Jo vain. Ei uskoisi että toinen kvartaali on jo taputeltu läpi. Sehän tarkoittaa sitä, että vuosi 2018 on ylittänyt jo puolivälinsä! Kyllä se aika menee vaan joutuisaan.

Mennyt kvartaali oli osaltani varsin vauhdikas. Kvartaalin alussa jäin työttömäksi, mutta kauaa en joutunut tyhjän päällä makoilemaan. Jo ensimmäisten työttömyyspäivien aikana sain tiedon uudesta opiskelupaikasta, joka alkoi hieman poikkeuksellisesti toukokuussa. Työttömyyteni jäikin siis vain kuukauden mittaiseksi hetkeksi.

Otsikon lähtöruudulla viittaan tähän opiskelujen aloittamiseen. Eihän siitä ollut kuin kaksi vuotta, kun valmistuin metsätalousinsinööriksi ja uhosin kovaan ääneen kaiken kouluttautumisen olevan nyt tässä. Jälleen kerran herja osui omille näpeille.

Lähdetäänpäs vetämään vuoden toisen kvartaalin tapahtumia läpi!

Omistusasunto

Jatkoin asuntoni takaisinmaksua kuten ennenkin. Tälläkin kertaa lyhentelin lainaani 408,47 euroa kuukaudessa. Tähän päälle sitten tulevat korot ja käsittelykulut.

Näiden kolmen kuukauden aikana lainani lyhentyi 1 225,41 euroa. Korkoja maksoin 166,98 euroa ja käsittelykuluja 6,9 euroa.

Asunnon suhteen ei tapahtunut oikeastaan mitään raportoimisen arvoista.

Opintolaina

Opintolainan kanssa sen sijaan tapahtui merkittäviä muutoksia. Aiemmin minulla oli lainaa MTI-opinnoistani kertynyt 6 867,92 euroa, ja nyt uuden opiskelupaikan myötä aion tietenkin nostaa kaikki mahdolliset opintolainat salkkuuni. Tällä hetkellä olen opintolainoja pystyssä Nordealle 12 736,97 euroa, eli opintolainani määrä on käytännössä tuplaantunut.

Kirjoittanen opintolainasta ihan omat tekstit myöhemmin.

Osingot

Vuoden toisella kvartaalilla salkkuuni kilisi osinkoja 1083,43 euron edestä (Q2/2017: 968,5e). Vuoden ensimmäinen puolisko, eli H1 taas tuotti osinkoja kokonaisuudessaan 2111,63 euroa (H1/2017: 1882,94e). Molemmat lukemat olivat historiansa parhaita, sillä viime vuoden Q2 ja H1 jäivät hieman vuoden 2016 vastaavista.

S-ryhmän osuuskuntajäsenyydet

Q2:lle osui tänäkin vuonna S-junan kultakausi. Käytännössä kaikki osuusmaksun korot maksettiin tämän kvartaalin aikana.

Tämän vuoden S-junan tuotot olivat itselleni suuri pettymys. Tuotot laskivat aiempaa jyrkemmin. Vuonna 2018 osuusmaksujen korkoja maksettiin minulle vain 87 euroa (2017: 116,56e).

Tarkemmat analyysit S-junan nykytilanteesta rustasin sille omistettuun blogikirjoitukseen:

S-junan matka yskii pahasti – vuoden 2018 osuusmaksun korot käsittelyssä

Suorat osakesijoitukset

Mennyt kvartaali oli aika laiska suorien osakesijoitusten suhteen. En löytänyt oikein mitään mieluisaa ostettavaa ja lisäksi opiskeluihin palaaminen laittaa entistä tarkemmin miettimään suorien osakesijoitusten tekemisiä.

Kvartaalin ainoa suora osto oli kun avasin kesäkuussa omistukseni saunavalmistaja Harviaan. Ostin 10 kpl Harvian osakkeita hintaan 6,00 e/kpl. Oston tein Nordean salkkuuni, välttääkseni salkun säilytyspalkkioiden juoksemisen tulevalla kvartaalilla. Pidemmät tarinat Harvian ostosta ja ostoperusteluista löydät tämän linkin takaa:

Sijoitin kevään mestaruussaunaan – Harviaa salkkuun

Nordnetin salkkuun en tehnyt ensimmäistäkään suoraa osakesijoitusta kvartaalin aikana.

Rahastot

Superrahastoja tankkasin tavalliseen tahtiini, ja tarkoituksenani olisi pyrkiä jatkamaan hyväksi tavaksi koettua strategiaa myös opiskelujen aikana. Eli pyrin yhä jatkossa sijoittamaan joka toinen viikko sekä Suomen, Ruotsin että Tanskan Superrahastoja 25 eurolla per rahasto.

Sijoitin Q2:lla hieman normaalia enemmän Superrahasto Suomeen, minkä vuoksi kvartaalin aikana sinne ehti kertyä 666 euroa uutta rahaa.

Sharevillessä jo lähes 800 seuraajaa

Tällä hetkellä minulla on Sharevillessä 774 seuraajaa (viime raportin aikaan 700). Uusia seuraajia tuntuu löytyvän tasaiseen tahtiin. Kiitokset jälleen kerran kaikille seuraajilleni! Shareville-profiilini löydät tästä linkistä tai alapuolen Shareville-badgesta.

Facebookissa lähes 100 seuraajaa

Tein kvartaalin aikana blogilleni omat Facebook-sivut. Menkäähän vain rohkeasti tykkäilemään kaikki kiinnostuneet, sillä tuon Facebookin kautta on helppo seurata uusia julkaisujani.

Esittelin viikko sitten kaikki sosiaaliset mediani, jotka tämän blogin ympärille rakentuvat. Löydät kyseisen kirjoituksen täältä:

Ota somet haltuun!

Käteinen Bank Norwegianissa

Johtuen opiskelujen aloittamisesta, Bank Norwegian on ollut rahallisesti mitattuna minulle suosituin sijoituskohde menneellä kvartaalilla. Kvartaalin aikana lähes tuplasin Bank Norwegianin tilini saldon. Laitoin rahojani 7 500 euron edestä huilaamaan norjalaisten tileille. Pääasiassa rahat olivat opintolainojani.

Tarkemmin sotasuunnitelmistani ja taustoistani Bank Norwegianin tiliin liittyen voit lukea tästä maaliskuisesta tekstistä.

Luultavasti joudun jossain vaiheessa syksyn aikana koskemaan Norwegianin säästöihini, eli uskon tilin saldon olevan nyt huipussaan.

Muita ajankohtaisia asioita

Ajankohtaisimmat asiat tulikin jo käytyä läpi, eli opiskelijaelämään paluu on tällä hetkellä eniten mielessä. Tulot rajoittuvat siihen noin 225 euron opintotukeen. Kuluvan vuoden opintolainatkin olen ehtinyt jo nostaa, eli seuraavan kerran saan lisää velkaa vasta tammikuussa.

Yhteenveto

Mielestäni kvartaali sujui hyvin, vaikka sen aikana tuloja ei käytännössä tullut ollenkaan. Opiskeluihin lähteminen suht pian työttömyyden alkamisesta sotki aika pahasti tukiasioitani. Olen ravannut jo maaliskuusta asti TE-palveluiden ja Kelan väliä, eikä homma ole vieläkään finaalissa.

Tulevaisuudessa pyrin pitämään kynsin ja hampain kiinni varallisuuteni kehittymisestä. Askeleet eteenpäin tulevat varmasti lyhenemään, mutta toivottavasti ne eivät muutu ainakaan taka-askeliksi. Mielestäni on ihan ok mennä junnata jopa paikallaan, mutta toivottavasti en joudu kauhean paljon popsimaan salkustani opiskelujen aikana.

Taulukot

Seuraavaksi laitan jälleen tuttuja taulukoita. Käydään läpi taas varallisuuteni määrä niin bruttona kuin nettona sekä varallisuuteni jakautuminen niin omaisuuslajeina, valuuttoina kuin pörssikohtaisesti.

Kokonaisuus:

Taulukosta näkyy koko varallisuuteni velkoja myöten. Toisen kvartaalin aikana bruttovarallisuuteni nousi 9472,44e (Q1 2018: +5003,8e), mikä on salkkuraporttieni historiaan nähden todella hyvä luku. Bruttovarallisuuden nousu johtuu pääasiassa koko vuoden 2018 opintolainojen nostamisella, eli olen nostanut jo kaikki 9 tämän vuoden lainakuukautta.

Vielä kovemmin kasvoi nettovarallisuuteni, mikä nousi 4 828,80 euroa (Q1 2018: +6229,21e). Kovat nousut selittyvät pääasiassa aggressiivisella Bank Norwegianin tallettamisella. Hyvää taustatukea antoi myös pörssin nousut.

Viime raportissa pohdin, saisinko seuraavaan raporttiin mennessä rikottua 80 kilon rajapyykin. Epäilin sitä, mutta näemmä se kuitenkin onnistui. Tämä voi olla kuitenkin vain väliaikaista, sillä luultavasti joudun syömään syksyn aikana jonkun verran säästöjäni.

Salkku yhteensä:

Seuraavaksi salkkuni sisältö kokonaisuudessaan. Siinä ei järin suuria muutoksia tapahtunut. Bank Norwegianin osuus nousi 8 %:iin (Q1 2018: 4%) kun taas asunnon osuus laski hieman 62 %:iin (66 %).

Valuutat:

Valuutoissa ei käytännössä mitään eroja edelliseen.

Maakohtainen:

Eikä myöskään maakohtaisessa hajautuksessa tapahtunut mitään raportoimisen arvoista.

Velat:

Sen sijaan velkojen puolella taulukot elivät jo hieman. Omaa rahaa minulla on yhä saman verran, eli 43 %. Sen sijaan asuntolainan osuus valahti enää tasan 50 %:iin (Q1 2018: 53 %). Opintolainan osuus luonnollisesti kasvoi. Se tuplaantui 7 %:iin (4 %).

Se oli nyt siinä, palataan asiaan syksyn pimeyksien tullessa. 

Kaikki historian salkkuraportit:

2022 Q3 – Elämä hymyilee, mutta yhä vain pörssin ulkopuolella
2022 Q2 – Juhlahetkiä lähinnä pörssin ulkopuolella
2022 Q1 – Rauhanajan päätös söi monella tapaa

2021 Q4 – Kierrokset nousevat tyhjäkäynnistä huolimatta
2021 Q3 – Viisi vuotta salkkuraportteja
2021 Q2 – Duunarista yrittäjäksi
2021 Q1 - Ajatukset leijailevat lähitulevaisuudessa

2020 Q4 – Salkun siivousta kovalla kädellä
2020 Q3 – Kun osakesalkku on asunnon seiniä paksumpi
2020 Q2 – Juhlitaan kuin eilistä ei olisikaan
2020 Q1 – Kylmä startti uudelle vuosikymmenelle

2019 Q4 - Ostoja kovalla kädellä
2019 Q3 - Rajapyykkien yli että heilahtaa
2019 Q2 - Tasaisen tylsää menoa
2019 Q1 - Lujaa menoa pörssissä ja sen ulkopuolella

2018 Q4 - Upotaan Titanicin lailla
2018 Q3 - Kohti pimeää syksyä
2018 Q2 - Takaisin lähtöruutuun
2018 Q1 - Stressiä ja käteistä

2017 Q4 - Takana mahtava sijoitusvuosi
2017 Q3 - Oma asunto hankittu!
2017 Q2 - Viimeiset hetket asuntovelattomana
2017 Q1 - Salkkuraportit blogin puolelle

2016 Q4 - Hyvästit vuodelle 2016!
2016 Q3 - Raporttien teko alkaa

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Yksi kommentti kohteessa “2018 Q2 – Takaisin lähtöruutuun

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *