SalkunRakentaja foorumi blogi

Blogin kirjoittajasta

Olen Jomppe, 50v. Päivät täyttyvät päivätyöstä konsulttina sekä Suomen suosituimman sijoitusaiheisen nettilehden, SalkunRakentajan parissa. Teen SR:ään juttuja, kehitän sivustoa ja toki siinä sivussa myös sijoitan. Sijoittamista olen harrastanut 25 vuotta. Aiemmin olin puhtaasti osakesijoittaja, mutta ETF:ien seireenikutsua on ollut vaikea välttää.

Mikä erottaa sinut muista sijoitusblogeista?

SalkunRakentaja-sivusto pyrkii kokoamaan useiden asiantuntijoiden ajatuksia. Kerron mielummin sijoitusasiantuntijoiden ja ekonomistien ajatuksia kuin omiani. En usko, että lukijoitamme kiinnostaa minun henkilökohtaisen sijoitussalkun sisältö.

Foorumi-blogissa otan kuitenkin henkilökohtaisesti kantaa. Blogissa haluan herätellä ja joskus vähän ravistellakin. Kirjoitin aikanaan blogin, jossa kritisoin mantraa ”sijoittaminen kuuluu kaikille”. Se sai paljon kritiikkiä ja huomiota, mikä oli hyvä asia.

Mihin olet sijoittanut?

Mulla on rahaa kiinni muutamassa ETF:ssä, jenkki-REIT:ssä, yhdessä bioteknologiayhtiössä, kultakaivosyhtiössä, norjalaisissa öljynetsintäyhtiössä, kahdessa listaamattomassa yhtiössä, metsässä, liikekiinteistössä ja myös pieni sijoitus vertaislainoissa.

Kerro jotain sijoitusstrategiastasi?

Allokaatio on kaikki kaikessa. Pyrin pitämään sijoituksia useissa omaisuuslajeissa. Sijoitan nykyään mielummin indekseihin kuin osakkeisiin. Osakkeista en kuitenkaan halua luopua kokonaan.

Mun strategia on jonkinmoinen ydin-satelliitti, jossa ytimessä on osake- ja korko-ETF:t ja satelliitteina osakkeita ja muita omaisuuslajeja.

Anna vinkki sijoittamisen aloittamiselle

Sijoittaminen ei minusta ole laji, jota voi suositella. Postimerkkien keräilyä voi suositella, mutta ei lajia, jossa voi menettää paljon rahaa. Jos kuitenkin pitää sijoittaa, niin lähtisin itse SalkunRakentamisessa(!) liikkeelle muutamasta ETF:stä. Ei muuta. Niitä sitten rebalansoidaan kerran vuodessa.

Riskien välttäminen on minusta kaikki kaikessa. Suurimmat riskit välttää, kun sijoittaa lisää säännöllisesti – ja mielellään automatiikalla (kk-palkasta pikkusumma sijoituksiin joka kuukausi).

Osakesijoittaminen on hauskaa, mutta harva sillä rikastuu.

Tutustu blogiin täältä

Katso muut sijoitusblogit