Se on jo lokakuu, joka tarkoittaa samalla sitä, että elämme jo vuoden viimeistä kvartaalia. Vuoden 2022 loppusuora siis häämöttää auttamattomasti.

Ennen kuin ajatuksia voidaan siirtää vuoden viimeiselle neljännekselle, on hyvä pureskella kolmas kvartaali pois alta. Allekirjoittanut on pitänyt eräänlaista sijoituspäiväkirjaa jo kuuden vuoden ajan, jossa käyn läpi menneen kvartaalin tapahtumia ja niiden vaikutuksia salkkuuni sekä varallisuuteni kehittymiseen.

Seuraavaksi kurkistetaan vuoden 2022 kolmannen kvartaalin, eli kavereiden kesken Q3:n tapahtumiin!

Omistusasunto / asuntosijoittaminen

Aivan kuten aiemminkin, näiden kolmen kuukauden aikana lainani lyhentyi 1 225,41 euroa. Jyväskylän asunnossani asuu tällä hetkellä vuokralainen, joka maksaa minulle vuokraa asunnosta 675 euroa kuukaudessa.

Asunnon osalta kvartaalin merkittävin hetki osui elokuun 3. päivälle, jolloin oli vuosittainen asuntolainani koron tarkistus. Olen ostanut asuntoni vuonna 2017, eli olen ollut niin sanottu nollakorkojen lapsi, joka ei ole koskaan aiemmin vielä todistanut nousevia korkoja. Sen takia päivämäärä jännitti jonkin verran ennakkoon.

Kieltämättä koron tarkistaminen toi jonkin verran näkyviä tuloksia. Kuukausittaiset asuntolainamenoni, tai oikeastaan tarkemmin sanottuna koron osuus kasvoivat noin 60 eurolla. Onnekseni minulla on lainaa vain rapiat 70 000 euroa, eli en stressaa hirveästi nousevia korkoja.

Omistusasuntoni oli kvartaalin aikana mielessä myös siitä syystä, että kävin jälleen kerran asuntolainaneuvotteluissa, joissa sijoitusasuntoni tulevaisuus nousi pinnalle. Innostuin täällä blogin puolella pohtimaan hieman erilaisia skenaarioita sijoitusasuntoni kohtalolle. Näillä näkymin pidän siitä kiinni, koska aivan hirveää hinkua oman asunnon hankintaan ei tällä hetkellä ole.

Opintolaina

Opintolainan suhteen kvartaali oli rauhallinen. Ainoat muutokset liittyivät sielläkin koron tarkistamiseen. Jos asuntolainani korko tarkistettiin elokuun 3. päivänä, niin elokuussa tarkistettiin myös kahden opintolainani korot. Minullahan on kaksi lainaa, joista toinen on peräisin metsätalousinsinöörin opinnoista ja toinen IT-insinöörin opinnoista. Eli lyhyen ajan sisään tarkistettiin kaikkien kolmen lainani korot.

Osingot

Osinkojen suhteen kolmas kvartaali on tavannut olla hiljainen. Tällä kertaa osinkoja ropisi tilille 393,63 euron edestä (Q3/2021: 378,82e), eli hilujen verran taas viime vuotta edellä.

Koko vuoden kumulatiivinen osinkokertymä on 3 688,05 euroa (Q1-3/2021: 3 093,19 e), eli olemme mukavasti etumatkassa viime vuoteen nähden.

Osuuskuntajäsenyydet

Osuuskunta-asioissa kirkkain kruunu on ollut S-juna. En ole tehnyt tänä vuonna S-junalle omaa artikkelia, sillä sen vauhti on ollut hiljentymään päin. Kolmas kvartaali toi vielä hitusen S-junan tuottoja, kun Keskimaa voiteli omistajiaan 6 euron osuusmaksun korolla.

  • Keskimaa: 6 euroa (22.7.)

Meikäläinen veikkaa, että S-juna oli vuodelta 2022 nyt tässä. Toisella kvartaalillahan osuusmaksun korkoja tipahteli jo 22 euron verran, eli tämän vuoden kokonaisuus jäänee 28 euroon (sama kuin vuosi sitten).

Suorat osakesijoitukset

Lyhyestä virsi kaunis. Osakepoiminta oli kvartaalilla vaisua – jälleen kerran. Olen tehnyt näemmä vain yhden oston Nordnetin salkkuun, eli lisäsin hieman 3M:n osuutta salkussani. Nordean salkkuun vuorostani päätyi Alphabetia.

Ostot menneellä kvartaalilla:

26.7.20223M12kpl143,014USD
30.9.2022Alphabet9kpl97,35USD

Rahastot

Rahastojen suhteen tapahtumia oli vähän enemmän ja sitä kautta myös eurot liikkuivat enemmän. Jatkoin ostoja Nordnetin markkinointirahastoihin (Suomen, Ruotsin että Tanskan Indeksirahasto) Kaikkiaan kvartaalilla tuli laitettua rahastoihin yhteensä 3 180 euroa (Q2/2022: 1 700e).

Käteiskassa

Tällä hetkellä käteistä lepää tileilläni 11 859,48 euron verran (Q2/2022: 9 576e), eli jonkinlaista kasvua saatiin. En osaa tarkalleen sanoa, mistä käteisen määrän kasvaminen johtui, mutta perinteisesti tammi- ja heinäkuu ovat olleet toiminimeni osalta vuoden kaksi parasta laskutuskuukautta, eli syyttävä sormi osoittaa yritystoimintaani.

Rehellisesti sanoen yllätyin hieman käteispossan turpoamisesta. Jos joku muistaa edellisen salkkuraporttini tapahtumia, niin kesäkuussa järjestimme häät, jotka lankesivat maksuun heinäkuun, eli tämän kvartaalin puolella. Vaikka häät kuitattiin maksetuksi, se ei näy käteisen määrässä, mikä on kiva juttu.

Jos jätetään häät pois laskuista, niin kvartaalille ei mahtunut oikeastaan minkäänlaista isompaa hankintaa tai muuta yllättävää ”rahareikää”. Myöskään inflaatiosta aiheutuneet kustannusten nousut eivät päässeet yllättävään kvartaalin aikana oikeastaan lainkaan, mitä voi pitää jonkinasteisena torjuntavoittona.

Yrittäminen

Yrittämisen osalta toinen kvartaali on heinäkuun myötä yleensä vuoden parasta aikaa laskutusten osalta. Minulla on pari suurempaa asiakkuutta, joita tapaan laskuttaa kahdesti vuodessa, eli tammi- ja heinäkuussa. Tästä syystä nämä kaksi kuukautta tuovat yleensä minulle mukavasti tuloja.

Yritystoimintaan liittyvien tapahtumien kanssa lähdetään liikkeelle onnistumisista. Kuten jo edellisessä salkkuraportissa teille kerroin, olen alkanut ostaa sisältöä sivustoilleni. Oma aikani ei riitä enää kaikkeen ja joitakin toimenpiteitä täytyy ulkoistaa. Niin sanotun kakkosblogini, eli autoaiheisen Koeajolle.comin kanssa olen päätynyt tilanteeseen, jossa ostan muilta kirjoittajilta sisältöä sivustolleni.

Ehkäpä juuri tästä syystä Koeajolle.com lentää nyt erittäin lujaa vauhtia. Tällä hetkellä tilanne on vähän hassu, sillä Koeajolle.com jopa haastaa lukijamäärissä tätä juuri lukemaasi Inssin osingot -sijoitusblogia. Alati kasvavat lukijamäärät näkyvät myös siinä, että Koeajolle.com tuottaa jatkuvasti enemmän ja yhteistyökumppanuuksiin liittyvät tiedustelut ovat suuressa kasvussa.

Sitten taas ne negatiiviset asiat, eli vaikka yhteistyökumppanuustiedusteluja tulee molempiin blogeihini suorastaan jo riesaksi asti, niin ne ovat jalostuneet euroiksi varsin nihkeästi. Vähän mutkia oikoen minun kanssani lyödään kättä päälle spekseistä ja hinnoista, mutta tämän jälkeen kadotaan kuin pieru saharaan. Aikaa kuluu hukkaan, rahaa ei näy ja motivaatio keskustella kumppanuuksista kärsii.

Noh, näistä haasteista huolimatta tilanne näyttää valoisalta. Jo olemassa olevat kumppanuuteni takovat aiempaa enemmän tulosta, ja kunhan uusien kumppanuuksien kanssa saadaan homma takaisin raiteilleen, uskon tilanteen kehkeytyvän nopeasti entistä parempaan suuntaan.

Sharevillessä yli 1 800 seuraajaa

Tällä hetkellä minulla on Sharevillessä 1 829 seuraajaa (viime raportin aikaan 1 820). Uusia seuraajia tuntuu löytyvän tasaiseen tahtiin. Kiitokset jälleen kerran kaikille uusille seuraajille!

Shareville-profiilini löydät tästä linkistä tai alapuolen Shareville-badgesta.

Facebookissa yli 1 500 seuraajaa

Blogini Facebook-sivu on kerännyt mukavasti uusia seuraajia ja tykkääjiä. Tällä hetkellä Facebookin puolella on mukana ??? tykkääjää ja 1 554 seuraajaa (viime raportissa 1 253 tykkääjää ja 1 509 seuraajaa). Mikäli kirjoitukseni kiinnostavat, kannattaa käydä laittamassa tili seurantaan tai tykätä siitä, sillä tällöin saat ensimmäisenä tiedon uusista julkaisuistani.

Facebookin tykkääjämäärää en valitettavasti saanut tähän hätään kaivettua. Meta on jälleen kerran muokannut omia käytäntöjään, ja enää en saa ulos tarkempaa dataa tykkääjämäärästä. Tällä hetkellä sivustollani on ”1,2k” tykkääjää.

Blogini ympärillä olevat sosiaaliset mediat löydät kokonaisuudessaan tästä kirjoituksesta ”Ota somet haltuun”.

Instagramissa yli 1 600 seuraajaa

Tammikuussa tehty Instagram-tili jatkoi kasvuaan. Instagram-tiliäni seurasi viime kvartaalin lopussa 1 661 käyttäjää (viime raportissa 1 630). Pistäkäähän tili seurantaan, jos Instaa käytätte.

Muita ajankohtaisia asioita

Muita ajankohtaisia asioita kvartaalin aikana oli ainakin se, että koeaikani tuli päätökseen, eli nyt minulla on kaikilla mittareilla mitattuna vakituinen työsuhde. Pienellä innolla odotan sitä, miten tämä sinänsä pieni, mutta merkittävä yksityiskohta tulee vaikuttamaan esimerkiksi asuntolainaneuvotteluissani jatkossa.

Lähtökohtaisesti velan saaminen helpottaa jatkossa, joskaan näin nousevien korkojen aikakaudella lainaa ei tee enää mieli ottaa yhtä heppoisesti kuin aiemmin.

Muita ajankohtaisia asioita on myös se, että työelämä vetää minua yhä syvemmälle mukanaan. Olen nauttinut nykyisestä ”pääduunistani” automediassa, ja tästä syystä olen panostanut omaa aikaani yhä enemmän ja enemmän autoalan metkuihin tutustumiseen. Koska aikaa on käytössä rajallisesti, tämä on ollut aavistuksen pois sijoitusaiheisesta sisällöntuotannosta.

Yhteenveto

Tämän kappaleen alla olen heittänyt ilmoille jonkinlaisia lyhyen aikavälin ennusteita, ja katsonut miten viimekertaiset ennustukset ovat osuneet kohdilleen. Kuten pian näette, tämän kappaleen alla tulee melko kuolemattomia ennustuksia heitettyä välillä ilmoille.

Edelliseen salkkurapsaan olen kirjoittanut seuraavaa:

Pelko kolmannesta maailmansodasta on ehkä hälventynyt viime aikoina. Edes Suomen NATO-prosessin vireillepano ei ole aiheuttanut sen kummoisempaa härdelliä. Eihän Suomen ja Venäjän välit nyt kovin lämpimät ole, mutta monien pelkäämä hybridivaikuttaminen ja muu kiusanteko on jäänyt hyvin olemattomaksi.

Energiariippuvuus taas oli hyvä ennuste, sillä aihe täyttää uutiset vielä kesää myöten. Kukaan uutisia seuraava ei ole voinut välttyä Fortumin tai Uniperin nimiltä uutisissa. Vähän ehkä aiheen sivusta sanottakoon, että allekirjoittanut on pitänyt vielä kiinni omasta Fortum-omistuksestaan, mutta seuraan tilannetta huolestuneena.

Ylipäätään energia ja etenkin sähkö on ollut viime aikoina hyvinkin paljon framilla. Tällä hetkellä pohditaan tarkasti sitä, riittääkö sähkö ensi talvena, vai tulevatko säännölliset sähkökatkot osaksi arkeamme. Ainakin omalta osaltani kaksi eniten kiinnostavaa ja ehkä jopa huolestuttavaa asiaa ovat energian hinnan kehitys, sekä tietenkin yleinen korkotaso.

Jotta tämä kappale ei menisi pelkäksi arvilindeilyksi, niin heitetään se yksi pakollinen ennuste. Minä epäilen, että osakekurssit nousevat hieman kolmannella kvartaalilla. Tämä ei tarkoita sitä, että tilanne olisi alkaisi valumaan hiljalleen ohi, vaan pikemminkin pidemmän laskettelun jälkeen katsellaan hetki myös nousevia kursseja.

Pelko kolmannesta maailmansodasta on nostanut jonkin verran päätään kolmessa kuukaudessa, mutta se onkin sitten toinen juttu, onko pelko miten aiheellista. Ydinsodan uhkasta puhutaan jatkuvasti enemmän ja lokakuun puolella kansa aloittikin jodin hamstrauksen.

Sotajuttuja enemmän olen tällä hetkellä huolissani energiaan liittyvistä asioista. Mitään uutta ei varsinaisesti ole kvartaalin aikana ilmennyt, vaan tuttujen aiheiden parissa edetään. Riittääkö sähkö kaikille tulevana talvena? Kuinka korkealle sähkön hinta voi nousta? Mistä ihmiset ylipäätään repivät rahaa sähkölaskuun, kun kaikki näyttää epävarmalta ja samaan aikaan hinnat vain kallistuvat?

Vaikka sähköasiat eivät kosketa minua kerrostalokaksiossa asuvana kovinkaan pahasti, niin kyllä tässä on jonkinlaista huolta ilmassa monien ystävien ja läheisten puolesta.

Viimekertainen ennustukseni pörssikurssien pienoisesta nousemisesta meni reisille. Heinäkuussa monet indeksit näyttivät liikahtavan taas kerran ylöspäin, mutta syksyn tultua meininki kääntyi jälleen kerran laskevaksi. Epäonnistumisesta huolimatta heitän ilmoille uuden ennustuksen, että tällä kvartaalilla nihkeys jatkuu, eli käännettä ei tapahdu.

TAULUKOT

Seuraavaksi laitan jälleen tuttuja taulukoita. Käydään läpi taas varallisuuteni määrä niin bruttona kuin nettona sekä varallisuuteni jakautuminen unohtamatta tietenkään kokonaisuuden kannalta oleellisia velkoja.

Kokonaisuus:

Taulukosta näkyy koko varallisuuteni velkoja myöten. Menneellä kvartaalilla bruttovarallisuuteen tuli takapakkia -11 582,89 euroa (Q2/2022: -13 317,19e). Sen lisäksi Excelini ilmoitti nettovarallisuuteni kehittyneen -10 327,48 euroa (Q2/2022: -12 092,52e).

Koodilla "INSSIN" saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

Salkku yhteensä:

Tässä piirakassa laskumarkkina näkyy tutuilla tavoilla. Salkkua puhaltanut tuuli näkyy parhaiten asunnon osuudessa, joka nousi kolmatta kvartaalia putkeen (Q2/2022: 40 %). Sen sijaan osakkeiden osuus pieneni jälleen kerran (Q2/2022: 41 %).

Hieman yllättäen rahastojen osuus kasvoi aavistuksen (Q2/2022: 15 %). Syynä oli luultavasti se, että rahastot ovat ottaneet kvartaalilla vähemmän pataan, kuin omat osakepoimintani. Käteisen määrä kasvoi hieman jo toista kvartaalia putkeen (Q2/2022: 3 %).

Velat:

Myös seuraavassa velkoja esittelevässä piirakassa on havaittavissa laskumarkkinan merkit. Kun käytössä on velkaa, ja salkussa on laskevia osakkeita, oman rahan osuus pienenee ja velkojen osuus kokonaisuudesta kasvaa.

Oman rahan osuus minulla laskee laskemistaan, eli sitä on salkussani enää 60 % (Q2/2022: 62 %). Laskumarkkinassahan velat pysyvät samoina (tai korkojen vuoksi jopa nousevat), samalla kun varallisuus laskee. Ei siis ihme, että oman rahan osuus hupenee nyt kolmatta varttia putkeen.

Niin ikään kolmatta kertaa putkeen asuntolainan siivu kasvoi jälleen kerran hieman, vaikka lainaa makselinkin kvartaalilla pois normaaliin tapaan (Q1/2022: 25 %). Myös opintolainan osuus kasvoi hitusen (Q2/2022: 13 %).

Siinäpä luvut kolmannen kvartaalin osalta. Seuraavan kerran lukuja tarjoillaankin jo vuoden 2023 puolella!

Kaikki historian salkkuraportit:

2022 Q4 – Kiireisyys palasi arkeen
2022 Q3 – Elämä hymyilee, mutta yhä vain pörssin ulkopuolella
2022 Q2 – Juhlahetkiä lähinnä pörssin ulkopuolella
2022 Q1 – Rauhanajan päätös söi monella tapaa

2021 Q4 – Kierrokset nousevat tyhjäkäynnistä huolimatta
2021 Q3 – Viisi vuotta salkkuraportteja
2021 Q2 – Duunarista yrittäjäksi
2021 Q1 - Ajatukset leijailevat lähitulevaisuudessa

2020 Q4 – Salkun siivousta kovalla kädellä
2020 Q3 – Kun osakesalkku on asunnon seiniä paksumpi
2020 Q2 – Juhlitaan kuin eilistä ei olisikaan
2020 Q1 – Kylmä startti uudelle vuosikymmenelle

2019 Q4 - Ostoja kovalla kädellä
2019 Q3 - Rajapyykkien yli että heilahtaa
2019 Q2 - Tasaisen tylsää menoa
2019 Q1 - Lujaa menoa pörssissä ja sen ulkopuolella

2018 Q4 - Upotaan Titanicin lailla
2018 Q3 - Kohti pimeää syksyä
2018 Q2 - Takaisin lähtöruutuun
2018 Q1 - Stressiä ja käteistä

2017 Q4 - Takana mahtava sijoitusvuosi
2017 Q3 - Oma asunto hankittu!
2017 Q2 - Viimeiset hetket asuntovelattomana
2017 Q1 - Salkkuraportit blogin puolelle

2016 Q4 - Hyvästit vuodelle 2016!
2016 Q3 - Raporttien teko alkaa

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *