Onpas erikoinen fiilis kirjoittaa uutta salkkuraporttia todella lyhyen ajan sisään edellisen julkaisusta. Vuoden 2020 Q4 salkkuraportin julkaisu venyi ennätyspitkälle, peräti helmikuun lopulle asti. Nyt koitin paikata tätä viivästystä aloittamalla Q1-rapsan kirjoittamisen jo tukevasti maaliskuun puolella, mutta melkein vappuun asti sen julkaisu kuitenkin venyi.

Aloitetaan tälläkin kertaa raportti kahdella kliseellä. Vuoden ensimmäinen kvartaali meni nopeasti ja olin sen aikana todella kiireinen. Nämä kaksi asiaa tuntuu toistuvan joka ikisessä raportissa. Aina on kiire ja kaikki valuu ohi kuin hujauksessa. Pitäisi joskus tehdä varmaan pientä katsausta menneisiin raportteihin, että kuinka monessa niistä tulee mainittua kyseiset jutut.

Toivottavasti tämä kiireisyys on jäämässä pian historiaan. Jotkut teistä lukijoista saattavat tietääkin jo siitä, että allekirjoittanut jättäytyy pois työelämästä kesän kynnyksellä. Sen jälkeen tarkoitukseni on koittaa keskittyä ”omiin bisneksiin”, sekä hoitaa rästiin jääneitä asioita, kuten opiskelujen saattaminen loppuun. Arkeni yksinkertaistuessa toivottavasti ei tarvitsisi säntäillä ihan niin paljon tuli persuksen alla jatkossa.

Se siitä aiheesta, katsotaan mitä salkussani tapahtui vuoden 2021 ensimmäisen kvartaalin aikana.

Omistusasunto

Asuntolainasta kerrotaan taas samoja juttuja. Aivan kuten aiemminkin, näiden kolmen kuukauden aikana lainani lyhentyi 1 225,41 euroa.

Toki jotain kerrottavaa minulla on omistusasuntoon liittyen. Muutin tammikuun alussa toiseen kaupunkiin, jonka myötä Jyväskylän kaksioni jäi tyhjilleen. Alkaa näyttämään siltä, että minustakin kuoriutuu pian asuntosijoittaja. Vuokra-asuntojen markkina näyttää Jyväskylässä tällä hetkellä aika heikolta, sillä asunto ei ole useammasta tyhjästä kuukaudesta huolimatta löytänyt vielä uutta asukasta.

Jäädään odottelemaan asukkaita sekä aiheesta tulevaa omaa blogikirjoitusta.

Opintolaina

Opintolainan suhteen vuorostaan taas tapahtui. Tammikuussa tililleni kilahti koko kevätlukukauden opintolainat, eli 3250 euroa. Siirsin ne välittömästi säästötilille, josta ne ovat taas liikkuneet eteenpäin.

Osingot

Kvartaali toi minulle osinkoja 703,63 euron edestä (Q1/2020: 500,45e), eli varsin kovaa kasvua viime vuoteen. Erot selittyvät pääasiassa osingon korotuksilla, yhtiöiden tankkaamisella ja uusilla yhtiöillä. Esimerkiksi Kone nosti osinkoaan reippaasti viime vuodesta, useampaan USA-lappua tuli tankattua jostain syksyn kampanjasta ja sen lisäksi salkkuun on tullut viime vuoden Q1 nähden uusia yhtiöitä kuten WPC.

S-ryhmän osuuskuntajäsenyydet

S-junassa ei tapahtunut mitään isoa, paitsi että Kuopioon muuton myötä tarkoituksenani on liittyä jossain kohti PeeÄssän omistajaksi. PeeÄssä ei ole maksanut muistaakseni koskaan osuusmaksun korkoa, joten S-junaan se ei tuo lisäväriä.

Suorat osakesijoitukset

Edellinen vuoden viimeinen kvartaali oli varsinaista ostojen ja myyntien ilotulitusta. Nyt meininki oli huomattavasti rauhallisempaa, kun kaikki kaupat voidaan laskea yhden käden sormin. Vähän sattumalta salkkuun päätyi pelkästään hyvässä nosteessa olevia pienfirmoja, enkä kyllä jälkikäteen katsottuna kadu päätöstä. Tuosta kolmikosta erityismaininnan ansaitsee Harvia, jonka raketointi tuo minulle jo positiivisia ongelmia salkkuuni.

Ostot menneellä kvartaalilla:

28.1.2021HARVIA OYJ80KPL22,5EUR
28.1.2021REVENIO GROUP10KPL46,45EUR
11.2.2021HARVIA OYJ20KPL29,80EUR
19.2.2021QT15KPL91EUR
23.2.2021QT15KPL84EUR

Rahastot

Sen verran jatkuva kiire rukkasi sijoitusstrategiaani, että korotin rahastoihin meneviä euroja ihan huolella. Aiemmin olen työntänyt kolmeen Nordnetin markkinointirahastoihin (Suomen, Ruotsin että Tanskan Indeksirahasto) joka toinen viikko 50 euroa. Tämän päälle sijoitan osinkoja uudelleen näihin rahastoihin.

Nyt korotin alkuvuonna tuon 50 euroa ensin sataseen ja sitten kahteen sataseen. Heitän tällä hetkellä rahastoihin melko kunnioitettavat 1200 euroa per neljä viikkoa. Katsotaan onko tämä pysyvä ratkaisu, vai pudotanko summan takaisin satkuun siinä kohti kun arkeeni alkaa taas mahtumaan paremmin aikaa osakepoiminnalle.

Q1:llä työnsin rahastoihin kaikkiaan 7400 euroa.

Käteinen Svea Ekonomissa ja Instabankissa

Käteisten suhteen tapahtui pientä muutosta, sillä tyhjensin Instabankin säästötilini heti vuoden alussa koron heikentämisestä johtuen. Jatkossa luotan taas vaihteeksi pelkkään Svea Ekonomiin, sillä less is more.

Kvartaalin päätteeksi säästötileillä lepäsi käteistä 19 114,65 euroa, kun kvartaali sitten siellä oli 20 034,17 euroa.

Sharevillessä yli 1 600 seuraajaa

Tällä hetkellä minulla on Sharevillessä 1 615 seuraajaa (viime raportin aikaan 1 567). Uusia seuraajia tuntuu löytyvän tasaiseen tahtiin. Kiitokset jälleen kerran kaikille seuraajilleni!

Shareville-profiilini löydät tästä linkistä tai alapuolen Shareville-badgesta.

Facebookissa yli 1000 tykkääjää

Blogini Facebook-sivu on kerännyt mukavasti uusia seuraajia ja tykkääjiä. Tällä hetkellä Facebookin puolella on mukana 1 132 tykkääjää ja 1 335 seuraajaa (viime raportissa 1 068 tykkääjää ja 1 259 seuraajaa). Mikäli kirjoitukseni kiinnostavat, kannattaa käydä laittamassa tili seurantaan tai tykätä siitä, sillä tällöin saat ensimmäisenä tiedon uusista julkaisuistani.

Blogini ympärillä olevat sosiaaliset mediat löydät kokonaisuudessaan tästä kirjoituksesta ”Ota somet haltuun”.

Instagramissa yli 1000 seuraajaa

Tammikuussa tehty Instagram-tili jatkoi kasvuaan. Instagram-tiliäni seurasi viime kvartaalin lopussa 1096 käyttäjää (viime raportissa 936). Pistäkäähän tili seurantaan, jos Instaa käytätte.

Muita ajankohtaisia asioita

Ajankohtaisuuksia ei hirveästi tapahtunut Q1:n aikana. Ehkä noston ansaitsee se, miten Inssin osingot -sijoitusblogi voitti yleisöäänestyksessä Vuoden talousblogi 2021 -tittelin.

Muuten ajatukseni ovat otsikon mukaisesti leijailleet tulevassa, eli siinä hetkessä kun siirryn elättämään itseni yksinomaan omilla jutuillani. Rehellisesti sanoen tämä malli, jossa pitkitin käytännön siirtymistä useamman kuukauden päähän ei ole varmastikaan paras tapa toimia: pitäisi hoitaa ”vanha duuni” pois alta, mutta samalla lähteä rakentamaan ”uutta duunia”. Noh, jälleen kerran ollaan yhtä kokemusta rikkaampana.

Yhteenveto

Tässä kappaleessa olen kirjoittanut yleensä jotain yleisesti markkinaan liittyvästä, kuten USA:n pressavaaleista tai muusta. Nyt takkini on jotenkin tyhjä, enkä saa tähän rustattua oikein mitään fiksua. Elämä koronan keskellä jatkuu, paluu normaaliin junnaa paikoillaan, mutta pörssin puolella vauhti pysyy lujana. Kieltämättä vähän outo yhdistelmä.

Kvartaali meni rahallisesti jälleen kerran hyvin. Vuoden alku toi kivasti euroja ”sinne tänne”, kun opintolainat kilahtivat tilille tämän lisäksi totuttuun tapaan tammikuu on aika yleinen paikka maksella ulos minulle kertyneitä blogituloja.

TAULUKOT

Seuraavaksi laitan jälleen tuttuja taulukoita. Käydään läpi taas varallisuuteni määrä niin bruttona kuin nettona sekä varallisuuteni jakautuminen unohtamatta tietenkään kokonaisuuden kannalta oleellisia velkoja.

Kokonaisuus:

Taulukosta näkyy koko varallisuuteni velkoja myöten. Menneellä kvartaalilla bruttovarallisuuteen tuli +25 699,24 euroa (Q4/2020: +15 785,64e).

Sen lisäksi Excelini ilmoitti nettovarallisuuteni kehittyneen +23 674,65 euroa (Q4/2020: +16 960,19e).

Koodilla "INSSIN" saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

Salkku yhteensä:

Asunnon osuus pienentyi jälleen kerran (Q4/2020: 42 %), ja sen osuus koko piirakassa on jo alle 40 %. Osakkeiden osuus kasvoi hitusen (Q4/2020: 40 %). Käteisen määrä taas pieneni (Q4/2020: 7 %). Rahastojen osuus kasvoi entisestään (Q4/2020: 10 %).

Velat:

Oman rahan osuus vain turpoaa salkussa (Q4/2020: 60 %), vaikka opintolainaa nostettiin lisää (Q4/2020: 10 %). Asuntolainaa on enää reilu neljännes (Q4/2020: 30 %).

Jälleen kerran on taputeltu yksi kvartaali. Seuraava salkkuraportti tehdäänkin sitten full-time yrittäjänä.

Kaikki historian salkkuraportit:

2022 Q3 – Elämä hymyilee, mutta yhä vain pörssin ulkopuolella
2022 Q2 – Juhlahetkiä lähinnä pörssin ulkopuolella
2022 Q1 – Rauhanajan päätös söi monella tapaa

2021 Q4 – Kierrokset nousevat tyhjäkäynnistä huolimatta
2021 Q3 – Viisi vuotta salkkuraportteja
2021 Q2 – Duunarista yrittäjäksi
2021 Q1 - Ajatukset leijailevat lähitulevaisuudessa

2020 Q4 – Salkun siivousta kovalla kädellä
2020 Q3 – Kun osakesalkku on asunnon seiniä paksumpi
2020 Q2 – Juhlitaan kuin eilistä ei olisikaan
2020 Q1 – Kylmä startti uudelle vuosikymmenelle

2019 Q4 - Ostoja kovalla kädellä
2019 Q3 - Rajapyykkien yli että heilahtaa
2019 Q2 - Tasaisen tylsää menoa
2019 Q1 - Lujaa menoa pörssissä ja sen ulkopuolella

2018 Q4 - Upotaan Titanicin lailla
2018 Q3 - Kohti pimeää syksyä
2018 Q2 - Takaisin lähtöruutuun
2018 Q1 - Stressiä ja käteistä

2017 Q4 - Takana mahtava sijoitusvuosi
2017 Q3 - Oma asunto hankittu!
2017 Q2 - Viimeiset hetket asuntovelattomana
2017 Q1 - Salkkuraportit blogin puolelle

2016 Q4 - Hyvästit vuodelle 2016!
2016 Q3 - Raporttien teko alkaa

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

2 kommenttia kohteessa “2021 Q1 – Ajatukset leijailevat lähitulevaisuudessa

 1. Kalle kommentoi:

  Hei! Olisiko nettovarallisuuden ja sijoitussalkun seurannassa hyvä huomioida salkun ”piilevä” verovelka? Jos salkun lunastaisi tänään, niin voittojen osuudesta joutuisi maksamaan verot 30 prosenttia. Tavallaanhan tuo verojen osuus ei ole omaa rahaa, jos salkun haluaisi lunastaa pankkitilille.

  Hieno blogi ja mielenkiintoisia juttuja!

  • RJW kommentoi:

   Moi ja kiitos kommentista.

   Ajatuksena mielenkiintoinen ehdotus. En kuitenkaan uskalla luvata sen toteuttamista, koska näissä salkkuraporteissa alkaa olla jo aika paljon erilaisia lukuja, joiden selvittely vie aikaa ja sitä kautta raporttien tekeminen venyy helposti. Joskus vuosi sitten karsin vähän turhia speksejä raporteista (mm. maakohtaista ja valuuttakohtaista hajautusta), jotta kuorma ei kasva liian isoksi.

   Toinen juttu mikä tässä mietityttää liittyy toiminimen verojuttuihin. Jos lasken raportteihin salkkuni piilevät verovelat, pitäisikö minun myös ottaa toiminimen tulevat verot huomioon? Esimerkiksi ALV-velvollisena minulle maksetaan arvonlisäveron sisältäviä palkkioita, joista ALV tilitetään joskus myöhemmin valtiolle eikä se ole suinkaan minun rahaani, vaikka hetkellisesti lepääkin minun tililläni. Jos ottaisin huomioon salkun piilevät verovelat, pitäisi varmasti ottaa kantaa myös näihin TMI-juttuihin, koska siellä olevat verot lankeavat varmasti jossain vaiheessa maksuun, kun taas salkussa olevat verovelat tulevat maksuun vasta salkkua tyhjentäessä.

   Hyvä kommentti ja ehdotus kaikesta huolimatta. Täytyy pistää itselleni backlogiin ja miettiä pitäisikö tulevia veroja laittaa näissä raporteissa enemmänkin ylös.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *