Hieman viiveellä julkaisen nyt tämän vuoden ensimmäisen salkkuraportin. Näitä meikäläinen kirjoittelee siis jokaisen kvartaalin päätteeksi.

Tämän kvartaalin koodinimi ”stressiä ja käteistä”, on kuin jonkun huonon toimintaleffan nimestä. Silti se mielestäni kuvastaa tätä vuosineljännestä aika hyvin. Stressiä on riittänyt paljonkin, pääasiassa töiden loppumisen ja uusien etsimisen suhteen. Ennen kuin työt loppuivat, painelin melko väkevän työputken. Työsuhteeni viimeiset 1,5 kk meni käytännössä joka päivä töissä, eli vapaa-aika oli kortilla. Kirjoittelen varmaan tästä aiheesta kokonaan oman kirjoituksensa jossain vaiheessa. Käteinen taas kuvastaa tämän kvartaalin pääasiallista sijoituskohdetta. Avasin tammikuussa tilin Bank Norwegianiin, ja tallettelin sinne ihan kiitettäviä summia.

Näillä eväillä lähdetään katsomaan mitä vuoden 2018 ensimmäinen neljännes piti sisällään!

Omistusasunto

Jatkoin asuntoni takaisinmaksua kuten ennenkin. Tälläkin kertaa lyhentelin lainaani 408,47 euroa  uukaudessa. Tähän päälle sitten tulevat korot ja käsittelykulut.

Näiden kolmen kuukauden aikana lainani lyhentyi 1 225,41 euroa. Korkoja maksoin 159,81 euroa ja käsittelykuluja 6,9 euroa.

Suurin muutos asumisen suhteen oli, että kuittasin taloyhtiölainan pois 1.2.2018. Silloin minulla oli mahdollisuus tehdä se hieman pienemmillä kuluilla kuin yleensä. Koska asuntoa kohden ei ole enää taloyhtiövelkaa, keveni minulta rahoitusvastikkeen maksu. Toki samalla asuntolainakuluni kasvoivat hieman, mutta ainakin maksujen suhteen nyt on hieman aiempaa selkeämpää.

Opintolaina

Opintolaina pysy vanhassa tutussa lukemassa, eli 6 867,92 eurossa. Ei muutoksia sen suhteen.

Osingot

Uusi osinkovuosi lähti käyntiin ja ihan mukava avaus sille saatiinkin. Osinkoja ehti ensimmäisen kvartaalin aikana tulla 1 027,55 euroa, joka on pitkälle yksinomaan Nordean (680e) ansiota. Nousua viime vuoden Q1:lle tuli kivasti, sillä tuolloin osinkoja sain 914,44 euroa.

S-ryhmän osuuskuntajäsenyydet

Ei minkäänlaista liikehdintää asian tiimoilta. S-junan kultakausi osuukin seuraavalle kvartaalille, jolloin aiheesta riittää enemmän kerrottavaa.

Suorat osakesijoitukset

Vuoden alussa tein aika pienillä summilla suoria osakekauppoja. Ensiksi maaliskuun alussa ostin Nordean Osinkobileet-kampanjasta ilman kaupankäyntikuluja Sampoa 5 kpl hintaan 45,30 e/kpl.

Lisäksi tein maaliskuun lopussa strategisen oston ostamalla yhden kappaleen (luit oikein) Nokian Renkaita hintaan 37,34 euroa. Maksoin tästä kaupasta prosentin verran kaupankäyntikuluja (0,37e) ja tällä kaupalla estän ettei Nordea veloita salkkuni ylläpidosta Q2:lla 3 x 2,9 e/kk. Hassua kikkailua, mutta totisinta totta.

Nordnetin salkkuun en tehnyt ensimmäistäkään suoraa osakesijoitusta.

Rahastot

Superrahastojen tankkaamista jatkettu. Samalla hieman hioin strategiaani. Jatkossa ostan joka toinen viikko sekä Suomen, Ruotsin että Tanskan Superrahastoja 25 eurolla per rahasto. Aiemmin ostin vain Ruotsia ja Tanskaa. Tällä taktiikalla olisi tarkoitus vedellä pidempäänkin.

Lisäksi tämän kevään erikoisuutena aion sijoittaa kaikki euroissa tienatut osingot heti takaisin Superrahasto Suomen kautta. Eli sijoitan kaikki verojen jälkeiset osingot ajallisesti hajauttaen täysin kuluitta Suomen Superiin.

Sharevillessä 700 seuraajaa rikki!

Tällä hetkellä minulla on Sharevillessä tasan 700 seuraajaa (viime raportin aikaan 539). Uusia seuraajia tulikin tällä kvartaalilla todella hyvin. Kiitokset jälleen kerran kaikille seuraajilleni! Shareville-profiilini löydät tästä linkistä tai alapuolen Shareville-badgesta.

Käteinen Bank Norwegianissa

Uutena ominaisuutena salkkuraporteissa minulla on jatkossa mukana Bank Norwegian. Avasin tilin norjalaiseen pankkiin tammikuussa ja olenkin pyrkinyt tallettamaan sinne mehevän alkupotin. Tarkoituksena olisi pitää Bank Norwegianissa noin kahden vuoden lainalyhennysten (10 000e) verran käteistä. Ensimmäisen kvartaalin aikana sain talletettua sinn 7 200 euron edestä rahaa, joten tavoite on jo miltei täynnä.

Tarkemmin sotasuunnitelmistani ja taustoistani Bank Norwegianin tiliin voit lukea tästä maaliskuisesta tekstistä.

Muita ajankohtaisia asioita

Töiden loppuminen vaikuttanee varmasti jollain tavoin varallisuuteni sekä blogini kehittymiseen. Rahaa ei kenties tule nyt yhtä hyvin kuin ennen, mutta taas toisaalta nyt minulla on paremmin aikaa keskittyä blogin kirjoittamiseen. Tulevaisuudestani en osaa sanoa tässä vaiheessa yhtään mitään. Työpaikkoja olen hakenut roppakaupalla ja monissa paikoissa rekrytointi on yhä kesken. Lisäksi minulla olisi jo tiedossa yksi varma koulupaikkakin, mutta päätöksiä minkään suhteen en ole vielä tehnyt.

Yhteenveto

Työt loppuivat, kuten edellisessä raportissa varoittelin. Tällä vuoden ensimmäisellä kvartaalilla sain erityisesti käteistä talteen todella hyvällä prosentilla. Pääpiirteittäin pidän kvartaalia melko onnistuneena kaikin puolin.

Tulevaisuudesta on todella vaikea sanoa yhtään mitään. En osaa arvioida tulevaisuuden tuloja enkä menojani nyt kovin hyvin, johtuen epävarmasta tilanteesta työmarkkinoilla.

Taulukot

Seuraavaksi laitan jälleen tuttuja taulukoita. Käydään läpi taas varallisuuteni määrä niin bruttona kuin nettona sekä varallisuuteni jakautuminen niin omaisuuslajeina, valuuttoina kuin pörssikohtaisesti.

Kokonaisuus:

Taulukosta näkyy koko varallisuuteni velkoja myöten. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa salkkuni arvo pääsi hieman laskemaan. Tällä kertaa ei voi oikeastaan puhua edes lievästä, sillä kurssilasku söi kyllä tyylikkäästi kaikki uudet säästöni.

Toisen kvartaalin aikana bruttovarallisuuteni nousi 5003,80e (Q4 2017: laski 119e), mikä on salkkuraporttieni historiaan nähden todella hyvä luku. Vielä kovemmin kasvoi nettovarallisuuteni, mikä nousi 6 229,21 euroa (Q4 2017: nousi1514,88e). Kovat nousut selittyvät pääasiassa aggressiivisella Bank Norwegianin tallettamisella. Suorat osakesijoitukset sekä rahastot valahtivat hieman pakkaselle.

Viime raportissa harmittelin kun nettovarallisuuden 70 kilon rajapyykki jäi reilun satasen päähän. Nythän se sitten jo ylitettiinkin komeasti. Seuraavaan raporttiin mennessä 80 kilon rikkominen taitanee olla aika kovan työn takana, ja se vaatisi kaverikseen jo hieman nousua pörssien puolella.

Salkku yhteensä:

Seuraavaksi salkkuni sisältö kokonaisuudessaan. Muutoksia tuli aika paljon verrattuna viime kertaan. Osakkeiden osuus valahti 27 %:iin (Q4 2017: 30 %) sekä asunto 66 %:iin (68 %). S-juna kituutteli paikallaan prosentissa. Rahastojen suus tuplaantui kahteen prosenttiin (1 %), pääasiassa Superrahasto Suomen mukaantulon vuoksi. Sitten taas uutena tulokkaana Bank Norwegian loikkasi suoraan neljän prosentin siivuun.

Valuutat:

Valuutoissa eurot ja Tanskan kruunut kasvattivat osuuttaan. Dollarit ja Ruotsin kruunut taas hukkuivat johonkin. Heikentyvä dollari rassaa salkkuani, samoin kuin umpisurkea H&M.

Maakohtainen:

Suomi kasvatti osuuksiaan, kaikki muut laskivat. Viime raportissa Suomessa arvopapereistani oli 55 %, nyt peräti 58 %. Tämä selittyy Superrahasto Suomen sekä suorien osakesijoitusten (Sampo, NRE) tankkaamisesta.

Velat:

Tässä taulukossa on tapahtunut kiitettävästi parannusta viimekertaiseen. Vielä viime vuoden lopussa minulla oli omaa rahaa 40 % ja asuntolainaa 56 %. Nyt lopputalven aikana on kolme prosenttia valahtanut asuntolainasta aidan toiselle puolelle oman rahan puolelle.

Seuraavan kerran salkkuraportteja tehdäänkin heinäkuun alussa. Palataan silloin asiaan!

Kaikki historian salkkuraportit:

2022 Q3 – Elämä hymyilee, mutta yhä vain pörssin ulkopuolella
2022 Q2 – Juhlahetkiä lähinnä pörssin ulkopuolella
2022 Q1 – Rauhanajan päätös söi monella tapaa

2021 Q4 – Kierrokset nousevat tyhjäkäynnistä huolimatta
2021 Q3 – Viisi vuotta salkkuraportteja
2021 Q2 – Duunarista yrittäjäksi
2021 Q1 - Ajatukset leijailevat lähitulevaisuudessa

2020 Q4 – Salkun siivousta kovalla kädellä
2020 Q3 – Kun osakesalkku on asunnon seiniä paksumpi
2020 Q2 – Juhlitaan kuin eilistä ei olisikaan
2020 Q1 – Kylmä startti uudelle vuosikymmenelle

2019 Q4 - Ostoja kovalla kädellä
2019 Q3 - Rajapyykkien yli että heilahtaa
2019 Q2 - Tasaisen tylsää menoa
2019 Q1 - Lujaa menoa pörssissä ja sen ulkopuolella

2018 Q4 - Upotaan Titanicin lailla
2018 Q3 - Kohti pimeää syksyä
2018 Q2 - Takaisin lähtöruutuun
2018 Q1 - Stressiä ja käteistä

2017 Q4 - Takana mahtava sijoitusvuosi
2017 Q3 - Oma asunto hankittu!
2017 Q2 - Viimeiset hetket asuntovelattomana
2017 Q1 - Salkkuraportit blogin puolelle

2016 Q4 - Hyvästit vuodelle 2016!
2016 Q3 - Raporttien teko alkaa

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

6 kommenttia kohteessa “2018 Q1 – Stressiä ja käteistä

 1. Vepi kommentoi:

  Tsemppiä työnhakuun. Itselläkin haku päällä (insinööri, duunarihommissa). Mukava seurata kehitystäsi, kun samat taulukon rivit löytyy myös omasta taloudestani. En tosin s-junassa ole, kun osuuskuntani ei maksa korkoa ja säästötkin on osuuspankissa. Toistaiseksi käteinen on virrannut nordnetin kuukausisäästöihin (etf) ja superrahastoihin. Nyt pitää tosin käteispainoa säästötilille kasvattaa parin kuukauden palkan verran. Tuntuu että on hyvä aika tuumata ja katsoa markkinoiden kehitystä, eikä puskea kaikkea mikä irti lähtee laskevaan markkinaan. Hyvää vinkkiä olen saanut tästä blogista. Jatka samaan malliin!

  • RJW kommentoi:

   On OP:sta juu, ja taitanee bonukset kuitata tuon(kin). Ainakin autovakuutuksesta bonukset kuittasivat automaattisesti noin 40 euroa. Kunhan nyt vain kiusaan itseäni luvuilla :D.

  • Vepi kommentoi:

   Itse vaihdoin autovakuutuksen lähitapiolaan, ainakin vuodeksi, vaikka op:n bonuksia kertyykin asuntolainasta. Tarjosivat niin huonoa tarjousta – sitä pyydettyäni – kun vakuutusten bonussysteemit muuttuivat viimevuonna, että lähitapiolan "kasko puoleen hintaan -kampanja" vei voiton. Bonuksethan säilyy siellä op:ssa, joten palaillaan sinne taas, ehkä alennuskampanjan merkeissä.

 2. Mandariinipuu kommentoi:

  Hyvä ja selkeä esitys! Hyvin menee ainakin taloudellisesti. Hieno kasvu varallisuudessa, toivottavasti töitäkin löytyy. Taidan ottaa hieman mallia tuosta kokonaisuuden taulukosta omaan blogiini 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *