Vanhaan tuttuun tapaan kvartaalin alku tarkoittaa salkkuraportin julkaisua, jossa käyn läpi menneen kvartaalin tapahtumia niin omalta, kuin myös yleiseltä tasolta. Menneen kvartaalin suurinta juttua ei tarvitse hakea kaukaa, vaan Ukrainan sota oli alkuvuoden merkittävin käänne.

Yleensä minulla on ollut tapana hassutella salkkuraporttien otsikoissa, mutta nyt tunnelmat ovat ymmärrettävistä syistä apeat. Ukrainan surullinen ja pelottava tilanne söi varmasti meitä kaikkia monella tapaa. Varallisuuteni otti koronadipin kaltaisen takapakin, mutta tällä hetkellä ei ole ihan hirveästi jaksanut murehtia oman osakesalkun tapahtumia.

Lähdetään kurkistamaan vuoden 2022 ensimmäisen kvartaalin tapahtumia.

Salkkuraportti 2022 Q1

Omistusasunto / asuntosijoittaminen

Aivan kuten aiemminkin, näiden kolmen kuukauden aikana lainani lyhentyi 1 225,41 euroa. Jyväskylän asunnossani asuu tällä hetkellä vuokralainen, joka maksaa minulle vuokraa asunnosta 675 euroa kuukaudessa.

Tällä kertaa asuntosijoittamisesta ei ole mitään kerrottavaa. Ehkä ainoa konkreettinen aiheeseen liittyvä yksityiskohta oli se, kun kävin maaliskuun lopussa mukana taloyhtiön yhtiökokouksessa. Etenkin nyt kun asun Espoossa ja asunto on Jyväskylässä, koen taloyhtiökokoukset äärimmäisen tärkeiksi paikoiksi.

Tästäkin aiheesta tulee luultavasti omaa blogikirjoitusta vielä myöhemmin, joten ei tyhjennetä pajatsoa sen osalta vielä.

Opintolaina

Opintolainan suhteen tapahtui mahdollisesti historiallisia asioita. Saatoin nimittäin nostaa tammikuussa viimeiset opintolainaeräni. Opintoni alkavat olla nyt siinä vaiheessa, että valmistuminen on kiinni kolmesta osasuorituksesta. Ei siis kokonaisesta kurssista, vaan osasuorituksesta. Hyvällä tuurilla olen siis koulusta vapaa jo ennen kesää, mutta katsellaan.

Opintolainaa tuli siis 3250 euroa lisää kvartaalin aikana.

Osingot

Osinkojen suhteen kvartaali oli ihan asiallinen esitys. Tällä kertaa osinkoja ropisi tilille 660,45 euron edestä (Q1/2021: 703,63e), eli viime vuodelle jäätiin aavistuksen jälkeen.

Päällimmäinen syy piilee siinä, että viime vuoden aikana salkustani AT&T vaihtui Appleksi ja Omega Healthcare Inc vaihtui Stag Industrialiksi. Molempien kohdalla osinkotuotto pieneni vaihdon myötä. Lisäksi Revenio Groupin osinko osuu tämä vuonna vasta toiselle kvartaalille, josta tuli myös pientä pudotusta viime vuoteen nähden.

Toinen kvartaali tulee olemaan merkittävin osinkokvartaali tänä vuonna. Jäädään mielenkiinnolla odottamaan sitä, miten hyvin alkuvuoden lievä taka-askel kiritään kiinni, vai kiritäänkö ollenkaan.

Osuuskuntajäsenyydet

Osuuskunta-asioissa kirkkain kruunu on ollut S-juna, jonka vuosi 2022 ei ole minun tietääkseni startannut vielä ollenkaan. Täytyy myöntää, että en ole kovin syvälle perehtynyt tämän kevään osalta asiaan, mutta en ollut havaitsevinani tileilläni osuusmaksun korkoja.

Suorat osakesijoitukset

Tuskin valehtelen paljoa, jos sanon menneen kvartaalin olleen yksi sijoitushistoriani hiljaisimpia. Kvartaaliin mahtui yksi ”väkinäinen” Sampo-ostos Nordean salkkuun, sillä Nordean hinnaston mukaan yksikin kvartaalilla tehty kauppa mahdollistaa halvemmat kulut seuraavalla kvartaalilla. Ilman tätä kannustinta meikäläinen olisi saattanut olla jopa kokonaan poimimatta osakkeita menneellä kvartaalilla.

Mietitte mahdollisesti sitä, miksi olen nyt niin varovainen. Voitte pyyhkiä tuskanhiet otsaltanne, en ennusta tässä mitään maailmanloppua tai muutakaan ikävää (vaikka jonkinlaisia merkkejä sille on taas ilmassa). Suurin syy passiivisuudelle johtuu siitä, että kävin tammikuussa autokaupoilla, johon ”poltin” kaikki säästöni. Sen vuoksi olen keskittynyt kvartaalilla keräämään uusia käpyjä säästöihini.

Mainitaan nyt kuitenkin myös se, että auton vaihtamisen lisäksi ostin syksyllä melko kovalla kädellä osakkeita, minkä ansiosta vuoden ensimmäisellä kvartaalilla oli allekirjoittaneen osalta havaittavissa pienimuotoista ”krapulaa”. Tähän darraan ei liity minkäänlaisia morkkiksia, mutta kun reivaa huolella aamuyön tunneille asti, kroppa kaipaa seuraavat päivät lepoa.

Ostot menneellä kvartaalilla:

29.3.2022Sampo3kpl44,42EUR

Rahastot

Vaikka osakepoiminnan puolella oli hiljaista, rahastojen puolella pidin paremmin kiinni strategiastani. Ostot Nordnetin markkinointirahastoihin (Suomen, Ruotsin että Tanskan Indeksirahasto) jatkuivat yhä, joskin summat vaihtelevat vähän hassusti aina tilanteen mukaan. Olen jatkanut vanhalla tutulla joka toisen viikon tahdilla ostoja, mutta summat ovat vaihdelleet kerrasta riippuen aina 50-200 euron välillä per rahasto. Lisäksi sijoitin näihin rahastoihin Harvian ja Nesteen maksamat osingot.

Kaikkiaan kvartaalilla tuli laitettua rahastoihin yhteensä 1 620 euroa (Q4/2021: 4 900e). Summasta on pieni siivu jo kevään ensimmäisiä kotimaan osinkoja, mutta niiden osuus jäi ehkä vähän odotettua pienemmäksi. Kaikista hurjin osinkokevät nähtäneen vasta Q2:n puolella.

Käteiskassa

Kuten jo osakepoimintoihin keskittyvässä kappaleessa vihjaisin, säästötililläni kävi kvartaalin aikana myllerrys. Vuodenvaihteessa jahkasin auton päivittämistä tuoreempaan, johon kaverini tokaisi vitsikkäästi, että kannattaa sunkin välillä pöyhäistä niitä alimpia seteleitä. Ja näinhän minä sitten teinkin.

Tämän siirron johdosta käteiskassani kävi jossain vaiheessa hyvin lähellä absoluuttista nollapistettä, eli nollaa euroa. Järjestelyn avulla minun ei tarvinnut sotkeutua auton rahoitusjärjestelyihin, vaan pääsin niin sanotusti kertakirpaisulla. Talven loppupuoli menikin sitten rattoisasti uuden käteiskassan keräämisen kanssa.

Tällä hetkellä käteistä lepää tileilläni 6 710,39 euron verran (Q4/2021: 10 377,21e). Tavoitteenani on jatkaa käpyjen keräilyä, sillä tässä silminnähtävässä inflaatiossa ja siitä seuraavassa epävarmuudessa on mukavaa, kun tallella on hieman säästöjä. Joskin todetaan samaan hengenvetoon, että inflaatiohan on pankkitilisäästämisen pahin vihollinen. Siitä syystä tätä ei kannata lähteä vetämään missään nimessä yli.

Yrittäminen

Yrittämisen osalta mennyt kvartaali oli ylivoimaisesti reilun kolmen vuoden yrittäjähistoriani paras. Osaamiselleni riittää kysyntää jopa siinäkin määrin, ettei kaikkeen viitsi edes tarttua. Kvartaaliin mahtui useampi kaupallinen yhteistyö niin tässä blogissa, kuin myös Koeajolle.com-projektissani.

Tällä hetkellä yritystoimintani kehitys näyttää erittäin hyvältä, joskin vertailua viime vuoteen vaikeuttaa se, että lähes aina alkuvuosi on vahva, mutta loppuvuosi huomattavasti hiljaisempi. Sen vuoksi vielä ei kannata paukutella kovin paljoa henkseleitä.

Toisaalta vuoden ensimmäinen kvartaali oli vahva myös siitä syystä, että lähes kaikki myynti oli tehty ennen Ukrainan sotaa. En osaa vielä ottaa kantaa siihen, miten mainosmyynti kehittyy tämän epävarmuuden keskellä. Uskoisin kaupallisten yhteistöiden myymisen vaikeutuvan ainakin jonkin verran.

Toisaalta kasvavat kulut ovat saaneet kuluttajat mm. kilpailuttamaan vakuutuksiaan, mikä näkyy suotuisasti omassa myynnissäni. Ehkä tämä on jälleen kerran osoitus siitä, että hyvällä yrittäjällä on repertuaarissa vähän erilaisia liiketoimintoja, jotka tukevat toinen toisiaan tilanteiden heitellessä.

Sharevillessä yli 1 800 seuraajaa

Tällä hetkellä minulla on Sharevillessä 1 801 seuraajaa (viime raportin aikaan 1 778). Uusia seuraajia tuntuu löytyvän tasaiseen tahtiin. Kiitokset jälleen kerran kaikille uusille seuraajille!

Shareville-profiilini löydät tästä linkistä tai alapuolen Shareville-badgesta.

Facebookissa lähes 1 500 seuraajaa

Blogini Facebook-sivu on kerännyt mukavasti uusia seuraajia ja tykkääjiä. Tällä hetkellä Facebookin puolella on mukana 1 230 tykkääjää ja 1 478 seuraajaa (viime raportissa 1 202 tykkääjää ja 1 446 seuraajaa). Mikäli kirjoitukseni kiinnostavat, kannattaa käydä laittamassa tili seurantaan tai tykätä siitä, sillä tällöin saat ensimmäisenä tiedon uusista julkaisuistani.

Blogini ympärillä olevat sosiaaliset mediat löydät kokonaisuudessaan tästä kirjoituksesta ”Ota somet haltuun”.

Instagramissa yli 1 600 seuraajaa

Tammikuussa tehty Instagram-tili jatkoi kasvuaan. Instagram-tiliäni seurasi viime kvartaalin lopussa 1 601 käyttäjää (viime raportissa 1 482). Pistäkäähän tili seurantaan, jos Instaa käytätte.

Muita ajankohtaisia asioita

Muista ajankohtaisista asioista nostaisin vielä kertaalleen esiin auton vaihtamisen, joka rokottaa pian teille esiteltäviä lukuja. Meikäläinenhän ei laske autoja ollenkaan mukaan varallisuuteen, vaikka kahdessa peltilehmässä lepää tällä hetkellä ”useampi kymppitonni”. Itse asiassa hiljattain mietinkin sitä mahdollisuutta, pitäisikö minun laskea autot osaksi varallisuutta, mutta päätöksiä tämän suhteen en ole tehnyt.

Eli tosiaan, pian esiteltävissä luvuissa on yksi Opel Astran mentävä reikä. Opelin mentävä aukko saa salkkuni näyttämään melko pahalta, eli varallisuuteni kokema takapakki ei ole todellakaan yksinomaan Ukrainan sodan syytä.

Tämän kappaleen alla lienee hyvä paikka muistuttaa myös siitä, että omaan arkeeni tuli maaliskuun alussa jonkinlainen muutos. En ole enää täysipäiväinen yrittäjä, vaan käyn nykyään yritystoimintani ohessa töissä. Itse asiassa maaliskuun lopussa sain jo ensimmäisen tilini palkansaajana. Kirjoitin tästä siirrosta jo aiemmin tähän blogiin, joten en lähde nyt kertaamaan sen vaikutuksia. Lyhyesti totean niiden olevan kuitenkin taloudellisesti positiivisia.

Kolmantena nostona vielä yksi taloudellisestikin merkittävä asia, eli kvartaalin aikana laitoin kuosiin monia elämän tärkeitä dokumentteja. Tein tässä hiljattain itselleni edunvalvontavaltakirjan ja testamentin, sekä myös tulevaa kesää ajatellen avioehdon. Täytyy toivoa, ettei näille asiakirjoille tule pitkään aikaan mitään käyttöä, mutta tulipahan kvartaalin aikana hoideltua myös niin sanottua oman talouden kivijalkaa asiakirjojen muodossa.

Yhteenveto

Tämän kappaleen alla olen heittänyt ilmoille jonkinlaisia lyhyen aikavälin ennusteita, ja katsonut miten viimekertaiset ennustukset ovat osuneet kohdilleen. Kuten pian näette, tämän kappaleen alla tulee melko kuolemattomia ennustuksia heitettyä välillä ilmoille.

Edelliseen salkkurapsaan olen kirjoittanut seuraavaa:

Viime aikoina monissa puheissa on ollut niin pukki- kuin tammirallitkin, jotka viittaavat siis siihen, että pörssi rallattelee iloisesti ylöspäin joulu-tammikuussa. Aika luottavaiset fiilikset tuntuu monella olevan lähitulevaisuuteen.

Toki taustalla muhii erilaisia pelkoja. Inflaatiosta puhuttiin Q4:n aikana enemmän kuin vuosikausiin. Energiakriisit kiusaavat kaikkia kansalaisia niin kallistuneen polttoaineen kuin sähkönkin muodossa. Korkojen nousu näyttäisi myös aiempaa todennäköisemmältä. Tuossa on jo kolme kovaa juttua, jotka kaikki vaikuttavat merkittävästi keskiverron kuluttajan elämään.

Saas nähdä mitä käy. Kirjaan tähän yhteyteen nyt sen, että tällä hetkellä sijoittajilla liikkuu mielessä lähinnä tammikuuilmiö ja sieltä saatavat tulot. En kiusallanikaan mainitse mitään korjausliikkeistä (hups), mutta keväällä nähdään onko fiilis vielä silloin yhtä hilpeä.

Varsin surkeita ennustuksia jälleen kerran. Tammikuuilmiöstä ei ollut tietoakaan, sillä vuosi 2022 startattiin heti alusta alkaen vasemmalla jalalla. Kirjoittelinkin jo tammikuun loppupuolella Sijoitustiedolle siitä, että kukaan ei tunnu enää edes muistavan kovia odotuksia uudelle vuodelle.

Inflaatiot, koronnousut, polttoaineen ja sähkön hintapiikit olivat minulta ihan onnistuneita hakuja, mutta toisaalta sodasta en osannut arvata ennakkoon yhtään mitään. Kieltämättä helmikuun lopun tapahtumat tulivat itselleni täytenä shokkina, vaikka tutustuin tammi-helmikuussa aika paljon Ukrainan kriisin taustoihin ja uhkiin.

Se vanhoista, heitellään ilmoille uusia ennustuksia. Venäjä näyttää palaavan tällä hetkellä takaisin Neuvostoliiton aikoihin, samalla kun idän ja lännen välille tulee uusi rautaesirippu. Me eurooppalaiset olemme aavistuksen kusessa Venäjältä tulevan energiariippuvuutemme vuoksi. Siitä pitäisi potkia eroon, mutta toisaalta se tietäisi yhä enemmän jatkossa kasvavia hintoja energialle.

Jos viime raportissa kuumottelin itseäni nousevilla koroilla ja hinnoilla, niin myös sodan uhka leijuu nyt ilmassa selvästi viime kertaa enemmän. Todetaan heti perään kuitenkin se, että en usko asioiden kärjistyvän sinne asti.

Vielä viime vuoden puolella oli helppo tuhahtaa puheet kolmannesta maailmansodasta naurettavaksi foliohattuiluksi, mutta nyt maailman päättäjät joutuvat jo ”pitämään hieman kiinni”, ettei sota kasva entisestään. Oleellista on ymmärtää se, ettei rauha ole enää itsestään selvää edes meillä Euroopassa.

TAULUKOT

Seuraavaksi laitan jälleen tuttuja taulukoita. Käydään läpi taas varallisuuteni määrä niin bruttona kuin nettona sekä varallisuuteni jakautuminen unohtamatta tietenkään kokonaisuuden kannalta oleellisia velkoja.

Kokonaisuus:

Taulukosta näkyy koko varallisuuteni velkoja myöten. Menneellä kvartaalilla bruttovarallisuuteen tuli takapakkia -33 747,41 euroa (Q4/2021: +20 749,54e). Sen lisäksi Excelini ilmoitti nettovarallisuuteni kehittyneen -35 772,00 euroa (Q4/2021: +21 956,57e).

Parin viime kvartaalin rallattelut puhallettiin nyt ulos salkusta. Kertauksena vielä, myös rahan ”katoaminen” autoon muuttaa lukuja merkittävästi, eli kaikesta emme voi syyttää Vladimir Putinia.

Koodilla "INSSIN" saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

Salkku yhteensä:

Salkkua puhaltanut tuuli näkyy parhaiten asunnon osuudessa, joka kasvoi edellisestä (Q4/2021: 34 %). Samaan aikaan osakkeiden osuus pieneni (Q4/2021: 47 %). Vähän yllättäen rahastojen osuus kasvoi, sillä sinne tuli tehtyä sopivia lisäostoja (Q4/2021: 15 %), ja ehkä rahastot menestyivät osakepoimintaani paremmin menneellä kvartaalilla. Sen sijaan käteisen määrä väheni. (Q4/2021: 3 %).

Velat:

Kun salkusta sulaa euroja pois, alkaa velatkin näyttämään entistä isommilta. Omaa rahaa minulla on salkussani enää 63 % (Q4/2021: 67 %). Opintolainan osuus kasvoi jonkin verran, koska salkun sulaminen ja toisaalta uudet erät opintolainaa (Q4/2021: 11 %). Myös asuntolainan siivu kasvoi hieman, vaikka lainaa makselinkin kvartaalilla pois normaaliin tapaan (Q4/2021: 22 %).

Siinäpä kvartaalin tapahtumat. Palaamme asiaan toivottavasti iloisemmissa merkeissä keskellä kesää, eli heinäkuussa 2022!

Kaikki historian salkkuraportit:

2022 Q4 – Kiireisyys palasi arkeen
2022 Q3 – Elämä hymyilee, mutta yhä vain pörssin ulkopuolella
2022 Q2 – Juhlahetkiä lähinnä pörssin ulkopuolella
2022 Q1 – Rauhanajan päätös söi monella tapaa

2021 Q4 – Kierrokset nousevat tyhjäkäynnistä huolimatta
2021 Q3 – Viisi vuotta salkkuraportteja
2021 Q2 – Duunarista yrittäjäksi
2021 Q1 - Ajatukset leijailevat lähitulevaisuudessa

2020 Q4 – Salkun siivousta kovalla kädellä
2020 Q3 – Kun osakesalkku on asunnon seiniä paksumpi
2020 Q2 – Juhlitaan kuin eilistä ei olisikaan
2020 Q1 – Kylmä startti uudelle vuosikymmenelle

2019 Q4 - Ostoja kovalla kädellä
2019 Q3 - Rajapyykkien yli että heilahtaa
2019 Q2 - Tasaisen tylsää menoa
2019 Q1 - Lujaa menoa pörssissä ja sen ulkopuolella

2018 Q4 - Upotaan Titanicin lailla
2018 Q3 - Kohti pimeää syksyä
2018 Q2 - Takaisin lähtöruutuun
2018 Q1 - Stressiä ja käteistä

2017 Q4 - Takana mahtava sijoitusvuosi
2017 Q3 - Oma asunto hankittu!
2017 Q2 - Viimeiset hetket asuntovelattomana
2017 Q1 - Salkkuraportit blogin puolelle

2016 Q4 - Hyvästit vuodelle 2016!
2016 Q3 - Raporttien teko alkaa

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

2 kommenttia kohteessa “2022 Q1 – Rauhanajan päätös söi monella tapaa

  1. Seppo kommentoi:

    Osuuskauppa KPOn edustajisto on hyväksynyt 5% osuusmaksun koron, jonka maksu on huhtikuun lopussa. Tämä on yksi omistamistani osuuskaupoista ja siksi osui silmään

    • RJW kommentoi:

      Kiitos Seppo. Täytyneekin lyödä pikkuhiljaa tulille kevään 2022 S-junan julkaisu, kerta huhtikuussa alkaa tapahtumaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *