Näin vuoden alussa meikäläinen on tupannut kirjoittamaan edellisen vuoden blogituloistani. Tänä vuonna on hyvä jatkaa perinnettä, joskin hieman aiemmista vuosista poikkeavalla konseptilla. Aiempina vuosina blogitulot ovat tulleet julki helmikuun puolella, tai aikaisintaan tammikuun lopulla. Muutetaan konseptia hieman ja tuoreimmat blogituloni ovat puhtaasti kalenterivuodelta 2021.

Syy sille, miksi olen aiemmin pitänyt ”tilikautena” 1.2.-31.1. välisen ajan on ollut aika simppeli. Yrittäjänä pääsen laskuttamaan tekemäni tulokset yleensä pienellä viiveellä. Yleensä homma menee juuri sillä kaavalla, että 1.1. ja 1.7. (tai muutamia päiviä näiden jälkeen) tutkaillaan mitä menneellä vuosipuolikkaalla saatiin aikaan, tehdään laskut ja yleensä tilille kilahtaa euroja 7-14 päivän päähän asetettuna eräpäivänä.

Nyt uuden konseptin myötä näistä esittelemistäni tuloista puuttuu hyvinkin paljon loppuvuoden 2021 aikana tehtyjä, mutta vasta tammikuun puolella laskutettuja töitä. Tein muutoksen sen vuoksi, että Verohallinnolle allekirjoittanut ilmoittaa tulonsa kalenterivuosittain, eli ihan suotta esittelen teille eri lukuja ja lähettelen verottajalle toisia. Minulle koitui tuosta järjestelystä ylimääräistä vaivaa, jota pyrin vähentämään tällä uudella mallilla.

Käytännössä nämä tänään esittelemäni vuositulot eivät ole täysin verrattavissa aiempiin blogituloihini, koska tammikuun 2021 luvut kummittelevat peräti kahdessa raportissa, tässä ja viimevuotisessa. Artikkelin loppupuolella esittelen teille myös menneet tuloni tällä kalenterivuoteen nojaavalla rajauksella.

Näillä avauspuheilla lähdetään katsomaan omia blogitulojani ja oppeja niiden takaa!

Blogitulot blogilla rahaa 2021

Blogituloja 20 465,36 euroa

Kuten jo näitte, blogituloja kertyi vuoden 2021 aikana kaikkiaan 20 465,36 euroa. Sain ihan mukavaa kasvua edelliseen vuoteen ja tässä tapauksessa ihan mukava tarkoittaa 28 prosenttia. Alapuolen pylväsdiagrammin pohjalta näette vielä sen, miten blogituloni ovat kehittyneet viime vuosina. Nämä luvut siis ovat laskettu tällä uudella kalenterivuosisysteemillä, eli älkää ihmetelkö, kun lukemat ovat muuttuneet edellisten vuosien raportteihin.

Blogitulot tarkoittavat tässä kohti kaikkea kirjoittamalla tehtyä tuloa, jota olen saanut tililleni kalenterivuoden 2021 aikana. Luvut eivät sisällä arvonlisäveroja, eikä niistä ole tehty mitään kuluvähennyksiä. Inssin osinkojen lisäksi kirjoitin peräti 7+1 muullekin sivustolle, eli nämä eivät ole missään nimessä pelkästään tämän juuri lukemasi sivuston tuloja. Palaan muihin sivustoihin artikkelin loppupuolella.

Noin kolmanneksen petraus edelliseen vuoteen. Hyvä vai huono juttu? Minä sanoisin tässä kohti, että siltä väliltä. Oman tulopuoleni kehitys oli minulle petrauksesta huolimatta ehkä lievä pettymys. Kesäkuusta asti, eli viimeiset seitsemän kuukautta, olen toiminut täysipäiväisenä yrittäjänä, eli käytännössä kaikki tuloni muodostuvat nyt kirjoittamisesta.

Koska palkkatyön jättäminen avasi minulle paljon ajallisia resursseja, olisin kuvitellut tulopuolenkin nousevan vielä enemmän. En ole kellottanut käyttämääni työaikaa, mutta arvioisin minun käyttäneeni kirjoittamiseen ehkä 2-3 kertaa enemmän aikaa, kuin vuonna 2020. Käytännössä tein moninkertaisesti enemmän töitä, mutta tulot nousivat vain vajaan kolmanneksen.

Mistä nihkeä tulojen nousu johtui?

En ole silti huolissani, koska tiedän melko hyvin sen, mistä tämä asia lopulta johtui. Kun jäin kesällä täysipäiväiseksi yrittäjäksi, aloin laittamaan monia yritykseni ”tausta-asioita” kuntoon. Kehittelin erilaisia prosesseja niin myyntiin kuin yleisesti omaan työskentelyyni. Käytännössä tein paljon sellaista työtä, joista en päässyt laskuttamaan ketään.

Aiempina vuosina ajanpuutteen vuoksi olin keskittynyt tekemään lähinnä sellaista työtä, josta minulle maksettiin. Kaikki muu jäi vähän paitsioon, vaikka ehdottomasti olisi pitänyt uhrata jo aiemminkin aikaa eräänlaiselle kehitystyölle.

Tilannettani voitaisiin verrata metsuriin, joka sahaa puuta tylsällä sahalla. Koska hänellä ei ole aikaa jäädä teroittamaan sahan terää, hän painaa väkisin menemään tylsällä terällä. Tulosta syntyy, mutta merkittävästi hitaammin, kuin jos istahtaisi hetkeksi alas ja teroittaisi terän ensiluokkaiseen kuntoon, jonka jälkeen hyvillä välineillä alkaa tapahtumaan nopeammin tulosta.

Käytännössä meikäläinen uhrasi viime vuonna paljon aikaa ”teroitustyölle”. Sinä aikana kun istuin kuvainnollisesti kannolla viila kädessä, en luonnollisesti saanut laskutettavaa työtä kasaan, minkä vuoksi taas euroja ei juossut tililleni yhtä suurella prosentilla suhteessa työaikaan. Toisaalta sen jälkeen kun istuminen vaihtuu taas työksi, alkaa tulostakin tulemaan.

Nyt kuitenkin uskon vahvasti, että sahani on sellaisessa kunnossa, että vuonna 2022 painelen sillä menemään lujempaa kuin koskaan ennen, vaikka toisaalta kehitystyö jatkuu yhä tulevaisuudessakin. Eihän kukaan meistä voi päästä siihen tilanteeseen, että itsensä tai yrityksen kehittäminen olisi ”pelattu läpi” ja jatkossa ei olisi mitään saumaa kehittyä. Aina voi kehittää toimintaa ja siitä syystä kehitystyö jatkuu osaltani yhä.

Vuonna 2021 kirjoitin tekstiä 7+1 sivustolle

Vaikka puhuin juuri vuoden menneen taustalla tapahtuvan kehitystyön roolista, myös teille lukijoille näkyvää kehitystä saatiin aikaan. Allekirjoittaneella alkaa olla jo melkoinen nippu erilaisia sivustoja hallussa, joille kirjoitan itse sisältöä omalla nimelläni. Meikäläisen nimi alkaa olla jo aika isossa roolissa internetin ihmeellisessä maailmassa.

Vuoden 2021 aikana pääsin kirjoittamaan (maksusta) peräti 7+1 sivustolle. Näitä sivustoja olivat omistamani Inssin osingot -sijoitusblogi ja Koeajolle.com, sekä muiden omistamista sivustoista SalkunRakentaja, Verkkouutiset, Salkkumedia, VertaaEnsin ja Sijoitustieto. Näiden päälle voisi vielä periaatteessa laskea ex-työnantajani blogin, johon kirjoitin työsuhteeni aikana blogeja.

Käytännössä nyt kun lähdemme kohti vuotta 2022, minulla on pöydälläni periaatteessa seitsemän erilaista sivustoa, jolle voisin asetella tekstini. Näiden lisäksi osaamiselleni on ollut kysyntää parissa muussakin tapauksessa, mutta näihin olen vastannut kieltävästi.

Yleisin syy kieltäytymiselle piilee siinä, että asiakas olisi tahtonut ostaa minulta tietyn määrän tekstiä joka kuukausi. Toistaiseksi olen koittanut pitää asiakassuhteeni hyvinkin joustavina ja olen vältellyt erilaisiin ”vähintään yksi tuhannen sanan artikkeli viikossa” -sopimuksiin tarttumista. Tämä on ollut tietoinen valinta, jolla pelaan tietynlaista rentoutta arkeen, joskin sekin on saattanut vaikuttaa hieman negatiivisesti tienesteihini.

Näiden lisäksi kävin myös paljon sellaisia neuvotteluja sisältöyhteistyöstä, joista minulle päin sanottiin ei kiitos. Ei voi siis missään nimessä sanoa siten, että pelkästään minä olisin antanut viime vuonna pakkeja toisille, vaan yhtä lailla minäkin sain muilta rukkasia.

”Teuraaksi vai taseeseen?”

Nyt kun pöydälläni on useita verkkosivustoja, tai tarkemmin ottaen sekä omia, että muiden omistamia verkkosivustoja, olen uudenlaisen ”ongelman” edessä. Kun teen tekstin, jätänkö sen itselleni ja asettelen omille sivustoilleni, vaiko myyn sen jollekin asiakkaalleni kertakorvauksella?

Käytän tästä itsekseni termiä teuraaksi vai taseeseen. Myynkö artikkelin ”teuraaksi”, eli luovutan julkaisun tekijänoikeudet asiakkaalleni kertakorvauksen muodossa, vai jemmaanko artikkelin omille sivustoilleni, jossa se voi tuoda pidemmällä tähtäimellä sivustolleni mainostuloja? Tämä on äärimmäisen iso ja tärkeä kysymys. Aihe on jopa niin merkittävä, että tästä voisi tehdä joskus kokonaan oman blogikirjoituksen.

Vuonna 2021 kaikessa yrittäjyys- ja passiivisen tulon päissäni tein tosi paljon julkaisuja omille sivustoilleni. Osa artikkeleista oli sellaisia, että ne olisi voinut myydä asiakkaille, mutta vähän ahneuksissani asettelin ne kuitenkin omalle sivustolleni. Vielä on mahdotonta sanoa siitä, oliko peliliike typerä vai hyvä.

Varmaa on kuitenkin se, että omat sivustoni keräsivät viime vuonna ennätyksellisen paljon sisältöä. Tällä hetkellä omistan kahden sivustoni kautta noin 500 vuosien varrella julkaisuta blogikirjoitusta, joka tarjoaa tietynlaisen mahdollisuuden tehdä niillä jotain tulevaisuudessa.

Uuden sisällön haaliminen itselle oli myös monella tavalla tärkeää. Esimerkiksi Koeajolle.com-projektini oli sellainen, että uusi sivusto tarvitsi heti julkaisunsa jälkeen paljon sisältöä. Kukapa viettäisi aikaa sivustolla, jossa ei ole mitään. Kun porukka ei vietä sivustolla aikaa, se ei tule kasvamaan, eikä sitä myötä tulopuolikaan lähde rullaamaan.

Tein vuonna 2021 paljon autoaiheista sisältöä, joka alkoi vuoden lopussa tuottaa jo hedelmää, joskin nämä hedelmät pääsen laskuttamaan vasta tammikuun puolella, joten ne eivät nostaneet tässä artikkelissa esittelemiä tulojani.

Lähes 250 blogikirjoitusta vuoteen

Nopealla laskukaavalla kirjoitin itse tai olin auttamassa kirjoittamisessa lähes 250 julkaistun artikkelin verran. Tuo lukema pitää sisällään parit omilla sivustoillani julkaistua vieraskynäpostausta sekä parit duplikaatit, eli yksi ja sama julkaisu päätyi julkaistavaksi usealle eri sivustolle.

Pidän lukemaa varsin hyvänä ja samanlainen tahti tulevana vuotena vaatisi paljon töitä, mutta se on siitä huolimatta mahdollinen saavutettava myös toistamiseen. Toki pakko mainita erikseen se, että kun tekee tekstiä pääasiassa omille sivustoille, prosessi on rutkasti nopeampi ja tekstejä saa nopeammin maaliin. Asiakkaiden kanssa tekstejä joutuu joskus jumppaamaan yhdessä ennen julkaisua, mikä vie aikaa.

Tästä huolimatta tavoitteenani on tulevana vuonna keskittyä myös enemmän asiakkaille tehtävään sisältöön. Koeajolle.com-projekti on saatu jo hyvään vauhtiin ja sivusto tavoittaa joka kuukausi 1000 uniikkia lukijaa, joten kovin suuria ”alkuponnisteluja” ei tarvitse enää tehdä. Nuotio on jo saatu syttymään, joten jatkossa keskitytään liekin ylläpitämiseen.

Mistä blogitulot muodostuvat?

En ole toistaiseksi lähtenyt erittelemään sitä, miten blogituloni muodostuvat. Tai siis tiedän mistä ne muodostuvat, mutta en ole jaksanut laskea auki sitä, minkä kokoinen siivu blogitulopiirakasta lankeaa kenellekin. Pitäisi ehkä tehdä, joskin joissakin kohti palasten välinen reuna on häilyvä.

Blogituloni muodostuvat hyvinkin erilaisista tekijöistä:

 • Kirjoitan muille sivustoille, jotka maksavat tuottamastani sisällöstä
 • Kirjoitan kaupallisia julkaisuja omille sivustoilleni, joissa yritykset ostavat näkyvyyttä
 • Yritykset ostavat minulta näkyvyyttä vieraskynien muodossa
 • Affiliate-markkinointi
 • Alennuskoodien markkinointi
 • Mainospaikkojen myynti (esim. Google AdSense)

Affiliate-markkinointi, alennuskoodit ja mainospaikkojen myynti on hyvinkin provikkapainotteista. Käytännössä mitä enemmän kykenen ”myymään” lukijoilleni, sitä paremmin tienaan. Toisaalta sopimuksissani ei ole olemassa mitään ”lähtöpalkkoja” tai muitakaan varmoja tuloja, eli kaikki lepää onnistumisten varassa.

Vuonna 2021 osa mainoskampanjoistani hyytyi, toiset taas nousivat. Näitä tuloja on todella vaikea ennustaa etukäteen ja markkina kylmentyy pahimmillaan yhdessä yössä. Esimerkiksi alennuskoodien kanssa kävi vuoden aikana sillä tavoin, että tarjosin erääseen palveluun enää markkinoiden toiseksi parasta alennuskoodia, mikä tyrehdytti omat tienestini hetkessä.

Tavatonta ei ole sekään, että mainostan joskus mainostamisen ilosta, eli yhteistyö ei tuota minulle pennin jetiä rahaa. Nämä ovat surkeita tilanteita, joita tulisi välttää viimeiseen asti. Käytännössä siis näen vaivaa ja annan arvokasta sekä rajallista mainostilaa sellaiselle taholle, josta en saa mitään palkkiota. Syy nollatuloille voi piillä siinä, että lukijat eivät innostu mainostettavasta tuotteesta, joku kilpailija diilaa sitä paremmilla ehdoilla tai sitten seuranta ei toimi.

Missä on yritystoimintani menot?

Tehdään vielä erikseen selväksi se, että tässä artikkelissani olen puhunut käytännössä vain tuloista, mutten lainkaan menoista. Tämä on osittain niin ikään jäänne ”vanhalta ajalta”, mutta en lähtenyt muuttamaan sitä. Kuten olettaa saattaa, toiminnastani muodostuu myös jonkin verran kuluja, jotka luonnollisesti nakertavat tuloja.

Kirjoittajana olen siinä mielessä onnellisessa asemassa, että kulupuoleni on varsin maltillista. Tsekkasin pikaisesti tätä artikkelia varten omat kuluni vuodelta 2021 läpi ja siellä oli vastassa reilut 2500 euron kulut. Nämä kulut pitävät sisällään mm. pakolliset YEL-maksut.

Tavoitteet vuodelta 2021 ja vuodelle 2022

Olen tavannut laittaa näihin raportteihin mukaan tavoitteita, ja nyt lienee sopiva sauma katsoa menneet tavoitteet läpi sekä tutkailla tulevaisuuden tavoitteita.

Tavoitteet vuonna 2021 – ”kuluta rahaa” ja suunnittele tulevaisuus

Menoihin liittyen minullahan oli viime vuoden rapsassa erikoinen tavoite. Tavoitteenani oli käyttää blogeihini 1000 euroa ”ylimääräistä” rahaa. Vaikka yllä kerroin käyttäneeni 2500 euroa, varsinainen tavoite jäi saavuttamatta. En nimittäin raaskinut käyttää tänäkään vuonna rahaa blogini kehittämiseen.

Syy ei ole yksin minun, vaan epäonnistuminen pitää sisällään myös huonoa tuuria. Olin budjetoinut tonnin sivuston tekniselle kehitystyölle, jonka tekisi joku muu kuin allekirjoittanut itse. Tavoitteena oli palkata ammattilainen nopeuttamaan sivustoani, koska nopeasti latautuvalla saitilla on hauskempaa viettää aikaa ja Google arvostaa nopeita sivuja.

Pääsin juttuyhteyteen parinkin ammattilaisen kanssa sivuston nopeuttamisesta. Päädyin valitsemaan kumppanikseni erään tahon, jolla oli myydä minulle sivustoa nopeuttava työkalu. Käytännössä sivuston DNS-nimipalvelimia muokattiin ja tätä myötä sivuston tuli nopeutua. Palvelu maksaisi minulle jatkossa 40 euroa kuukaudessa ja lisäksi kaupalliset yhteistyökuviotkin olisivat mahdollisia.

Harmillisesti työkalu ei kuitenkaan toiminut täysin kuten piti. Se nopeutti sivustoani joidenkin työkalujen mukaan, mutta toisten silmissä sivusto hidastui. Sen lisäksi työkalu aiheutti sivustolleni teknisiä ongelmia, joiden ratkominen vei minulta aikaa, joka oli pois kirjoittamiselta.

Käytännössä asiakassuhteemme raukesi noin kuukautta myöhemmin ja tähän sähläykseen paloi aikaa ehkä 10-20 tuntia. Tyhjän lisäksi käteeni jäi myös pettymys, minkä myötä sivuston kehittäminen muun toimesta meni jäähylle.

Kakkostavoite minulla oli viime vuonna melko ympäripyöreä: tavoitteet kirkkaaksi. Joo-o, toisaalta tein tuota, mutta en ehkä siinä määrin, kuin olisin vuosi sitten kuvitellut. Hankala sanoa näin jälkikäteen, onnistuinko tavoitteessa vai en.

Tavoite vuonna 2022: ala tekemään rahaa

Viime vuoden tavoitteista innostuneena tehdään tuleva tavoite simppeliksi. Tavoitteena vuonna 2022 on tehdä kirjoittamalla aiempaa enemmän rahaa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että rohkeammin myyn artikkelejani muille, enkä jemmaa niitä niin suurella prosentilla omille sivustoilleni.

Vaikka tavoite kuulostaa vähän ”tylyltä”, on se siitäkin huolimatta äärimmäisen tärkeä. Siitäkin huolimatta, että itsensä tai yrityksensä kehitys on tärkeää, yhtä tärkeää on myös saada raha liikkeelle. Tässä maailmassa lienee loputon määrä erilaisia startupeja, jotka elävät jatkuvasti ”vain yhden askeleen päässä taloudellisesta läpilyönnistä”. Tarinaan tuntuu kuuluvan se, että tätä samaa mantraa toistellaan parhaimmillaan vuosia.

Millä tavalla minun on tarkoituksena sitten tehdä tänä vuonna rahaa? Kyllä se liittyy aika vahvasti siihen, että alan panostamaan entistä rohkeammin muille sivustoille tuotettavaan sisällöntuotantoon. Koska olen päässyt nyt siihen asemaan, että minun tekemälleni sisällölle alkaa olla ottajien sijasta ostajia, täytyy tähän reagoida asiaan kuuluvalla tavalla, eli annetaan asiakkaille sitä mitä he haluavat.

Toisaalta on myös hyvä muistaa se, että kaikista typerin temppu mitä meikäläinen tässä tilanteessa voi tehdä, olisi vastata kasvavaan kysyntään nihkeästi. Kun asiakkaat tahtovat ostaa sisältöäsi, myy sitä rohkeasti heille. Meikäläisen ei kannata ahnehtia ja vetää kaikkia artikkeleja ”välistä” omille sivustoilleni, koska se on käytännössä aina asiakkailtani pois.

Loppupäätelmät: kehityskeskusteluja tarvitaan

Meikäläinen oli jo alkamassa kirjoittamaan jonkinasteista kehityskeskustelua itseni kanssa tähän artikkeliin, mutta jemmataan tämä ajatukset myöhempää kertaa varten. Aihetta nimittäin riittää kokonaisen blogikirjoituksen verran kaluttavaksi, joten suotta viedä tätä julkaisua sivuraiteille enää artikkelin lopussa.

Tässä kuitenkin pääpiirteittäin tarinat blogitulojeni 2021 taustalta. Toivottavasti nämä vuosittaiset tulojen avaamiset tekevät omaa kirjoitustyötäni ja blogin ylläpitämistä läpinäkyväksi. Minulla on tässä aiheessa sellainen visio, että kun siellä ruudun toisella puolella ymmärretään paremmin se, minkä takia blogeissa on yleensä mainoksia tai kaupallista sisältöä.

Sen verran ujostelen tätä aihetta kuitenkin myös tänä vuonna, että tätä artikkelia ei kehtaa ihan hirveästi boostata somessa. En ole viitsinyt nostaa näitä blogituloihin liittyviä julkaisuja esiin esimerkiksi Facebook-ryhmissä tai foorumeilla, koska isosta porukasta löytyy usein yksi tai pari äänekästä kaveria, jotka näkevät tähän aiheen läpinäkyvyyden sijasta vain jonkinlaisena retosteluna.

Siinäpä vuoden 2021 tapahtumat blogin osalta. Nopean päässälaskuni mukaan olen tehnyt nyt 2/3-osaa vuoden alkuun sijoittuvista yhteenvedoista. Vuoden 2021 Q4:n salkkuraportti tuli jo tovi sitten ulos, ja nyt saatiin blogitulot julki. Seuraavana vuorossa on enää vuoden 2021 yhteenveto kokonaisuudessa. Ennakko-odotuksia voitte nostattaa jo tässä kohti vuoden 2020 yhteenvedolla.

Saatat olla kiinnostunut myös:

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

2 kommenttia kohteessa “Blogituloni vuodelta 2021 olivat 20 465,36 euroa

 1. Tietäjä kommentoi:

  Hanki WP Rocket -lisäosa hintaan 49 dollaria vuodessa. Tekee samat asiat, jotka ammattilaiset tekisivät käsipelillä ja veloittaisivat siitä tonnin. Ei vaadi mitään teknistä osaamista. Tämä ei ollut maksettu mainos.

  • RJW kommentoi:

   Joo WP-Rocket on kova. Mä joskus selvittelin tuon hankintaa suoraan osana nykyistä sivuston hostingia, mutta sitä ei joko saanut, tai sitten mulla oli käytännnössä samalla tavalla toteutettu ratkaisu, minkä vuoksi hostingin päästä varoiteltiin kahden rinnakkaisen mutta samaa tekevän työkalun kiusaavan usein toisiana. Täytys melkeen selvitellä uudestaan tuota, että miten homma mahtaa sivustolla mennä tällä hetkellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *