikirjoitus

Paljonko 300 blogikirjoitusta on lukuina?

Aloitetaan vähän tämmöisellä kevyemmällä jutustelulla. Halusin huvin vuoksi vääntää kirjoittamiani blogikirjoituksia erilaisiksi numeroiksi, jotta saamme ehkä vähän paremmin kuvaa siitä, minkälainen panostus blogin ylläpitäminen minulle on. Kuten ehkä huomasitte, puhuin äsken ”saamme”, eli monikossa. En ole itsekään näitä laskuharjoituksia vielä kertaakaan aiemmin tehnyt. Osaltaan ehkä siksi, että pahimmillaan ne osuvat vain omaan nilkkaan, kun ymmärtää miten paljon aikaa tälle sivustolle on vuosien varrella antanut.

Jos lähdetään miettimään keskivertoa blogikirjoitusta, niin käytän arvioni mukaan yhteen blogikirjoitukseen noin neljä tuntia aikaa. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että jos tekisin blogin kanssa täysiä kahdeksan tunnin työpäiviä, ehtisin kirjoittaa kaksi artikkelia työpäivän aikana.

Tuo arvio on mielestäni melko realistinen. Jos mietitään alusta loppuun Inssin osinkoihin tuotettuja blogikirjoituksia, en usko kykeneväni tekemään kahta artikkelia enempää yhden päivän aikana. Rehellisesti sanoen en ole varmaan koskaan puskenut kahta artikkelia täysin valmiiksi saman päivän aikana, eli varsinaisesti en ole koskaan tätä mallia kokeillut. Hyvin usein kaikki julkaisuni nukkuvat vähintään yhden yön yli ennen julkaisua.

Jos vedetään vähän mutkia suoriksi ja lähdetään laskemaan paljonko olen tälle blogille antanut aikaa, voimme laskea edellä todetun kaavan mukaan 300 x 4h, mikä tarkoittaa 1200 tuntia. Jotain osviittaa työn määrälle saadaan siitä, että 24h työpäiviksi ilman taukoja urakka veisi tasan 50 päivää. Eli jos tänään aloittaisi kirjoitusurakan alusta, olisi työ valmis joskus syyskuun puolella.

Yritin keksiä tähän jotain hauskoja vertauskuvia urheilusta, mutta en keksinyt kovin hyviä. Raimo Helminen pelasi urallaan 331 kappaletta maaotteluita, mikä on ilmeisesti jonkin sortin maailmanennätys. Kimi Räikkösellä on puolestaan takana 342 kappaletta Grand Prix -viikonloppuja. Vielä ollaan siis jonkin verran Raipea ja Jäämiestä perässä. Raipen ura ei enää jatku, joten tamperelainen jäänee joskus vielä taakse, mutta aktiiviuraansa jatkava Kimi toimii minulle hyvänä kirittäjänä.

Miltä näyttää blogin tulevaisuus?

Sijoitusblogien ja -vaikuttajien kenttä on ollut aika vilkas viimeiset vuodet. Uusia kavereita ilmestyy parrasvaloihin säännöllisesti. Osa näistä poistuu valoista yhtä nopeasti kuin sinne ilmestyi, osa pysyy kuvioissa pidempään. Uudet sosiaalisen median kanavat tuovat aina omat kaverinsa kentälle ja tietyt naamat edustavat vahvasti aina tiettyä kanavaa.

Jos vielä pari vuotta sitten riitti se, että ”on sijoitusbloggaaja”, niin enää se ei tunnu riittävän pidemmän päälle. Koska pelkästään sijoitusblogien kentällä riittää tungosta (omalla suomalaisten sijoitusblogien listallani on noin 100 ilmoittautunutta blogia), bloggaajien täytyy keksiä vähän omalaatuisempia juttuja massasta erottumiseksi.

Minulla on ollut lähes blogin alkuajoista tapana pyrkiä kirjoittamaan omannäköistä tekstiä, jotta julkaisut tunnistaisi meikäläisen kirjoittamaksi ihan pelkän lukemisen kautta. Käytännössä viljelen teksteissä erilaista hyvin hämärää huumoria, keksin erikoisia vertauskuvia tai namedroppailen keskisuomalaisia juttuja teksteihini.

Vaikka tuo voi kuulostaa vähän keinotekoiselta tavalta, se näyttäisi toimivan lukijoihin. Olen saanut joskus palautetta, että tätä blogia lukee säännöllisesti sellaiset henkilöt, joita itse sijoittaminen ei kiinnosta pätkääkään. Täytyy vielä erikseen mainita, että näistä palautteenantajista vain osa on minulle sukua, mikä ehkä selittäisi tuon ilmiön. Täytynee tehdä Nikke Knakkertonin tyylisesti johtopäätös, että valittu polku on ollut oikea.

Massasta erottumisen suhteen minulla on myös muitakin juttuja takataskussa, kuin pelkästään kirjoitustyyli. Nykyään kun olen yrittäjä, luonnollisesti tykkään kirjoittaa yrittämiseen liittyvistä aiheista entistä enemmän. Tällä hetkellä olen vankasti sitä mieltä, että jos elämässä haluaa vaurastua, kannattaa ehdottomasti pyrkiä työskentelemään itselleen. Muille työskenteleminen kerryttää pitkässä juoksussa kuitenkin myös työnantajan pussia, joten mikset pyrkisi all in -tyyppisesti haalimaan kaikkia hyötyjä itsellesi?

Ylipäätään näen sijoittamisessa ja yrittämisessä hyvin paljon yhtäläisyyksiä. Yrittämisessä koko homma perustuu pitkälti samaan, kuin sijoittaminen, eli riski ja tuotto kävelevät käsi kädessä. Se joka on valmis panostamaan vähän enemmän ja kestämään riskiä saavuttaa helpommin isot palkinnot.

Paljastus: en osaa vieläkään ennakoida artikkelien suosiota

Vaikka vyölläni on jo 300 julkaistua blogikirjoitusta Inssin osingoissa ja noin 100 kappaletta blogikirjoituksia muilla sivustoilla, en ole vieläkään oppinut yhtä asiaa. Minun on yhä vaikea ennakoida sitä, mitkä tekstit vetävät hyvin lukijoita ja mitkä taas vähemmän.

Viimeaikaisena esimerkkinä voitaisiin nostaa artikkeli siitä, miten 11 kuukaudessa osakesalkkuni turposi 70 000 euroa. Tuo artikkeli oli siinä mielessä harvinainen, että se julkaistiin todella nopealla aikataululla. Idean syntymisestä julkaisemiseen meni ehkä pari-kolme tuntia, mikä on keskivertoa selvästi nopeampi sykli.

Minulla ei ollut edes hirveästi odotuksia artikkelia kohtaan. Se tuntui vain turhalta eurojen revittelyltä ja artikkeli pohjautui vahvasti aiempaan kirjoitukseen. Kieltämättä mietiskelin kirjoitusvaiheessa sitä, onko tässä nyt mitään uutta annettavaa blogille, mutta julkaisun jälkeinen palaute todisti epäilyni vääräksi. Vain parissa viikossa artikkeli on noussut koko vuoden luetuimmaksi julkaisuksi.

Toinen hauska esimerkki oli taannoinen radiokanavan visailu aiheesta ”ottaisitko mieluummin miljoonan heti, vai 5000 euroa joka kuukausi”, jossa rap-artisti Spekti oli myös vahvasti läsnä. Kun julkaisin artikkelin, kuvittelin tuosta tulevan helppoa ja rentoa kesälukemista, mutta kaikkea muuta. Aiheesta väännettiin eri ryhmissä ja foorumeilla satojen viestien verran, että kumpi vaihtoehto on nyt parempi.

Meikäläinen kutsuu tuon tapaisia artikkeleja ”liekinheitin-artikkeleiksi”, koska niillä on mahdollista saada aikaan melkoista vilinää ja keskustelu aiheen ympärillä pysyy lämpimänä jopa päiviä julkaisun jälkeen. Vähän samantapainen julkaisu viime vuonna oli kertomus nuukasta poikamiehestä, joka onnistui keräämään parin miljoonan omaisuuden, jota hän ei koskaan edes käyttänyt. Myös tämä artikkeli herätti satojen kommenttien tulista keskustelua siitä, oliko tarina hieno vai surullinen.

Se ennakko-odotuksia paremmin menestyneistä artikkeleista. Otetaan seuraavaksi pari sanaa niistä julkaisuista, jotka eivät keränneet ihan niin kovaa klikkimäärää, kuin olisin ehkä odotellut. Esimerkiksi julkaisuni ASP-asunnon vuokraamisesta oli sellainen, jota suunnittelin vuosia. Heti kun ostin oman omistusasuntoni vuonna 2017, päätin julkaista ASP-asunnon vuokraamisesta artikkelin, kun aihe tulee minulle ajankohtaiseksi. Vuonna 2021 se tuli ja julkaisu on mielestäni hyvä, mutta lukukerrat jäivät maksimissaan keskivertoihin lukemiin.

Toinen vastaava esimerkki on tarina mini-tender offereista, joita satelee säännöllisesti monien USA-osakkeiden omistajien postilaatikoihin. Vaikka aihe on arkipäivää sijoitusfoorumeilla, ei artikkeli noussut keskitasoa luetummaksi. Ei edes siitä huolimatta, että tekstiä on linkitetty erilaisille foorumeille, jossa joku ihmettelee Amerikasta tullutta erikoista ostotoimeksiantoa.

Mini-tender offerin heikot tilastot johtunevat siitä, että varsinainen termi ei varmaankaan kerro meistä monille oikeastaan mitään. Myös aiheen etsiminen hakukoneista on vaikeaa, jos ei tiedä mitä etsiä. ASP-artikkelissa taas riittänee varmasti kilpailua, sillä aihe ei ole aivan uniikki.

Vaikka edellä mainitut tekstit eivät tilastojen mukaan olleet kovin suosittuja, niin tästä huolimatta vastaavien ”yleishyödyllisten artikkelien” tekeminen on nähdäkseni elinehto tällaisille blogeille. Vaikka viihteellinen sisältö kerää enemmän lukijoita, niin blogin pohjalla täytyy olla myös ”ihan oikeaa asiaa”. Ne tuovat blogille kuitenkin asiantuntevan ja laadukkaan sisällön pohjan, jota ei pelkällä viihteellä rakenneta.

Mitä olen oppinut bloggaamisen aikana?

Kun aloin kirjoittamaan vuonna 2017, tykkäsin ottaa enemmän politiikkaa mukaan julkaisuihin. Nykyään en jaksa flirttailla sen aiheen kanssa, koska ainakin allekirjoittaneesta tuntuu siltä, että politiikasta saa vääntää ihan tarpeeksi joka paikassa. Tämän lisäksi havaitsin joskus sen, että politiikkaa käsittelevissä julkaisuissa ei riitele aiheet, vaan ihmiset. Porukka ei aina jaksa edes lukea julkaisua, mutta homma menee kommenteissa äkkiä riitelyksi.

En kuitenkaan koe blogin alkuperäisen agendan muuttuneen hirveästi matkan varrella. Suurin muutos matkan varrella liittynee siihen, että aloin kolmisen vuotta sitten kirjoittamaan tätä blogia omalla nimelläni, kun alun perin blogi toimi nimimerkin takaa. Jos olisin aloittanut kirjoittamisen omalla nimelläni, en välttämättä puhuisi euroista ja salkkuni sisällöstä näin avoimesti. Nyt kun kortit oli jo paljastettu anonyyminä vuosina, niitä oli vaikea kääntää takaisin piiloon.

Yksi suurimpia kohokohtia bloggaamisen osalta on yhä ehdottomasti työllistyminen. Tämä blogi on auttanut minua työllistymään ja jopa vaihtamaan alaa. Nyt olen siirtynyt tämän blogin avulla duunarista yrittäjäksi. Tosi paljon ”oheishyötyjä”, joita en olisi ensimmäisiä blogikirjoituksia kirjoittaessani osannut edes haaveilla.

Vaikka blogien tulevaisuudesta puhutaan jatkuvasti ja monet epäilevät videomuotoisen sisällön tai podcastien vievän blogien lukijat, suosittelen yhä kaikille kirjoittamista. Erilaiset yritysblogit ovat vielä vuonna 2021 varsin kuumaa kamaa ja monet firmat vasta aloittelevat omien asiantuntijablogien tekemistä. Uskon siis vahvasti, että bloggaamistaustalla riittää varmasti kysyntää työelämässä myös tulevaisuudessa.

Olen ylpeä myös siitä, että olen päässyt jo pariinkin otteeseen neuvomaan yrityksiä bloggaamiseen liittyen ja jakanut heille omia kokemuksiani sekä vinkkejäni blogikirjoitusten tekemiseen. Tässä kohti kun vielä vähän mietiskelen sitä, mihin yritykseni voisi jatkossa erikoistua, niin kenties blogiaiheinen konsultaatio voisi olla yksi tie. Tiedä häntä, katsellaan.

Loppupäätelmät: hyvin menee, mutta menkööt

Sinänsä kiva juttu, että tämä 300 blogikirjoituksen rajapyykki puhkesi nyt heinäkuussa 2021. Vaikka kuukautta on vielä jäljellä pari päivää, menneen kuukauden tilastot näyttävät todella hyvältä. Hyvin mennyt kuukausi on mukava päättää pyöreisiin tasalukemiin.

Blogin nykyinen WordPress-alusta täyttää muutaman kuukauden päästä kaksi vuotta. Taannoinen blogin uudistaminen oli sekin yksi blogihistorian kohokohtia. Vaikka uudistus tarkoitti ajan lisäksi myös eurojen investointia, homma on kyllä maksanut itsensä kaikin puolin takaisin. Uusi alusta on helpompi ylläpidettävä, mahdollistaa vaikka minkälaisia erikoisia kikkailuja ja sen kautta on nopeampi sekä helpompi tuottaa uutta sisältöä.

Yksi asia lienee tulevaisuudessa aiempaa varmempaa. Meikäläinen kirjoittaa jatkossa entistä enemmän myös muille sivustoille sisältöä. Tämä ihan jo siitäkin syystä, ettei yritykseni toimita rajoitu pelkästään tähän yhteen blogiin. Eräänlaista hajauttamista siis tämäkin. En tiedä pitäisikö jatkossa seurata enemmänkin kaikkien kirjoittamieni blogikirjoitusten, kuin pelkkiä Inssin osingot -artikkelien määrää.

Mutta eihän siinä, jatketaan matkaa kohti seuraavia pyöreitä lukemia!

Saatat olla kiinnostunut myös:

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Yksi kommentti kohteessa “Tämä on blogini 300. kirjoitus – Mitä matkan varrella on opittu?

  1. Heksu kommentoi:

    Onnea rajapyykin täyttymisestä, huikea määrä kirjoituksia! Olen lueskellut säännöllisesti noin vuoden ja pitänyt kirjoitustyylistäsi. Pitää joskus lueskella noita vanhempiakin kirjoituksia, jatka samaan tyyliin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *