Se olisi vuoden 2023 ensimmäinen neljännes jo hyvän aikaa sitten kadonnut historiaan – vaan meikäpojalta se on jäänyt siihen liittyvät velvollisuudet hoitamati. Vuoden ensimmäinen salkkuraportti tulee nyt pahasti myöhässä, mutta siihen on olemassa ihan kivoja syitä, joista lisää tuonnempana.

Kvartaalin vaihtuminen on tarkoittanut tässä blogissa aina salkkuraportin tekemistä, joten jatketaan jälleen kerran tämän perinteen ylläpitämistä uuden salkkurapsan muodossa. Niille joille konsepti ei ole vielä tuttu, niin neljästi vuodessa vedän yhteen oman talouteni pääasiallisia tapahtumia. Raportit sisältävät erilaisia lukuja, mutta myös hieman omaa analyysiani menneestä ja tulevasta.

Omistusasunto / asuntosijoittaminen

Aivan kuten aiemminkin, näiden kolmen kuukauden aikana lainani lyhentyi 1 225,41 euroa. Jyväskylän asunnossani asuu tällä hetkellä vuokralainen, joka maksaa minulle vuokraa asunnosta 675 euroa kuukaudessa.

Muuta raportoitavaa ei sitten olekaan asuntoon liittyen. Toki seuraavalla kvartaalilla (Q2) menoa ja meisinkiä tulee olemaan, koska kvartaalille mahtuu niin taloyhtiökokousta kuin myös ASP-lainan purkaminen vuokra-asunnosta.

Opintolaina

Opintolainan suhteen kvartaali oli niin ikään rauhallinen. Oikeastaan mitään raportoimisen arvoista tai uutta kerrottavaa ei tähän yhteyteen nyt ole.

Pienenä kertauksena voisin vielä nostaa esiin vuoden alussa kirjoittamani artikkelin omista lainoistani ja niiden tulevaisuudesta. Korkojen nousu sai minut pohtimaan omia velkojani, eli mietin mitä niiden kanssa tulisi tehdä. Väläyttelin tuossa ylimääräisten lyhennysten tai jopa joidenkin lainojen takaisinmaksua kertarykäyksellä, mutta mitään päätöksiä en ole vielä asian suhteen tehnyt.

Vuoden 2023 ensimmäisinä päivinä minulle tipahti myös käsiin opintolainojeni takaisinmaksusuunnitelma, mikä tuo hieman konkretiaa sille, miten elämä opintolainan kanssa jatkuu nyt valmistumisen jälkeen.

Osingot

Jatketaan rauhallisuuksien maailmassa. Osinkojen suhteen mennyt kvartaali oli niin ikään rauhallinen. Jos sään yhteydessä voidaan puhua myöhäisestä keväästä, niin tässä tapauksessa minun tekisi mieli puhua myös myöhäisestä osinkokeväästä.

Tällä kertaa osinkoja ropisi tilille Nordnetista 611,41 euroa ja Nordeasta 41,28 euroa, eli yhteensä 652,69 euron edestä (Q1/2022: 660,45e). Myöhäinen osinkokevät näkyy siis myös tässä, eli muutamalla eurolla jäimme viime vuoden osinkopotista.

Osuuskuntajäsenyydet

S-junan suhteen ei ole vielä kerrottavaa ensimmäisen kvartaalin osalta, vaan juna lähtee asemalta tavallisesti Q2:n aikana. Ensi kerralla lienee jo enemmän raportoitavaa.

Suorat osakesijoitukset

Osakepoimintojen suhteen kvartaali oli jälleen erittäin hiljainen. Kvartaaliin mahtui vain yksi osto, joka tapahtui vähän väkinäisesti hiluosinkojen perässä Nordeaan. Pienenä kertauksena kerrottakoon, että meikäläisen on ”pakko” tehdä kvartaalissa vähintään yksi kauppa Nordean salkussa, muuten sieltä lähtee hallinnointipalkkiot juoksemaan.

Ostot menneellä kvartaalilla:

10.3.2023Nordea13kpl11,282EUR

Rahastot

Rahastoissa jatkoin ostoja Nordnetin markkinointirahastoihin (Suomen, Ruotsin että Tanskan Indeksirahasto). Kaikkiaan kvartaalilla tuli laitettua rahastoihin yhteensä 3 150 euroa (Q4/2022: 4 500 euroa). Pieni hiljentyminen viimevuoteen nähden johtuu siitä, että päätin niin sanotusti kerätä käpyjä säästötililleni, josta lisää heti seuraavan kappaleen alla.

Käteiskassa

Tällä hetkellä käteistä lepää tileilläni 15 147 euron verran (Q4/2022: 11 603,32e), eli ”käpyvarastoa” saatiin kasvatettua kvartaalin aikana mukavasti.

Minkä takia olen sitten kerännyt säästötililleni katetta? Tämä juontaa oikeastaan tuohon yllä mainitsemaani artikkeliin, jossa pohdin omia lainojani ja niiden tulevaisuutta. Aihe on väkisinkin pihalla tulevan kvartaalin aikana, kun joudun tekemään hieman hienosäätöä oman sijoitusasuntoni kuvioihin.

Kahden vuoden määräaika ASP-lainalla rahoitetun asunnon vuokraamisesta tulee täyteen kesäkuussa, joten joudun luultavasti neuvottelemaan lainastani kaikki ASP-kytkökset pois. Näihin neuvotteluihin on huomattavasti rennompaa lähteä, kun istuu vähän paksumman lompakon päällä.

Käteiskassaan liittyen voisin mainita myös sen, että periaatteessa jo viime kvartaalin viimeisenä päivänä tililleni ehti putkahtaa 49,46 euroa säästötilin korkoja vuodelta 2022, josta tosin lähti heti lähdeveron muodossa 14,84 euroa pois. Mainitaan tämä nyt poikkeuksellisesti Q1:n salkkurapsassa, vaikka virallisesti se olisi pitänyt muistaa lisätä edelliseen jo rapsaan.

Yrittäminen

Yrittämisen osalta kvartaali oli suorastaan laiska. En ole tehnyt elettäkään tämän vuoden puolella sivustojeni mainosmyynnin suhteen, vaan olen keskittynyt ottamaan nykyisistä kampanjoistani kaiken irti.

Toisaalta laiskuus on ollut hauskakin lisä, sillä olen nyt päässyt paremmin näkemään sen, miten hyvin yritykseni voi kerryttää niin sanottua passiivista tuloa, eli tuloa tekemättä sen suuremmin työtä niiden eteen. Se nyt on ainakin selvää, että tuntipalkkani on nyt huomattavasti suurempi kuin täysipäiväisen yrittäjyyden aikana.

Sharevillessä yli 1 800 seuraajaa

Tällä hetkellä minulla on Sharevillessä 1 843 seuraajaa (viime raportin aikaan 1 838). Tämän osion kirjaaminen alkaa olla jo aika väkinäistä, koska Shareville tekee ymmärrykseni mukaan nyt hiljaista kuolemaa. Nordnet aikonee siirtää Shareville-brändin museoon ja siirtää keskustelut Nordnetin brändin alle.

Shareville-profiilini löydät tästä linkistä tai alapuolen Shareville-badgesta.

Facebookissa yli 1 600 seuraajaa

Blogini Facebook-sivu on kerännyt mukavasti uusia seuraajia ja tykkääjiä. Tällä hetkellä Facebookin puolella on mukana 1 601 seuraajaa (viime raportissa 1 574 seuraajaa). Mikäli kirjoitukseni kiinnostavat, kannattaa käydä laittamassa tili seurantaan tai tykätä siitä, sillä tällöin saat ensimmäisenä tiedon uusista julkaisuistani.

Blogini ympärillä olevat sosiaaliset mediat löydät kokonaisuudessaan tästä kirjoituksesta ”Ota somet haltuun”.

Instagramissa yli 1 700 seuraajaa

Tammikuussa tehty Instagram-tili jatkoi kasvuaan. Instagram-tiliäni seurasi viime kvartaalin lopussa 1 701 käyttäjää (viime raportissa 1 674). Pistäkäähän tili seurantaan, jos Instaa käytätte.

Muita ajankohtaisia asioita

Muihin ajankohtaisiin asioihin voisin rustailla sellaisen kryptisen informaation, että kuten tämän salkkuraportin pääotsikosta voi päätellä, niin eräänlainen tapahtumaketju lähti liikkeelle ensimmäisen kvartaalin lopussa, ja se on jatkunut tänne toisen kvartaalin puolelle. En kiusallanikaan avaa tämän tarkemmin mistä nyt on kyse, mutta eiköhän se kesäkuun aikana tule blogissa ilmi.

Samaan hengenvetoon mainitsen toki sen, että tästä samasta syystä blogini on ollut poikkeuksellisen hiljainen kuluneen kevään aikana. Hiljaisuudesta huolimatta ei kannata säikähtää, tämä blogi ei ole kuolemassa, mutta keskittyminen on ollut nyt kevään aikana muissa hommissa.

Yhteenveto

Tämän kappaleen alla olen heittänyt ilmoille jonkinlaisia lyhyen aikavälin ennusteita, ja katsonut miten viimekertaiset ennustukset ovat osuneet kohdilleen. Nyt kun tämä artikkeli tulee julki toukokuun lopulla, jolloin kvartaalista on jo lusittu kaksi kolmasosaa, ennustusten tekeminen on vähän typerää. Tästä syystä en katsele nyt lainkaan peruutuspeiliin, vaan katseeni kohdistuu omistamaani kristallipalloon.

Jos syksyllä kuumottelimme energiakriisiä, nyt se tuntuu muuttuneen pankkikriisiksi. Talven energiakriisistä selvittiin mielestäni aika lailla housut kuivana. Väliaikaisia kiertäviä sähkökatkoksia ei ymmärtääkseni nähty, eikä meistä kukaan käsittääkseni joutunut sähkökatkojen vuoksi tekemään kerrostalossa tarpeitaan makkipakkiin.

Energiakriisi ei ole näkynyt omassa, anteeksi vuokra-kerrostalokaksiossani oikeastaan mitenkään. Syksyllä meinasin napata kiinni helkkarin kalliiseen sähkösopimukseen, mutta pörssisähkön valitseminen osoittautui kenties talven parhaaksi raha-aiheiseksi päätöksekseni.

Vaikka energiakriisistä ilmeisesti selvittiin, seuraava kriisi kolkuttelee jo oven takana. Energia-etuliite on muuttunut sanaan pankki, eli etenkin Q1:n lopulla pankkikriisi oli jälleen ihmisten huulilla. Nyt Q2:n puolella uutisointi on hivenen hiljentynyt, mutta kriisin voittamista tai ohittamista voi tuskin kukaan julistaa.

TAULUKOT

Seuraavaksi laitan jälleen tuttuja taulukoita. Käydään läpi taas varallisuuteni määrä niin bruttona kuin nettona sekä varallisuuteni jakautuminen unohtamatta tietenkään kokonaisuuden kannalta oleellisia velkoja.

Kokonaisuus:

Taulukosta näkyy koko varallisuuteni velkoja myöten. Menneellä kvartaalilla bruttovarallisuuteen tuli 13 138,66 euroa (Q4/2022: 21 267,86e). Sen lisäksi Excelini ilmoitti nettovarallisuuteni kehittyneen 14 364,07 euroa (Q4/2022: 22 238,73e).

Koodilla "INSSIN" saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

Salkku yhteensä:

Kuuluisa piirakkadiagrammi ei aiheuttanut kovin kummoisia yllätyksiä. Tälläkin kertaa asunnon siivu pieneni hieman (Q4/2022: 38 %). Osakkeiden osuus taas junnasi paikoillaan (Q4/2022: 39 %), kun taas rahastojen osuus kasvoi hieman (Q4/2022: 18 %). Käteisen jemmaaminen nosti myös sen osuutta (Q4/2022: 4 %).

Velat:

Sitten velkavivun pariin. Oman rahan osuus kasvoi jälleen (Q4/2022: 63 %). Nuo kaksi prosenttiyksikköä niistettiin tällä kertaa asuntolainan osuuksista, joka siis pienen (Q4/2022: 24 %). Asuntolainanihan lyhenee jatkuvasti, kun taas opintolainan lyhennykset siintävät vasta tulevissa vuosissa – korot totta kai juoksevat molemmissa, mutta opintolainassakin niitä maksellaan vain kahdesti vuodessa, joka ei osunut tähän kvartaaliin.

Tässäpä vuoden 2023 ensimmäisen kvartaalin salkkuraportti. Aiheuttaakseni ylimääräistä kohinaa ja parranpärinää, lupaan jo tässä kohti, että seuraavassa salkkuraportissa riittääkin sitten tavallista enemmän juttua oman varallisuuteni kehittymisestä.

Kaikki historian salkkuraportit:

2023 Q3 – ylimääräisten lyhennysten makuun 2023 Q2 – Oma tupa, oma lupa 2023 Q1 – Hyvää kannattaa odottaa 2022 Q4 – Kiireisyys palasi arkeen 2022 Q3 – Elämä hymyilee, mutta yhä vain pörssin ulkopuolella 2022 Q2 – Juhlahetkiä lähinnä pörssin ulkopuolella 2022 Q1 – Rauhanajan päätös söi monella tapaa 2021 Q4 – Kierrokset nousevat tyhjäkäynnistä huolimatta 2021 Q3 – Viisi vuotta salkkuraportteja 2021 Q2 – Duunarista yrittäjäksi 2021 Q1 - Ajatukset leijailevat lähitulevaisuudessa

2020 Q4 – Salkun siivousta kovalla kädellä 2020 Q3 – Kun osakesalkku on asunnon seiniä paksumpi 2020 Q2 – Juhlitaan kuin eilistä ei olisikaan 2020 Q1 – Kylmä startti uudelle vuosikymmenelle

2019 Q4 - Ostoja kovalla kädellä 2019 Q3 - Rajapyykkien yli että heilahtaa 2019 Q2 - Tasaisen tylsää menoa 2019 Q1 - Lujaa menoa pörssissä ja sen ulkopuolella 2018 Q4 - Upotaan Titanicin lailla 2018 Q3 - Kohti pimeää syksyä 2018 Q2 - Takaisin lähtöruutuun 2018 Q1 - Stressiä ja käteistä 2017 Q4 - Takana mahtava sijoitusvuosi 2017 Q3 - Oma asunto hankittu! 2017 Q2 - Viimeiset hetket asuntovelattomana 2017 Q1 - Salkkuraportit blogin puolelle 2016 Q4 - Hyvästit vuodelle 2016! 2016 Q3 - Raporttien teko alkaa

Mainos.

Hintaopas - puolueeton verkkokauppojen hintavertailu

  • Hintaopas sisältää noin 830 Suomessa toimivan verkkokaupan hinta- ja tuotetiedot
  • Käyttämällä palvelua löydät aina halvimmat verkkokaupat
Tutustu ja säästä

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *