Vuoden alku pitää sisällään yleensä aimo annoksen ”klassikkopostauksia”. Näitä ovat mm. vuosiraportit, blogin luetuimpien artikkelien listaukset ja salkkuraportit, vaikka viimeksi mainitut julkaistaan peräti neljästi vuoden aikana.

Ehkä kaikista suosituimpia ja puhutuimpia näistä klassikoista ovat kuitenkin omiin blogituloihini keskittyvät julkaisut, joita olen teille jakanut jo muutaman vuoden. Blogitulot kiinnostavat lukijoita luultavasti siksi, että moni haaveilee itsekin erilaisista lisätulomuodoista ja toisaalta osa haluaa ”muuten vain” tirkistellä toisten tuloja. Niin tai näin, molemmat ovat ihan okei.

Tässä artikkelissa ajattelin avata teille hieman blogitulojani menneeltä vuodelta, sekä pohtia hieman enemmän blogilla tienaamisen mahdollisuuksia ja mahdottomuuksia.

Blogitulot vuonna 2022

Lähtökohdat: miten blogitulot lasketaan?

Ihan jo alkuun on hyvä mainita, että tämä ”blogitulohimmeli” tuntuu paisuvan vuosi vuodelta isommaksi, jolloin homman handlaaminen vaatii jonkinlaisia linjanvetoja. Vielä muutama vuosi sitten kirjoitin lähinnä yhdelle omalle sivustolleni, jolloin tulot tulivat oikeasti blogista. Sen jälkeen kuvioihin on tullut myös ”vieraskynäilyä” muilla sivustoilla, jolloin blogituloista puhuminen on hieman kyseenalaista, mutta olen pitänyt siitä kiinni.

Samoin blogitulot olen laskenut vähän kököllä kaavalla, eli en ota näissä laskelmissa huomioon blogin kulupuolta. Syy on ollut aiemmin simppeli, sillä taannoin kulupuoleni kirjoittamisen osalta oli hyvin lähellä nollaa. Kun käytti ilmaisia blogialustoja eikä halunnut maksaa mistään, rahaa ei kulunut. Toisaalta kokemus on osoittanut minulle sen, että paras yrittäjä ei ole se joka pihtaa rahaa viimeiseen asti, vaan se joka uskaltaa mennä sen avulla eteenpäin.

Käytännössä nämä esittämäni tulot ovat siis paljonko olen päässyt laskuttamaan asiakkailtani, ja tästä summasta maksan vuorostani bloggaamisesta syntyvät kustannukset. Vaikka pari riviä ylempänä hieman jopa retostelin rahan käyttämisellä, kirjoittaminen ja internetyrittäminen ovat yhä kulupuoleltaan hyvin maltillisia. Luvut eivät sisällä myöskään arvonlisäveroja.

Lisäksi lasken blogitulot sen mukaan, milloin ne on maksettu tililleni. Yksi monille yllätyksenä tuleva yrittämiseen liittyvä yksityiskohta on se, että tulot tehdystä työstä tulevat melko pitkällä viiveellä – jos nyt ylipäätään tulevat ollenkaan. Ihan jo normaalissakin laskutusrytmissä, missä asiakkaalle tulee antaa vähintään 14 vuorokauden maksuaika, puhumattakaan parin päivän pankkiviiveestä aiheuttaa usein sen, että rahoja saa joskus odotella tovin.

Toisin sanoen blogitulot tulevat hieman viiveellä. Karkeasti voidaan sanoa, että vuoden 2022 blogitulot alkavat vuoden 2021 neljänneltä kvartaalilta ja päättyvät noin vuoden 2022 kolmannen kvartaalin loppuun. Tämäkin on yksi niitä juttuja, minkä takia blogitulojen avaaminen tässä formaatissa ei kerro ihan koko totuutta menneestä vuodesta.

Minkälaiset blogitulot olen kerännyt aiemmin?

Pikaisten laskutoimitusten mukaan tämä on nyt neljäs kerta kun avaan bloggaamisen vuositulojani teille. Olen availlut blogitulojani tässä blogissa vuosien 2019, 2020, 2021 ja nyt 2022 päätteeksi. Tämän lisäksi olen availlut hieman irrallisia blogituloja esimerkiksi Google AdSensen osalta.

Kuten jo otsikossa teille avasin, kirjoittamisella tienaamani tulot olivat kaikkiaan 20 408,79 euroa.

Tänä vuonna blogituloni jäivät ensimmäistä kertaa historian aikana edellisvuodesta, sillä jäin muutamalla kympillä edellisvuodesta. Lisäksi blogituloni olivat kolmatta vuotta putkeen noin parinkymmenen tuhannen euron luokkaa. Olenko nyt pettynyt, kun alkuvuosien rakettimainen nousu näyttää tyssänneen aina samoille viivoille? No enpä oikeastaan.

Vaikka pidän yhden miehen toiminimiyritystä, jonka liiketoiminta perustuu vuodesta toiseen melko tutusta kaavasta, vuodet eivät tunnu olevan koskaan veljiä keskenään. Vuosi sitten olin loikannut täysipäiväiseksi yrittäjäksi, jolloin elin tovin puhtaasti blogitulojeni voimalla.

Viime vuonna käytin paljon aikaa ja vaivaa erilaisten prosessien tekemiseen ja toimintani selkiyttämiseen, jotka eivät tuoneet heti minulle tuloja, mutta vuonna 2022 nämä edellisvuoden teot alkoivat kantaa hedelmää. Tästä syystä en ole pettynyt, vaan ihan tyytyväinen menneeseen vuoteen, vaikkakin nousuputki pääsi katkeamaan.

Mistä blogituloni muodostuivat?

Otetaan jotain uutta tähän vuoteen. Aiemmin en ole hirveästi jaksanut avata teille blogitulojeni muodostumista, mutta tänä vuonna kokeillaan avata vähän tämän piirakkadiagrammin koostumusta. Kuten olen jo aiemminkin teille erilaisissa bloggaamiseen tai yrittämiseen keskittyneissä julkaisuissani kertonut, blogituloni muodostuvat useista erilaisista lähteistä, jotka ovat eläneet hyvinkin paljon vuosien saatossa.

Tein tätä artikkelia varten pientä jaottelua, ja sain jaettua mielestäni melko loogisesti omat blogituloni peräti seitsemään eri kategoriaan. Nämä seitsemän erilaista kategoriaa kuitenkin osoittavat hyvin sen, miten tuloja muodostuu eri tavoin, eikä kaikki ole aivan yhden kortin varassa.

Jaottelun mukaan blogituloni muodostuvat siis seuraavista kategorioista:

 • Affiliate-markkinointi
 • Bannerimainonta
 • Kaupalliset yhteistyöpostaukset
 • Linkkimyynnit sekä muut maininnat
 • Muille sivustoille myyty tekstisisältö
 • Sivustoltani ostetut vieraskynät
 • Yhteistyökumppanuudet

Kurkistetaan seuraavaksi tarkemmin mitä nämä palaset ovat ja miten ne ovat tuoneet minulle tuloja.

Yhteistyökumppanuudet: 5663,14 euroa

Yhteistyökumppanuudet voivat kuulostaa ensiksi vähän ympäripyöreältä kategorialta, mutta nimestään huolimatta jaottelu oli helppo tehdä. Tämän palan takaa löytyy minun ja yhteistyökumppanieni suorat sopimukset, joissa ei ole mukana mitään välikäsiä, kuten vaikkapa alempana affiliate-markkinoinnissa. Palkkiot yhteistyökumppanuuksista muodostuvat kuitenkin ns. provikkatyyliin.

Esimerkkejä yhteistyökumppanuuksistani ovat POP Vakuutus, Zoner ja Hostaan. Tämän lisäksi kuvioissa oli vielä menneenä vuonna Lumo Energia, joka kuitenkin valitettavasti ajautui konkurssiin sähkökriisin myötä.

Koodilla "INSSIN" saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

Affiliate-markkinointi: 4649,33 euroa

Affiliate-markkinointi toimii niin ikään provikkatyyliin, mutta siinä kuvioissa on mukana niin sanottu välikäsi, joka yhdistää yrityksiä ja kaltaisiani julkaisijoita. Affiliate-markkinoinnin etuihin kuuluu se, että sitä kautta saa äkkiä ja nopeasti valmiita kumppanuuksia, mutta luonnollisesti välikäsi ottaa piirakasta aina oman osansa.

Affiliate-markkinoinnin suhteen vuosi oli kelvollinen, joskin vähän pelottavan paljon yhden kortin varassa. Potista yli puolet on tullut äänikirjapalveluiden (kuten Nextory) maksuttomien kokeilujen tilaamisesta. Käytännössä siis teen rahaa sillä, että te otatte käyttöönne maksuttoman kokeilujakson. Aika hullunkurinen diili, enkä usko tämän toiminnan jatkuvan ikuisuuksiin, mutta nautitaan vielä kun voidaan.

Myyty tekstisisältö: 4220 euroa

Omien sivustojeni lisäksi myyn satunnaisesti kirjoittamiani artikkeleja muille sivustoille. Asiakkaitani viime vuonna olivat mm. SalkunRakentaja ja Verkkouutiset. Kuten kertyneistä tuloista näkee, melko iso osa blogituloistani muodostuu ihan vain tuottamalla sisältöä muille sivustoille.

Kaupalliset yhteistyöpostaukset: 3200 euroa

Kaupalliset yhteistyöpostaukset ovat yleensä melko näkyviä blogissa, sillä yritys ostaa siinä minulta yhteistyöartikkelin, jonka sisältö suunnitellaan yhdessä, mutta kirjoitusvastuu jää pääsiassa meikäläiselle. Vuoden isoin ja mielestäni myös paras kaupallisten yhteistöiden sarja tehtiin yhdessä Lexlyn kanssa, kun teetätin itselleni testamentin, avioehdon ja edunvalvontavaltakirjan.

Linkkimyynnit ja muut maininnat: 1180 euroa

Hieman kevyempi versio kaupallisista yhteistöistä saadaan linkkimyynneillä ja muilla maininnoilla. Näissä tapauksissa yritys saattaa haluta ostaa vain linkin tai maininnan muuten ”mainosvapaaseen” artikkeliin. Simppelinä esimerkkinä mainittakoon vaikkapa sähköön liittyvät artikkelit, joihin sähköyhtiöt tai sähkön kilpailuttamiseen liittyvät sivustot ovat halunneet saada nimeään esiin.

Linkkimyynti yhdessä vieraskynäpostausten kanssa olisi todellinen rahasampo, jos ei haluaisi pitää kiinni hyvästä markkinointitavasta. Saan nimittäin päivittäin erilaisia epämääräisiä viestejä, missä sivustoltani halutaan ostaa linkkejä tai vieraskyniä, jotka minun tulee julkaista ”ominani” vaikka mitään merkkejä kaupallisuudesta. Hyvin usein kuviot liittyvät jollain tavalla casinosivustojen markkinointiin, mihin kantani on jyrkkä ei.

Vieraskynät: 800 euroa

Vieraskynien idea on pitkälti sama kuin linkkimyynnissä, mutta tässä tapauksessa asiakkaani tuottaa minulle kokonaisen artikkelin julkaistavaksi. Näitä en myynyt kuluneen vuoden aikana kovin montaa, koska 95 prosenttia tiedustelijoista haluaa yllä mainittuun tyyliin ostaa ne meikäläisen nimellä julkaistuna ja ilman mitään kaupallisen yhteistyön merkintöjä.

Bannerimainonta: 696,32 euroa

Viimeisenä kohtana tulee bannerimainonta, joka oli pahnan pohjista huolimatta vuoden suurin onnistuminen. Bannerimainonta toimii sillä kaavalla, että ”vuokraan” sivustoltani mainospaikkoja, joihin mainokset tulevat joko tekoälyn tai jonkun toimijan kautta. Minulla itselläni ei ole siis valtaa mitä mainoksia sivustollani näkyy, vaan osoitan vain siihen käyttöön soveltuvat mainospaikat.

Aiemmin olen manaillut näitä mainoksia, sillä tekoäly on sijoittanut niihin melko kiusallisia ”deittaa paikallisia puumia tänään” -mainoksia tai muuten vain sijoitusblogien yleisöön toimimattomia mainoksia. Varsinainen tuli bannerimainonnan kanssa tehdään klikkauksilla, eli jos haluan tuloja, lukijoiden tulisi klikata mainoksia ja siirtyä niiden kautta sivustoille. Tästä syystä oikein suunnitellut mainokset ovat elinehto tienaamiselle.

Aikaisempina vuosina vastaavat tuloni ovat olleet luokkaa 50 senttiä per päivä, eli hyvin mitätöntä tuloa suhteessa mainosten kiusallisuuteen. Tänä vuonna kurssi kuitenkin kääntyi, mistä saamme kiittää pääasiassa sijoitusskenen ulkopuolisia sivustojani.

Entä minkälaisia kuluja bloggaamisesta syntyy?

Kuten jo aiemmin sanoin, kulupuoli bloggaamisessa on varsin maltillinen. Aiheesta voisi kirjoittaa joskus kokonaan oman blogikirjoituksen, mutta käydään myös bloggaamisen kulupuoli pikakelauksella läpi.

 • Palvelin- ja domainkustannukset: noin 400 euroa
 • Ostettu sisältö: noin 300 euroa
 • Nettikustannukset: 60 euroa
 • Toiminimen vakuutukset: noin 100 euroa
 • Kirjanpitokustannukset: noin 900 euroa
 • YEL-maksut: noin 1500 euroa

Varsinaiset kirjoittamiseen liittyvät kustannukset jäivät melko maltillisiksi. Parista sivustosta tuli jonkin verran ylläpitokustannuksia, sekä vuonna 2022 ostin ensimmäistä kertaa sisältöä muilta julkaisijoilta omalle sivustolleni, mistä tuli uusi rivi menopuolelle. Loput kustannuksista ovatkin sitten melko tavallisia yrittämiseen liittyviä kustannuksia.

Loppupäätelmät: mitä jäi käteen blogivuodesta 2022?

Yksi hauska yksityiskohta blogivuonna 2022 oli myös se, että tein huomattavasti edellisvuotta vähemmän töitä, mutta tienestini eivät pudonneet käytännössä yhtään. Tänä vuonna tuli opittua se, että tulot ja käytetty aika eivät kulje välttämättä aina käsi kädessä.

Blogiin käyttämäni aika tippui pääasiassa siitä syystä, että palasin takaisin työelämään. Päätöksen myötä minulla on käytännössä 40 tuntia viikossa vähemmän aikaa blogille. Kun aika on entistä enemmän kortilla, vähäisellä vapaa-ajalla tahtoo olla mahdollisimman tehokas.

Tähän yksityiskohtaan liittyy myös yksi ei-niin-mieluisa juttu. Nyt kun vapaa-aikaa on tarjolla melko rajallisesti, mutta samaan aikaan voisin tehdä sisältöä vaikka kuinka monelle sivustolle, raha tuntuu ohjaavan aiempaa enemmän valintojani. Vähäinen vapaa-aika tulee ohjattua ensisijaisesti sinne, mistä siitä saa parhaimman korvauksen.

Valitettavasti tämä sijoitusblogi on ollut tämän myllerryksen keskellä jonkin sortin häviäjä, sillä aina kun minulle osuu sauma edistää omia toiminimiprojektejani, valinta tuntuu osuvan johonkin sellaiseen paikkaan, jossa tienaamispotentiaali on paras.

Sijoitusblogin tilannetta on vaikeuttanut lisäksi se, että pörssin karhumarkkina ei kannusta ihmisiä sijoittamaan, saati lukemaan sijoitusblogeja. Blogit elävät käytännössä sivustovierailijoista ja sivulatauksista, joten vähemmän lukijoita tarkoittaa usein myös vähemmän tuloja.

Tulen varmasti kirjoittamaan aiheesta vielä myöhemmin kattavammin omassa blogikirjoituksessaan, mutta asia on hyvä tuoda ilmi myös blogitulojen yhteydessä. Vähän hullunkurisesti minulla on nyt tammikuussa 2023 sellainen fiilis, että maksimoidakseni blogitulot tulevana vuonna, minun tulisi minimoida sijoitusblogiin käytettävä aika.

Saatat olla kiinnostunut myös:

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Yksi kommentti kohteessa “Näin muodostuivat 20 408,79 euron blogituloni vuonna 2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *