Helmikuu vetelee jo loppuaan, vaikka allekirjoittaneella on vielä vuosi 2022 käymättä läpi. Omat blogituloni vuodelta 2022 ehdinkin jo esitellä, mutta vielä olisi rästissä vuoden viimeisen neljänneksen käsittelevä salkkuraportti, sekä koko vuoden yhteen niputtava vuosiraportti. Odotellessa voit käydä lukemassa vuoden 2021 vuosiraportin.

Lyhyestä virsi kaunis, lähdetään katsomaan vuoden 2022 neljännen kvartaalin ja nopean laskutoimituksen mukaan historian 26. salkkuraportin tapahtumia.

Omistusasunto / asuntosijoittaminen

Aivan kuten aiemminkin, näiden kolmen kuukauden aikana lainani lyhentyi 1 225,41 euroa. Jyväskylän asunnossani asuu tällä hetkellä vuokralainen, joka maksaa minulle vuokraa asunnosta 675 euroa kuukaudessa.

Kvartaalin aikana tapahtui pieniä asioita vuokra-asuntoon liittyen. Vuokralainen vihjasi jo hyvissä ajoin olevansa kiinnostunut vuokra-asunnon alivuokraamisesta ensi syksynä. Tästä syystä pääsin siis kertaamaan alivuokramiseen liittyviä käytäntöjä. Sinänsä uutisen rivien välissä oli minulle positiivisia signaaleja, sillä vuokralainen ei näytä kiirehtivän ainakaan pois asunnosta, kerta tämä suunnittelee asioita jo vuoden päähän.

Toinen kvartaaliin mahtunut asuntoon liittyvä juttu oli vesimaksujen tasaus, joka sujui tänä vuonna huomattavasti paremmin kuin viime vuonna.

Opintolaina

Opintolainan suhteen kvartaali oli rauhallinen. Vuoden loppupuolella opintolainaani pääomitettiin korkoja 254,54 euroa. Siinä missä aiemmin opintolainan korot ovat olleet luokkaa muutamista euroista pariin kymmeneen euroon, nyt korkojen nousun myötä aletaan puhumaan jo satasista.

Korkojen nousu sai minut pohtimaan omia velkojani, eli ynnäsin taannoin omia velkojani yhteen ja pohdin mitä niiden kanssa tulisi tehdä. Väläyttelin tuossa ylimääräisten lyhennysten tai jopa joidenkin lainojen takaisinmaksua kertarykäyksellä, mutta mitään päätöksiä en ole vielä asian suhteen tehnyt.

Vuoden 2023 ensimmäisinä päivinä minulle tipahti käsiin opintolainojeni takaisinmaksusuunnitelma, mikä tuo hieman konkretiaa sille, miten elämä opintolainan kanssa jatkuu nyt valmistumisen jälkeen.

Osingot

Osinkojen suhteen viimeinen kvartaali oli asiallinen. Tällä kertaa osinkoja ropisi tilille 737,03 euron edestä (Q4/2021: 533,90e), eli hilujen verran taas viime vuotta edellä. Osinkopotista lähes kolmannes on Harvian peruja.

Koko vuoden kumulatiivinen osinkokertymä on 4 427,08 euroa (Q1-4/2021: 3 627,09e), eli tapahtui merkittävä parannus edellisvuoteen nähden. Yksi tämän vuoden osinkopotin suurimmista nostattajista saamme kiittää Sampoa, jonka keväinen ”superosinko” kasvoi viime vuodesta merkittävästi.

Osuuskuntajäsenyydet

S-juna oli paketoitiin vuoden 2022 osalta jo toisessa kvartaalissa. Tämän vuoden kokonaisuus jäi 28 euroon (sama kuin vuosi sitten).

Suorat osakesijoitukset

Kovin montaa ostoriviä salkkuuni ei tällä kertaa kertynyt. Unileveriä tuli tankattua pitkästä aikaa, Stag Industrialia ja Realty Incomea ostin Black Friday -kampanjasta ja Kesko oli pakollinen osto Nordea-salkkuun, ettei seuraavalla kvartaalilla salkun säilytyksestä aiheudu kuluja.

Ostot menneellä kvartaalilla:

24.10.2022Unilever45kpl44,37USD
25.11.2022Stag Industrial35kpl64,86USD
25.11.2022Realty Income3kpl32,779USD
13.12.2022Kesko A8kpl20,35EUR

Rahastot

Rahastoissa jatkoin ostoja Nordnetin markkinointirahastoihin (Suomen, Ruotsin että Tanskan Indeksirahasto). Kaikkiaan kvartaalilla tuli laitettua rahastoihin yhteensä 4 500 euroa (Q3/2022: 3 180 euroa).

Käteiskassa

Tällä hetkellä käteistä lepää tileilläni 11 603,32 euron verran (Q3/2022: 11 859,48e), eli hitusta vähemmän kuin kvartaali sitten. Todennäköisesti tulevalla kvartaalilla käteiskassani turpoaa, mutta kuinka paljon, sitä en lähde vielä arvuuttelemaan.

Yrittäminen

Yrittämisen osalta kvartaalilla ei tapahtunut hirveästi. Kuten jo tämän salkkuraportin viivästymisestä voitte huomata, työkiireet ovat rassanneet hieman yritystoiminnan pyöritystä. Kun ”töissä ”pääduunissa” työpöytäni läpi kulkee noin 40 artikkelia joka ikinen viikko, ei välttämättä jaksa enää vapaa-ajalla kirjoittaa yhtä lailla.

Minun onneni on ollut se, että tämän sijoitusblogin lisäksi repertuaaristani löytyy jossain määrin ajattomia tai muuten vain vähän huomiota kaipaavia sivustoja, joita pystyy pyörittämään siitäkin huolimatta, ettei aikaa kirjoittamiselle tahdo löytyä. Vaikka kirjoitin Q4:llä melko vähän, etenkin ”kakkosblogini” lukijamäärät kasvoivat yhä aggressiivisesti. Sitä kautta myös tulopuoli näyttää nyt hyvältä.

Sharevillessä yli 1 800 seuraajaa

Tällä hetkellä minulla on Sharevillessä 1 838 seuraajaa (viime raportin aikaan 1 829). Uusia seuraajia tuntuu löytyvän tasaiseen tahtiin. Kiitokset jälleen kerran kaikille uusille seuraajille!

Shareville-profiilini löydät tästä linkistä tai alapuolen Shareville-badgesta.

Facebookissa yli 1 500 seuraajaa

Blogini Facebook-sivu on kerännyt mukavasti uusia seuraajia ja tykkääjiä. Tällä hetkellä Facebookin puolella on mukana 1 574 seuraajaa (viime raportissa 1 554 seuraajaa). Mikäli kirjoitukseni kiinnostavat, kannattaa käydä laittamassa tili seurantaan tai tykätä siitä, sillä tällöin saat ensimmäisenä tiedon uusista julkaisuistani.

Blogini ympärillä olevat sosiaaliset mediat löydät kokonaisuudessaan tästä kirjoituksesta ”Ota somet haltuun”.

Instagramissa yli 1 600 seuraajaa

Tammikuussa tehty Instagram-tili jatkoi kasvuaan. Instagram-tiliäni seurasi viime kvartaalin lopussa 1 674 käyttäjää (viime raportissa 1 661). Pistäkäähän tili seurantaan, jos Instaa käytätte.

Muita ajankohtaisia asioita

Kuten jo parissakin otteessa olen maininnut, kiire on tehnyt paluun arkeeni. Kun tekee periaatteessa kahta työtä, eli käy normaalissa 8-16 työssä ja sen päälle yrittää illat ja viikonloput, täytyy omasta jaksamisesta pyrkiä pitämään kiinni.

Nyt mennyt kvartaali oli vielä työrupeaman suhteen varsin kovatempoinen, joka verotti selvästi toiminimiasioita. Etenkin Inssin osinkojen pyörittämiseen ei ole jäänyt aikaa toivotulla tavalla, mikä on saanut minut hieman miettimään blogin tulevaisuutta.

Yhteenveto

Tämän kappaleen alla olen heittänyt ilmoille jonkinlaisia lyhyen aikavälin ennusteita, ja katsonut miten viimekertaiset ennustukset ovat osuneet kohdilleen. Nyt kun tämä artikkeli tulee julki helmikuun lopulla, jolloin kvartaalista on jo lusittu kaksi kolmasosaa, ennustusten tekeminen on vähän typerää.

Onneksi on kuitenkin viimekertaisia ennustuksia, joita voi katsoa nyt uudessa valossa. Lokakuussa olen kirjoittanut ylös seuraavanlaisia havaintoja.

Pelko kolmannesta maailmansodasta on nostanut jonkin verran päätään kolmessa kuukaudessa, mutta se onkin sitten toinen juttu, onko pelko miten aiheellista. Ydinsodan uhkasta puhutaan jatkuvasti enemmän ja lokakuun puolella kansa aloittikin jodin hamstrauksen.

Sotajuttuja enemmän olen tällä hetkellä huolissani energiaan liittyvistä asioista. Mitään uutta ei varsinaisesti ole kvartaalin aikana ilmennyt, vaan tuttujen aiheiden parissa edetään. Riittääkö sähkö kaikille tulevana talvena? Kuinka korkealle sähkön hinta voi nousta? Mistä ihmiset ylipäätään repivät rahaa sähkölaskuun, kun kaikki näyttää epävarmalta ja samaan aikaan hinnat vain kallistuvat?

Vaikka sähköasiat eivät kosketa minua kerrostalokaksiossa asuvana kovinkaan pahasti, niin kyllä tässä on jonkinlaista huolta ilmassa monien ystävien ja läheisten puolesta.

Ydinsodan uhka on ainakin mediassa laantunut merkittävästi talven myötä, vaikka sota Ukrainassa jatkuukin yhä. Myös sähkökriisin pahimmat ennustukset näyttävät menneen (onneksi) reisille, eli suuria sähkökatkoja ei ole näkynyt, emmekä ole joutuneet tekemään sähkökatkojen vuoksi erityisjärjestelyjä vessakäynneille, joista syksyllä puhuttiin paljon.

Talvea on jäljellä enää yksi kuukausi, ja huhtikuuta voidaan pitää jo hyvällä omatunnolla kevätkuukautena. Mitä lämpimämpää pihalla on, sitä vähemmän riippuvaisia olemme sähköstä. Tällä hetkellä näyttääkin siltä, että kaikista hurjin sähkökriisi jäikin tulematta.

Olen kirjoittanut sähköasioista tähän blogiin parinkin artikkelin verran. Ensiksi vaihdoin käyttämään pörssisähköä ja vähän myöhemmin laskeskelin pörssisähköllä saamiani säästöjä.

Osakemarkkinaa on tälläkin kertaa vaikea ennustaa, eli ei mitään hajua tai edes hyvää arvausta siitä, mihin suuntaan osakkeet tulevat seuraavien kuukausien aikana kulkemaan. Kai sekin kertoo jotain jo markkinasta, että vaikka ennustuksia ensimmäiselle kvartaalille pääsee tekemään melkein maaliskuun puolella, siltikään ei osaa ennustaa mitään fiksua.

TAULUKOT

Seuraavaksi laitan jälleen tuttuja taulukoita. Käydään läpi taas varallisuuteni määrä niin bruttona kuin nettona sekä varallisuuteni jakautuminen unohtamatta tietenkään kokonaisuuden kannalta oleellisia velkoja.

Kokonaisuus:

Taulukosta näkyy koko varallisuuteni velkoja myöten. Menneellä kvartaalilla bruttovarallisuuteen tuli 21 267,86 euroa (Q3/2022: -11 581,89e). Sen lisäksi Excelini ilmoitti nettovarallisuuteni kehittyneen 22 238,73 euroa (Q3/2022: -10 327,48e). Kolmen kvartaalin ajan jatkunut miinusmerkkinen aikakausi tuli nyt siis päätökseen.

Koodilla "INSSIN" saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

Salkku yhteensä:

Tämä piirakkadiagrammi on ollut hauskaa seurattavaa pörssin karhumarkkinan aikana. Koska asuntoni arvo on salkkuraporteissa ”kiinteä”, asunnon osuus piirakasta tuppaa kasvamaan kurssilaskussa ja kapenemaan kurssien noustessa. Tällä kertaa asunnon siivu pieneni hieman (Q3/2022: 41 %).

Vastaavasti taas osakkeiden osuus kasvoi pitkästä aikaa (Q3/2022: 38 %), samoin kuin rahastojen osuus (Q3/2022: 16 %). Käteisen määrä pysyi ennallaan (Q3/2022: 4 %).

Velat:

Myös seuraavassa velkoja esittelevässä piirakassa on ollut viime aikoina havaittavissa laskumarkkinan merkit. Kun käytössä on velkaa, ja salkussa on laskevia osakkeita, oman rahan osuus pienenee ja velkojen osuus kokonaisuudesta kasvaa.

Oman rahan osuus kasvoi pitkästä aikaa, kun sitä on taas 63 % varallisuudestani (Q3/2022: 60 %). Nuo muutamat prosenttiyksiköt niistettiin tietenkin asuntolainan ja opintolainan osuuksista, jotka molemmat pienenivät.

Asuntolainan osuus pieneni hieman enemmän (Q3/2022: 26 %), johtuen siitä, että lyhennän joka kuukausi asuntovelkaani. Opintolainalla tilanne oli päinvastainen, eli en lyhennä sitä vielä lainkaan, mutta korkoja lisättiin lainaan vuoden lopulla. Tästäkin huolimatta opintolainan siivu pieneni kvartaalin aikana (Q3/2022: 14 %).

Tässäpä salkkuraportti vuoden 2022 viimeiseltä kvartaalilta. Mikäli aikatauluni sen sallii, teen vuodesta 2022 vielä erillisen yhteenvedon, jossa käyn läpi kuluneen vuoden tapahtumia.

Kaikki historian salkkuraportit:

2022 Q4 – Kiireisyys palasi arkeen
2022 Q3 – Elämä hymyilee, mutta yhä vain pörssin ulkopuolella
2022 Q2 – Juhlahetkiä lähinnä pörssin ulkopuolella
2022 Q1 – Rauhanajan päätös söi monella tapaa

2021 Q4 – Kierrokset nousevat tyhjäkäynnistä huolimatta
2021 Q3 – Viisi vuotta salkkuraportteja
2021 Q2 – Duunarista yrittäjäksi
2021 Q1 - Ajatukset leijailevat lähitulevaisuudessa

2020 Q4 – Salkun siivousta kovalla kädellä
2020 Q3 – Kun osakesalkku on asunnon seiniä paksumpi
2020 Q2 – Juhlitaan kuin eilistä ei olisikaan
2020 Q1 – Kylmä startti uudelle vuosikymmenelle

2019 Q4 - Ostoja kovalla kädellä
2019 Q3 - Rajapyykkien yli että heilahtaa
2019 Q2 - Tasaisen tylsää menoa
2019 Q1 - Lujaa menoa pörssissä ja sen ulkopuolella

2018 Q4 - Upotaan Titanicin lailla
2018 Q3 - Kohti pimeää syksyä
2018 Q2 - Takaisin lähtöruutuun
2018 Q1 - Stressiä ja käteistä

2017 Q4 - Takana mahtava sijoitusvuosi
2017 Q3 - Oma asunto hankittu!
2017 Q2 - Viimeiset hetket asuntovelattomana
2017 Q1 - Salkkuraportit blogin puolelle

2016 Q4 - Hyvästit vuodelle 2016!
2016 Q3 - Raporttien teko alkaa

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *