Se olisi jälleen kerran aikaa alkaa kirjoittamaan salkkuraporttia. Edellisen raportin jäljiltä juhlahumu ja sitä seurannut krapula on jo poissa – juhlimmehan viime raportissa viisi vuotta täyttäneitä salkkuraportteja.

En jaksa tarkistaa, mutta epäilisin tämän olevan historian 22. salkkuraportti, joka osui hauskasti vuoden 2022 alkuun. Herkimmät voivat alkaa jo väsäämään foliohattua ja arvuuttelemaan sitä, onko luku ”2” tämän vuoden tärkein luku.

Vitsit sikseen, on aika niputtaa vuoden 2021 viimeisen kvartaalin tapahtumat yhteen raporttiin. Mitä kaikkea salkussa tapahtuikaan vuoden 2021 Q4:llä? Siitä lisää alla.

Omistusasunto / asuntosijoittaminen

Aivan kuten aiemminkin, näiden kolmen kuukauden aikana lainani lyhentyi 1 225,41 euroa. Jyväskylän asunnossani asuu tällä hetkellä vuokralainen, joka maksaa minulle vuokraa asunnosta 675 euroa kuukaudessa.

Kvartaali oli muuten todella helppo asuntosijoitusten osalta, mutta yksi melko vakava hasardi minulle sattui. Asunnossani on vesimittari ja vesimaksu oli määrä kuitata kulutuksen mukaan. Vasta näin jälkikäteen luin tarkemmin omaa vuokrasopimustani, jossa kyseinen pykälä oli muotoiltu hyvinkin vaikeasti. Siinä puhuttiin asioista ristiin, mikä aiheutti tulkintaongelmia.

Tarina päättyi kuitenkin melko kauniisti. Kirjoitimme vuokralaisen kanssa uuden vuokrasopimuksen, jossa tämä pykälä oli päivitetty sellaiseen muotoon, josta ei tulisi seurata enää ongelmia. Tästä sohlauksesta olen kirjoittanut blogiin kokonaan oman artikkelin: Huolimaton yksityiskohta vuokrasopimuksessa maksoi minulle pari satkua.

Opintolaina

Opintolainan suhteen ei tapahtunut yhtään mitään kertomisen arvoista. Syksyn opintolainaerät nostettiin talteen jo Q3:n aikana. Tai noh, opintolainan korot lisättiin vuoden lopussa pääomaan. Korkoa kertyi niinkin paljon, kuin 18,38 euroa.

Osingot

Osinkojen suhteen kvartaali tarjosi keskivertoa enemmän tapahtumia, kiitos Harvian ja Nesteen puolivuotisosingon toisen puoliskon. Tällä kertaa osinkoja ropisi tilille 533,90 euron edestä (Q4/2020: 549,19e). Pieni taantuminen vuodentakaiseen, mutta se selittyy pääasiassa vuoden 2020 lopussa tehdyllä Nokian Renkaista luopumisella. Viime vuonna Q4:llä NRE maksoi osinkoa, tänä vuonna ei.

Vuonna 2021 osinkoja kertyi yhteensä 3 627,09 euroa (2020: 3 021,48e), joka on oma ennätykseni. Aiempi ennätys oli vuodelta 2019 ennen koronakriisiä, jolloin osinkoja kertyi 3 452,61 euroa.

Olen hämmentynyt osinkojen määrästä, koska vippasin viime vuonna isoja osingonmaksajia (Nordea) mäkeen salkustani ja hankin tilalle nuukempia osingonmaksajia. Jouduin tekemään parit tarkistuslaskelmat, jotka kuitenkin osoittivat aina samaa. Ilmeisesti Koneen ja Elisan osakkeisiin nojaava osinkosalkkuni ”kivijalka” ja tuon kaksikon osingon kasvattamiset pitivät koko salkkuni kasvun tiellä.

Osuuskuntajäsenyydet

Osuuskunta-asioissa kirkkain kruunu on ollut S-juna, jonka vuodesta 2021 voit lukea täältä tarkemmin. S-juna on tuottanut tänä vuonna 28 euroa (viime vuonna 28 euroa), ja S-junan vuosi on ollut jo tovin paketissa. Niin tai näin, S-junan trendi pysyy aika nihkeänä.

Suorat osakesijoitukset

Osakepoimintoja tuli tehtyä kvartaalin aikana yllättävänkin paljon, vaikka kuvittelin jakson olleen melko hiljainen. Melko aktiiviselle (minun mittapuulla) kaupankäynnille oli parikin syytä. Black Friday -tarjouksena Nordnet tarjosi USA-kaupat ilman kaupankäyntikuluja sekä vuoden loppu piti sisällään veroteknisiä myyntejä.

Näemmä Harviaa tuli ostettua taas kerran lisää salkkuun. Ensiksi siivu Nordnetin salkkuun ja myöhemmin Nordean salkkuun. Lisäksi osallistuin Norrhydron listautumisantiin minimillä. Lasken Norrhydron ”sosiaaliseksi sijoitukseksi”, jota hankin osittain siksi, että on parin kaverin kanssa yhteistä seurattavaa.

Hauskana yksityiskohtana Norrhydrosta kerrottakoon, että toinen näistä kavereista on väläyttänyt minulle yhtiöön sijoittamista jo vuonna 2018. Jo tällöin hän puhui siitä, että tässä on listaamaton yhtiö, joka on tulevaisuudessa potentiaalinen listautuja. Jätin tuolloin tutustumisen väliin, mutta kieltämättä tämä keskustelu muistui mieleeni välittömästi, kun Norrhydro ilmoitti listautumisaikeistaan.

Black Fridayn Nordnet-kampanja osui kympin arvoisella ajoituksella. Salkkuuni ilmestyi mitätön 200 dollarin arvoinen erä Orion Officen osakkeita spin offin muodossa. Pääsin kampanjan myötä näistä osakkeista kuluitta eroon ja sijoitin siitä irronneet dollarit sekä tilillä lepäävät dollariosingot Realty Incomeen ja Unileveriin.

Vuoden viimeisinä päivinä tein toisinnon viime vuodesta ja myin joitakin tappiollisia lappuja pois salkusta. Nyt kun minulla on asuntosijoittamista mukana kuvioissa ja en maksanut vuonna 2021 ennakkoveroa, kevennän tulevia mätkyjäni ottamalla tappioita niin sanotusti talteen. Tappiot kuitattiin Intrumista, Omega Healthcaresta ja Nesteestä.

Intrumista irronneet eurot päätyivät Ruotsin Indeksirahastoon, OHI:t pistin Stag Industrialiin ja Nesteet jäivät tililleni lepäämään käteisen muodossa. Käteisenä pitäminen ei ollut sitten mikään kannanotto suuntaan tai toiseen, meikäläinen nimittäin unohti sen, että Fabianinkadun meklarit lopettavat pörssivuotensa jo 30.12., eli pörssin ovet eivät auenneet minulle enää 31.12.2021.

Ostot menneellä kvartaalilla:

15.10.2021Harvia15kpl52EUR
9.11.2021Harvia4kpl56,35EUR
26.11.2021Realty Income5kpl69,67USD
26.11.2021Unilever5kpl52,56USD
30.11.2021Norrhydro Group61kpl3,15EUR
29.12.2021Stag Industrial65kpl47,37USD

Myynnit samalla aikajaksolla:

26.11.2021Orion Office15kpl17,81USD
27.12.2021Intrum125kpl234,1SEK
29.12.2021Omega Healthcare100kpl29,22USD
30.12.2021Neste15kpl44,33EUR

Rahastot

Ostoni Nordnetin markkinointirahastoihin (Suomen, Ruotsin että Tanskan Indeksirahasto) jatkuivat yhä, joskin summat vaihtelevat vähän hassusti aina tilanteen mukaan. Olen jatkanut vanhalla tutulla joka toisen viikon tahdilla ostoja, mutta summat ovat vaihdelleet kerrasta riippuen aina 50-200 euron välillä per rahasto. Lisäksi sijoitin näihin rahastoihin Harvian ja Nesteen maksamat osingot.

Kaikkiaan kvartaalilla tuli laitettua rahastoihin yhteensä 4 900 euroa (Q3/2021: 1 350e). Summasta yli puolet (2800e) on peruja tuosta edellä mainitusta Intrumin myynnistä.

Käteiskassa

Käteisen osalta riittää vähän normaalia enemmän tarinaa tälläkin kertaa. Normaaleissa olosuhteissa lasken käteiseen ainoastaan Svea Ekonomin puolella sijaitsevan säästötilini saldon, mutta viime raportissa poikkesimme tästä käytännöstä. Tuolloin Inderesin listautuminen osui kvartaalin taitteeseen ja jonkinasteinen siivu säästöistäni lepäsi kiinni Inderesin listautumisessa.

Nyt kun Mikael Rautanen ja kumppanit ovat soittaneet kelloa kaupankäynnin alkamiseksi, on myös minun käteiseni osalta paluu vanhaan tuttuun aikakauteen. Tällä hetkellä käteistä lepää Svean tilillä 10 377,21 euroa. Viime raportissa sitä oli 12 721,80 euroa, eli pientä laskua on ollut matkalla.

Yrittäminen

Tämä yrittämiseen keskittyvä osio on nyt salkkuraportin pohjassa historiansa toista kertaa. Tämän otsikon alla koitan niputtaa yhteen hieman sitä, miten oma yrittämiseni etenee sijoittamisen ohella. Täysipäiväisenä yrittäjänä sijoitettavat tuloni tulevat nimittäin hyvin pitkälle yritystoiminnan kautta, joten tämän otsikon alla on mahdollista kirittää tai kutistaa sijoituksiin meneviä euroja.

Blogiin on tullut tuotettua paljon yrittämiseen keskittyvää sisältöä viime aikoina. Tässä yhteydessä noston ansaitsee ainakin oman yrittämiseni puolivuotisraportti, eli mitä puoli vuotta täysipäiväistä yrittämistä on minulle opettanut. Myös asuntolainan hakeminen yrittäjänä oli hauska ja opettavainen kokemus.

Sisällöntuotannon osalta Q4:llä tapahtui sellaisia muutoksia, että asiakaskuntan laajeni kiitettävästi. Nykyään kirjoitan vieraskynäpostauksia myös VertaaEnsin ja Sijoitustieto-sivustoille. Myös Koeajolle.com-projektini on ottanut kvartaalin aikana merkittäviä edistysloikkia ja tuo blogi tavoittaa myös jo tuhansia käyttäjiä kuukausittain.

Sharevillessä lähes 1 800 seuraajaa

Tällä hetkellä minulla on Sharevillessä 1 778 seuraajaa (viime raportin aikaan 1 743). Uusia seuraajia tuntuu löytyvän tasaiseen tahtiin. Kiitokset jälleen kerran kaikille uusille seuraajille!

Shareville-profiilini löydät tästä linkistä tai alapuolen Shareville-badgesta.

Facebookissa lähes 1 500 seuraajaa

Blogini Facebook-sivu on kerännyt mukavasti uusia seuraajia ja tykkääjiä. Tällä hetkellä Facebookin puolella on mukana 1 202 tykkääjää ja 1 446 seuraajaa (viime raportissa 1 192 tykkääjää ja 1 421 seuraajaa). Mikäli kirjoitukseni kiinnostavat, kannattaa käydä laittamassa tili seurantaan tai tykätä siitä, sillä tällöin saat ensimmäisenä tiedon uusista julkaisuistani.

Blogini ympärillä olevat sosiaaliset mediat löydät kokonaisuudessaan tästä kirjoituksesta ”Ota somet haltuun”.

Instagramissa lähes 1 400 seuraajaa

Tammikuussa tehty Instagram-tili jatkoi kasvuaan. Instagram-tiliäni seurasi viime kvartaalin lopussa 1 482 käyttäjää (viime raportissa 1 381). Pistäkäähän tili seurantaan, jos Instaa käytätte.

Muita ajankohtaisia asioita

Tämän raportin pääotsikko tuli valittua ehkä vähän typerästi ennen raportin tekemistä. Meikäläinen nimittäin kuvitteli tämän kvartaalin olleen jonkin sortin ”tyhjäkäyntiä”, jonka aikana ei tullut tehtyä kuin pari väkinäistä kauppaa. Näköjään kauppaa sitä myötä erilaisia peliliikkeitä tulikin tehtyä odotettua enemmän, minkä vuoksi tyhjäkäynnistä puhuminen on vähän typerää.

Siitä olen kuitenkin otsikon kanssa yhä samaa mieltä, että kierrokset kävivät kovilla. Varallisuuteni kasvoi jälleen kerran suorastaan pelottavan paljon ja huomasin tehneeni vaistomaisesti erilaisia tarkkuuslaskelmia kerta toisensa jälkeen. Täytyy se vain ymmärtää, että kun salkku on jo pitkästi yli kuusinumeroinen, niin tällainen keskivertoa hurjempi pörssivuosi tekee äkkiä aika isoja lukemia varallisuuden kehittymiselle.

Yhteenveto

Joskus muinoin suhatessani palkkatyön ja sivutoimisen yrittäjyyden väliä, huomasin salkkuraportti toisensa jälkeen puhuvani siitä, että kvartaali meni nopeasti ja muuta kiireeseen viittaavaa tarinaa. Jo edellisessä salkkuraportissa kiittelin sitä, että yrittäjänä työtahti on keventynyt huomattavasti ja arki tuntuu aiempaa mukavammalta. Totean tähän raporttiin sen, että sama meno jatkuu yhä ja hyvä näin.

Edelliseen salkkurapsaan olen kirjoittanut seuraavaa:

Tällä hetkellä ilmassa on pientä paniikin ja pelon tuoksua, pörssikurssit tuntuvat tutisevan ja kukaan ei oikein tiedä mitä tapahtuu. Vaikka ilmassa on jännitystä, samalla minussa on pientä intoa havaittavissa. Jännä nähdä mitä tapahtuu, jos tässä päästään puhumaan ihan aidosta korjausliikkeestä ja mitä se saakaan aikaan.

Jälleen kerran hyvä esimerkki siitä, miksi tämä kappale on aina niin tärkeä osa tätä raporttia. Viime raportissa mainittu pelko on hälvennyt ja unohtunut jo aikaa sitten. Viime aikoina monissa puheissa on ollut niin pukki- kuin tammirallitkin, jotka viittaavat siis siihen, että pörssi rallattelee iloisesti ylöspäin joulu-tammikuussa. Aika luottavaiset fiilikset tuntuu monella olevan lähitulevaisuuteen.

Toki taustalla muhii erilaisia pelkoja. Inflaatiosta puhuttiin Q4:n aikana enemmän kuin vuosikausiin. Energiakriisit kiusaavat kaikkia kansalaisia niin kallistuneen polttoaineen kuin sähkönkin muodossa. Korkojen nousu näyttäisi myös aiempaa todennäköisemmältä. Tuossa on jo kolme kovaa juttua, jotka kaikki vaikuttavat merkittävästi keskiverron kuluttajan elämään.

Saas nähdä mitä käy. Kirjaan tähän yhteyteen nyt sen, että tällä hetkellä sijoittajilla liikkuu mielessä lähinnä tammikuuilmiö ja sieltä saatavat tulot. En kiusallanikaan mainitse mitään korjausliikkeistä (hups), mutta keväällä nähdään onko fiilis vielä silloin yhtä hilpeä.

TAULUKOT

Seuraavaksi laitan jälleen tuttuja taulukoita. Käydään läpi taas varallisuuteni määrä niin bruttona kuin nettona sekä varallisuuteni jakautuminen unohtamatta tietenkään kokonaisuuden kannalta oleellisia velkoja.

Kokonaisuus:

Taulukosta näkyy koko varallisuuteni velkoja myöten. Menneellä kvartaalilla bruttovarallisuuteen tuli +20 749,54 euroa (Q3/2021: +3 158,18e). Sen lisäksi Excelini ilmoitti nettovarallisuuteni kehittyneen +21 956,57 euroa (Q3/2021: +1 783,59e).

Hurjaa menoa turuilla ja toreilla. En mielestäni sylkenyt salkkuun hirveästi rahaa kvartaalin aikana, mutta pörssikurssien suotuisa kehittyminen liikuttaa varallisuuttani aika huimia lukemia. Vauhtisokeutta kannattaa kuitenkin välttää, sillä jos markkinalle iskee jonkinlainen korjausliike, voi plusmerkki muuttua nopeasti miinukseksi.

Koodilla "INSSIN" saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

Salkku yhteensä:

Asunnon osuus pienentyi jälleen kerran osakesalkun turvotessa (Q3/2021: 36 %). Osakkeiden osuus kasvoi (Q3/2021: 45 %), kuten myös rahastojen osuus (Q3/2021: 14 %). Sen sijaan käteisen määrä väheni. (Q3/2021: 4 %).

Velat:

Oman rahan osuus jatkaa turpoamistaan salkussa (Q3/2021: 65 %). Opintolainan osuus pysyi ennallaan (Q3/2021: 11 %), asuntolainan siivu taas jatkaa yhä pienenemistään (Q3/2021: 24 %).

Hauskana havaintona kerrottakoon se, että tällä hetkellä omasta paletistani on enää 1/3-osa velkaa ja loput 2/3-osaa on omaa rahaa. Olen joskus funtsinut sitä, mikä on sopiva määrä velkaa tällaiselle nuorelle miehelle. Tässä nykyisessä muodossa velan määrä ei näytä mitenkään hälyttävältä.

Toisaalta mahdollisen korjausliikkeen myötä varallisuuteni tyhjenee kuin ilmapallo, kun taas velkojen määrä pysyy entisellään. Jos leikitellään ajatuksen kanssa, että osakemarkkinat ottaisivat hetkessä -50 %, niin tällöin yläpuolen piirakka leivottaisiin tyystin uudelleen. Mutta tämä nyt vain tällaisena ajatusleikkinä kaiken muun huuman keskellä.

Palataan sille kuuluisalle astialle taas huhtikuussa 2022!

Kaikki historian salkkuraportit:

2022 Q3 – Elämä hymyilee, mutta yhä vain pörssin ulkopuolella
2022 Q2 – Juhlahetkiä lähinnä pörssin ulkopuolella
2022 Q1 – Rauhanajan päätös söi monella tapaa

2021 Q4 – Kierrokset nousevat tyhjäkäynnistä huolimatta
2021 Q3 – Viisi vuotta salkkuraportteja
2021 Q2 – Duunarista yrittäjäksi
2021 Q1 - Ajatukset leijailevat lähitulevaisuudessa

2020 Q4 – Salkun siivousta kovalla kädellä
2020 Q3 – Kun osakesalkku on asunnon seiniä paksumpi
2020 Q2 – Juhlitaan kuin eilistä ei olisikaan
2020 Q1 – Kylmä startti uudelle vuosikymmenelle

2019 Q4 - Ostoja kovalla kädellä
2019 Q3 - Rajapyykkien yli että heilahtaa
2019 Q2 - Tasaisen tylsää menoa
2019 Q1 - Lujaa menoa pörssissä ja sen ulkopuolella

2018 Q4 - Upotaan Titanicin lailla
2018 Q3 - Kohti pimeää syksyä
2018 Q2 - Takaisin lähtöruutuun
2018 Q1 - Stressiä ja käteistä

2017 Q4 - Takana mahtava sijoitusvuosi
2017 Q3 - Oma asunto hankittu!
2017 Q2 - Viimeiset hetket asuntovelattomana
2017 Q1 - Salkkuraportit blogin puolelle

2016 Q4 - Hyvästit vuodelle 2016!
2016 Q3 - Raporttien teko alkaa

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *