Vuosi 2022 on ylittänyt jo puolivälinsä, mikä tarkoittaa vuoden ensimmäisen puolikkaan jäämistä taakse. Vuoden puolikkaita minulla ei ole ollut tapana käsitellä sen enempää tässä blogissa, mutta kvartaaleja on tullut vedettyä yhteen jo syksystä 2016 asti. Sen kunniaksi on aika vedellä nippuun vuoden 2022 toisen kvartaalin tapahtumat.

Kvartaali oli monellakin tavalla vaiherikas. Pulkkamäki pörssissä näytti jatkuvan, mikä ei tietenkään herätä hirveästi hilpeyttä. Toisaalta pörssin ulkopuolella tunnelmat olivat hilpeämmät, eli siellä riitti aihetta juhlaan. Huhti-kesäkuun aikana ehdin nimittäin valmistua koulusta, sekä mennä naimisiin. Näistä molemmista juhlista vielä tarkemmin tässä raportissa.

Salkkuraportti 2022 Q2

Omistusasunto / asuntosijoittaminen

Aivan kuten aiemminkin, näiden kolmen kuukauden aikana lainani lyhentyi 1 225,41 euroa. Jyväskylän asunnossani asuu tällä hetkellä vuokralainen, joka maksaa minulle vuokraa asunnosta 675 euroa kuukaudessa.

Asuntosijoittamisen suhteen kvartaalilla riitti tapahtumia. Vähän pienemmistä jutuista aloittaen tapasin ensimmäistä kertaa vuokralaiseni kasvotusten, kun toimitin hänelle yhden lisäavaimen asuntoon. Vuoden verran hän kerkesikin asua asunnossa, ja tänä aikana kaikki keskustelu hoitui pelkän Whatsapp-viestittely.

Taloyhtiössä tapahtui myös toisen kvartaalin aikana, eli asunnon pihassa tehtiin isot remontit, jossa koko piha myllättiin kertaalleen auki ja taloyhtiö sai uuden asfaltin. Minua hieman huolestutti remontista aiheutuva melu ja asfalttitöistä tuleva haju, mutta en tarjonnut vuokralaiselle sen suurempaa alennusta remontin aikana.

Toisaalta samaa aihetta jatkaakseni, en ole ajatellut kuitenkaan nostaa asunnon vuokraa tässä markkinaympäristössä. Kieltämättä kulut ovat nousseet hitusen (hyvin maltillisesti, ainakin tässä vaiheessa), mutta toisaalta Jyväskylässä on vuokratasokin junnannut paikoillaan viime vuodet.

Tässä kun olen seurannut kesäsesongin aikana kaupungin vuokratasoa, niin ”kilpailijani” eivät ole ainakaan vuokriaan lähteneet nostamaan. Seuraan tilannetta kuitenkin aktiivisesti, eikä tämä ole missään nimessä ”lopullinen ja iäti pitävä päätös”. Pohdiskelin aihetta jo blogikirjoituksessa nimeltä ”Miten maksimoida vuokrasuhteen pituus? – 5 vinkkiä pitää vuokralainen”.

Näiden lisäksi elokuun 3. päivänä on vuosittainen asuntolainani koron tarkistus, jonka vaikutukset kiinnostavat tässä kohti suuresti.

Opintolaina

Opintolainan suhteen ei tapahtunut varsinaisesti mitään, paitsi että tapahtuikin aika isoja asioita. Allekirjoittanut valmistui viimeinkin koulusta, joten opintolainan nostamista ei ole tiedossa nyt toviin. Tekisi melkein mieli sanoa, ettei enää koskaan, mutta nämä lauseet osuvat tunnetusti aina omaan nilkkaan.

Osingot

Osinkojen suhteen kvartaali oli hyvä. Tällä kertaa osinkoja ropisi tilille 2 633,99 euron edestä (Q2/2021: 2 010,74e). En jaksanut tarkistaa, mutta mennyt kvartaali saattoi olla historian paras osinkokvartaali minulle. Vähintäänkin yksi parhaista, ellei piikkipaikkaa tällä tuloksella irtoa.

Koko vuoden kumulatiivinen osinkokertymä on 3 294,44 euroa (Q1-2/2021: 2 714,37 e), eli olemme mukavasti etumatkassa viime vuoteen nähden.

Osuuskuntajäsenyydet

Osuuskunta-asioissa kirkkain kruunu on ollut S-juna. En ole tehnyt tänä vuonna S-junalle omaa artikkelia, sillä sen vauhti on ollut hiljentymään päin. Toinen kvartaali oli kuitenkin näillä näkymin S-junan pääasiallinen vartti, sillä osuusmaksun korkoja tippui ihan mukavasti, eli tässä tapauksessa peräti 22 euron verran. Osuusmaksun korkoja maksoivat:

  • KPO: 5 euroa (25.4.)
  • Maakunta: 5 euroa (20.5.)
  • PKO: 12 euroa (20.5.)

Suorat osakesijoitukset

Lyhyestä virsi kaunis. Osakepoiminta oli kvartaalilla vaisua. Pienessä osinkokiimassa hankin irtohiluilla molempiin salkkuihini Sampoa. Lisäksi toteutin tänä vuonna jälleen kerran oman ”juhannusperinteeni”, eli juhannussaunan yhteydessä salkkuun on hyvä lapata jokunen Harvian osake.

Ostot menneellä kvartaalilla:

18.5.2022Sampo50kpl46,56EUR
20.5.2022Sampo2kpl47,03EUR
30.6.2022Harvia6kpl28,38EUR

Rahastot

Rahastojen suhteen mennyt kvartaali jatkoi siitä, mihin ensimmäinen vartti vuoden alussa jäi. Vaikka osakepoiminnan puolella oli jälleen melko hiljaista, rahastojen puolella pidin tälläkin kertaa paremmin kiinni strategiastani.

Ostot Nordnetin markkinointirahastoihin (Suomen, Ruotsin että Tanskan Indeksirahasto) jatkuivat yhä, joskin summat vaihtelevat vähän hassusti aina tilanteen mukaan. Tänäkin vuonna kaikki osinkotulot upposivat näihin rahastoihin. Kaikkiaan kvartaalilla tuli laitettua rahastoihin yhteensä 1 700 euroa (Q1/2022: 1 620e).

Minun sijoituspäätösteni ulkopuolelta rahastojen suhteen kvartaalilla sattui ja tapahtui. Nordnet päätti leipoa omista markkinointirahastoistaan vähän yllättäen ESG-rahastoja, eli rahastojen sisältö muuttui. Suomen kohdalla rahastosta poistui Fortum ja Neste, joiden tilalle tuli Metsä Boardia ja Tokmannia.

Muutos on mielestäni ikävä, sillä rahaston yksi merkittävin etu, ”sokea” OMXH25-indeksin seuraaminen jää pois, ja tarjolle tulee vähän epäselvempi ESG-kriteereihin perustuva vastuullisuusnäkökulma. En näe tätä muutosta hyvänä ja kieltämättä tämä houkuttaa minua jatkossa panostamaan enemmän suoriin osakkeisiin, joissa sijoitukseni sisältö ei samalla tavalla pääse muuttumaan minun yllättäen.

Käteiskassa

Tällä hetkellä käteistä lepää tileilläni 9 576 euron verran (Q1/2022: 6 710,93e). Käteisvarat kasvoivat kvartaalin aikana mukavasti, sillä kuten jotkut saattavat muistaa, palasin työelämään kiinni maaliskuun alusta. Toisin sanoen sain palkkatuloa peräti kolmeen otteeseen kvartaalin aikana, mikä paisutti mukavasti käteisvarojani.

Käteiskassan piti tukevana myös se, että kesäkuun puolivälissä tanssitut häät lankesivat maksuun pääasiassa heinäkuun alussa, eli tukevasti seuraavan kvartaalin puolella.

Yrittäminen

Edellinen kvartaali oli yrittämisen osalta ylivoimaisesti reilun kolmen vuoden yrittäjähistoriani paras. Se antoikin mielenkiintoisen pohjan seuraavalle kvartaalille, joka on tavallisestikin hiljaisempi yritystoimintani osalta. Laskutan monia asiakkaitani kerran puolessa vuodessa, joten tammikuu ja helmikuu ovat vauhdikkaampia, mutta muulloin onkin sitten hiljaisempaa.

Laskutuksen osalta kvartaali ei ollut edellisen vertoinen. Yhteistyömahdollisuudet olivat kevään aikana odottavassa tilassa kaiken Ukrainan sodan ja muun epävarmuuden keskellä. Myös paluu työelämään söi aikaani, minkä takia en itsekään hirveästi lähestynyt muita yhteistyöaikeissa.

Jos unohdetaan laskutusasiat, niin muuten kvartaali sujui yritystoiminnan osalta hyvin. Sivustoni (eli Inssin osingot -sijoitusblogi sekä Koeajolle.com) vetivät hyvin lukijoita, ja etenkin Koeajolle.com kasvaa pullataikinan lailla. Tällä tahdilla autoaiheinen sivusto tulee keräämään pian talousblogia suuremman yleisön, mitä pidän vähän jopa outona.

Kesäkuussa tein myös ennätyksen blogini mainosbannerituloissa, kun kaksi sivustoa toivat minulle noin 130 euron kuukausitulot. Hyvät mainostulot olivat sattumaa pienestä tuuristakin, sillä Inssin osingoissa pyöri normaalia laajempi mainoskampanja kesäkuun ajan, ja samaan aikaan Ylen kesäuusinnat toivat vanhalle artikkelilleni Sadan vuoden talosta suuren kävijäpiikin, josta mainostulot tulivat.

Yrittämisen osalta tein myös rohkeita ratkaisuja, kun aloin ostamaan sivustoilleni ulkopuolista sisältöä. Toisin sanoen sijoitin menneellä kvartaalilla nyt omaan yritykseeni tavallista enemmän. Jäädään seuraamaan miten hyvin tuo sijoitus maksaa itseään ajan myötä takaisin.

Sharevillessä yli 1 800 seuraajaa

Tällä hetkellä minulla on Sharevillessä 1 820 seuraajaa (viime raportin aikaan 1 801). Uusia seuraajia tuntuu löytyvän tasaiseen tahtiin. Kiitokset jälleen kerran kaikille uusille seuraajille!

Shareville-profiilini löydät tästä linkistä tai alapuolen Shareville-badgesta.

Facebookissa lähes 1 500 seuraajaa

Blogini Facebook-sivu on kerännyt mukavasti uusia seuraajia ja tykkääjiä. Tällä hetkellä Facebookin puolella on mukana 1 253 tykkääjää ja 1 509 seuraajaa (viime raportissa 1 230 tykkääjää ja 1 478 seuraajaa). Mikäli kirjoitukseni kiinnostavat, kannattaa käydä laittamassa tili seurantaan tai tykätä siitä, sillä tällöin saat ensimmäisenä tiedon uusista julkaisuistani.

Blogini ympärillä olevat sosiaaliset mediat löydät kokonaisuudessaan tästä kirjoituksesta ”Ota somet haltuun”.

Instagramissa yli 1 600 seuraajaa

Tammikuussa tehty Instagram-tili jatkoi kasvuaan. Instagram-tiliäni seurasi viime kvartaalin lopussa 1 630 käyttäjää (viime raportissa 1 601). Pistäkäähän tili seurantaan, jos Instaa käytätte.

Muita ajankohtaisia asioita

Kuten jo tämän salkkuraportin otsikko leikittelee, mennyt kvartaali piti sisällään paritkin juhlallisuudet. Häät olivat kaikilla mittareilla isompi panostus, olihan hääbudjettimme noin kymppitonnin luokkaa. Suurin osa tuosta loppulaskusta lankesi siis heinäkuun puolelle, eli sen vaikutukset näkyvät paremmin Q3:n salkkurapsassa.

Valmistuminen IT-insinööriksi mahtui niin ikään kvartaaliin, mutta sen juhlimiseen riitti noin 15 euron budjetti. Yksi pullo skumppaa ja kääretorttu oli minulle kylliksi neljän vuoden urakasta.

Opinnoilta jään kaipaamaan lähinnä opintolainaa, sekä opiskelijakortin tuomia alennuksia. Arvatenkin kuluni tulevat hieman nousemaan syksyllä, kun mm. junaliput joutuu jatkossa ostamaan opiskelijahinnan sijasta täyteen hintaan. Siinä mielessä pieni ikävä jää opiskelijaelämään.

Häiden ja koulun saattaminen läpi näkyy kenties vielä enemmän siinä, että nyt arjestani on poistunut pari mittavaa häiriötekijää. Oli kyseessä sitten opintojakson suorittaminen tai hääkoristeiden valinta, molemmat veivät minulta aikaa ja energiaa, mikä oli pois mm. kirjoittamiselta. Olenkin jo tässä kohti huomannut sen, että tekstiä syntyy nyt varmaan enemmän kuin koskaan. Toivottavasti tahti pitää pitkään.

Yhteenveto

Tämän kappaleen alla olen heittänyt ilmoille jonkinlaisia lyhyen aikavälin ennusteita, ja katsonut miten viimekertaiset ennustukset ovat osuneet kohdilleen. Kuten pian näette, tämän kappaleen alla tulee melko kuolemattomia ennustuksia heitettyä välillä ilmoille.

Edelliseen salkkurapsaan olen kirjoittanut seuraavaa:

Venäjä näyttää palaavan tällä hetkellä takaisin Neuvostoliiton aikoihin, samalla kun idän ja lännen välille tulee uusi rautaesirippu. Me eurooppalaiset olemme aavistuksen kusessa Venäjältä tulevan energiariippuvuutemme vuoksi. Siitä pitäisi potkia eroon, mutta toisaalta se tietäisi yhä enemmän jatkossa kasvavia hintoja energialle.

Jos viime raportissa kuumottelin itseäni nousevilla koroilla ja hinnoilla, niin myös sodan uhka leijuu nyt ilmassa selvästi viime kertaa enemmän. Todetaan heti perään kuitenkin se, että en usko asioiden kärjistyvän sinne asti.

Vielä viime vuoden puolella oli helppo tuhahtaa puheet kolmannesta maailmansodasta naurettavaksi foliohattuiluksi, mutta nyt maailman päättäjät joutuvat jo ”pitämään hieman kiinni”, ettei sota kasva entisestään. Oleellista on ymmärtää se, ettei rauha ole enää itsestään selvää edes meillä Euroopassa.

Pelko kolmannesta maailmansodasta on ehkä hälventynyt viime aikoina. Edes Suomen NATO-prosessin vireillepano ei ole aiheuttanut sen kummoisempaa härdelliä. Eihän Suomen ja Venäjän välit nyt kovin lämpimät ole, mutta monien pelkäämä hybridivaikuttaminen ja muu kiusanteko on jäänyt hyvin olemattomaksi.

Energiariippuvuus taas oli hyvä ennuste, sillä aihe täyttää uutiset vielä kesää myöten. Kukaan uutisia seuraava ei ole voinut välttyä Fortumin tai Uniperin nimiltä uutisissa. Vähän ehkä aiheen sivusta sanottakoon, että allekirjoittanut on pitänyt vielä kiinni omasta Fortum-omistuksestaan, mutta seuraan tilannetta huolestuneena.

Ylipäätään energia ja etenkin sähkö on ollut viime aikoina hyvinkin paljon framilla. Tällä hetkellä pohditaan tarkasti sitä, riittääkö sähkö ensi talvena, vai tulevatko säännölliset sähkökatkot osaksi arkeamme. Ainakin omalta osaltani kaksi eniten kiinnostavaa ja ehkä jopa huolestuttavaa asiaa ovat energian hinnan kehitys, sekä tietenkin yleinen korkotaso.

Jotta tämä kappale ei menisi pelkäksi arvilindeilyksi, niin heitetään se yksi pakollinen ennuste. Minä epäilen, että osakekurssit nousevat hieman kolmannella kvartaalilla. Tämä ei tarkoita sitä, että tilanne olisi alkaisi valumaan hiljalleen ohi, vaan pikemminkin pidemmän laskettelun jälkeen katsellaan hetki myös nousevia kursseja.

TAULUKOT

Seuraavaksi laitan jälleen tuttuja taulukoita. Käydään läpi taas varallisuuteni määrä niin bruttona kuin nettona sekä varallisuuteni jakautuminen unohtamatta tietenkään kokonaisuuden kannalta oleellisia velkoja.

Kokonaisuus:

Taulukosta näkyy koko varallisuuteni velkoja myöten. Menneellä kvartaalilla bruttovarallisuuteen tuli takapakkia -13 317,19 euroa (Q1/2022: -33 747,41e). Sen lisäksi Excelini ilmoitti nettovarallisuuteni kehittyneen -12 092,52 euroa (Q1/2022: -35 772,00e).

Koodilla "INSSIN" saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

Salkku yhteensä:

Tässä piirakassa laskumarkkina näkyy tutuilla tavoilla. Salkkua puhaltanut tuuli näkyy parhaiten asunnon osuudessa, joka nousi toista kvartaalia putkeen (Q1/2022: 38 %). Sen sijaan osakkeiden osuus pieneni (Q1/2022: 43 %), samoin kuin myös rahastojen osuus (Q1/2022: 16 %). Käteisen määrä kasvoi hieman (Q1/2022: 2 %).

Velat:

Myös seuraavassa velkoja esittelevässä piirakassa on havaittavissa laskumarkkinan merkit. Kun käytössä on velkaa, ja salkussa on laskevia osakkeita, oman rahan osuus pienenee ja velkojen osuus kokonaisuudesta kasvaa.

Omaa rahaa minulla on salkussani enää 62 % (Q1/2022: 63 %). Opintolainan osuus pysyi entisellään (Q1/2022: 13 %). Asuntolainan siivu kasvoi hieman, vaikka lainaa makselinkin kvartaalilla pois normaaliin tapaan (Q1/2022: 24 %).

Tässäpä tunnelmat lomakauden päätteeksi. Seuraavan kerran palaamme salkkuraportteihin lokakuun puolella.

Kaikki historian salkkuraportit:

2022 Q3 – Elämä hymyilee, mutta yhä vain pörssin ulkopuolella
2022 Q2 – Juhlahetkiä lähinnä pörssin ulkopuolella
2022 Q1 – Rauhanajan päätös söi monella tapaa

2021 Q4 – Kierrokset nousevat tyhjäkäynnistä huolimatta
2021 Q3 – Viisi vuotta salkkuraportteja
2021 Q2 – Duunarista yrittäjäksi
2021 Q1 - Ajatukset leijailevat lähitulevaisuudessa

2020 Q4 – Salkun siivousta kovalla kädellä
2020 Q3 – Kun osakesalkku on asunnon seiniä paksumpi
2020 Q2 – Juhlitaan kuin eilistä ei olisikaan
2020 Q1 – Kylmä startti uudelle vuosikymmenelle

2019 Q4 - Ostoja kovalla kädellä
2019 Q3 - Rajapyykkien yli että heilahtaa
2019 Q2 - Tasaisen tylsää menoa
2019 Q1 - Lujaa menoa pörssissä ja sen ulkopuolella

2018 Q4 - Upotaan Titanicin lailla
2018 Q3 - Kohti pimeää syksyä
2018 Q2 - Takaisin lähtöruutuun
2018 Q1 - Stressiä ja käteistä

2017 Q4 - Takana mahtava sijoitusvuosi
2017 Q3 - Oma asunto hankittu!
2017 Q2 - Viimeiset hetket asuntovelattomana
2017 Q1 - Salkkuraportit blogin puolelle

2016 Q4 - Hyvästit vuodelle 2016!
2016 Q3 - Raporttien teko alkaa

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *