Tänään elämme vuoden kolmannen kvartaalin viimeistä päivää, eli vuoden viimeinen neljännes alkaa huomenna. Tämän blogin puolella aika laahaa kuin hammaslääkärin aulassa, eli me keskitymme nyt pureksimaan vuoden 2023 toisen kvartaalin asioita.

Tämä salkkuraportti rikkoo kaikki ennätykset hitaudessa. Normaalisti pyrin käymään menneen kvartaalin tapahtumat blogissa läpi pikimmiten uuden kvartaalin alkupuolella, mutta tällä kertaa rapsa tulee noin kolme kuukautta myöhässä. Käyn syitä läpi tässä raportissa.

Lähdetään katsomaan vuoden 2023 kevään asioita!

Omistusasunto / asuntosijoittaminen

Heti ensimmäisen alaotsikon kohdalla on tapahtunut merkittäviä muutoksia. Jyväskylän keskustassa sijaitseva sijoitusasuntoni tarvitsi uuden lainan. Uusi laina tarvittiin siksi, että asuntoni oli vuokrattu ASP-lainan voimin, jota saa tehdä väliaikaisesti kahden vuoden ajan, ja tämä kaksi vuotta tuli täyteen kesäkuun alussa.

Ajattelin kirjoittaa aiheesta vielä pidemmän ja yksityiskohtaisemman artikkelin, mutta pääpiirteittäin homma eteni siten, että ASP-lainani purettiin ja otin tilalle uuden sijoitusasuntolainan. Uusi laina tarkoitti ensinnäkin uutta 300 euron toimituspalkkiota ja lisäksi lainani marginaali nousi 0,5 % -> 0,65 %. Samalla viitekoron tarkastus aikaistui kolmella kuukaudella, joka toi myös vähän kuluja.

En hyppinyt riemusta projektin aikana, mutta näin se piti pykälien mukaan tehdä. Loput pohdinnat ja analyysit jätän tulevaan blogikirjoitukseen.

Kvartaalin aikana lainani lyhentyi 816,94 euroa, eli kahden kuukauden lyhennysten verran. Lainanvaihto-operaatioiden myötä kesäkuun lyhennys ”jäi välistä”.

Koko kvartaalin ajan Jyväskylän asunnossani asui vuokralainen, joka maksoi minulle vuokraa asunnosta 675 euroa kuukaudessa. Kvartaaliin loppupuolella vuokralainen varoitti minua jo ennakkoon siitä, että hän on mahdollisesti nostamassa kytkintä kesän päätteeksi. Vaikka ilmoitus oli kannaltani ikävä, olin erittäin tyytyväinen siitä, että hän sanoi asiasta jo ennakkoon. Näin asia ei pääse aivan täysin yllättämään.

Opintolaina

Opintolainan suhteen kvartaalilla tapahtui niin ikään. Maksan opintolainoistani korkoja puolen vuoden välein, mutta lyhennykset alkavat vasta vuoden 2025 puolella. Aiemmin opintolainan korot vain pääomitettiin lainan jatkeeksi, mutta nykyään joudun ihan maksamaan korot rahalla, joka aiheuttaa pientä pyörrettä pankkitileilläni.

Pieni pyörre tarkoitti tällä kertaa 191,83 euron + 135,87 euron korkokustannuksia. Pörssien alavireinen kehitys ja juoksevat lainakustannukset tarkoittavat sitä, että ylimääräisten lyhennysten tekeminen houkuttaa enemmän kuin koskaan.

Otetaan aiheeseen liittyen vielä pienenä kertauksena, että vuoden 2023 ensimmäisinä päivinä minulle tipahti myös käsiin opintolainojeni takaisinmaksusuunnitelma, mikä tuo hieman konkretiaa sille, miten elämä opintolainan kanssa jatkuu nyt valmistumisen jälkeen.

Osingot

Jatketaan värikkäiden tapahtumien maailmassa. Osinkojen suhteen mennyt kvartaali oli niin ikään täynnä draamaa ja rytinää, sillä Q2:lla osinkokevät on perinteisesti vilkkaimmillaan.

Tällä kertaa osinkoja ropisi tilille Nordnetista 22 kertaa kaikkiaan 1 969,60 euron ja Nordeasta 9 kertaa kaikkiaan 279,45 euron edestä, eli yhteensä 2 249,05 euroa (Q2/2022: 2 633,99 e). Pudotus viime vuoteen johtui mm. Sammon paluusta viime vuoden ”jytkyosingosta” tavalliseen arkeen, sekä Fortumin siirtyminen puolivuotisosinkoihin.

Osuuskuntajäsenyydet

Myös S-junan suhteen riitti raportoitavaa, koska tämäkin juna tuppaa lähtemään liikkeelle Q2:n aikana. Osuusmaksun korkoja kertyikin 26 euroa.

  • 10.4.2023 KPO: 3 euroa
  • 10.5.2023 PKO: 12 euroa
  • 10.6.2023 Maakunta 5 euroa
  • 10.6.2023 Keskimaa 6 euroa

Suorat osakesijoitukset

Vähän väsyttää todeta, mutta myös suorat osakesijoitukset olivat kvartaalilla vaiherikkaita. Minulle hyvin harvinaiseen, suorastaan ennennäkemättömään tyyliin myynnit voittivat ostot, ja tällä kertaa en edes ostanut uusia osakkeita myytyjen tilalle.

Ostot menneellä kvartaalilla:

16.6.2023W. P. Carey25kpl70,69USD
9.4.2023UPM3kpl30,92EUR

Myynnit menneellä kvartaalilla:

10.5.2023Admicom10kpl43,7EUR
10.5.2023Ponsse14kpl29,15EUR
11.5.2023Ponsse1kpl29,05EUR
11.5.2023Revenio33kpl35,7EUR
11.5.2023Olvi10kpl29,2EUR
16.5.2023Alphabet9kpl120,11USD

Näin kuukausia kaupanteon jälkeen katsottuna myynnit eivät kirpaise lainkaan, sillä pulkkamäki pörssissä on jatkunut ja lähes jokainen myyty osake liikkuu tällä hetkellä alemmalla tasolla. Ainostaan Olvi on hilkun noussut ja Alphabet vähän enemmän.

Rahastot

Rahastoissa jatkoin ostoja Nordnetin markkinointirahastoihin (Suomen, Ruotsin että Tanskan Indeksirahasto). Kaikkiaan kvartaalilla tuli laitettua rahastoihin yhteensä 1 060 euroa (Q1/2023: 3 150 euroa). Tällä saralla tapahtumaa oli selvästi keskivertoa vähemmän.

Käteiskassa

Kvartaalin alussa käteistä lepäsi tileilläni 3 844,70 euron verran (Q1/2023: 15 147,00e), eli myös täällä on ankara puhuri käynyt kvartaalin aikana.

Yrittäminen

Yrittämisen osalta kvartaali oli hyvin kaksijakoinen. Kuten olette ehkä huomanneet, Inssin osinkojen suhteen bloggaminen on ollut historiallisen hiljaista. Olen keskittänyt sisällöntuotantoni kesän aikana muihin alustoihin, sillä niissä tuntuu liikkuvan nyt enemmän rahaa. Vaikka on vähän surullista tehdä päätöksiä eurojen pohjalta, näinhän se pruukaa elämässä menemään, että suurin huutaja saa kaiken.

Muita ajankohtaisia asioita

Tapahtumia salkkujen sisällä riitti, mutta en ole vielä paljastanut teille aivan kaikkea. Kuten jo otsikossakin leikittelen, tuli tehtyä kesäkuun alussa asuntokaupat ja ostin omakotitalon Jyväskylästä. Espoo tuli jätettyä taakse kesäkuun loppuun ja nyt sitä ollaan taas täysverisiä keskisuomalaisia.

Omakotitalon osto oli yllättävän iso projekti, vaikka asiat sujuivatkin maaliin hyvin kitkattomasti. Kaupantekoprosessissa riitti erilaisia asioita, kun piti junailla asioita myyjien, kuntotarkastajien, verohallinnon, pankkien ja välittäjien kanssa.

Osto oli iso ponnistus myös taloudelliselta puolelta, vaikka tähän oli varauduttu jo vuosien ajan, eikä tilanne varsinaisesti päässyt edes yllättämään. Käsirahaa tarvitsin kauppaan 17 250 euroa, varainsiirtoveroa 4600 euroa ja lainanhoitopalkkioita 300 euroa. Puhumattakaan sitten muista kuluista, kuten muutto, kalustaminen tai omakotitalon yleinen varustelu esimerkiksi pihatyökalujen muodossa.

Asunnon osto tuli rahoitettua pitkälti säästöjen ja muutamien osakemyyntien avulla. Lisäksi taloutta ”rasittaa” se, että velkaa on nyt enemmän kuin koskaan aiemmin. Näillä koroilla joutuu miettimään jo korkokustannuksia ihan toiseen tapaan, mihin aiemmin ehti tottua. Se tekee omasta sijoittamisestani hieman tavallista varovaisempaa jatkossa.

Yhteenveto

Yhteenvetona kvartaalista voin todeta, että olen ihan tyytyväinen kokonaisuuteen. Kuten jo yllä totesin, osakkeiden myynti hankintojen tekemiseen laskumarkkinassa harmittaa yllättävän vähän.

Lähitulevaisuuden ennustaminen tässä kohti on vähän turhaa – teenhän tämän artikkelin jo kolmen kuukauden viiveellä. Q3:lla lähtee kuitenkin juoksemaan lyhennykset omasta kodista sekä sijoitusasunnosta (pankit näemmä tykkäävät väkisinkin viivästyttämään ensimmäisten lyhennysten aloittamista, kenties omien korkosaamisiensa maksimoinniksi), joten silloin riittää kustannuksiakin ennätyksellisesti.

Pidemmän päälle tällä hetkellä asiat näyttävät olevan hyvin mallillaan. Aiemmat vuokra-asumiset ovat tarkoittaneet vähän sitä, että elämää on vaikea suunnitella kovin pitkälle, etenkin kun samaan aikaan etsii jatkuvasti omaa kotia. Nyt on hankinnat tehty ja näillä pärjää toivottavasti aika monta vuotta.

Lisäksi kun muuton yhteydessä tuli tehtyä paluu omille kotikonnuille, niin kyllähän sekin piristää ja helpottaa arkea monin eri tavoin. Esimerkiksi paine ajella Keski-Suomen ja pääkaupunkiseudun väliä pienenee entiseen. Jatkossa tuota väliä tarvitsee ajella lähinnä vain työnantajan vuoksi.

TAULUKOT

Seuraavaksi laitan jälleen tuttuja taulukoita. Käydään läpi taas varallisuuteni määrä niin bruttona kuin nettona sekä varallisuuteni jakautuminen unohtamatta tietenkään kokonaisuuden kannalta oleellisia velkoja.

Kokonaisuus:

Taulukosta näkyy koko varallisuuteni velkoja myöten. Menneellä kvartaalilla pitkälti asunnon hankinnan vuoksi bruttovarallisuuteen tuli 102 121,74 euroa (Q1/2023: 13 138,66e). Sen lisäksi Excelini ilmoitti nettovarallisuuteni kehittyneen 4 780,21 euroa (Q4/2022: 14 364,07e).

Koodilla "INSSIN" saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

Salkku yhteensä:

Tähän piirakkadiagrammiin tulee nyt kodin kokoinen siivu, joka pienensi vanhoja siivuja merkittävästi. Sijoitusasunto pieneni (Q1/2023: 37 %), samoin osakkeet (Q1/2023: 39 %), rahastot (Q1/2023: 19 %) ja käteinen (Q1/2023: 5 %).

Velat:

Samaat meiningit velkavivuttelussa. Oman rahan osuus pieneni merkittävästi (Q1/2023: 65 %) samoin sijoitusasuntolainan (Q1/2023: 22 %) ja opintolainan (Q1/2023: 13 %).

Tässäpä vuoden 2023 toinen kvartaalin salkkuraportti. Palataan astialle (toivottavasti) ennätyksellisen nopeasti, sillä pääsen välittömästi tekemään Q3:n salkkuraporttia.

Kaikki historian salkkuraportit:

Mainos.

Hintaopas - puolueeton verkkokauppojen hintavertailu

  • Hintaopas sisältää noin 830 Suomessa toimivan verkkokaupan hinta- ja tuotetiedot
  • Käyttämällä palvelua löydät aina halvimmat verkkokaupat
Tutustu ja säästä

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *