En tiedä mikä näissä vuosiraporteissa oikein mättää, sillä jo toista vuotta perä jälkeen koko vuoden yhteen niputtava artikkeli tulee hitusen kiusalliseen tapaan myöhässä. Tänä vuonna en ollut kuitenkaan yhtä pahasti myöhässä, kuin vuoden 2020 vuosiraportissa, joka tuli ulos vasta maaliskuun puolella.

Vitkuttelusta huolimatta koen näiden vuosiraporttien olevan tärkeä osa tämän blogin perimmäistä agendaa, eli seurata minun sekä varallisuuteni, että omaa henkilökohtaista kehitystä ja dokumentoida kaikki oleelliset kehitysaskeleet päiväkirjamaiseen tapaan. Eli vaikka viivästyksiä on tullut, en ole silti luopumassa tästä mallista.

Tämä on järjestyksessään viides tekemäni vuosiraportti, mikä viittaa samalla myös siihen, että blogini saavuttaa pian viiden vuoden iän. Aiemmat vuosiraportit löytyvät vuosilta 2017, 2018, 2019 ja 2020. Toisin kuin tekemilläni salkkuraporteilla, vuosiraporteilla ei ole yhtä tarkkaa valmista pohjaa, mutta siitäkin huolimatta samat teemat toistuvat vuodesta toiseen. Lähdetään katsastamaan vuoden 2021 tapahtumia!

Sijoitusblogi vuosiraportti 2021

Sekava vuosi muutosten keskellä

Vuosi 2021 oli siinä mielessä ainutlaatuinen, että se on sitten toisen maailmansodan ensimmäinen kokonainen vuosi, joka ”hukattiin” poikkeusolojen vuoksi. Pandemian ensimmäinen vuosi 2020 elettiin kuitenkin ensimmäisen 2,5 kuukauden osalta tuiki tavallista elämää ja pandemian alkuun myötä koettiin jännittäviä sekä jossain määrin jopa yhteisöllisiäkin hetkiä.

Sen sijaan vuosi 2021 alkoi osoittaa jo väsymyksen merkkejä pandemian keskellä. Mitä pidemmälle koronakriisi on edennyt, sitä enemmän ihmiset vaikuttavat olevan ärhäkkäällä päällä. Asia on sinänsä looginen, koska ilmassa on havaittavissa turnausväsymystä ja samaan aikaan pandemian päättymisen merkit eivät ole näköpiirissä. Tätä kirjoittaessa joissakin maissa koronavirusta ollaan poistamassa yleisvaarallisten tartuntatautien listalta, mutta sen tapahtuminen tai seuraukset eivät ole vielä tiedossa.

Vuosi 2021 oli omalta osaltani koronan suhteen kaksijakoinen. Toisaalta jaksoin perehtyä muuttuviin koronatilanteisiin melko kattavasti, mutta paikoittain teki mieli sulkea silmät kaikelta koronauutisoinnilta ja keskustelulta. Huomasin muutamaan otteeseen sen, että korona-uutisten ja keskustelujen lukeminen aiheuttaa väsymystä, kun keskusteluissa kierrokset nousevat herkästi tunnelman ollessa kireä.

Jos mennään enemmän minun henkilökohtaiseen elämääni, niin vuosi 2021 piti sisällään useita isoja muutoksia. Näitä olivat toistuvat muutot sekä palkansaajan statuksen vaihtuminen täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Vuoden alussa muutin Kuopioon, jossa kerkesin asustella reilut puoli vuotta, ennen kuin osoite vaihtui Espooksi. Muutot ovat syöneet paljon energiaa, rahaa ja aikaa, samalla kun asumiskustannuksetkin ovat nousseet porrastaen korkeammaksi.

Silloin kun tein päätöksen täysipäiväiseksi yrittäjäksi siirtymisestä, asuin vielä huolettomasti omistusasunnossani Jyväskylässä vailla tietoa tulevista muuttoliikkeistä. Muuttaminen ja siitä seuranneet asumiskustannusten nousut ovat laittaneet asumiskustannukseni nousuun, vaikka hätää ei varsinaisesti sen suhteen kuitenkaan ole.

Täysipäiväisen yrittäjän arkea

Vaikka äsken vähän valittelinkin arkeni alati kasvaneita kiinteitä kuluja, siitä huolimatta tämä hyppy yrittäjäksi on ollut ainoa ja oikea valinta. Kuten jo viime vuoden raportissa teille vähän vihjailinkin, niin oma ”vanha arkeni” oli väkisinkin matkalla kohti umpikujaa. Oma aika ja jaksaminen ei riittänyt mitenkään työelämän ja sivutoimisen yrittämisen yhdistämiseen. Jommasta kummasta piti luopua ja tässä tapauksessa keskitin resurssini omaan yritystoimintaan.

Kuten vuoden 2021 aikana lukuisissa artikkeleissa teille kerroin, tämä päätös on ollut loistava ja tuntunut mahtavalta alusta alkaen. Okei, hyppy yrittäjäksi osui kesän alkuun, jolloin käsillä oli äärimmäisen hyvillä keleillä siunattu kesäkausi. Diggasin ihan älyttömästi yrittäjän vapaudesta tehdä töitä tasan siten, miten itse haluaa.

Vaikka vanhassa duunissa teinkin pelkkää etätyötä, se oli kaikkea muuta paitsi vapaata työskentelyä. Arjen muodosti loputtomat palaverit ja muut erilaiset deadlinet. Koin myös saavani ihan älyttömästi aikaan, kun ei ollut joka päivälle muutamaa palaveria määrittämässä päivän kulkua.

Kesä meni pääasiassa oman yritystoiminnan kehitystyössä. Aiemmin sivuduuniaikoina työskentelyni oli vähän heikohkoa. Keskityin tekemään pelkkää laskutettavaa työtä, samalla kun viis veisasin mm. prosessien luomisen sekä ajanhallinnan kokonaan. Uhrasin kesällä tovin aikaa sille, miten jatkossa teen töitä, ja tätä kautta työni muuttuikin entistä tehokkaammaksi.

Kesän vaihtuessa syksyn kautta talveksi meininki hidastui hieman. Toimintaa haittasi yrittäjän yksinäisyys ja samalla mietin yrittäjän vapauden ylläpitämistä. Hieman innostusta laski myös ensimmäiset asuntolainaneuvottelut yrittäjänä, joissa realiteetit asunnonhankintaan yrittäjän statuksella kokivat melkoisen kolauksen.

Kaikesta huolimatta vuosi 2021 oli yritykselleni melko hyvä. Sain tehtyä paljon ”rästitöitä”, minkä myötä pääsen tulevana vuotena keskittymään taas siihen tärkeimpään, eli laskutettavan työn maksimointiin. Lisäksi puristin viime vuonna tuhdin määrän artikkeleja omistamilleni sivustoille, jotka toivottavasti poikivat tulevaisuudessa passiivista tulovirtaa.

Sekasorron keskellä sijoittaminen jatkui

Se yrittämisestä, siirrytään sijoittamisen pariin. Vaikka keskittymiskyky sijoitusmarkkinaa kohtaan oli paineen alla toistuvien muuttojen sekä arjen muutosten myötä heikohkoa, sijoitusten osalta vuosi säilyi erittäin hyvänä. Sain syljeskeltyä pörssiin rahaa oikeastaan siinä missä ennenkin, vaikka epävarmuus ympärillä kasvoikin.

Osakkeet

Kuten kohta näette taulukosta, pörssivuoteni oli melko vilkas. Siihen mahtui 26 kpl suoriin osakepoimintoihin liittyviä kauppoja, joista kuusi kappaletta oli myyntejä.

PäivämääräTapahtumatArvopaperiMääräKurssi
28.1.2021OSTOHARVIA80 kpl22,5 EUR
1.2.2021OSTOREVENIO GROUP 10 kpl46,45 EUR
15.2.2021OSTOHARVIA20 kpl29,8 EUR
19.2.2021OSTOQTCOM15 kpl91 EUR
23.2.2021OSTOQTCOM15 kpl84 EUR
20.4.2021OSTOHARVIA25 kpl39 EUR
21.5.2021MYYNTIT130 kpl29,88 USD
21.5.2021OSTOAAPL30 kpl125,71 USD
23.6.2021OSTOSPINN50 kpl7,61 EUR
25.6.2021OSTOHARVIA5 kpl48,15 EUR
14.7.2021OSTOHARVIA15 kpl53,9 EUR
9.8.2021OSTOREVENIO GROUP 3 kpl64,55 EUR
20.8.2021OSTOAAPL5 kpl147,63 USD
29.9.2021OSTOMODU70 kpl6,49 EUR
30.9.2021MYYNTIMODU70 kpl11 EUR
8.10.2021OSTOINDERES20 kpl25 EUR
15.10.2021OSTOHARVIA15 kpl52 EUR
9.11.2021OSTOHARVIA4 kpl55,8 EUR
26.11.2021OSTOUL5 kpl52,56 USD
26.11.2021OSTOO5 kpl69,67 USD
26.11.2021MYYNTIONL15 kpl17,81 USD
30.11.2021OSTONORRH61 kpl3,15 EUR
27.12.2021MYYNTIINTRUM125 kpl234,1 SEK
29.12.2021MYYNTIOHI100 kpl29,22 USD
29.12.2021OSTOSTAG65 kpl47,37 USD
30.12.2021MYYNTINESTE15 kpl44,33 EUR

Jälkiviisaana tätä taulukkoa katsellessa voidaan todeta, että meno oli hurjaa ja yhtiövalinnat sen mukaisia. Valinnat ovat kohdistuneet sekä hyvin viime vuosina kasvaneisiin yrityksiin, samoin kuin neljään listautumiseen. Listalta puuttuu oikeastaan kokonaan ne perinteiset arvoyhtiöt, mutta ehkä se oli sitten vuoden 2021 teemaa.

Harviaan tuli panostettua melko paljon, samoin kuin QT:hen ja Revenioon. Tätä trioa olen käsitellyt mm. tässä artikkelissa, joten ei siitä sen enempää nyt. Listautumisia en ollut kokenut koskaan aiemmin, mutta nyt niitä tuli peräti neljän kappaleen verran Spinnovan, Modulightin, Inderesin ja Norrhydron muodossa.

Nopealla vilkaisulla osakepoimintoihini sylkemät summat näyttävät hurjilta, mutta totuus on toisenlainen. Viime vuotena päätin ”myydä teuraaksi” joitakin yhtiöitä, joiden tulevaisuuden näkymät eivät näytä hyvältä. Esimerkiksi AT&T:t vaihdoin lennosta Appleen ja tällä hetkellä peliliike näyttää varsin onnistuneelta. Samoin mörnijä nimeltä Omega Healthcare ja spin-offissa tullut kummajainen Orion Office saivat nekin väistyä salkustani parempien ratsujen tieltä.

Mikäli Excelini eivät valehdelleet, laitoin vuonna 2021 suoriin osakepoimintoihin rahaa 7 062,84 euroa niin sanotusti uutta pääomaa. Loput ostoista tuli tehtyä muista yhtiöistä myynnin yhteydessä irronneilla euroilla.

Rahastot

Rahastojen suhteen tapahtui enemmän muutoksia euroissa. Toisin kuin suorissa osakepoiminnoissa, rahastojen kohdalla meno oli varsin yksisuuntaista, eli tein 62 kpl ostoja ja 0 kpl myyntejä. Rahastoihin en juurikaan koske, vaan ostelen niitä tasaisin väliajoin sen suuremmin miettimättä.

Kohteet ovat pysyneet samoina, eli Nordnetin markkinointirahastoina toimivat Indeksirahastot Suomesta, Ruotsista ja Tanskasta. Näihin kolmeen rahastoon olen sylkenyt euroja seuraavanlaisella hajautuksella:

  • Tanskan indeksirahasto: 4150 euroa
  • Suomen indeksirahasto: 4450 euroa
  • Ruotsin indeksirahasto: 6950 euroa

Yhteensä indeksirahastoihin sujahti vuoden 2021 aikana 15 540 euroa. Olen heittänyt rahastoihin käytännössä kaikki osinkotuloni sekä mm. kaikki opintolainani.

Asuntosijoittaminen

Asuntosijoittamiseen keskittynyt kappale on nyt uusinta uutta näissä vuosiraporteissa, sillä en ole aiempina vuosina ollut aiheen kanssa tekemisissä. Nythän asuntosijoittaminen tuli mukaan kuvioihin Kuopioon ja sittemmin Espooseen muuton myötä.

Matka asuntosijoittajaksi ei ollut kivuton, sillä matkaan mahtui jos jonkinlaista ongelmaa. Alkuvuodesta tuskailin sopivan vuokralaisen löytymistä, sillä koronan runtelema Jyväskylä oli vuokramarkkinaltaan hiljainen. Valitsin kumppanikseni huonon välittäjän, joka ei saanut mitään aikaan. Lopulta kun vuokralainen löytyi, sohlasin myös vuokrasopimuksen kanssa.

Kiitos peräti viiden tyhjän kuukauden sekä asuntoon tehtyjen ehostuksien, ensimmäisen vuoden asuntosijoittamiseni tuotot jäivät hyvin ohuiksi. Viiden tyhjän kuukauden lisäksi kokonaisuutta rasittivat vuokravälittäjän palkkio, vakuutukset sekä ylimääräinen vesimaksu.

Pikaisen laskutoimituksen mukaan tein asuntosijoittamisella tuottoa 155,81 euroa. Tämä ei ole vielä videotuomarin hyväksymä lopputulos, sillä varmistan vielä Verohallinnolta yhden yksityiskohdan. Epätietoisuus liittyy siihen, miten asuntoon tehty pintaremontti (seinän maalaus ja taulukiskojen hankinta) tarkalleen menee.

Ymmärtääkseni asuntoon tehtäviä remontteja saa vähentää vasta sitten, kun vuokralainen on muuttanut asuntoon, mutta minulla on vielä vähän avoimena se, miten Verohallinto tulkitsee muuttamisen. Tiivistettynä meillä on tilanne se, että remontit tehtiin sen jälkeen, kun vuokralainen allekirjoitti vuokrasopimuksen. Meillä oli myös puhe siitä, että koska asunto on tyhjä, saa vuokralainen muuttaa asuntoon jo ennen vuokrasopimuksen varsinaista alkamista.

En pidätä hengitystäni varmistusta odotellessa, sillä epäilen asioiden menneen jo nyt oikein, kun en laittanut seinän remonttia ja taulukiskoa vähennyksiin, mutta selvitetään asia ennen veroilmoituksen rustaamista.

Sijoitustuotot vuonna 2021

Seuraavaksi vuosiraporteille tyypilliseen tapaan vähän pylväsdiagrammia vuoden sijoitustuotoista ja niiden kehityksestä. Tosin vasta tänä vuonna tajusin näiden pylväsdiagrammien olevan vähän vajavaista tietoa, sillä en ota niissä huomioon lainkaan osakkeiden myynneistä syntyneitä luovutusvoittoja ja -tappioita.

Noh, tästäkin epäkohdasta huolimatta ainakin vielä tänä vuonna teen aiheesta perinteisen pylväsdiagrammin, mutta mietitään asiaa vuoden päästä uudestaan. Sijoitustuottoni muodostuivat näistä lukemista:

  • Osingot: 3 627 euroa
  • S-juna: 28 euroa
  • Säästötilien korot: 96 euroa
  • Asuntosijoittaminen: 155,81 euroa*

*) Videotarkastus käynnissä, selitetty edellisen otsikon alla.

Eli sijoitustuottoni yhteensä vuodelta 2021 olivat 3 907,02 euroa ennen veroja. Vuosi oli historian paras ja pelkästään osinkotulot löivät yksinään aiempien vuosien kokonaistuotot.

Sattumalta satuin ottamaan vuoden lopussa myös kuvakaappauksen Nordnet-salkkuni kehityksestä. Indeksi tuli lyötyä kivasti, kiitos pääasiassa Harvian härkämäiselle vuoden. Nordean salkusta ei vastaavaa käppyrää käsittääkseni saa ulos (mikä on käsittämätöntä!), joten kakkossalkun tulosta en jaksanut lähteä laskemaan auki.

Image

Varallisuuteni kasvu vuonna 2021

Yhtenä osana näitä vuosiraportteja on ollut myös se, että käyn nopeasti läpi aikana julkaistujen salkkuraporttien luvut, jotta voimme seurata kokonaisvarallisuuteni kehittymistä vuoden aikana.

Kuten lukemat paljastavat bruttovarallisuuteni nousi vuoden 2021 aikana 66 584,75 euroa ja nettovarallisuus 63 615,75 euroa. Aivan järkyttävän kovia lukemia, joista lähes koko potista on kiitettävä hurjaa vauhtia paisunutta osakesalkkua.

Huomionarvoinen yksityiskohta vuodelta 2021 on se, että takapakkia ei otettu missään vaiheessa. Jokaisella kvartaalilla mentiin Timo Jutilan tyyliin eteenpäin, eli takapakkeja ei tarvinnut ottaa.

Miten vuosi meni lukujen ulkopuolella?

Jos tuijotetaan pelkkiä lukuja, vuoteni oli erinomainen. Sain todella hyvin euroja sivuun ja sijoitettua niitä salkkuuni. Varallisuuden kasvattaminen näyttää todella helpolta, kun on pelimerkkejä millä pelata.

Vaikka sainkin todella hyvin rahaa säästöön tänäkin vuonna, en ole silti täysin tyytyväinen. Rehellisesti sanottuna vuosi 2021 oli jonkinlainen ”offline-vuosi”. Rahaa jäi hyvin säästöön, kun en tehnyt ”mitään”. Siinä missä vuonna 2020 alkuvuosi meni vielä aivan normaalisti, niin vuosi 2021 oli kokonainen koronavuosi.

Ennen koronaa olin melko ahkera menijä ja tulija, joka vietti paljon aikaa joko kavereiden kanssa tai vaihtoehtoisesti erilaisissa tapahtumissa. Viime vuosihan oli aivan järkyttävän laiska tapahtumien tai liikkumisen suhteen. Kävin katsomassa paikan päällä kaksi peliä jääkiekkoa, yhden Harjun erikoiskokeen ja kerran Popedan keikalla. Ravintolassa nautittuja lonkerotuoppeja taisin juoda koko vuoden aikana kaksi kappaletta. Siinäpä koko vuoden tapahtumat pääpiirteittäin pariin lauseeseen tiivistettynä.

Myös asuinpaikkani vaihtaminen tarkoitti sitä, että Keski-Suomeen jääneiden kavereiden näkemisestä tuli harvaa herkkua. Siinä missä aiemmin tuli vietettyä aikaa erilaisissa illanistujaisissa lähes viikoittain, nyt näitä tapahtuu enää muutamia kertoja vuodessa. Lisäksi tavatessamme mm. alkoholia kuluu huomattavasti aiempaa vähemmän.

Pitkän alustuksen pohjimmaisena agendana minulla on se, että vuosi 2021 oli minulle monella tavalla jonkinlaisella äärimmilleen vedetyllä säästöliekillä elämistä. Kun ei tee mitään, ei myöskään kuluta mihinkään. Eikä se ollut välttämättä edes niinkään oma valinta, vaan erilaiset ulkopuoliset tekijät aiheuttivat tämän. En usko, enkä toisaalta edes halua vetää vuotta 2022 samanlaisella niukkuudella.

Lopetetaan tämä kappale iloisempiin asioihin hyppäämällä suoraan toiseen ääripäähän. Vuoden 2021 isoimpia kohokohtia oli harrasteajoneuvon hankinta. Vaikka 5.0-litran V8-moottorilla varustettu Mercedes hörppää ainetta ehkä kolme kertaa enemmän kuin käyttöautoni, se on ollut jokaisen euron arvoinen hankinta. Sitä kautta olen saanut ”läppärin ulkopuolista elämää” ja itseni irti näyttöpäätetyöskentelystä.

Tavoite vuodelle 2021 oli simppeli

Näihin vuosiraportteihin on kuulunut oleellisena osana tavoitteet. Jokainen raportti on pitänyt sisällään niin viime vuoden tavoitteiden muistelua ja itsereflektointia, kuten myös uusien tavoitteiden asettelemista tulevalle vuodelle. Jatketaan tutulla polulla.

Viime vuonna pidin homman äärimmäisen simppelinä, joten annoin itselleni yhden ainoan tavoitteen, joka kuului seuraavalla tavalla:

Loikkaan yrittäjäksi onnistuneesti

Onnistuneella loikalla tarkoitan sitä, että homma sujuu taloudellisesti fiksusti sekä kaikki käytännön asiat saadaan skulaamaan tarvittavalla tavalla. Mitään rahakaivosta en vielä ensimmäisestä vuodesta usko tai toivo, vaan homma menee pitkälti opettelun parissa. Käännetään asia ehkä siten, että tavoitteena on myös se, ettei tarvitsisi ainakaan koskea salkkuuni vuoden aikana omien menojensa kattamiseksi.

Koko vuoden tavoitteiden tiivistäminen kolmeen sanaan oli minulta vähän tylsä veto, mutta ehkä siitäkin näkee sen, että viime kevät oli melko kiireistä aikaa kaiken muuttohärdellin keskellä. Tavoite oli kuitenkin hyvä ja ajankohtainen, sekä jatkon kannalta erittäin merkittävä.

Uskaltaisin melkein paukuttaa virtuaalihenkseleitäni siitä, että tämä tavoite tuli lyötyä 100 % varmuudella. Oma toiminimeni työllistää minut helposti tällä hetkellä ja kysyntää osaamiselleni on enemmän, kuin mitä minulla on tarjota resurssia.

Myös tulopuoli on kondiksessa, joskin olen vielä aika pahasti jäljessä pääduuni+sivuduuni -yhdistelmän aikakautta. Sinänsä kyllä ihan loogista, että käytännössä kahden työn tekemisellä tienaa yhtä työtä vähemmän. Pienen miinuksen tulopuolelle tuo tulojen vaikea ennustettavuus, joka tuntui pelottavan pankkia asuntolainaneuvotteluissa. En kuitenkaan joutunut koskemaan sijoituksiini, enkä edes lopettamaan sijoittamista yrittämisen tieltä.

Käytännön asioita tuli hoidettua myös roppakaupalla kuntoon, kuten tekstin alkupuolella teille kerroin. Otin käyttöön Trellon ja tein työskentelytapoihini pieniä muutoksia oman keskittymiskyvyn maksimoimiseksi. Kuvioihin tuli myös oma kirjanpitäjä, josta on ollut jo nyt korvaamaton apu. Terveisiä sinne, jos luet tätä artikkelia.

Oikeastaan ainoa asia, joka jäi ehkä hitusen kaivertamaan, oli oma tulotaso. Tein viime vuonna pirusti hommia ja tykitin peräti 250 blogikirjoitusta eri sivustoille. Jos miettii pelkkää työn määrää, tulotasoni oli ehkä inasen alakanttiin. Noh, otetaan tulevana vuonna tuo puoli kiinni.

Tavoitteet vuodelle 2022

Ajattelin palauttaa tavoitteet monikkoon, eli tänä vuonna emme jää yhteen ainoaan tavoitteeseen. Lisäksi tänä vuonna tavoitteissa olisi hyvä palata myös sijoitusmaailmaan, jota emme viime vuoden tavoitteissa käsitelleet lainkaan.

Tavoite 1: Laitetaan toiminimi tienaamaan – nyt ja heti

Aloitetaan tämänkin vuoden tavoitteet yrittämisen maailmasta. Tulevan vuoden tavoitteena minulla on ottaa enemmän savuja irti toiminimestäni ja nimenomaan rahan muodossa. Viime vuosi meni kuten meni, käytin paljon aikaa toiminnan kehittämiseen ja samalla lanseerasin uusia verkkosivustoja pystyyn tuottaen niille pikavauhdilla sisältöä.

Tänä vuonna tavoitteenani on tienata viime vuotta enemmän kirjoittamalla. Mikä tärkeintä, raha olisi syytä saada näppiin varmasti ja nopeasti. Olen jo aiemmassa julkaisussani manaillut teille sitä, että olen tehnyt joskus tässä blogissa kannattamatonta provikkapalkkaista markkinointia, jossa olen käytännössä tehnyt palkatonta työtä. Ihan turhaa ajan haaskausta, etenkin kun tämä sama markkinointi harvemmin parantaa lukijakokemusta sivustolla.

Aihe on myös siinä mielessä pinnalla, että minun on syytä saada ihan aitoja tuloja kevään aikana, mikäli haluan saada joskus asuntolainaa asunnon hankintaa varten pääkaupunkiseudulta. Mitä enemmän saan itselleni säännöllisiä tuloja, sitä enemmän saan asuntolainaa ja kaiken huipuksi todennäköisesti myös halvempaan hintaan.

Tulen käymään tätä aihetta blogissa läpi vielä myöhemmin, mutta kerrottakoon jo tässä kohti, että tulojen kasvattaminen ei tule tapahtumaan pelkän mainosmyynnin kasvattamisella. Käytännössä minun tulisi jatkossa kirjoittaa enemmän sisältöä muille sivustoille maksua vastaan. Nämä omille sivustoilleni menevät tekstit jäävät tuotoiltaan ohuemmiksi kuin muille myydyt artikkelit.

Tavoite 2: Asuntosijoittaminen paremmin haltuun

Kuten tästä ja monista muista asuntosijoittamiseen keskittyneistä blogikirjoituksistani olette voineet huomata, oma matkani asuntosijoittamisen maailmassa ei ole ollut järin kaunista katseltavaa. Virheitä on tullut tehtyä ja erikoista säätämistä on mahtunut matkaan. Välillä on vähän jopa tuntunut siltä, että hävettää moinen sohlaaminen kerta toisensa perään.

Olen pyrkinyt asennoitumaan tähän oppirahoina. Alussa täytyy hieman tehdä virheitä, jotta saa paremmin ajatuksesta kiinni. Virheiden määrä myös jossain määrin korostuu kohdallani, koska tykkään jakaa täällä blogissa melkein enemmän epäonnistumisia, kuin mitä onnistumisia. Kirjoittaminen on minulle tapa sisäistää virheet. Vastaavasti taas onnistumiset menevät usein läpi olkapäitä kohauttamalla.

Vaikka uskon pahimpien virheiden olevan jo takana päin, vielä on kuitenkin varaa ottaa asuntosijoittamista paremmin haltuun. Yhtenä vuoden 2022 tavoitteista onkin perehtyä entistä tarkemmin omaan asuntosijoittamiseeni ja luoda sille oma strategia, sekä laskea vähän enemmän lukuja auki. Toistaiseksi en ole tehnyt mitään näistä, koska ajauduin vähän puolivahingossa muuton myötä asuntosijoittamisen maailmaan.

Tavoite 3: Ole varuillasi kasvuyhtiöiden kanssa

Tämä tavoite on hauska, sillä se vaikuttaa enemmänkin vinkiltä kuin tavoitteelta. Vuoden 2022 on arveltu olevan arvoyhtiöiden vuosi, joten mielenkiinnolla seuraankin mitä omille kasvuyhtiöilleni tapahtuu. Kenties ohjaan osakepoimintojani tulevana vuonna kasvun sijasta arvoon.

Tämä kasvu vs arvo -pohdinta sopii tavoitteeksi myös siinä mielessä, että ikään kuin vahingossa tallennan tässä yhden ajatukseni pureksittavaksi vuoden päähän.

Koodilla "INSSIN" saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

Tavoite 4: Viimeistele koulu

Viimeinen tavoite on eräänlainen bonus, joka on kuitenkin hyvinkin tärkeä kokonaisuuden kannalta. Kuten olen muutamissa artikkeleissa sivulauseissani viitannut, minulla on IT-insinöörin tutkinto vielä hankinnan alla. Opinnot ovat edistyneet etanan lailla, mutta eteenpäin on menty.

Tätä kirjoittaessa minulta uupuu tutkinnosta kolme kurssia, joista itse asiassa kaikista löytyy jo jonkinlainen osasuoritus. Jopa opinnäytetyö on jo paketissa, mutta tutkinto on kiinni enää näistä kolmesta opintojaksosta.

Opiskelijaoikeutta minulla on vuoden 2022 loppuun saakka, mutta kyllähän se on raaka fakta, että mitä nopeammin koulun saisi pakettiin, se avaisi resursseja yritystoiminnan puolelle. Tällä hetkellä opinnot ovat kuitenkin jonkinasteinen taakka työskentelylle, joten siitä olisi hyvä sätkiä irti pikimmiten.

Asettamalla opintojen loppuun saattamisen tavoitteeksi tässä blogissa, saan siitä toivottavasti lisää intoa saattaa kouluni maaliin saakka.

Saatat olla kiinnostunut myös

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *